Vaccinul HPV salvează vieți: explicații de la medicul specialist

Majoritatea formelor de cancer cervical sunt asociate cu virusul Papiloma uman (HPV), o infecție transmisă pe cale sexuală. Prin creșterea ratei de acoperire vaccinală, vaccinul HPV poate reduse impactul acestei afecțiuni la nivel mondial. Iată de ce este atât de important acest vaccin, cum trebuie administrat și alte informații importante de la medicul specialist.

Informații importante despre vaccinul HPV -protecție și administrare

Prin intermediul contactului sexual (prin contact direct piele pe piele) se transmit diverse tulpini de HPV care pot conduce la cancer cervical. Majoritatea persoanelor active sexual vor avea HPV la un moment dat în viață, fără ca măcar să știe. Această infecție este extrem de comună la adolescenți și la persoanele de 20 de ani. Sunt cunoscute aproximativ 40 de tipuri de HPV care pot infecta regiunile genitale masculine și feminine (dar și alte zone din corp); majoritatea nu cauzează simptome și dispar de la sine. 

În prezent există un vaccin care include 9 tulpini virale, denumit Gardasil 9, aprobat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, care poate fi administrat atât băieților (teoretic, prin vaccinarea băieților împotriva diverselor tipuri de HPV asociate cu cancer cervical se pot proteja și fetele printr-un grad redus de transmitere) cât și fetelor din intervalul de vârstă 9-45 de ani.

Vaccinul HPV poate preveni majoritatea tipurilor de cancer cervical dacă administrarea are loc înainte de expunerea la virus. În plus, poate preveni cancerul vaginal și vulvar la femei, dar și negii genitali și cancerul anal la femei și bărbați (a fost asociat și cu protecția împotriva cancerelor de gât și gură). Chiar dacă există deja în organismul tău o tulpină de HPV, poți beneficia de protecția oferită de vaccin, deoarece poți contacta alte tulpini. De reținut că nu tratează o infecție HPV existentă, ci doar protejează împotriva celor la care nu ai fost expus.

Experții proveniți de la Consiliul de Cancer New South Wales din Sydney au realizat și un calcul, care presupune că ratele de cancer cervical vor fi reduse la jumătate până în anul 2050 și infecția va fi complet eliminată până la finalul secolului în Marea Britanie. Până în anul 2100 s-ar putea reduce numărul de cazuri de la nivel global la 4 din 100 000 de femei, fiind eliminat efectiv. Raportul global publicat în revista Oncologie Lancet prezice că 13 milioane de cazuri de cancer cervical vor fi prevenite în întreaga lume în următoarele 3 decenii ca urmare a schimbărilor din domeniul vaccinării. Autorul principal al studiului, profesor Karen Canfell a declarat că "în pofida enormității problemei, descoperirile noastre sugerează faptul că este posibilă eradicarea globală cu instrumente care sunt deja disponibile, dacă pot fi obținute o rată ridicată de acoperire vaccinală HPV și screening cervical."

Doamna doctor Denisa Nica Ana Medical Center completează: "Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Nu toate duc la apariția cancerului, doar 14 tulpini sunt responsabile de apariția cancerului de cervical sau de col uterin. Cele mai cunoscute tulpini sunt genotipul HPV 16 și genotipul HPV 18. Virusul HPV nu este responsabil doar de apariția cancerului de col uterin, ci și de apariția cancerului anal, penian sau de penis și a cancerului de gât.

Un lucru important de menționat este că vaccinul împotriva HPV nu acoperă toate tulpinile acestui virus, dar asigură protecție împotriva celor responsabile de apariția cancerului. Pe piața europeană au fost aprobate două vaccinuri împotriva HPV-ului. Unul dintre ele asigură protecție împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18, iar cel de-al doilea acoperă tulpinile 16 și 18. În aceste condiții, testarea HPV și testul Babeș Papanicolau se va face în continuare.

Femeile care se vaccinează după ce și-au început viața sexuală trebuie să știe că nu vor benefica de protecție 100%, mai ales dacă au luat deja virusul HPV. Acest vaccin nu are ca și efect vindecarea de HPV, ci previne apariția lui. Mai mult, vaccinarea nu ofertă protecție în cazul partenerului sau partenerei dacă au fost diagnosticați cu HPV înainte de imunizare. Acesta este unul motivele pentru care este indicată vaccinarea atât a fetelor, cât și a băieților înainte de începerea vieții sexuale.

Vaccinarea este recomandată inclusiv femeilor însărcinate sau care alăptează. În studiile clinice efectuate pe aceaste categorii de femei nu au fost raportate efecte adverse care să afecteză evoluția sarcinii sau starea de sănătate a bebelușului, în cazul celor hrăniți la sân.

Vaccinarea împotriva virusului HPV se face în rapel, este o schemă de 3 doze. A doua doză se administrată la o lună, maxim două după prima, iar ultima la șase luni de la prima doză.

Vaccinarea se face intramusculară în braț sau în zona superioară a coapsei.

Ca orice tratament, nici vaccinul împotriva HPV nu este lipsit de efecte adverse. Durerea, inflamarea și înroșirea zonei unde s-a administrat serul au fost cele mai frecvente reacții adverse care au fost raportate."

vaccinul hpv

Administrarea vaccinului HPV

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă vaccinarea HPV de rutină pentru fete și băieți de 11 sau 12 ani, deși unele organizații sunt de părere că este potrivită chiar vârsta de 9-10 ani. În mod ideal, administrarea ar trebui realizată înainte de contact sexual și expunere la HPV deoarece odată ce apare infecția s-ar putea ca vaccinul să nu mai fie la fel de eficient sau să nu funcționeze deloc. În plus, s-a constatat o reacție mai bună la vaccin la vârste mai tinere. Din punctul de vedere al dozelor, începând cu anul 2016 schema de vaccinare presupune ca cei cu vârsta 9-14 ani să primească 2 doze de vaccin la cel puțin 6 luni distanță (înainte exista o recomandare de 3 doze de vaccin). Cei care au început vaccinarea la o vârstă mai mare, respectiv 15-26 de ani, ar trebui să primească 3 doze de vaccin. Femeile care sunt deja active sexual pot obține beneficii de asemenea în urma vaccinării, dar mai reduse, deoarece ar putea să fi fost deja expuse la unul sau mai multe tipuri de HPV.

Vaccinul nu este recomandat să se administreze gravidelor sau persoanelor care suferă de o afecțiune (inclusiv alergii); deși nu cauzează probleme bebelușilor, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înețelege pe deplin efectele. În cazul în care o gravidă primește o doză în perioada sarcinii trebuie să aștepte ca după naștere să o administreze și pe a doua. Cei care cunosc o reacție potențial fatală la oricare dintre ingredientele vaccinului sau la o doză anterioară nu trebuie să primească vaccinul. Efectele adverse observate sunt de obicei ușoare, incluzând durere, inflamație sau înroșire la locul injecției. Uneori pot apărea amețeală, dureri de cap, stare de greață/vărsături, oboseală/stare de slăbiciune. Starea de leșin după vaccinare a fost observată în special la adolescenți, prin urmare este recomandată o poziție șezândă timp de 15 minute după administrare. Vaccinul este continuu monitorizat cu privire la potențiale efecte adverse de autorități din domeniu, dar a fost declarat sigur și eficace.

Doamna doctor Denisa Nica subliniază: "Infecția cu virusul HPV este una dintre cele frecvente boli cu transmitere sexuală, care afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul HPV este cunoscut ca fiind unul dintre principalele cauze ale apariției cancerului de col uterin. Infecția cu HPV este atât de contagioasă încât pentru contaminare nu e nevoie de penetrare. Este suficientă atingerea zonelor genitale, iar folosirea prezervativului nu asigură protecție. Virusul HPV rămâne cantonat la nivelul pielii sau la nivelul mucoaselor vaginale.

De cele mai multe ori infecția cu HPV este lipsită de simptome. Sunt cazuri în care virusul se manifestă prin apariția unor veruci sau condiloame la nivelul organelor genitale și cazuri în care unele femei pot avea sângerări vaginale, în afara menstruației.

Vaccinarea împotriva virusului HPV este singura metodă de prevenire a imbolnăvirii, deoarece la femeile care au sistem imunitar puternic cancerul de col uterin poate apărea și la 15-20 de ani de la infestare.

Vaccinarea este indicată înainte de începerea vieții sexuale, atât în cazul fetelor, cât și al băieților. Organizația Mondială a Sănătății recomandă imunizarea fetelor cu vârstă cuprinsă între 9 și 14 și a băieților cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani. Vaccinarea se poate face și după aceste vârste și chiar după debutul vieții sexuale, dar protecția oferită de vaccin este una mai redusă. OMS indică această imunizare la femei până la împlinirea vârstei de 45 de ani. Protecția pe care o oferă vaccinul împotriva HPV este una încă discutată de specialişti şi de cercetători, cu o singură menţiune: nu există studii care să afirme că protecţia este pe viaţă."

 

Citește și: Virusul papiloma in timpul sarcinii 

vaccinul hpv

De reținut

Chiar dacă primesc vaccinul HPV, femeile trebuie să continue să efectueze anual testarea Babeș Papanicolau. Aceasta nu este necesară înainte de vaccinare, dar screening-ul cancerului cervical trebuie continuat pentru întreaga viață deoarece nu protejează împotriva tuturor tipurilor de cancer cervical.

Din punctul de vedere al eficacității, vaccinul este de ajutor în prevenirea majorității tulpinilor HPV, însă este mai puțin eficace în cazul femeilor deja expuse la una sau mai multe tulpini. Vaccinul nu poate trata infecții existente sau boli asociate HPV și nici nu previne alte infecții transmise pe cale sexuală. De asemenea, nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV, prin urmare nu va preveni toate cazurile de cancer cervical. 

Protecția ferită de vaccin este de lungă durată; au fost investigate persoane după 10 ani de la vaccinare și nu s-a observat scăderea protecției.

"România ocupă un loc fruntaș la nivel european atunci când vine vorba de cancerul de col uterin. Anual, în jur de 3000 de femei mor din cauza acestei boli. Aceste decese ar putea fi evitate prin vaccinare.

În Australia, de exemplu, această formă de cancer aproape a fost eradicată, iar acest lucru se datorează faptului că autoritățile sanitare de acolo au programe de depistare a acestei boli încă de acum 30 de ani, iar campaniile de imunizare împotriva virusului HPV se derulează de mai bine de 10 ani. România face și ea pași în acest sens. În prezent, părinții își pot vaccina gratuit fetele la medicul de familie." concluzionează doamna doctor Denisa Nica.

 


Surse: https://forum.facmedicine.com; www.mayoclinic.org; www.cdc.gov

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  HPV-ul și sarcina: 5 lucruri pe care să le știi
  HPV-ul și sarcina: 5 lucruri pe care să le știi

  HPV sau virusul papiloma uman este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. În majoritatea cazurilor este inofensiv și dispare de la sine, însă pot exista și...

  Îngerul copiilor de la Marie Curie! El este medicul care salvează viețile nou-născuților!
  Îngerul copiilor de la Marie Curie! El este medicul care salvează viețile nou-născuților!

  Într-un sistem medical care stă să moară, el s-a remarcat în mod pozitiv; el este cel cărora trebuie să îi mulțumim, fiindcă mulți dintre copiii noștri duc astăzi...

  Când știi că este el de vină: despre infertilitatea masculină, cu medicul specialist
  Când știi că este el de vină: despre infertilitatea masculină, cu medicul specialist

  Motivele pentru care apare infertilitatea într-un cuplu pot să țină deopotrivă de femeie, dar și de bărbat. În cazul bărbatului depinde în esență de crearea...

  Cancerul de sân: tu ce factor de risc crezi că ai? Ce spune medicul specialist
  Cancerul de sân: tu ce factor de risc crezi că ai? Ce spune medicul specialist

  Majoritatea femeilor vor să ştie care sunt şansele să dezvolte cancer mamar şi dacă pot acţiona pentru a reduce acest risc. Printre femeile care au avut cancer mamar, una dintre cele...

  Eroina zilei: o femeie sare într-un lac înghețat și salvează 3 copii de la moarte
  Eroina zilei: o femeie sare într-un lac înghețat și salvează 3 copii de la moarte

  O femeie din Arapahoe, Colorado, SUA, nu a stat nicio secundă pe gânduri când a văzut că trei copii cad în lacul înghețat de lângă casa ei și a sărit...

  Se începe vaccinarea în învățământ! Cine va primi vaccinul AstraZeneca
  Se începe vaccinarea în învățământ! Cine va primi vaccinul AstraZeneca

  Vaccinarea angajaților din educație începe miercuri, 24 februarie! Profesorii vor fi imunizați cu două tipuri de vaccin, iar autoritățile speră că până pe 10 martie să...

  Performanță istorică: s-a aprobat vaccinul anti-malarie care va salva milioane de copii, după 100 de ani de cercetare
  Performanță istorică: s-a aprobat vaccinul anti-malarie care va salva milioane de copii, după 100 de ani de cercetare

  Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul vaccin de prevenire a malariei, una dintre cele mai vechi și mai periculoase boli infecțioase ale omenirii, care ucide, în...

  Cum reușește o adolescentă să salveze zeci de vieți cu un simplu bilețel
  Cum reușește o adolescentă să salveze zeci de vieți cu un simplu bilețel

  Potrivit ultimelor statistici ale OMS, la fiecare 40 de secunde o persoană se sinucide. Aproape 800.000 de persoane mor anual din cauza sinuciderii, un fenomen global care reprezintă cea...

  © 2022 Qbebe