Carnea de oaie, capră sau berbec: cum o gătești corect

Carnea de oaie, capră sau berbec: cum o gătești corect

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că vorbim despre carnea de oaie, fie că este vorba despre cea de capră sau de berbec, trebuie să știm în primul rând că toate sunt tipuri de carne roșie. Aceasta se remarcă datorită prezenței unor elemente nutritive cu roluri foarte importante în buna funcționare a organismului (precum proteinele, vitaminele B, fierul, zincul, potasiul). Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care sunt aceștia, precum și ce ar trebui să faci pentru a reuși să gătești așa cum trebuie aceste varietăți de carne.

CARNEA DE OAIE

 tocator-de-lemn-pe-care-se-afla-patru-bucati-de-carne-de-oaie-si-condimente-proaspete-pe-langaConține minerale valoroase
Într-o porție de carne de oaie se regăsesc, așa cum au demonstrat și studiile, aproximativ 4 mg de fier, ceea ce înseamnă aproape 22% din doza zilnică recomandată. De aceea, se poate spune că acest tip de carne poate să prevină apariția anemiei.
Alt mineral esențial din carnea de oaie este zincul. De exemplu, într-o porție de 85 g se găsesc 5 mg de zinc (33% din doza zilnică recomandată). Cel mai important rol al acestuia este consolidarea sistemului imunitar.
În același timp, în carnea de oaie se găsește și potasiu (în 85 g se găsesc 348 mg de potasiu). El este binevenit în vederea menținerii unei bune sănătăți a inimii, reglând ritmul cardiac.

Are în componență unele dintre cele mai importante vitamine
Carnea de oaie este bună pentru sănătate pentru că este bogată în următoarele vitamine:
• B12-Într-o porție de 85 g se află 3,8 micrograme (32% din doza zilnică recomandată). Ea este vitală pentru formarea de globule roșii sănătoase
• B3- Într-o porție de aceeași dimensiune se află 5, 5 miligrame (28% din doza zilnică recomandată). Vitamina aceasta este utilă în metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor din dietă

Cum este bine să gătești carnea de oaie

Străduiește-te să nu o tai la întâmplare
Ca să te bucuri de o carne de oaie fragedă și care-și menține valorile nutritive este esențial să o tai corect înainte de gătire. Astfel, verifică direcția fibrei musculare și încearcă să tai felii de carne care să respecte această direcție. Procedând așa, te vei asigura că fibrele vor absorbi mai ușor sosurile necesare marinării.

Dacă nu vrei să o marinezi, săreaz-o

În cazul în care își dorești să păstrezi aroma puternică a cărnii de oaie, poți alege să nu o marinezi. Poți în schimb să o sărezi foarte bine și să o lași 1-2 ore înainte să o gătești. Va fi o soluție bună de frăgezire a fibrei. Ulterior poți să speli carnea pentru a îndepărta excesul de sare.

Ocupă-te să marinezi carnea
Ca să mai elimini din mirosul specific cărnii de oaie și să o faci mai fragedă, o poți marina. Pentru ea sunt potrivite mai multe sosuri, cum ar fi:
• Cel cu iaurt și diverse condimente (de exemplu, cu ulei de muștar, turmeric și fulgi de chilly)- O poți ține în acest sos cel puțin 40 de minute
• Cu oțet și iaurt

coaste-de-oaie-gatiteGătește carnea la foc mic
Maeștrii bucătari îndeamnă, pentru o carne de oaie care să fie baza unor preparate delicioase, să fie gătită în acest fel. Cel mai bine este să o lași la gătit pentru cel puțin 3 ore, la temperatură mică. Vei acoperi carnea pentru a te asigura că se vor menține în ea sucurile naturale, ceea ce o va face mai gustoasă și mai moale.
Dacă ai musafiri, iar aceștia au gusturi mai greu de stisfăcut, poți opta și pentru o pulpă de berbecuț dezosată  aromată și delicioasă, ce reprezintă o variantă ideală pentru o masă gustoasă.

burgeri-cruzi-din-carne-de-oaie

Fragezirea cărnii de oaie în 5 pași simpli

Nu trebuie să fi musai un bucătar cu experiență pentru a putea frăgezi corect orice tip de carne. Frăgezirea cărnii de oaie este un proces simplu care are rolul de a face alimentul mai suculent și mai moale. Înainte să afli cum gătești corect carnea de oaie, trebuie să o pregătești, iar în funcție de tehnica folosită, există mai multe feluri de a o frăgezi, anume:

  • Prin gătire – înăbușire
  • Prin adăugare de enzime chiar înainte de gătire – fructele conțin astfel de enzime care dizolvă proteinele și țesuturile conectare. Cele mai bune fructe pe care le poți folosi pentru frăgezirea cărnii de oaie sunt kiwi, smochinele, ananasul sau papaya.
  • Mecanic – prin batere sau înțepare
  • Ținerea cărnii de oaie în saramură
  • Prin marinare – în oțet, vin, ulei sau iaurt. Dacă folosești oțet sau vin, carnea nu trebuie să stea la marinat mai mult de 2 ore, deoarece acțiunea acidului ar putea să întărească fibrele.În cazul în care vrei să lași carnea de oaia la marinat pentru mai mult de 2 – 3 ore, pregătește o marinadă pe bază de uleiuri. Aceste uleiuri sigilează suprafața cărnii și împiedică aerul să ajungă asupra produsului.
  • Uscarea cărnii la rece

tocator-de-lemn-pe-care-se-afla-o-bucata-mare-de-carne-de-oaie-usturoi-rozmarin-cartofi-si-un-sos

Multe persoane refuză să consume carnea de oaie din mai multe motive, fie din cauza mirosului, ba pentru că este prea tare sau, pur și simplu, acest aliment nu este unul pe care-l consumă de obicei. Iată mai jos cum se face frăgezirea cărnii de oaie în doar 5 pași simpli.

  1. Scoate carnea din frigider înainte cu 10 - 15 minute de a o frăgezi. Prin acest prim pas carnea ajunge să aibă aceeași temperatură în interior și exterior, astfel că amestecul tău pentru frăgezire va înmuia mai bine fibrele din interiorul cărnii.
  2. După ce ai lăsat carnea să se „odihnească”, trebuie să o tai în felii subțiri. Apoi, folosește partea dură a unui ciocănel special și bate fiecare felie de carne în parte pentru a frăgezi toate fibrele dure. Acest pas nu este potrivit doar pentru frăgezirea cărnii de oaie, ci și pentru mușchiul de porc sau antricotul de vită.
  3. După ce carnea de oaie este porționată, trebuie musai să scapi de miros. Astfel că, pregătește un amestec cu zeamă de lămâie și sare, apoi freacă energic fiecare bucată de carne. Sarea este cel mai important condiment din frăgezirea cărnii de oaie. Sarea ajută la scoaterea sucurilor naturale din carne, care sunt reabsorbite și ajută la înmuierea fibrelor musculare dure. După acest pas, lasă carnea de oaie să se „odihnească” pentru 10 – 15 minute.
  4. După ce carnea a stat cu sarea și lămâia, este momentul să fie pusă în recipientul cu marinada pe care deja ai pregătit-o. Dacă nu vrei să-ți bați capul prea tare pregătește o marinadă simplă cu ulei de măsline, sare, piper și zeamă de lămâie la care mai poți să adaugi și ce alte condimente îți dorești. De asemenea, alegerea vasului în care va sta carnea la frăgezit este o etapă importantă. Vasele de sticlă sau ceramică sunt recomandate pentru frăgezirea cărnii de oaie, deoarece nu se oxidează. Recipientele din cupru, aluminiu sau alte metale active nu sunt bune, fiindcă sub acțiunea puternică a acizilor pot lăsa reziduuri în carne.
  5. Odată ce toată carnea a fost pusă în marinadă, ea trebuie lăsată la frăgezit, la rece, pentru 1 – 2 ore. Urmând acești pași simpli pentru frăgezirea cărnii de oaie, vei obține o friptură suculentă și fragedă.

Baiț pentru frăgezirea cărnii de oaie: o rețetă delicioasă

Poți opta și pentru o marinadă formată din câteva ingrediente, dar pentru aceia care au musafiri și își doresc să-i impresioneze, trebuie să pregătească un baiț pentru carne de oaie cu multe condimente. Acestea oferă o aromă puternică cărnii. Un baiț pregătit cum trebuie este esențial în frăgezirea cărnii de oaie, deoarece acest tip de aliment este greu de consumat pentru majoritatea. Iată mai jos cum se prepară baițul pentru frăgezirea cărnii de oaie.

Ingrediente:

  • 2 – 3 căței de usturoi tocați
  • zeama de la 2 lămâi
  • jumătate de cană cu ulei de măsline
  • 1 linguriță cu niște cimbru proaspăt
  • 2 – 3 foi de dafin
  • 1 linguriță cu oregano proaspăt
  • 1 linguriță cu zahăr
  • 150 ml de oțet balsamic
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Toate ingredientele se amestecă într-un bol. De multe ori, pentru frăgezirea cărnii de oaie este necesară o cantitate mai mică de baiț. Bucățile de carne trebuie să fie acoperite de baiț, dar nu este necesar să fie umplut întreg vasul. Dacă ți-a rămas destul baiț, îl poți adăuga peste carne, atunci când o vei pune la copt.

CARNEA DE CAPRĂ

Chiar dacă la prima vedere nu ți se pare foarte tentant să încerci acest tip de carne, gândește-te la cât de multe efecte pozitive poate avea asupra sănătății:
• Are un conținut ridicat de fier
• Este bogată în vitamina B (inclusiv în B12)
• Conține mult potasiu (util pentru buna funcționare a inimii)
• Are un conținut redus de grăsimi, de calorii și de colesterol
• În ea se regăsește și acidul numit acid linoleic conjugat (cu rol în arderea grăsimilor și menținerea sau chiar creșterea masei musculare)
• Conține și calciu, dar și Omega 3

Modalități de a găti carnea de capră

Înainte de toate, ar trebui să știi că este important să iei anumite porțiuni de capră pentru a obține preparatele dorite. Iată câteva exemple:
• Obrajii- Sunt buni pentru tocănițe
• Cotletele și mușchiulețul- Sunt ideale pentru grătar
• Picioarele- Pentru coacere
• Zona gâtului- Este potrivită pentru coacere sau pentru a fi pusă pe grătar

Cele mai bune forme în care poate fi valorificată carnea de capră sunt, conform experților:
Tocănițele
Inițial va trebui să marinezi carnea pentru a mai scoate din ea mirosul specific și pentru a o frăgezi. În acest scop vei lăsa carnea peste noapte în frigider, alături de morcovi, țelină, piper, ceapă, sare.
După ce o iei de la marinat, ar trebui să alegi legumele dorite și să le pui la călit, în ulei. Vei pune și carnea alături de ele, dar nu o vei lăsa la foc puternic, pentru mult timp, ci doar cât se va rumeni puțin. În caz contrar, ea va deveni foarte tare.
Vei pune peste carne și legume și sos de tomate și niște supă de legume. Vei lăsa totul acoperit la foc mic, pentru aproximativ 2 ore, astfel încât aromele să se întrepătrundă și carnea să devină fragedă.

muschiulet-de-capra Carnea de capră friptă
Și în acest caz este indicat să nu lași prea mult carnea pe foc întrucât aceasta este săracă în grăsimi și se poate usca și întări.
Pentru o friptură suculentă și gustoasă, alege mușchiuleț de capră. Nu te speria, mușchiulețul de capră de la orice măcelărie poate satisface și cele mai exigente gusturi, întrucât carnea provine de la animale verificate și hrănite natural, ceea ce influențează frăgezimea și aroma cărnii. 

Unul dintre cele mai adecvate sosuri pentru marinarea cărnii de capră fripte se obține din iaurt, suc de portocale, mix de mirodenii (turmeric, cardamom,nucșoară etc.). Cel mai bine este să lași carnea la marinat în frigider, acoperită, pentru o noapte.
Înainte de a fi gătita, carnea va fi pusă în folie de aluminiu. Vei securiza folia pentru a reuși să ții carnea în interiorul acesteia, astfel încât sucurile naturale din ea să-i permită să se frăgezească suficient.
În general, carnea de capră nu ar trebui ținută în cuptor (încins în prealabil la 160 de grade) mai mult de o oră. Dacă după o oră nu ți se pare suficient de rumenită, poți să o mai lași în cuptor pentru cel mult 20 de minute.

CARNEA DE BERBEC

cotlete-de-berbecut-cu-cartofi

Este o sursă de fier
Fiind o carne roșie, carnea de berbec este potrivită pentru a-ți suplimenta resursele de fier din organism, ajutându-te astfel să fii mai puțin predispusă anemiei.

Conține vitamine din grupul B-urilor
Carnea de berbec se remarcă prin prezența vitaminelor B2, B3, B5, B6. Toate acestea sunt binefăcătoare pentru reglarea impulsurilor nervoase și pentru buna funcționare a creierului.

Are în componență și zinc
Acest mineral nu este util doar pentru sistemul imunitar, ci contribuie și la vindecarea rănilor, la dezvoltarea și creșterea copiilor.

Este bogată în proteine de calitate
Proteinele din carnea de berbec sunt compuse din aminoacizi esențiali, foarte importanți pentru masa musculară, pentru membranele celulare și pentru enzimele care ajută creierul să funcționeze.

Sfaturi pentru gătirea cărnii de berbec

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să speli bine carnea și să o cureți. Apoi va trebui să îndepărtezi de pe ea excesul de apă și să o marinezi, indiferent de forma în care o vei găti (fie că o vei băga la cuptor, fie că o vei frige). Nu numai că vei reuși să frăgezești carnea, dar marinarea îi va conferi și un gust mai dulce.
Experții consideră că poți să marinezi în mai multe feluri carnea de berbec. Iată două exemple în acest sens:
Marinare cu miere și mirodenii
Vei avea nevoie de următoarele ingrediente (necesare pentru 1 kg de carne):
• 3 cuburi de concentrat de supă
• 2 linguri de curry
• 2 linguri de cimbru
• 2 cepe mărunțite
• 2 linguri miere
• sare
• praf de chilly
După ce le ai la îndemână, vei proceda astfel:
• Toate ingredientele (în afară de sare) vor fi puse într-un vas. Vei lăsa carnea să stea în acest amestec pentru câteva minute
• Vei pune și sarea
• Vei acoperi vasul în care se află carnea cu un capac și îl vei da la frigider pentru cel puțin 1 oră

Costite-de-berbecutMarinare cu usturoi și cu oțet de vin (pentru 1 kg de carne)
Vei folosi ingredientele de mai jos:
• 1 cană oțet de vin
• 1 cană apă
• 4 linguri ulei
• 2 cepe tăiate mărunt
• cimbru
• foi de dafin
• sare
• 10 boabe de piper (spart, nu pudră)
• 1 căpățână usturoi
Urmează să faci și următoarele demersuri:
• Vei pune laolaltă toate ingredientele (în afară de usturoi) și le vei da la fiert. Vei lăsa amestecul să dea în câteva clocote și apoi îl vei lua de pe foc. Vei adăuga în el usturoiul pisat
• Vei porționa carnea, o vei bate puțin și o vei pune într-un vas de ceramică. Vei turna peste ea sosul și o vei lăsa la frigider pentru 1-2 zile

Dacă îți dorești să ai parte de o carne mai fragedă decât cea de berbec, apelează la cea de berbecuț.

În funcție de preferințele tale, în magazine găsești adesea costițe sau cotlet. Costițele sunt perfecte pentru o friptura suculenta, în crustă de ierburi și sare grunjoasă, cu coacere la cuptor, la temperatură înaltă. Pe de altă parte, cotletul îl găsești feliat deja și reprezintă un adevărat festin. Acesta are o aromă remarcabilă, este suculent, fiind ușor de marinat și de preparat.

Pastrama de oaie, capră sau berbec

O opțiune delicioasă și mai rapidă de a servi carnea de oaie, capră sau berbec, este pastrama din aceste tipuri de carne. O pastramă bună poate să devină vedeta unei mese în familii, mai ales de Sărbători. De obicei, pastrama este preparată după rețete tradiționale, iar carnea folosită este dezosată, proaspătă și fermă. Neapărat de pe carnea pentru pastramă trebuie îndepărtate pielițele, membranele și grăsimea în exces.

Frăgezirea pastramei de oaie, pentru un preparat delicios

Pastrama de oaie este un aperitiv care nu lipsește de pe mesele românilor. Pastrama de oaie afumată este varianta pe care o întâlnim cel mai des atunci când suntem invitați la o masă, dar alimentul în sine are nevoie de o perioadă mai lungă de pregătire, tocmai pentru a ajunge să fie atât de moale la momentul consumului.

felii-de-pastrama-de-oaie

Pastrama de oaie se pregătește din carnea dezosată. Aceasta trebuie curățată de pielițe și porționată. După pregătirea cărnii, aceasta trece printr-un proces de marinare, uscare parțială și afumare. Înainte de a pune carnea în marinadă, este aplicată aceeași metodă ca la friptură, anume trebuie frecată cu sare și lămâie. Apoi, bucățile de carne de oaie se pun în marinadă, pentru frăgezirea pastramei de oaie. După ce toată carnea este acoprită cu baiț, fiecare bucată în parte se împachetează strâns în folie și se așează într-un vas închis ermetic.

După 3 – 5 zile de frăgezire, bucățile de carne se scot și se pun la zvântat, fie afară dacă este rece, fie într-o cameră răcoroasă. După alte 1 – 2 zile, pastrama se afumă, la fum rece, cu esențe de salcâm sau fag.

Pastrama de oaie se depozitează la frigider și se poate consuma ca atare sau la grătar. Pastrama de oaie rezistă în frigider pe tot parcursul iernii.

Cea mai bună rețetă de baiț pentru pastrama de oaie

Ai aflat mai sus cum se frăgezește pastrama de oaie, dar și cum ajunge să fie delicioasă de consumat. Un baiț pentru pastrama de oaie recomandat de bucătari renumiți este format din sare, piper, cimbru și boia. Se pare că acest amestec dă o savoare cu totul specială pastramei de oaie. Bineînțeles, mai poți adăuga pe lângă usturoi (3 – 4 căpățâni) sau vin alb (4 – 5 litri), dar pentru cei obișnuiți cu acel gust clasic al pastramei de oaie, varianta simplă va merge de minune. Tot ce trebuie să faci este să amesteci toate ingredientele într-un bol, apoi să pui carnea la marinat. Față de frăgezirea cărnii de oaie folosită pentru friptură, cea pentru pastramă are nevoie să stea în baiț pentru 2 – 4 zile.

Este adevărat că berea frăgezește carnea?

Da, berea frăgezește carnea, deoarece conține acizi și tanini care oferă o savoare cu totul specială produsului și grăbește procesul de înmuiere a fibrelor dure. Berea ajută ca toate condimentele folosite în marinadă să intre mai repede în carne. Alcoolul din bere permite cărnii să-și preia mai repede aromele. De asemenea, berea oferă cărnii o aromă bogată, asemănătoare caramelului. Nu este nevoie să adaugi multă bere în marinada pentru carne, 1 – 2 lingurițe fiind mai mult decât suficiente.

friptura-de-oaie-care-este-pusa-pe-un-platou-si-langa-ea-este-o-halba-de-bere

Dacă deja ști cum gătești corect carnea de berbec sau te-ai informat despre cum gătești corect carnea de capră, în ceea ce privește oaia, lucrurile stau puțin diferit. Carnea de oaie are nevoie să stea la marinat timp de câteva ore bune. Într-adevăr, frăgezirea cărnii de oaie este un proces simplu, dar în care îți trebuie puțină răbdare. Noi te asigurăm că rezultatul final va merita. Vei obține o friptură delicioasă de care se va bucura întreaga familie.

Surse: food.ndtv.com, healthyeating.sfgate.com, jacarandafm.com, saastastebuds.wordpress.com, wikihow.com, beko.ro, saloane-bucuresti.ro, arctic.ro, mancamsanatos.ro, restaurantdelux.ro, reteteculinare.ro, petitchef.ro, retete.unica.ro, adevarul.ro, finecooking.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pastrama de oaie la cuptor: rețeta cu care îți vei cuceri întreaga familie
    Pastrama de oaie la cuptor: rețeta cu care îți vei cuceri întreaga familie

    Vrei să-ți impresionezi familia și prietenii cu niște rețețe noi? Ți-am pregătit câteva preparate delicioase de pastramă de oaie la cuptor pe care să le încerci de...

    Cum este corect: geci sau geace?
    Cum este corect: geci sau geace?

    De-a lungul timpul au existat numeroase revizuiri asupra cuvintelor pe care noi le folosim în vorbirea curentă. O confuzie există si asupra substantivului geacă. Poate ai folosit...

    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu
    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu

    Cuvintele omofone „m-ai” și „mai” îți pot crea o ușoară confuzie, deoarece, așa cum le spune denumirea, ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit...

    Sufletele pereche perfecte pentru Berbec- te numeri printre ele?
    Sufletele pereche perfecte pentru Berbec- te numeri printre ele?

    Pasional, loial, energic și dornic să fie în miezul acțiunii, Berbecul are nevoie de un partener care să țină pasul cu el. De altfel, când este în căutarea unei...

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Tot ce trebuie să știm despre zodia Berbec
    Tot ce trebuie să știm despre zodia Berbec

    În cazul în care te-ai născut în a doua jumătate a lunii martie sau în primele săptămâni ale lunii aprilie, mai exact între 21 martie și 19 aprilie,...

    Horoscop complet pentru zodia Berbec în 2024. Ce te așteaptă în noul an
    Horoscop complet pentru zodia Berbec în 2024. Ce te așteaptă în noul an

    Nu mai este prea mult până când ne vom lua rămas bun de la 2023 și vom păși, plini de speranță, în 2024. De aceea, nu este de mirare că te întrebi de pe acum...

    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?
    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?

    Diversificarea este unul dintre cele mai importante momente din viața unui bebeluș. În același timp, este și etapa care dă cele mai mari emoții mămicilor. Dacă vrei să...

    © 2024 Qbebe