Ce să fac de mâncare? Cum să scapi de întrebarea asta

Ce să fac de mâncare? Cum să scapi de întrebarea asta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu de puține ori ți s-a întâmplat să fii pur și simplu copleșită de întrebarea: „Ce mâncăm azi?". Iată de ce, în articolul de mai jos, vei găsi o serie de soluții menite să te ajute să nu mai fie nevoie să-ți pui prea des o asemenea întrebare, inspirându-te în alegerea unor feluri de mâncare simple și gustoase pentru cei dragi.

În plus, sugestiile prezentate te vor face să petreci mai puțin timp în bucătărie, te vor ajuta să nu mai risipești ingrediente și să economisești bani.

familie cu doi copii care mananca impreuna micul dejun

Ce mâncăm în timpul săptămânii? Fixează un meniu și mergi la cumpărături în weekend

Dacă vrei să nu te mai frământe mereu întrebarea „Ce mâncăm azi?”, străduiește-te să-ți aduni ideile și să construiești meniuri pentru cât mai multe zile din săptămână. Desigur, nu ignora ideile celor dragi și nici sugestiile venite din partea prietenelor.

După ce le vei îngloba pe toate acestea și, firește, încercând să te fixezi în limita bugetului tău, mergi la cumpărături în timpul weekend-ului. Inițial, s-ar putea să nu ți se pară o idee tocmai inspirată, având în vedere aglomerația din piețe și magazine și faptul că va trebui să sacrifici niște momente pe care le-ai putea petrece alături de familie într-un alt mod, dar vei vedea că îți vei salva clipe prețioase din timpul săptămânii.

Pentru a-ți fi mai ușor, fă-ți o listă și ține cont cât poți de ea. De asemenea, fii foarte atentă la termenele de valabilitate ale produselor și combină produsele proaspete cu unele care pot fi refrigerate fără probleme.

Nu ocoli ideea de a avea zile cu meniuri tematice

Este o sugestie potrivită în special dacă ai copii. Astfel, stabiliți de comun acord niște teme pentru zilele săptămânii, precum: luni este zi de carne, marți este ziua de paste, miercuri este zi de fructe și legume, joi este zi de ouă și lactate etc.

În felul acesta, nu numai că vei putea să pregătești din timp ingredientele pentru zilele respective, dar nici nu va trebui să-ți mai pui mereu întrebarea legată de ce va trebui să gătești în ziua respectivă. În plus, va fi o bună modalitate de a-i antrena și pe cei mici în selectarea ingredientelor și chiar în prepararea unor anumite feluri de mâncare.

Citește și: 3 zile cu 3 idei de meniuri pentru copii sanatosi

Ce mâncăm azi? Iată ce alimente să le mereu în casă

mainile a doua femei care toaca legume

Imagine de Martin Vorel de la Pixabay

Dacă vei achiziționa alimente din care se pot pregăti mai multe feluri de mâncare, îți vei ușura munca și nu va trebui să stai în bucătărie în fiecare zi. Iată câteva idei de alimente versatile, din care pot fi preparate mâncăruri gustoase:

Pui fiert/ la cuptor/la rotisor

Dacă vei avea la îndemână pui pregătit în oricare dintre aceste variante, fii sigură că va fi numai bun pentru a face din el:

  • salate
  • sandvișuri
  • mâncăruri cu sos
  • feluri cu paste etc.

Ouă fierte

Cu ajutorul lor poți prepara:

  • salate
  • sandvișuri
  • pot face parte din garnitura altor feluri de mâncare

Roșii la cutie

Fie că sunt întregi, tăiate cubulețe sau pastă, ele pot fi folosite ca bază pentru:

  • supe
  • sosuri pentru pizza, paste și alte feluri de mâncare
  • chili (este un fel de mâncare mexican, bazat pe fasole boabe, roșii, carne tocată, ardei iuți și alte condimente)
  • tocănițe etc.

Aluat fraged

Din el poți poți pregăti oricând:

  • pizza
  • plăcinte
  • tarte
  • pâinici de casă pe care să le îmbogățești cu tot felul de ingrediente

Couscous (cușcuș)

Este un alimente nutritiv și ușor, cu care ai putea face:

  • salate cu legume
  • tocănițe
  • îl poți servi ca atare, doar cu verdeață și condimente
  • îl poți îmbogăți cu carne pentru a obține preparate orientale
  • ardei umpluți etc.

Boabe de fasole din conservă

Și acestea te pot ajuta să scapi de întrebarea „Ce să mai fac de mâncare?”, în condițiile în care cu ajutorul lor poți prepara:

  • o mâncare simplă, cu un sos de roșii
  • ciorbe
  • supe
  • salate

Legume congelate

Cu siguranță că și acestea te vor ajuta să gătești feluri de mâncare simple și gustoase precum:

  • supe
  • piureuri
  • tocănițe
  • tot felul de garnituri

Peștele din conserve

Nu-l ocoli nici pe acesta, întrucât îți poate fi un „aliat” de nădejde în vederea obținerii:

  • unor salate
  • unor sandvișuri
  • îl poți utiliza inclusiv la pizza

Pregătește ingredientele pentru felurile principale de mâncare

Această activitate te va ajuta nu numai să te inspire în alegerea felurilor de mâncare, dar va fi benefică și pentru a economisi timpul. De exemplu, dacă ai la îndemână roșii proaspete/de la cutie și niște verdețuri și condimente, pasează roșiile și amestecă-le cu celelalte ingrediente. Vei putea obține fie un sos pentru paste, fie o bază pentru o supă cremă de legume asortate, fie un sos pentru pizza.

Sau dacă ai niște carne de pui și niște legume proaspete, poți pasa legumele și carnea pentru o supă, poți să pui legumele și carnea pe grătar pentru a găti un fel de mâncare thailandeză (vei mai avea nevoie de orez fiert și de niște condimente) sau vei face un sos din legume, pe care să-l poți pune a doua peste zi peste carnea la cuptor sau înăbușită.

Pune la congelator preparate ce au fost pregătite în weekend

Dacă îți vei face un obicei din a găti duminica niște preparate simple, care vor putea fi ulterior păstrate la congelator pentru câteva zile, nu numai că vei scăpa de obsedanta întrebare legată de ce să mai gătești azi, dar vei avea și mai mult timp pe care să-l petreci în afara bucătăriei.

Orientează-te către așa-numitele preparate „2 în 1", care pot fi folosite cu succes pentru a varia felurile de mâncare. Spre exemplu, dacă vei pregăti un sos de tip bolognez, pe bază de roșii, ardei, ceapă și carne tocată, poți utiliza o parte din el a doua zi pentru a pregăti spaghete bologneze, iar restul îl poți păstra pentru a-l folosi în următoarea zi, pe post de sos pentru „burrito" (este un amestec de carne, fasole boabe, orez, salată verde, sos salsa, guacamole și alte condimente, toate puse într-o tortilla).

Alte feluri de mâncare ce se pretează spre a fi păstrate la congelator ar fi:

  • chili de pui
  • tocăniță de legume
  • pui înăbușit cu ghimbir etc.

Citește și: Totul despre cum sa congelezi corect mancarea

„Reciclează” ceea ce a rămas de la mesele anterioare

femeie care taie ciocolata si copilul care o ajuta

Imagine de Anna Prosekova de la Pixabay

Nu este numai o metodă de a economisi ingrediente, dar și de a-ți găsi mai ușor inspirația de a găti. Să vedem câteva idei în acest sens:

  • Dacă ți-au rămas bucăți de carne și de cașcaval, acestea vor putea fi mixate și vor putea constitui o umplutură pentru o delicioasă ruladă de casă, pot fi parte a unei supe creme sau pot intra în componența unor biscuiți-aperitiv
  • Dacă ai la îndemână bucăți de carne, le poți toca a doua zi și prepara din ele baza unui sos pentru paste, pentru piure sau chiar a unui „burrito"
  • Dacă ți-a rămas piure, poți face din el un fel de mini-găluște, pe care le poți pune într-un sos de roșii și de alte legume
  • Dacă ți-au rămas ficăței înăbușiți, mixează-i alături de alte ingrediente pentru a obține un delicios paté de casă sau îi vei tăia bucățele și îi vei pune în foi de plăcintă pentru a obține un aperitiv inedit (un fel de plăcintă sărată).

Voi mai știți și alte metode prin care puteți să vă ușurați munca și să scăpați de întrebarea „ce mâncăm azi”?

Surse: www.buzzfeed.com; www.realsimple.com; www.thehealthsessions.com;www.thekitchn.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Mă simt sufocată de iubitul meu și nu știu cum să-i spun asta
Mă simt sufocată de iubitul meu și nu știu cum să-i spun asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

    Majoritatea oamenilor are cate o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc....

    Cum se descurcă Răzvan Fodor cu fiica lui când Irina este plecată la filmări. „Eu cu asta îmi bat capul, să fie în fiecare zi mâncare proaspătă."
    Cum se descurcă Răzvan Fodor cu fiica lui când Irina este plecată la filmări. „Eu cu asta îmi bat capul, să fie în fiecare zi mâncare proaspătă."

    Răzvan Fodor a intrat în atenția publicului de la noi în perioada în care a făcut parte din formația „Krypton”. Ulterior, s-a remarcat nu numai în...

    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența
    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

    Copilul este mofturos sau suferă de o aversiune față de mâncare? Icnește, refuză și plânge? Cum recunoști semnele și cum ar trebui să gestionezi situația?

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Întrebarea UNICEF care a rupt internetul: "Cum se spune în țara ta că ești la menstruație?"
    Întrebarea UNICEF care a rupt internetul: "Cum se spune în țara ta că ești la menstruație?"

    ”Depinde de noi să rupem tăcerea privind menstruația și să eliminăm discriminarea”, scriu cei de la UNICEF pe pagina lor de Facebook și postează o simplă...

    Am băut cafea timp de 25 de ani. De când nu mai fac asta, am mai multă energie, iar anxietatea mi-a dispărut
    Am băut cafea timp de 25 de ani. De când nu mai fac asta, am mai multă energie, iar anxietatea mi-a dispărut

    Această femeie a băut cafea de când era în liceu. Acum o lună, a decis să întrerupă acest obicei, iar acum declară că se simte mai bine ca niciodată.

    "Bătăile" cu mâncare la masă între frați - cum le oprim?
    "Bătăile" cu mâncare la masă între frați - cum le oprim?

    Mulți părinți știu cât este de greu să-i convingă pe cei mici să mănânce ce le-au pus în farfurie, să stea cuminți la masă sau să-i oprească din a se juca cu...

    Câte săptămâni are o sarcină: întrebarea de pe buzele tuturor gravidelor
    Câte săptămâni are o sarcină: întrebarea de pe buzele tuturor gravidelor

    Dacă urmează să devii mămică în următoarele luni, este important să înțelegi cum sunt împărțite trimestrele, lunile și săptămânile de sarcină. Află mai...

    © 2024 Qbebe