Pana de curand, oamenii se mutau de la tara la oras sau de la casa la bloc pentru un stil de viata cosmopolit, mai aproape de inima metropolei. In prezent, tot mai multi parinti se gandesc si chiar reusesc sa isi cumpere un teren si sa construiasca o casa cu gradina si curte, in care copiii sa se joace liberi, departe de poluarea orasului.
Copilul la casa sau la bloc: aproape de natura
Apropierea de natura este primul argument (si uneori cel mai puternic) care ii face pe parinti sa ia decizia de a-si creste copiii la casa. Ce poate fi mai frumos decat sa ai in spatele casei o curte plina de flori, cu pomi care tin umbra pe timpul verii, cu loc de joaca si piscina pentru copii?
O casa aflata la periferia orasului sau la sat ofera si ocazia unor drumetii minunate in natura, picnicuri la padure, pe malul apei, pe dealuri sau la munte. Apropierea de natura ii face pe copii sa fie mai constienti de pericolele poluarii si sa creasca mai sanatosi, apreciind si protejand mediul pe tot parcursul vietii.
Copilul la casa sau la bloc: agricultura bio
Un alt avantaj al traiului la casa este agricultura bio sau traditionala. Intr-un mediu plin de conservanti, coloranti si E-uri, tot mai multi parinti adopta principii de viata sanatoase si se muta la tara pentru a deveni mici agricultori pentru ei si cei mici.
Copiii crescuti cu fructe si legume din gradina proprie se vor bucura nu doar de un gust mai bun al alimentelor consumate, ci si de sanatate pe termen lung. In plus, implicarea lor in cultivarea legumelor si cresterea animalelor de la curte ii poate ajuta sa devina mai responsabili, mai corecti si mai atenti fata de mediul inconjurator. De asemenea, psihologii au constatat ca jocul cu elemente naturale precum apa si pamantul previne depresiile si anxietatile de mai tarziu.
Copilul la casa sau la bloc: spatiul privat si vecinii
Copiii crescuti la casa se bucura de mai mult spatiu privat si de sansa de a evita mai usor conflictele cu vecinii. Daca fac galagie in casa, tropaie in timp ce se joaca de-a soldatii sau tipa cand se distreaza ca "indienii", nu deranjeaza atat de multi oameni ca intr-un bloc cu 4-5 apartamente pe etaj.
Totusi, exista si avantaje in caz ca stati la bloc si aveti multi vecini. Aici, copiii pot invata mai bine ce inseamna limite, spatiu privat, liniste, auto-disciplina si auto-control. Ca sa isi dezvolte aceste trasaturi de mici si ca sa nu deranjeze vecinii, invatati-i sa mearga silentios ca luptatorii ninja. Copiii sunt mult mai receptivi la lucrurile pe care le fac in joaca, iar respectul fata de vecini este mai important decat o distractie de moment. Nu lasati rasfatul sa ghideze educatia celor mici. Auto-controlul le va fi util si cand vor creste mari.
Cand sunteti in apartament, folositi o voce "de interior". Tipetele nu sunt indicate la bloc, unde peretii subtiri si podeaua transmit cu usurinta sunetele mai departe. Daca cei mici sunt reticenti, transformati totul intr-un joc in care castiga cine vorbeste mai incet.
Respectul pentru vecini si pentru oameni, in general, se invata mai usor la bloc, unde copiii trebuie sa stie ca unele spatii sunt comune si trebuie ingrijite ca atare: scara blocului, gradina de la parter, palierul. Trantirea usilor, aruncarea gunoiului pe jos sau fotbalul in parcare sunt doar cateva dintre lucrurile interzise pe care copiii crescuti la bloc trebuie sa le invete de mici. Respectul pentru ceilalti si pentru spatiul privat este o lectie importanta care ii ajuta sa devina adulti responsabili mai tarziu.
Copilul la casa sau la bloc: izolarea

Copilul la casa sau la bloc: spatiul
Decizia de a creste un copil la casa are insa legatura si cu spatiul. Cine nu isi doreste un loc mai mare pentru multimea de jucarii pe care le strang cei mici? Spatiul le permite celor mici sa se joace in mai multa siguranta chiar si in interior, atunci cand ploua.
Totusi, si un apartament poate fi sigur si spatios daca parintii sunt atenti cu alegerea mobilei, pun sigurante pentru prize si colturi si folosesc cateva idei de design interesante pentru optimizarea spatiului. Iata cateva sfaturi care pot face un apartament un loc numai bun pentru a-ti creste copilul:
Foloseste cutii de depozitare integrate in spatiu sau mobila, dar si paturi cu depozitare inclusa pentru a scapa de privelistea jucariilor imprastiate. Pentru a mentine ordinea, ascunde-le periodic si scoate-le dupa un timp. Cei mici se vor bucura ca si cum ar fi primit jucarii noi.
Pentru ca are un efect pozitiv asupra copiilor, adu natura inauntru. In afara de valoarea estetica, elementele naturale precum tapetul sau culorile inspirate de natura pot fi si instrumente educationale. Cei mici pot invata mai multe despre natura si daca sunt responsabili de cateva plante si chiar ghivece cu legume sau condimente ce pot fi ingrijite si in interior.
Pana la urma, unde este mai bine sa-ti cresti copilul: la casa sau la bloc? La aceasta intrebare doar parintii pot raspunde, in functie de context si posibilitati. Nu exista un raspuns universal, corect sau gresit. Alegerea traiului la casa, la tara sau la periferia orasului, nu inseamna neaparat ca cei mici vor creste cu totul izolati, departe de diversitatea culturala si stilul de viata urban. Nici alegerea unui oras si a traiului la bloc nu inseamna ca renuntati la siguranta si alimentatia sanatoasa a copiilor.
In final, situatia financiara este cea care face diferenta. Posibilitatea transportului cu masina la o scoala privata, la teatre, muzee si alte activitati de care se bucura copiii in marile aglomeratii urbane este si ea importanta daca alegeti sa va cresteti copilul la casa. Factorii ce trebuie luati in considerare pentru decizia locuirii la casa sau la bloc sunt si mentenanta, amplasarea, costurile, siguranta, spatiul privat.
Tu unde crezi ca este mai bine sa iti cresti copilul: la casa sau la bloc? Asteptam raspunsurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos, pe forum sau pe pagina noastra de Facebook.
