Cele mai comune greșeli în gătit, pe care toți le facem

Cele mai comune greșeli în gătit, pe care toți le facem

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deși ne dorim să-i răsfățăm pe cei dragi cu cele mai alese preparate, se poate întâmpla, ca, în urma unor greșeli la gătit, să ratăm parțial sau chiar total preparatele noastre. Iată doar câteva dintre cele mai frecvente astfel de greșeli, pe care le putem evita însă mai ușor decât ne închipuim.

Folosești ingrediente care nu sunt de înaltă calitate

Este una dintre cele mai comune greșeli pe care le facem la gătit și care, din păcate, va afecta calitatea preparatelor noastre.
Dacă nu vrem să avem mâncăruri mediocre sau chiar ratate total, este important să ne alegem cu grijă ingredientele. Desigur, vom face așa când ne permitem, dar chiar și când ni se pare că acestea sunt prea scumpe, este important să reținem că vom fi mai mult în pierdere dacă mâncarea preparată nu va putea fi consumată sau va primi numai critici.

Nu citești întreaga rețetă înainte să te apuci de gătit

Este una dintre cele mai cunoscute greșeli în materie de gătit, pe care o facem uneori fără să ne dăm seama.
Specialiștii ne sfătuiesc, pentru a ne asigura că preparatul respectiv ne va ieși așa cum trebuie, să citim o rețetă de la cap la coadă. Numai așa vom afla detalii prețioase și momente-cheie, ce ne vor ajuta să obținem ceea ce trebuie.

 Femeie ce se uita la o reteta pe tableta

Nu gustăm mâncarea pe măsură ce o pregătim

Deși intenționăm să preparăm ceva deosebit și avem și resursele necesare, experții ne sfătuiesc să nu omitem nicicând să gustăm mâncarea în timp ce gătim.
În caz contrar, există riscul ca aromele și texturile unui preparat ce se vrea excepțional să ajungă în combinații nepotrivite și neapetisante.

Fierbi la foc mare în loc să lași să fiarbă încet

Și aceasta este una dintre cele mai comune greșeli la gătit.
În condițiile în care fierberea la foc mare presupune să se formeze bule în continuu, iar fierberea la foc mic presupune formarea bulelor la o secundă sau două, atunci nerespectarea acestor aspecte te poate costa calitatea unui fel de mâncare.

Faci înlocuiri neinspirate când trebuie să coci un preparat

Dacă te joci cu ingredientele când vine vorba de schimbarea aromelor de exemplu, rezultatele pot fi pozitive.
Dar să înlocuiești ingredientele când vine vorba de copt, ne sfătuiesc experții, poate fi o mare greșeală, compromițându-ți întreaga rețetă.

Supraîncălzești untul

De fapt, corect este să lași untul să se topească încet. Ideal este să-l lași să se topească la temperatura camerei timp de 30-45 de minute pentru a avea consistența ideală.
Untul prea moale nu se va amesteca bine cu zahărul, iar prăjiturile sau fursecurile pot avea o consistență prea densă.
Dacă îți este teamă că untul nu se va topi suficient de repede la temperatura camerei, încearcă să-l tai în bucățele cât să încapă într-o linguriță.

Citește și: Unt VS.Margarina. Afla ce este recomandat pentru copilul tau si de ce

Supraîncălzești laptele cu conținut redus de grăsime

În cazul în care vei face așa, laptele se va tăia. În schimb, dacă îl vei fierbe la foc mic, acesta își va păstra calitățile.
Este recomandabil ca, pentru laptele cu conținut redus de grăsime, să folosești un termometru sau să-l fierbi la foc mediu sau mic. Iar dacă se întâmplă ca și așa să se taie, adaugă puțină făină sau amidon și lasă-l să fiarbă din nou.

Nu bați bine albușurile

Pentru a încerca să eviți o asemenea greșeală, procedează în felul următor:
• Separă cu grijă albușurile de gălbenușuri, lăsând albușurile să ți se scurgă printre degete.
• Lasă albușurile să stea puțin la temparatura camerei.
• Bate albușurile manual sau la mixer, până când vei obține un amestec voluminos, lucios și cremos.

Întorci prea repede mâncarea în timpul gătitului

Să ai răbdare să „lași mâncarea în pace" nu este ușor, dar este important ca, în unele situații, să lași mâncarea să fie gătită mai lent, pentru un anumit interval.
Când vei întoarce prea des anumite preparate, acestea nu se vor pătrunde așa cum trebuie, își vor deteriora aspectul și nu vor mai avea gustul așteptat.

Nu lași tigaia să se încingă suficient

Trebuie să știi că pentru a sota corect legumele sau pentru a crea o crustă reușită pentru carne sau pește, este necesar ca tigaia în care le vei găti să fie suficient încălzită. În caz contrar, acestea se pot lipi de tigaie și le poți compromite.

Carne in tigaie

Citește și: Gateste la WOK, o alternativa mai sanatoasa pentru prajelile in tigaie  

Feliezi carnea în alt sens decât urmând fibra ei

Pentru a obține felii de carne fragede și cu un aspect frumos, este esențial să tai bucățile în direcția fibrei. Când nu vei proceda astfel, poți să ai în fața ta niște bucăți de carne cu o consistență ca de gumă, ce nu arată nici bine.

Nu lași carnea să se „odihnească" deloc după gătire

Planifică-ți timpul astfel încât să-ți lași întotdeauna un răgaz în care carnea să se „odihnească" după preparare. Acest interval le va permite sucurilor să „migreze" pe toată suprafața cărnii, iar aceasta să fie mai fragedă și mai aromată.
În schimb, când nu vei urma acest sfat, vei face o greșeală, din care va rezulta o carne mai uscată, mai fadă și cu o consistență „gumată".

Fierbi prea mult legumele, chiar și după ce acestea au consistența dorită

Și aceasta este o greșeală la gătit frecventă, din care poate rezulta, în loc de legume cu o consistență fermă și frumos colorate, un fel de „fiertură".
Ține cont de următorul aspect: legumele gen fasolea verde, sparanghelul sau broccoli nu trebuie lăsate să fiarbă mai mult de șapte minute. După aceea le vei răsturna într-un recipient cu apă mai rece, evitând astfel să-și schimbe radical consistența.

Femeie ingrijorata in bucatarie

Orezul are o consistență gumată

Poți evita o asemenea greșeală dacă vei adaugă puțin mai multă apă la fierbere. Pur și simplu lasă orezul la fiert și după aceea strecoară.
Respectând această instrucțiune vei evita ca boabele de orez să se lipească prea mult între ele, în condițiile în care vor absorbi mai bine apa.

Piureul de cartofi are o consistență lipicioasă

Cartofii ce nu au fost lăsați suficient la fiert, care nu fost strecurați bine sau care au fost prea mult lăsați să fiarbă, se pot transforma într-un piure mai degrabă lipicios.
De vină pentru acest fenomen este amidonul care, în momentul în care cartofii nu au fost gătiți corect, nu se eliberează în cantitatea corectă. De aceea putem observa că al nostru piure nu are consistența și aspectul dorite.

Supa/ciorba ta are o consistență uleioasă

Această situație este frecventă în cazul supei/ciorbei pe bază de carne. În condițiile în care grăsimea din carne se va elibera pe măsură ce ingredientele fierb, este esențial ca aceasta să fie îndepărtată periodic.
Chiar dacă am sta cu un polonic sau cu un prosop de hârtie pe lângă supa/ciorba noastră, experții ne spun că nu este suficient. Mult mai bine este ca, pe parcurs ce supa/ciorba fierbe, din când în când să luăm cratița de pe foc (cam la 15 minute) și să îndepărtăm grăsimea din colțul cel mai îndepărtat de flacără. În condițiile în care grăsimea și impuritățile se adună în punctul cel mai răcoros, este important să începem de acolo.
De asemenea, este important să fierbem supele/ciorbele la foc mic. Fierberea la foc mare va accelera răspândirea grăsimilor și, implicit, va contribui la apariția unui aspect dezagreabil.

Salata nu arată deloc bine

Una dintre condițiile de bază pentru a nu fi în această situație la gătit este să nu pui dressing peste salată decât în momentul în care vrei să o servești. Este una dintre cele mai comune greșeli la gătit să pui sosul dinainte de momentul servirii, în condițiile în care acesta va pătrunde în legume și le va face să arate moi și să nu mai aibă culorile agreabile.
În plus, ai mare grijă cum speli legumele, optând pentru un recipient special și ștergîndu-le bine. Dacă nu vei face așa, este posibil ca picăturile de apă rămase pe ele să se amestece cu dressing-ul, afectându-i gustul și consistența.
Nu în ultimul rând, sosul va fi turnat în părțile laterale ale vasului de salată și nu direct peste legume, astfel încât acestea să nu se înmoaie excesiv.

Coci prea puțin aluaturile și prăjiturile

Experții ne îndeamnă, chiar dacă vom face „testul cu scobitoarea" și aceasta va fi curată după ce o scoatem din aluat, să nu fim pe deplin convinse că preparatul este reușit.
Pentru aluaturi și prăjituri care să aibă o culoare apetisantă și să nu fie „gumate", să le mai lăsăm câtva timp să se coacă, fără a exagera însă.

Voi mai știți și alte greșeli pe care le putem face la gătit?

Surse:
www.cookinglight.com

Articolul urmator
O femeie vrea să meargă la altar cu fratele ei vitreg, cu care are deja doi copii. „Ne iubim și nu facem rău nimănui”
O femeie vrea să meargă la altar cu fratele ei vitreg, cu care are deja doi copii. „Ne iubim și nu facem rău nimănui”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea
    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea

    O profesoară de liceu de peste hotare transmite un mesaj clar și răspicat tuturor părinților - să-și lase copiii să facă greșeli. De ce? Citește articolul.

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    Mi-am legat trompele, iar soțul meu nu știe. Acum vrea să mai facem încă un copil
    Mi-am legat trompele, iar soțul meu nu știe. Acum vrea să mai facem încă un copil

    Nu știu ce să fac și unde să fug! Îmi iubesc familia, îmi iubesc soțul, însă m-am săturat de înghesuială și nu mai vreau alți copii. Avem deja doi copii, un...

    De ce trebuie prinsă mobila în perete, mai ales când avem copii. Filmarea care a pus toți părinții pe jar
    De ce trebuie prinsă mobila în perete, mai ales când avem copii. Filmarea care a pus toți părinții pe jar

    O înregistrare video, realizată de o cameră de supraveghere, care arată un băiat de 2 ani salvându-și fratele geamăn într-un impresionant act de eroism a devenit...

    Cele două zodii care sunt cele mai încăpățânate. Nu te înțelegi cu ele
    Cele două zodii care sunt cele mai încăpățânate. Nu te înțelegi cu ele

    Dacă ai în preajma ta persoane care țin mult la ideile lor, care sunt rezistente la schimbări, dar care sunt totodată determinate și țin să-și urmeze drumul, este foarte...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    © 2024 Qbebe