Câte tipuri de saltele există?
Începem prin a descoperi tipurile de saltele de pe piaţă. Misiunea este una destul de dificilă, în condiţiile în care de la începutul timpului s-au folosit saltele dintr-un număr foarte mare de materiale. De la saltelele din paie şi din pene, până la saltelele din frunze sau cele cu arcuri, evoluţia a fost una continuă. Astăzi, putem descoperi saltele cu arcuri, saltele din latex, din spumă, cu apă, cu aer sau cu diverse materiale sintetice. Nu le vom analiza pe toate, ci ne vom axa pe cele mai populare şi mai eficiente tipuri pe care le vezi la experţi.
• Saltelele cu arcuri. Dintre toate saltelele de pe piaţă, saltelele cu arcuri sunt cele mai populare. Popularitatea nu înseamnă însă că sunt şi cele mai bune. Conform unor studii, doar 63% dintre utilizatorii de saltele cu arcuri sunt mulţumiţi, pe lângă cei 80% dintre utilizatorii mulţumiţi de saltelele cu spumă sau din latex. Chiar şi aşa, tehnologiile moderne au făcut ca aceste saltele să fie foarte eficiente şi să ofere toate avantajele: susţinere, independenţă faţă de partener, confort, circulaţie corectă a aerului şi durabilitate. În categoria saltelelor cu arcuri putem descoperi saltelele cu arcuri Bi-Conic, saltelele cu arc continuu şi saltelele cu arc împachetat.
• Saltelele din spumă. Spuma destinată saltelelor este un material sintetic ce asigură un confort sporit pentru utilizatori. Există două tipuri de spumă: spumă clasică, cu densitate de până la 25 de kg pe metru cub şi spumă de memorie (sau Memory Foam), care are o densitate de 55-85 de kg pe metru cub. Spuma cu memorie este cea care a reuşit în ultima vreme să câştige inimile unui număr foarte mare de utilizatori. Este destul de ieftină, oferă un confort sporit, reduce numărul de mişcări pe timp de noapte şi asigura o independenţa perfectă faţă de partener. Ceea ce o recomandă însă, este faptul că poate să îţi ghicească obiceiurile din timpul somului şi să îţi ofere exact susţinerea de care ai nevoie.
• Saltelele din latex. Latexul este un material natural, găsit în trunchiul arborilor de cauciuc, însă poate să fie şi creat artificial. Saltelele din latex sunt extrem de apreciate graţie calităţii lor, însă au marele dezavantaj că sunt destul de scumpe. Este şi normal, în condiţiile în care au apărut pe piaţă destul de recent. O saltea din latex este, însă, o investiţie care îţi aduce o mulţime de avantaje, cum ar fi circulaţia foarte bună a aerului, confortul superior, creşterea numărului de ore de odihnă sau îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.
Cum ştii când trebuie să schimbi o saltea?
Investiţia într-o saltea este una de lungă durată. Cu toate astea, după un anumit timp, salteaua trebuie să fie schimbată. În cazul saltelelor clasice, perioada de schimbare trebuie să fie de aproximativ 7 ani. În cazul saltelelor de o mai bună calitate, poţi să îţi schimbi salteaua şi după 15 ani. Ceea ce este cert însă, este că o schimbare este necesară din când în când.
Ştii că salteaua ta nu mai este bună în momentul în care nu mai dormi foarte bine, ai o stare de iritare întreaga zi, salteaua prezintă deformări vizibile sau la mijloc există o adâncitură spre care aluneci ori de câte ori te afli în pat. De asemenea, trebuie să schimbi salteaua dacă simţi arcurile atunci când te bagi la somn sau dacă pur şi simplu ai cumpărat-o în urmă cu foarte multă vreme.
Cum protejezi salteaua?

• Roteşte şi întoarce salteaua de pe o parte pe alta, ocazional. Rotirea saltelei şi întoarcerea ei de pe o parte pe alta sunt acţiuni care uniformizează gradul de uzură. Corpul tău nu este unul liniar, aşadar, dacă dormi tot timpul pe aceeaşi zonă a saltelei, s-ar putea să o deformezi şi să îi strici structura. Alege să o roteşti o dată la câteva săptămâni şi să o întorci cel puţin o dată la 3 luni.
• Nu sări pe saltea, nu o îndoi şi încearcă să o ţii departe de umezeală. Salteaua este destinată somnului, aşadar nu sări în ea şi nu o îndoi. Încearcă să ţii şi băuturile departe de ea, deoarece îi pot strica structura şi pot atrage acarienii.
• Foloseşte întotdeauna o microsaltea. Pe piaţă sunt din ce în ce mai multe soluţii de microsaltele. O microsaltea este, aşa cum îi spune numele, o saltea mai mică destinată protecţiei saltelei, dar şi confortului sporit. Realizate din puf, bambus, lână sau microfibră, microsaltelele te pot ajuta să dormi mai bine şi mai ales, să protejezi mai bine salteaua mare.
Somnul este un element deosebit de important, asdar, dacă vrei să te bucuri de el în fiecare noapte, este bine să te asiguri că ai o saltea de cea mai bună calitate.