Ghid complet despre saltele: ce tipuri de saltele există, cum le întreţii şi cum le cumperi?

Ghid complet despre saltele: ce tipuri de saltele există, cum le întreţii şi cum le cumperi?

Corina Naftanaila

Nu insistăm pe importanţa saltelelor. Cu siguranţă este una mare. În fiecare noapte ne bazăm pe ele, la propriu şi graţie lor obţinem odihna de care avem nevoie pe parcursul întregii zile. Salteaua este un element mult mai complex decât ai crede. Pe piaţă există o mulţime de variante de saltele, o mulţime de sfaturi şi o mulţime de companii care fac teste, care mai de care mai interesante, pentru a descoperi cele mai bune soluţii pentru dormit. Vom încerca să analizăm fiecare detaliu al unei saltele perfecte şi să învăţăm cum facem cea mai bună achiziţie.

Câte tipuri de saltele există?

Începem prin a descoperi tipurile de saltele de pe piaţă. Misiunea este una destul de dificilă, în condiţiile în care de la începutul timpului s-au folosit saltele dintr-un număr foarte mare de materiale. De la saltelele din paie şi din pene, până la saltelele din frunze sau cele cu arcuri, evoluţia a fost una continuă. Astăzi, putem descoperi saltele cu arcuri, saltele din latex, din spumă, cu apă, cu aer sau cu diverse materiale sintetice. Nu le vom analiza pe toate, ci ne vom axa pe cele mai populare şi mai eficiente tipuri pe care le vezi la experţi.

saltele

• Saltelele cu arcuri. Dintre toate saltelele de pe piaţă, saltelele cu arcuri sunt cele mai populare. Popularitatea nu înseamnă însă că sunt şi cele mai bune. Conform unor studii, doar 63% dintre utilizatorii de saltele cu arcuri sunt mulţumiţi, pe lângă cei 80% dintre utilizatorii mulţumiţi de saltelele cu spumă sau din latex. Chiar şi aşa, tehnologiile moderne au făcut ca aceste saltele să fie foarte eficiente şi să ofere toate avantajele: susţinere, independenţă faţă de partener, confort, circulaţie corectă a aerului şi durabilitate. În categoria saltelelor cu arcuri putem descoperi saltelele cu arcuri Bi-Conic, saltelele cu arc continuu şi saltelele cu arc împachetat.

• Saltelele din spumă. Spuma destinată saltelelor este un material sintetic ce asigură un confort sporit pentru utilizatori. Există două tipuri de spumă: spumă clasică, cu densitate de până la 25 de kg pe metru cub şi spumă de memorie (sau Memory Foam), care are o densitate de 55-85 de kg pe metru cub. Spuma cu memorie este cea care a reuşit în ultima vreme să câştige inimile unui număr foarte mare de utilizatori. Este destul de ieftină, oferă un confort sporit, reduce numărul de mişcări pe timp de noapte şi asigura o independenţa perfectă faţă de partener. Ceea ce o recomandă însă, este faptul că poate să îţi ghicească obiceiurile din timpul somului şi să îţi ofere exact susţinerea de care ai nevoie.

• Saltelele din latex. Latexul este un material natural, găsit în trunchiul arborilor de cauciuc, însă poate să fie şi creat artificial. Saltelele din latex sunt extrem de apreciate graţie calităţii lor, însă au marele dezavantaj că sunt destul de scumpe. Este şi normal, în condiţiile în care au apărut pe piaţă destul de recent. O saltea din latex este, însă, o investiţie care îţi aduce o mulţime de avantaje, cum ar fi circulaţia foarte bună a aerului, confortul superior, creşterea numărului de ore de odihnă sau îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.

Cum ştii când trebuie să schimbi o saltea?

Investiţia într-o saltea este una de lungă durată. Cu toate astea, după un anumit timp, salteaua trebuie să fie schimbată. În cazul saltelelor clasice, perioada de schimbare trebuie să fie de aproximativ 7 ani. În cazul saltelelor de o mai bună calitate, poţi să îţi schimbi salteaua şi după 15 ani. Ceea ce este cert însă, este că o schimbare este necesară din când în când.

Ştii că salteaua ta nu mai este bună în momentul în care nu mai dormi foarte bine, ai o stare de iritare întreaga zi, salteaua prezintă deformări vizibile sau la mijloc există o adâncitură spre care aluneci ori de câte ori te afli în pat. De asemenea, trebuie să schimbi salteaua dacă simţi arcurile atunci când te bagi la somn sau dacă pur şi simplu ai cumpărat-o în urmă cu foarte multă vreme.

Cum protejezi salteaua?

salteaAchiziţia unei saltele de bună calitate poate să fie un pas mare pentru tine şi pentru calitatea somnului de care beneficiezi. Dacă vrei să te bucuri de confort pentru multă vreme însă, trebuie să îţi îngrijeşti salteaua. Există câteva sfaturi utile care te ajută să obţii cea mai bună protecţie în acest sens:

• Roteşte şi întoarce salteaua de pe o parte pe alta, ocazional. Rotirea saltelei şi întoarcerea ei de pe o parte pe alta sunt acţiuni care uniformizează gradul de uzură. Corpul tău nu este unul liniar, aşadar, dacă dormi tot timpul pe aceeaşi zonă a saltelei, s-ar putea să o deformezi şi să îi strici structura. Alege să o roteşti o dată la câteva săptămâni şi să o întorci cel puţin o dată la 3 luni.

• Nu sări pe saltea, nu o îndoi şi încearcă să o ţii departe de umezeală. Salteaua este destinată somnului, aşadar nu sări în ea şi nu o îndoi. Încearcă să ţii şi băuturile departe de ea, deoarece îi pot strica structura şi pot atrage acarienii.

• Foloseşte întotdeauna o microsaltea. Pe piaţă sunt din ce în ce mai multe soluţii de microsaltele. O microsaltea este, aşa cum îi spune numele, o saltea mai mică destinată protecţiei saltelei, dar şi confortului sporit. Realizate din puf, bambus, lână sau microfibră, microsaltelele te pot ajuta să dormi mai bine şi mai ales, să protejezi mai bine salteaua mare.

Somnul este un element deosebit de important, asdar, dacă vrei să te bucuri de el în fiecare noapte, este bine să te asiguri că ai o saltea de cea mai bună calitate.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Condițiile din tabăra de vară a Universității din București: mizerie de nedescris, saltele murdare și gândaci
  Condițiile din tabăra de vară a Universității din București: mizerie de nedescris, saltele murdare și gândaci

  Un grup de elevi de liceu a mers într-o tabără de vară în București, însă experiența a lăsat mult de dorit. Elevii au fost cazați la căminele din cadrul...

  Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
  Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

  Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

  Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
  Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

  În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

  Exista 4 tipuri de persoane nascute in luna septembrie. Tu in ce categorie te inscrii?
  Exista 4 tipuri de persoane nascute in luna septembrie. Tu in ce categorie te inscrii?

  Oamenii nascuti in luna septembrie sunt sarguinciosi, seriosi, practici, dornici sa exceleze la toate capitolele vietii lor. Isi exprima cu sinceritate parerea si pot fi si foarte...

  Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
  Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

  Majoritatea oamenilor are cate o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc....

  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
  Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

  Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

  Cum și când cumperi primul sutien pentru fiica ta?
  Cum și când cumperi primul sutien pentru fiica ta?

  Îți vine să crezi cât de repede a trecut timpul? Fiica ta nu mai este chiar o fetiță! A crescut, devine adolescentă, iar în viața ei apar tot felul de transformări,...

  Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
  Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

  A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

  © 2023 Qbebe