Iată de ce soția ta nu vrea să facă sex cu tine

Irina Olteanu - Redactor Senior

Viața sexuală după naștere reprezintă un subiect tabu pentru multe proaspete mămici. Adevărul este că au loc o serie de modificări la nivelul organismului care le determină pe femei să nu își mai dorească să întrețină relații sexuale. Află în continuare despre ce este vorba.

Ce se întâmplă după naștere cu corpul mamei

Principala cauză pentru care viața sexuală a unui părinte dispare după venirea pe lume a unui copil are legătură tocmai cu acest nou rol. Însă mamele, sub impulsul oxitocinei și a unei iubiri puternice, par să își îndrepte toate sentimentele frumoase către copil, apărând justa întrebare: de ce nu fac același lucru și față de ei? Timp ar exista, pentru că un nou-născut doarme până la 20 de ore pe zi. În plus, tăticii nu au uitat de libidoul crescut al mămicilor din timpul sarcinii, singurul obstacol la acel moment fiind reprezentat de burtică.

Dr.Tara Shrazian, medic specialist în obstetrică-ginecologie, este de părere că, deși unele proaspete mame se pot simți mai sexuale, ea nu a observat acest lucru în rândul pacientelor. Motivul menționat de medic este că pentru a aprecia sexul este nevoie de estrogen, un hormon care scade după naștere și rămâne la un nivel redus pe perioada alăptării. Este practic un răspuns biologic al corpului. Iată ce răspunde specialistul la cele mai importante întrebări legate de sexul după naștere.

Noile mame au tendința să experimenteze multe sentimente de iubire și conectare. De ce nu se concretizează acestea în acte sexuale?

Emoțiile sunt extrem de puternice pentru că toate sentimentele sunt proaspete și oarecum copleșitoare. Este vorba despre iubire, intimitate, dar și anxietate, fiind vorba de o stare emoțională intensă. Bărbații se simt puțin excluși deoarece mama realizează o legătură puternică cu nou-născutul, însă nu este vorba de sentimentul de iubire pe care l-au mai trăit, ci de o reacție biologică.

După ce este expulzată placenta are loc aproape imediat o scădere în nivelul de estrogen și o creștere în nivelul de prolactină, hormon care stimulează lactația, însă reduce nivelul de estrogen. Din acest motiv nu doar scade dorința sexuală, ci apare și uscăciunea vaginală, o senzație de durere crescută, lubrifiere redusă.

Chiar dacă mamele nu alăptează, durează o perioadă de timp ca organismul să revină la normal; astfel, sunt necesare minim 60 de zile pentru revenirea ciclului menstrual și ovulatoriu și restabilirea nivelurilor normale de hormoni. Iar dacă bebelușul este alăptat, va dura și mai mult deoarece prolactina este în continuare crescută, iar estrogenul redus.

pereche de parinti sta in pat cu bebelus

Unele femei susțin că sunt excitate de senzația fizică de alăptare, dar din punct de vedere hormonal are loc un efect opus?

Este cu siguranță opus și biologic. Dacă o femeie naște un copil, corpul ei nu poate trece imediat prin același proces, în special dacă alăptează. Este o reacție naturală a corpului pentru a nu putea să ai imediat un alt copil. Libidoul scăzut și uscăciunea vaginală crescută protejează femeia de a rămâne din nou însărcinată și pentru a putea avea grijă de primul său bebeluș.

În timpul sarcinii crește libidoul femeii

Sarcina este o stare caracterizată de un nivel ridicat de estrogen, prin urmare multe femei vor observa creșterea libidoului. Prin comparație, apar și alte efecte mai puțin plăcute, precum stare de oboseală sau respirație îngreunată. Din cauza uterului mărit, sarcinile zilnice sunt mai greu de realizat. După naștere apare o scădere bruscă a libidoului, ca o reacție inversă.

Există diferențe între primul și al doilea copil în ceea ce privește modul în care este influențată intimitatea din cuplu?

Există o diferență, dar nu din perspectivă biologică. Pentru femei sexul are legătură cu o mulțime de alți factori, precum anxietatea. Dacă nu știe la ce să se aștepte, nu știe să își îngrijească nou-născutul, este obosită și stresată, cu siguranță nu va fi prea încântată să întrețină relații sexuale. Din acest motiv este diferită situația la al doilea copil față de primul: odată ce ai unul înțelegi despre ce este vorba, așa că factorii care afectează intimitatea cuplului sunt mai puțin pregnanți.

Ce pot face cuplurile pentru a aprinde flacăra pasiunii?

Femeile pot folosi estrogen vaginal sau lubrifiere de orice natură – creme, supozitoare, geluri, pe bază de apă. Și este indicat să îți aloci un interval de timp special pentru cuplu ca să nu te simți presată sau inconfortabil.

În ceea ce privește tatăl, cu cât mama reușește să implice mai mult partenerul în conexiunea cu bebelușul, cu atât mai mult se va crea o experiență mai intimă în cuplu. Bărbații pot ajuta la alăptare doar ținând companie; pot fi implicați în orice fel de experiență legată de copil, iar femeile vor fi mai înclinate către intimitate cu partenerii lor.

Mai există și alți factori cu excepția hormonilor care contribuie la un libido scăzut?

Nașterea are multe implicații culturale; există locuri în care femeile nu trebuie să părăsească casa după primele 45 de zile de la naștere. Poate fi o experiență izolantă, oamenii nu vin în vizită, reîntărită de ideea că este vorba doar despre mamă și bebeluș. Se pot implica și bărbații, dar trebuie să înțeleagă ambii că este o responsabilitate mame și că este nevoie de două persoane pentru ca un cuplu să funcționeze.

Și aspectul fizic joacă un rol important. O femeie are nevoie să se simtă confortabil în corpul ei, iar pentru asta are nevoie de un timp pentru sine, să facă duș, să își aranjeze părul, să poarte haine frumoase, să doarmă, să facă exerciții fizice etc. Contează enorm și puțin timp liber pentru ea însăși. Cel mai mult contează ca oamenii din jur să o ajute; tații trebuie să știe că pot îngriji bebelușii pentru ca mămicile să aibă câteva clipe doar pentru ele.

Tații trebuie să rețină că schimbările prin care trec femeile sunt normale și că nu se schimbă sentimentele de iubire față de ei. Va dura puțin acomodarea, corpul unei femei se vindecă și se transformă, trebuie ca nivelul de estrogen să rămână scăzut pentru a putea îngriji mai bine bebelușul.

Citește și: Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți

Sursa: www.fatherly.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Încă mai plătesc creditul pentru nunta pe care soția mea și-a dorit-o, iar ea acum vrea să divorțeze
  Încă mai plătesc creditul pentru nunta pe care soția mea și-a dorit-o, iar ea acum vrea să divorțeze

  Relațiile de cuplu sunt dificile și uneori iubirea nu este de ajuns. Iar atunci când apare un copil lucrurile de complică, pentru că, oricât de mult nu ne-am dori asta, ne...

  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar
  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar

  Una dintre cele mai cunoscute personalități de radio și de televiziune de la noi se mândrește cu o familie frumoasă, pe care a dezvăluit-o fanilor și prin intermediul...

  Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut
  Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut

  Laptele matern este foarte apreciat nu doar pentru că asigură o dezvoltare armonioasă a copilului, ci și pentru că poate fi valorificat în mai multe moduri. Ai auzit până...

  Soția mea a născut prin cezariană și nu înțeleg de ce nu are chef de relații intime. Declarația unui tată șochează internetul
  Soția mea a născut prin cezariană și nu înțeleg de ce nu are chef de relații intime. Declarația unui tată șochează internetul

  Nu este prima dată când auzim o astfel de poveste: tatăl veșnic nesatisfăcut de faptul că proaspăta mămică nu mai are același apetit sexual. Dar, domnilor, oare când...

  De ce Pink nu vrea să își facă operații estetice: „Copiii mei trebuie să știe când mă încrunt”
  De ce Pink nu vrea să își facă operații estetice: „Copiii mei trebuie să știe când mă încrunt”

  Un pilon al muzicii pop încă de la începutul anilor 2000, Pink este o cântăreață cunoscută pentru atitudinea ei rebelă și spiritul său liber. Vocea puternică i-a...

  Iată de ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”
  Iată de ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”

  „Dacă mai faci așa, te las și plec fără tine, ai înțeles?”, este o amenințare la care mulți părinți recurg atunci când se simți depășiți de un...

  Iată ce cred oamenii despre tine, în funcție de zodia ta. Ai curaj să afli?
  Iată ce cred oamenii despre tine, în funcție de zodia ta. Ai curaj să afli?

  Chiar dacă îți propui să te raportezi mai ales la ceea ce crezi tu despre tine, anumite situații de viață te pot determina oricând să te gândești și la ceea ce...

  Fiul Laviniei Pârva și al lui Ștefan Bănică jr a împlinit 6 luni! Iată ce poate să facă deja!
  Fiul Laviniei Pârva și al lui Ștefan Bănică jr a împlinit 6 luni! Iată ce poate să facă deja!

  Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică au devenit în urmă cu 6 luni părinții unui frumos băiețel, care astăzi îi uimește: iată ce știe micuțul să facă la o...

  © 2022 Qbebe