10 detalii ale părinților remarcabili dezvăluite de psiholog

10 detalii ale părinților remarcabili dezvăluite de psiholog

Irina Olteanu - Redactor Senior

Orice părinte își dorește, în esență, să se dovedească a fi remarcabil în ceea ce privește creșterea propriului copil. Iată că există în acest sens unele detalii pe care părinții remarcabili le au în comun, explicate pe larg de către psiholog.

Informații despre părinți remarcabili

Sunt disponibile în prezent o mulțime de cărți și articole despre parenting, au fost formulate nenumărate teorii despre abordări eficiente cu privire la modul în care un părinte trebuie să se comporte în anumite circumstanțe și totuși nu poate fi indicat un sfat unanim valabil pentru a deveni acel părinte...remarcabil. Mai ales că multe dintre mesajele promovate sunt realmente contradictorii. De cele mai multe ori rămânem cu speranța că cei mici se vor dovedi adulți funcționali și că măcar o parte din învățămintele noastre vor ajunge la destinație.

Din ipostaza de adulți avem de multe ori impresia că perspectiva celor mici este îngustă, că îi lipsește profunzimea și că nu știu ce este mai bine pentru ei. Prin urmare, ei ar trebui să execute ce le spunem întocmai, pentru că noi știm mai bine. Uităm însă că odată am fost și noi copii, că ne-a fost teamă de întuneric, de faptul că părinții vor dispărea, că am fost invidioși pe jucăriile altor copii, că am trăit cu senzația că suntem excluși, că am fost enervați de faptul că mama și tata ne-au spus să mergem la culcare sau să închidem televizorul.

Privite de multe persoane drept secrete, există unele practici și atitudini care ne ajută să excelăm în meseria de părinte în așa fel încât să putem crește și educa copiii în mod responsabil. Nu este deloc ușor să ne modificăm obiceiurile și stilurile parentale, însă este întotdeauna în interesul copiilor și merită cu prisosință.

Părinții remarcabili nu sunt înzestrați cu vreun talent magic și nici cu vreo instruire specială. Părinții remarcabili sunt pur și simplu grozavi prin modul în care se comportă față de cei mici în fiecare zi. Ceea ce face un părinte în preajma copiilor săi are un impact major asupra modului în care aceștia se vor comporta mai târziu și asupra impresiei pe care o vor avea asupra propriei persoane. Copilul tău va face ceea ce faci și nu ceea ce spui, iar dacă îți faci timp să îl asculți, să empatizezi cu gândurile și sentimentele sale și încerci cât mai mult să îi suplinești nevoile, sunt șanse mult mai mari ca și el să facă același lucru pentru tine.

parinti remarcabili

Sfatul specialistului 

Doamna Simona Cernea, Psihoterapeut de orientare cognitiv comportamentală și psiholog clinician, atestat de Colegiul Psihologilor din România,www.simonacernea.wordpress.com, facebook: https://www.facebook.com/Pentru-suflet-Psihoterapeut-Simona-Cernea-626081074129000, email: simonacernea.psihoterapie@yahoo.com, telefon 0723509082 a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele detalii despre părinții remarcabili:

1. Cel mai important lucru pentru o dezvoltare armonioasă a copilului este ca părinții să petreacă timp împreună cu acesta. Indiferent dacă vorbim despre activități de joacă, ieșit în oraș la cină sau la film, gătitul sau aranjatul mesei, orice moment petrecut cu copilul consolidează relația cu părinții, îi oferă acestuia siguranță, confort, sentimentul că este iubit și apreciat. De asemenea, în familiie în care există mai mulți copii ideal este să avem un timp toți împreună și timp dedicat fiecărui copil în parte, deoarece fiecare dintre ei este o entitate separată, cu dorințe și plăceri proprii, și altfel se va ajunge în situația în care cel mai docil și mai timid va sfârși prin a face toate activitățile care îi plac celuilalt, care este mai perseverent, știe să se impună mai bine și își verbalizează nevoile mai bine. De asemenea, când vorbim despre timp de joacă petrecut împreună ar fi de dorit ca părinții să abandoneze chiar și pentru o jumătate de oră telefonul, televizorul, e-mailurile de la serviciu și să se dedice exclusiv copilului.

2. Părinții remarcabili vorbesc mult cu copilul, de la simple conversații zilnice, la dorințe, vise și emoții, prin conversație ajungem să ne cunoaștem mai bine copilul, să îi transmitem modele și valori, îl facem la rândul lui să se simtă valorizat, să simtă că este o persoană importantă și că părerea lui contează pentru cei dragi. Nu vorbesc despre a lăsa copilul să ia controlul acțiunilor noastre și să decidă unanim ce este mai bine pentru el, dar nici să îi tăiem vorba din gura cu "tu ești copil nu știi ce spui, astea sunt copilării nu probleme, lasă-mă în pace nu am timp de tine". De asemenea, discuțiile de tipul "ce ai făcut astăzi la școală "ar trebui să nu fie singurele avute cu copilul dacă nu vrem să auzim aceleași răspunsuri monosilabice de tipul "bine" sau "nimic". Poate este mai interesant să îl intrebăm "cum te-ai simțit astăzi la școală?", ce ai făcut cu prietenii tăi, ce ai facut amuzant în pauze, cum te-ai jucat....pentru a-i da oportunitatea să povestească el și să capete mai multă încredere în noi.

3. Îmi plac părinții care își învață copiii să își rezolve problemele fără să le dea direct soluții, care îi asistă într-o manieră calmă și răbdătoare și îi învață mai degrabă tehnica rezolvării de probleme decât să le rezolve ei problemele. Un astfel de copil va avea mai multă încredere în el, nu se va speria în situații sau locuri noi și va căuta să găsească o soluție de ieșire în diverse situații fără să se panicheze.

4. Deși în cultura românească seamană mai mult a răsfăț, îi sfătuiesc mereu pe părinți să îi mulțumească copilului, să îl laude și să îi recunoască meritele în fiecare zi. Avem de multe ori tendința să nu observăm comportamentele pozitive ale copiilor, pe principiul că "așa e normal să se poarte", dar să le sancționăm pe cele greșite sau negative. Astfel copiii învață oarecum "la ce bun să mă port bine, să fiu cuminte, să iau note bune, dacă nimeni nu remarcă niciodată". Spuneți copiilor cât mai des se poate "felicitări, ai reușit, sunt mândră de tine, bravo, sunt foarte fericită că te-ai comportat frumos la cumpărături", orice replică prin care copilul înțelege că a avut un comportament bun și că a fost remarcat este binevenită.

parinti remarcabili

5. Meseria de părinte are și o parte mai puțin plăcută, în care părinții trebuie să își asume rolul de modele, de modelatori de oameni și să impună reguli. Copiii au nevoie de aceste reguli pentru a se simți în siguranță. Dacă e să ne uităm doar la comportamentul unui copil de 1 an, pe cale să facă o trăsnaie, de exemplu să dărâme o vază, vom vedea cu câteva secunde înainte o privire aruncată spre adult, prin care cumva te informează ce va face și așteaptă să îi spui dacă este sau nu în regulă acest lucru. Pe parcursul întregii vieți copiii au nevoie de reguli și ghidări, cât de stricte le setăm, cum pedepsim nesupunerea asta este o discuție separată.

6. Copilul are nevoie încă de la vârste fragede de validare, de recunoașterea meritelor, de sentimentul de utilitate. Consider o bună practică în acest sens să îi implicăm pe cei mici  în diverse treburi casnice, potrivite vârstei lor evident. De la "haide să strângem împreună jucăriile" la a-l ruga să așeze furculițele pe masă, să își înghesuie lucrușoarele în mașina de spălat, să aibă grijă ca pisica să aibă apă în castronel sau să își împerecheze șosetele curate, toate aceste "mărunțișuri" îi aduc acel sentiment de utilitate, de persoană valoroasă.

7. Îmi plac părinții care nu își supraprotejează copiii. Este cert că societatea a evoluat, părinții nu se mai simt în siguranță să își lase copiii pe stradă să se joace, îi implică în tot felul de activități pentru a-i ține ocupați, dar supraprotejându-i pe de o parte nu îi învățăm să găsească singuri soluții și pe de altă parte le transmitem și mesajul "nu ești bun de nimic, nu am încredere în tine". Îmi place să mă gândesc în termeni metaforici că este grija proprie a copilului să nu cadă și să se lovească și grija părintelui ca cel mic să nu se lovească foarte rau, cu alte cuvinte să securizăm cât de cât mediul, să supraveghem copilul să nu pățească lucruri grave, dar să îi lăsăm posibilitatea de a explora, a descoperi, chiar și de a se juli în genunchi.

8. Părinții ar trebui să fie autentici, să fie ei înșiși, să își recunoască la rândul lor emoțiile și slăbiciunile, să continue să se bucure de viață, atât împreună cu cel mic, cât și separat. Niciun om nu este perfect, iar dacă adulții încearcă să proiecteze imaginea unei persoane perfecte, care face totul ca la carte, nu se enervează, nu se supară, nu suferă dezamagiri, transmit și copiilor ideea că doar perfecțiunea este acceptată, că altfel nu meriți să fii iubit. Și da, consider că e ok să îi spui celui mic "am avut o zi oribilă la serviciu, am muncit foarte mult și am simțit că nu sunt apreciat corect, dar acum că sunt acasă vrei să vii să îmi dai un pupic să mă simt mai bine și să uit ce s-a întâmplat peste zi?"

9. Părinții cu adevărat remarcabili fac cele mai extraordinare eforturi pentru a nu-și proiecta propriile dorințe și frustrări în copil. Fie că este vorba despre cursuri de dans, lecții de tenis sau de pian, facultatea de medicină pe care tu ca părinte ai fi vrut să o urmezi, acestea sunt dorințele tale, nu ale copilului.....copiii sunt ființe individuale, independente și ar fi indicat să vedem ce își doresc ei să facă, iar dacă în loc de tenis vor la volei este în regulă.

10. În ultimul rand, dar clar nu în cel din urmă, părinții remarcabili educă prin exemplul personal. Vrei ca cel mic să bea mai multă apă, bea și tu apă, vrei să facă sport încercați împreună, vrei să citească mai mult citește și tu. Cel puțin în primii ani de viață copiii învață foarte mult prin copierea comportamentului adulților semnificativi din viața lor, așa că foarte multe comportamente se pot modela în oglindă.

Mulțumim doamnei Simona Cernea pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

 

Surse: 

www.easybabylife.com; www.parent.co; http://schoolmum.net

Articolul urmator
Bunicii i-au dat găuri în urechi nepoatei fără acordul părinților
Bunicii i-au dat găuri în urechi nepoatei fără acordul părinților

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    16 greșeli toxice de parenting dezvăluite chiar de copiii ajunși adulți
    16 greșeli toxice de parenting dezvăluite chiar de copiii ajunși adulți

    Pe măsură ce te maturizezi și te gândești la copilărie, îți dai seama că anumite traume și obiceiuri care persistă își au originea în acea perioadă a...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată
    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată

    Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Dacă e primul an în care copilul tău merge la școală sau la grădiniță, probabil îți trec prin minte o mulțime de...

    Ce întrebări au românii pentru psiholog?
    Ce întrebări au românii pentru psiholog?

    V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai comune întrebări pe care le au românii pentru psiholog? Ne spune specialistul Mirona Păun.

    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"
    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"

    Cele două vedete sunt în culmea fericirii de când au devenit părinți și nu au ezitat să spună cât de mult li s-a schimbat viața după venirea pe lume a fiicei lor,...

    Un psiholog din Iași vorbește despre suferința femeilor și copiilor ucraineni refugiați. „Întâi vin și plâng, apoi vorbesc”
    Un psiholog din Iași vorbește despre suferința femeilor și copiilor ucraineni refugiați. „Întâi vin și plâng, apoi vorbesc”

    Mariia Kivakenki este psiholog de origine ucraineană și lucrează cu mamele și copiii refugiați de la ea din țară, în Iași. Deși clienții săi din terapie s-au adaptat rapid...

    © 2024 Qbebe