Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

10 detalii ale părinților remarcabili dezvăluite de psiholog

Orice părinte își dorește, în esență, să se dovedească a fi remarcabil în ceea ce privește creșterea propriului copil. Iată că există în acest sens unele detalii pe care părinții remarcabili le au în comun, explicate pe larg de către psiholog.

Informații despre părinți remarcabili

Sunt disponibile în prezent o mulțime de cărți și articole despre parenting, au fost formulate nenumărate teorii despre abordări eficiente cu privire la modul în care un părinte trebuie să se comporte în anumite circumstanțe și totuși nu poate fi indicat un sfat unanim valabil pentru a deveni acel părinte...remarcabil. Mai ales că multe dintre mesajele promovate sunt realmente contradictorii. De cele mai multe ori rămânem cu speranța că cei mici se vor dovedi adulți funcționali și că măcar o parte din învățămintele noastre vor ajunge la destinație.

Din ipostaza de adulți avem de multe ori impresia că perspectiva celor mici este îngustă, că îi lipsește profunzimea și că nu știu ce este mai bine pentru ei. Prin urmare, ei ar trebui să execute ce le spunem întocmai, pentru că noi știm mai bine. Uităm însă că odată am fost și noi copii, că ne-a fost teamă de întuneric, de faptul că părinții vor dispărea, că am fost invidioși pe jucăriile altor copii, că am trăit cu senzația că suntem excluși, că am fost enervați de faptul că mama și tata ne-au spus să mergem la culcare sau să închidem televizorul.

Privite de multe persoane drept secrete, există unele practici și atitudini care ne ajută să excelăm în meseria de părinte în așa fel încât să putem crește și educa copiii în mod responsabil. Nu este deloc ușor să ne modificăm obiceiurile și stilurile parentale, însă este întotdeauna în interesul copiilor și merită cu prisosință.

Părinții remarcabili nu sunt înzestrați cu vreun talent magic și nici cu vreo instruire specială. Părinții remarcabili sunt pur și simplu grozavi prin modul în care se comportă față de cei mici în fiecare zi. Ceea ce face un părinte în preajma copiilor săi are un impact major asupra modului în care aceștia se vor comporta mai târziu și asupra impresiei pe care o vor avea asupra propriei persoane. Copilul tău va face ceea ce faci și nu ceea ce spui, iar dacă îți faci timp să îl asculți, să empatizezi cu gândurile și sentimentele sale și încerci cât mai mult să îi suplinești nevoile, sunt șanse mult mai mari ca și el să facă același lucru pentru tine.

parinti remarcabili

Sfatul specialistului 

Doamna Simona Cernea, Psihoterapeut de orientare cognitiv comportamentală și psiholog clinician, atestat de Colegiul Psihologilor din România,www.simonacernea.wordpress.com, facebook: https://www.facebook.com/Pentru-suflet-Psihoterapeut-Simona-Cernea-626081074129000, email: simonacernea.psihoterapie@yahoo.com, telefon 0723509082 a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele detalii despre părinții remarcabili:

1. Cel mai important lucru pentru o dezvoltare armonioasă a copilului este ca părinții să petreacă timp împreună cu acesta. Indiferent dacă vorbim despre activități de joacă, ieșit în oraș la cină sau la film, gătitul sau aranjatul mesei, orice moment petrecut cu copilul consolidează relația cu părinții, îi oferă acestuia siguranță, confort, sentimentul că este iubit și apreciat. De asemenea, în familiie în care există mai mulți copii ideal este să avem un timp toți împreună și timp dedicat fiecărui copil în parte, deoarece fiecare dintre ei este o entitate separată, cu dorințe și plăceri proprii, și altfel se va ajunge în situația în care cel mai docil și mai timid va sfârși prin a face toate activitățile care îi plac celuilalt, care este mai perseverent, știe să se impună mai bine și își verbalizează nevoile mai bine. De asemenea, când vorbim despre timp de joacă petrecut împreună ar fi de dorit ca părinții să abandoneze chiar și pentru o jumătate de oră telefonul, televizorul, e-mailurile de la serviciu și să se dedice exclusiv copilului.

2. Părinții remarcabili vorbesc mult cu copilul, de la simple conversații zilnice, la dorințe, vise și emoții, prin conversație ajungem să ne cunoaștem mai bine copilul, să îi transmitem modele și valori, îl facem la rândul lui să se simtă valorizat, să simtă că este o persoană importantă și că părerea lui contează pentru cei dragi. Nu vorbesc despre a lăsa copilul să ia controlul acțiunilor noastre și să decidă unanim ce este mai bine pentru el, dar nici să îi tăiem vorba din gura cu "tu ești copil nu știi ce spui, astea sunt copilării nu probleme, lasă-mă în pace nu am timp de tine". De asemenea, discuțiile de tipul "ce ai făcut astăzi la școală "ar trebui să nu fie singurele avute cu copilul dacă nu vrem să auzim aceleași răspunsuri monosilabice de tipul "bine" sau "nimic". Poate este mai interesant să îl intrebăm "cum te-ai simțit astăzi la școală?", ce ai făcut cu prietenii tăi, ce ai facut amuzant în pauze, cum te-ai jucat....pentru a-i da oportunitatea să povestească el și să capete mai multă încredere în noi.

3. Îmi plac părinții care își învață copiii să își rezolve problemele fără să le dea direct soluții, care îi asistă într-o manieră calmă și răbdătoare și îi învață mai degrabă tehnica rezolvării de probleme decât să le rezolve ei problemele. Un astfel de copil va avea mai multă încredere în el, nu se va speria în situații sau locuri noi și va căuta să găsească o soluție de ieșire în diverse situații fără să se panicheze.

4. Deși în cultura românească seamană mai mult a răsfăț, îi sfătuiesc mereu pe părinți să îi mulțumească copilului, să îl laude și să îi recunoască meritele în fiecare zi. Avem de multe ori tendința să nu observăm comportamentele pozitive ale copiilor, pe principiul că "așa e normal să se poarte", dar să le sancționăm pe cele greșite sau negative. Astfel copiii învață oarecum "la ce bun să mă port bine, să fiu cuminte, să iau note bune, dacă nimeni nu remarcă niciodată". Spuneți copiilor cât mai des se poate "felicitări, ai reușit, sunt mândră de tine, bravo, sunt foarte fericită că te-ai comportat frumos la cumpărături", orice replică prin care copilul înțelege că a avut un comportament bun și că a fost remarcat este binevenită.

parinti remarcabili

5. Meseria de părinte are și o parte mai puțin plăcută, în care părinții trebuie să își asume rolul de modele, de modelatori de oameni și să impună reguli. Copiii au nevoie de aceste reguli pentru a se simți în siguranță. Dacă e să ne uităm doar la comportamentul unui copil de 1 an, pe cale să facă o trăsnaie, de exemplu să dărâme o vază, vom vedea cu câteva secunde înainte o privire aruncată spre adult, prin care cumva te informează ce va face și așteaptă să îi spui dacă este sau nu în regulă acest lucru. Pe parcursul întregii vieți copiii au nevoie de reguli și ghidări, cât de stricte le setăm, cum pedepsim nesupunerea asta este o discuție separată.

6. Copilul are nevoie încă de la vârste fragede de validare, de recunoașterea meritelor, de sentimentul de utilitate. Consider o bună practică în acest sens să îi implicăm pe cei mici  în diverse treburi casnice, potrivite vârstei lor evident. De la "haide să strângem împreună jucăriile" la a-l ruga să așeze furculițele pe masă, să își înghesuie lucrușoarele în mașina de spălat, să aibă grijă ca pisica să aibă apă în castronel sau să își împerecheze șosetele curate, toate aceste "mărunțișuri" îi aduc acel sentiment de utilitate, de persoană valoroasă.

7. Îmi plac părinții care nu își supraprotejează copiii. Este cert că societatea a evoluat, părinții nu se mai simt în siguranță să își lase copiii pe stradă să se joace, îi implică în tot felul de activități pentru a-i ține ocupați, dar supraprotejându-i pe de o parte nu îi învățăm să găsească singuri soluții și pe de altă parte le transmitem și mesajul "nu ești bun de nimic, nu am încredere în tine". Îmi place să mă gândesc în termeni metaforici că este grija proprie a copilului să nu cadă și să se lovească și grija părintelui ca cel mic să nu se lovească foarte rau, cu alte cuvinte să securizăm cât de cât mediul, să supraveghem copilul să nu pățească lucruri grave, dar să îi lăsăm posibilitatea de a explora, a descoperi, chiar și de a se juli în genunchi.

8. Părinții ar trebui să fie autentici, să fie ei înșiși, să își recunoască la rândul lor emoțiile și slăbiciunile, să continue să se bucure de viață, atât împreună cu cel mic, cât și separat. Niciun om nu este perfect, iar dacă adulții încearcă să proiecteze imaginea unei persoane perfecte, care face totul ca la carte, nu se enervează, nu se supară, nu suferă dezamagiri, transmit și copiilor ideea că doar perfecțiunea este acceptată, că altfel nu meriți să fii iubit. Și da, consider că e ok să îi spui celui mic "am avut o zi oribilă la serviciu, am muncit foarte mult și am simțit că nu sunt apreciat corect, dar acum că sunt acasă vrei să vii să îmi dai un pupic să mă simt mai bine și să uit ce s-a întâmplat peste zi?"

9. Părinții cu adevărat remarcabili fac cele mai extraordinare eforturi pentru a nu-și proiecta propriile dorințe și frustrări în copil. Fie că este vorba despre cursuri de dans, lecții de tenis sau de pian, facultatea de medicină pe care tu ca părinte ai fi vrut să o urmezi, acestea sunt dorințele tale, nu ale copilului.....copiii sunt ființe individuale, independente și ar fi indicat să vedem ce își doresc ei să facă, iar dacă în loc de tenis vor la volei este în regulă.

10. În ultimul rand, dar clar nu în cel din urmă, părinții remarcabili educă prin exemplul personal. Vrei ca cel mic să bea mai multă apă, bea și tu apă, vrei să facă sport încercați împreună, vrei să citească mai mult citește și tu. Cel puțin în primii ani de viață copiii învață foarte mult prin copierea comportamentului adulților semnificativi din viața lor, așa că foarte multe comportamente se pot modela în oglindă.

Mulțumim doamnei Simona Cernea pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

 

Surse: 

www.easybabylife.com; www.parent.co; http://schoolmum.net

Cele mai amuzante postări din Social Media ale părinților ”prinși” în carantină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Psiholog Monica Bolocan: Provocarile copilului cu ADHD (Deficit de Atentie si Hiperactivitate) si ale familiei acestuia
  Psiholog Monica Bolocan: Provocarile copilului cu ADHD (Deficit de Atentie si Hiperactivitate) si ale familiei acestuia

  Multi copii - in special baieti - sunt hiperactivi. Par a avea un izvor nesecat de energie pe care si-o pot consuma numai miscandu-se, sarind si vorbind intr-una. Pe scurt, te fac sa iti...

  Cauzele psihologice ale mâncatului compulsiv, cu psiholog Ancuța Coman
  Cauzele psihologice ale mâncatului compulsiv, cu psiholog Ancuța Coman

  Am discutat LIVE în data de 21 martie cu Ancuța Coman, psiholog & psihoterapeut despre cauzele psihologice ale mancatului compulsiv, despre obezitatea la copii și standardele...

  5 detalii ale căruciorului care pot afecta sănătatea bebelușului
  5 detalii ale căruciorului care pot afecta sănătatea bebelușului

  Siguranța bebelușului deja a devenit literă de lege pentru tine, ceea ce înseamnă că acorzi de două ori mai multă atenție atunci când alegi produsele ce intră în...

  5 greseli ale parintilor care dau medicamente copiilor. Afla cum ii poti pune viata in pericol
  5 greseli ale parintilor care dau medicamente copiilor. Afla cum ii poti pune viata in pericol

  Educatia pentru sanatate este un capitol important de care orice parinte trebuie sa tina seama. Fara o educatie pentru sanatate se poate ajunge la situatii grave care sa puna in pericol...

  Detalii neplăcute ale aspectului tău fizic care sunt, de fapt, cauzate de dezechilibre hormonale
  Detalii neplăcute ale aspectului tău fizic care sunt, de fapt, cauzate de dezechilibre hormonale

  Uneori ne putem afla în situația de a observa, la noi însene, tot felul de detalii fizice deranjante (precum acneea, kilograme în plus, pilozitate excesivă, căderea...

  Filmări teribile de la incendiul Colectiv, dezvăluite după 4 ani. Reacțiile mass-media sunt explozive
  Filmări teribile de la incendiul Colectiv, dezvăluite după 4 ani. Reacțiile mass-media sunt explozive

  Au fost făcute publice 20 de minute de scenarii ale groazei de la trauma din Colectiv. Ce vedem în imagini ne cutremură..

  7 pacate capitale ale parintilor in educatia copiilor. Atentie mare sa nu le faci si tu!
  7 pacate capitale ale parintilor in educatia copiilor. Atentie mare sa nu le faci si tu!

  Nu e parinte care sa nu fi facut macar o greseala in educatia copiilor lor. Si multe din greseli sunt facute fara voia lor, din dorinta de a da o cat mai buna educatie copiilor. Nu...

  © 2019 Qbebe