Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

10 tipuri de oameni de la care să nu accepți sfaturi de parenting

În calitate de părinte este aproape inevitabil să nu primești, cel puțin o dată, sfaturi nesolicitate din partea unui alt adult, apropiat sau nu. Sfaturile de parenting nesolicitate sunt cel puțin deranjante, mai ales când persoana în cauză nici măcar nu are copii. Îți oferim aici 10 tipuri de oameni de la care să nu accepți sfaturi alături de recomandări pentru a ieși cu bine din asemenea situații.

Bunicul este de părere că cel mic trebuie lăsat să plângă până nu mai poate. Sora ta crede că îți răsfeți prea mult copilul, iar vecina de la etajul 3 susține că ești nesăbuită dacă nu îi pui aparat dentar celui mic. Nu mai menționăm acele persoane atoateștiutoare care nici măcar nu sunt părinți. Aceste sfaturi de parenting sunt aproape întotdeauna nesolicitate și cu atât mai puțin dorite. Iar când provin de la persoane complet străine, ajung să te exaspereze. Însă tu încerci să îți păstrezi calmul și politețea, evitând o reacție prea... efervescentă.

Tipuri de oameni de la care să nu accepți sfaturi de parenting

1. Doamne necunoscute de la magazinul alimentar (dar nici domnii nu sunt mai prejos). Sau de la farmacie. Sau din orice alt loc public, care habar nu au nimic despre tine și despre copilul tău și totuși se grăbesc să emită judecăți de valoare. Credeți-mă când vă spun răspicat: nu am nevoie de sfatul vostru!
2. Fratele meu/sora mea fără copii. Te iubesc frate, te ador, dar știi vorba aceea frate, frate, dar până unde se poate. Sincer îți spun, până când nu vei sta toată noaptea treaz, până când nu vei fi plin de caca de bebeluș pe mâini și de vomă pe haine nu îți am nevoie de sfatul tău.

tipuri de oameni de la care sa nu accepti sfaturi de parenting
3. Orice fel de rudă care se simte datoare să emită o părere cu privire la modul în care îți crești sau mai bine zis ar trebui să îți crești copilul. Nu am nevoie de opinia voastră!
4. Aici se includ, de fapt, toate acele persoane care nu au copii. Teoriile și sfaturile de parenting nu au absolut nicio valoare dacă nu ai trecut efectiv prin acele lucruri. Nu am încredere sută la sută nici măcar într-un medic pediatru care nu este, la rândul său, posesor al cel puțin unui copil. Prin urmare, da, voi oameni fără griji și copii, nu am nevoie de părerile voastre!
5. Bona în vârstă de 15 ani sau fata vecinului la care apelezi din când în când pentru a supraveghea copilul o oră. Știu, ai fost părintele unui ou timp de o săptămână și prin urmare te poți proclama expert în creșterea copiilor. Dar să-ți spun un secret: nu am nevoie de opinia ta!
6. Părinții tuturor fetelor care sunt dornici să îmi spună cum să mă port cu fiul meu. Nu am nevoie de părerile voastre. Evident, și părinții tuturor băieților care sunt dornici să îmi spună cum să mă port cu fiica mea. Nu am nevoie nici de părerile voastre.
7. Părinți care au copii mai mici ca vârstă decât al meu. Gândind acum logic, dacă tu porți de grijă unui bebeluș, nu ești în măsură să îmi spui cum să mă comport cu fiul meu adolescent.
8. Părinții perfecți care cred că ei știu toate despre tot când vine vorba de creșterea copiilor. Poate sunteți capabili să pregătiți desertul perfect, dar habar nu aveți ce îl enervează sau îl calmează pe copilul meu. Așadar, nu vă doresc deloc sfatul!
9. Maria Popescu, alias prietena cea mai bună a părintelui perfect. Te-am văzut când te holbai la mine prin ochelarii de marcă în timp ce copilul meu îmi smulgea lentila de la perechea mea de ochelari de 10 lei, dar ghici ce? Nu am nevoie de sfatul tău.
10. Orice ființă umană căreia nu i-am cerut sfatul. Dacă nu ți-am cerut sfatul, în mod logic, nu am nevoie de sfatul tău. Chiar vrei să-ți silabisesc?

tipuri de oameni de la care sa nu accepti sfaturi de parenting

Sfaturi de parenting nesolicitate - o problemă des întâlnită pentru orice persoană

Cineva s-a gândit chiar să realizeze un sondaj cu privire la sfaturile nesolicitate. Astfel, la întrebarea dacă îți plac sfaturile nesolicitate, cu variantele de răspuns da, nu și doar dacă îmi este oferit de persoana potrivită, 6% au răspuns da, 56% au răspuns nu, iar 38% au răspuns că doar dacă este oferit de persoana potrivită (dintr-un total de aproape 1000 de participanți). Nu este neapărat vorba despre persoana potrivită, ci mai degrabă despre momentul potrivit și maniera adecvată. Sfatul primit de la prieteni, iubiți, rude, șefi, subordonați, experți, începători și persoane complet străine poate fi odios, în funcție de când și cum este oferit.

Desigur, sunt situații în care sfatul nesolicitat este binevenit, de exemplu dacă este vorba de un aspect ce ține de binele tău, sănătatea ta sau chiar viața ta. Chiar și în aceste situații te simți în control asupra propriei decizii dacă îți este oferită informația ca atare, obiectiv, lăsându-te pe tine să iei hotărârea potrivită, dacă dorești.

De ce există tendința aceasta de a reacționa la un sfat nesolicitat? De ce nu putem accepta că pur și simplu cealaltă persoană manifestă o preocupare sinceră și o dorință de a ajuta? Se pare că este vorba de faptul că privești intervenția ca o încercare de dominare, criticism/neîncredere sau eșec de a lua în considerare propriile tale obiective și priorități. Cel mai important aspect însă are legătură cu dorința de a ne proteja propria libertate.

Din motive evoluționiste de altfel temeinice, ființele umane tânjesc după liberatate și își doresc să se împotrivească controlului din partea altor persoane, indiferent de vârstă și de persoana care își dorește să ne controleze. Persoanele căsătorite se împotrivesc partenerului de viață, vârstnicii celor de vârstă medie, iar copiii se împotrivesc părinților.

Un sfat nesolicitat din partea unei persoane dragi poate fi privit drept amenințător deoarece avem o dorință puternică de a fi pe plac acelei persoane. Este dificil să îi ignori sfatul deoarece te temi că dacă nu îl vei urma vei manifesta o lipsă de iubire sau respect. În același itmp, nu îți dorești să urmezi acel sfat deoarece simți că se schimbă echilibrul din relația respectivă. Dacă te conformezi, semnalizezi că vrei să te subordonezi dorinței celeilalte persoane. Conflictul dintre a te conforma (și a arăta dragostea) și a nu te conforma (și a arăta libertatea) conduce la frustrare, iar frustrarea la mânie. Cel mai ușor de înțeles acest conflict este prin prisma unui cuplu, decât a unui părinte și a unui copil.

Ai prin urmare grijă cui oferiți un sfat nesolicitat de parenting deoarece într-o zi se poate să te găsești și tu în locul său!

Surse:
www.psychologytoday.com; http://mylifesuckers.com; www.todaysparent.com

10 sfaturi de parenting pentru a supraviețui de Crăciun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 trucuri de parenting care te vor ajuta să accepți
  3 trucuri de parenting care te vor ajuta să accepți "prietenul imaginar" al copilului tău

  Psihologii spun că aproximativ 60% dintre copii ajung să aibă un prieten imaginar, în intervalul de vârstă 3-8 ani. Aceşti prieteni imaginari pot fi persoane invizibile sau...

  Sfaturi de la psiholog: 5 strategii de parenting eficiente în vremuri de pandemie
  Sfaturi de la psiholog: 5 strategii de parenting eficiente în vremuri de pandemie

  Regulile de distanțare socială alături de suspendarea activității școlare au condus la o presiune mai mare asupra părinților. Pentru a-i ajuta să facă față noului mod de...

  Cum își educă Anca Serea cei trei băieți: „Băieții pot fi zgomotoși, murdari, veșnic înfometați. Arată-le că îi accepți așa cum sunt”
  Cum își educă Anca Serea cei trei băieți: „Băieții pot fi zgomotoși, murdari, veșnic înfometați. Arată-le că îi accepți așa cum sunt”

  Anca Serea are șase copii, dintre care trei băieți: David, Noah și Moise. Iată cum se ocupă vedeta de educația lor!

  Tehnica de parenting pe care a aplicat-o Teo Trandafir: ”Dacă este ceva care mi se pare demn de dispreț este să interzici ceva cuiva”
  Tehnica de parenting pe care a aplicat-o Teo Trandafir: ”Dacă este ceva care mi se pare demn de dispreț este să interzici ceva cuiva”

  Teo Trandafir este o mamă model, care și-a crescut fiica cu încredere, prietenie și respectarea spațiului intim. Iată ce lecție de parenting ne învață vedeta!

  Greșeli de parenting care îți fac copilul antisocial
  Greșeli de parenting care îți fac copilul antisocial

  Conform unui studiu recent asupra mediului de îngrijire parentală, cercetătorii au descoperit că în perechile de gemeni identici copilul care a avut parte de un comportament...

  Top 10 bloguri de parenting pe care să le urmărești în 2019
  Top 10 bloguri de parenting pe care să le urmărești în 2019

  Blogurile de parenting reprezintă o modalitate prin care părinții descoperă, cu surprindere, poate amuzament și uneori chiar bucurie că nu sunt singuri, că și alții trec prin...

  Cel mai bun sfat de parenting pe care îl vei primi vreodată
  Cel mai bun sfat de parenting pe care îl vei primi vreodată

  Chiar atunci când credem că nu ne văd, ei observă totul. Chiar dacă ne închipuim că nu suntem părinți, îi creștem. Fiecare clipă din viața de părinte se...

  © 2019 Qbebe