14 lucruri pe care părinții care lucrează de acasă vor să le înțelegi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Să lucrezi de acasă poate părea un vis complet lipsit de griji. Contrar percepției multora, părinții care lucrează de acasă nu lenevesc toată ziua și au un program mai riguros decât cei care au program standard de muncă. În calitate de părinte care lucrează de acasă mi-ar plăcea tare mult ca o serie de lucruri să fie mult mai clare. Așadar le explic în cele ce urmează.

Viața de părinte care lucrează de acasă

Deși nu sunt limitate la scris sau la IT, marea majoritate a celor care lucrează de acasă se înletnicesc cu activități la fel de serioase ca și cei care petrec 7,8, 10 ore la birou. Spun serioase pentru că dacă nu muncesc nu câștigă bani, deci suntem serioși pe bani. În plus, mulți dintre părinții care lucrează de acasă sunt angajați pe cont propriu, aspect ce presupune o serie de provocări și de riscuri.

Este adevărat că există și o mulțime de beneficii colaterale, iar cele mai frecvent menționate sunt faptul că nu trebuie să mergi prin ploaie și ger la serviciu, nu mai pierzi timp în trafic sau că nu mai cheltui bani pentru transport sau mâncare. De mâncat, mănânci și tu ceva, dar poate fi și ciorbă de lobdă, căci nu te privește suspicios niciun coleg când te afli în intimitatea propriei bucătării. Avantaje există, bineînțeles, și pentru angajator. Cum ar fi că nu mai plătește diverse consumabile pentru a te întreține, începând de la curent electric și apă și până la apa din dozator sau cafeaua de dimineața. Poate par costuri mici, dar adunate, pe termen lung, se dovedesc o economie substanțială.

1. Deși poate am libertatea de a sta alături de copil când este răcit, lucrul de acasă presupune și o doză imensă de stres pentru că trebuie să îți vezi de treburi și în același timp să ai grijă de buna creștere și dezvoltare a odraslei/odraslelor, iar, bonus, îți revin și toate treburile gospodărești. Pentru că, nu-i așa, tu lucrezi de acasă. 

2. Este doar o iluzie că acești părinți au tot timpul din lume la dispoziție, în realitate este vorba despre multă rigoare, disciplină și eforturi în toiul nopții sau chiar în weekend. Pentru că, dacă ai grijă de copilul bolnav, munca nu stă să te aștepte și trebuie cumva să recuperezi. Așa că nu, nu trimitem mail-uri în timp ce vizionăm vreun serial nou apărut pe Netflix pentru care drept răsplată colaboratorii fac din când în când câte un virament bancar. 

3. O imagine preconcepută este aceea că rezolvi toate chestiunile profesionale în timp ce ții copilul în brațe și eventual speli și vasele. O imagine tip wonder woman. Se mai întâmplă uneori, însă nu în totalitate. Pentru că în general ajungi să îți aloci intervale de timp în care te poți concentra pe deplin și, de preferat, în care să nu intervină copilul. 

parintii care lucreaza de acasa

4. Poate deveni frustrant când oamenii nu realizează că tu CHIAR MUNCEȘTI. Ajungi să simți constant nevoia să dovedești acest lucru lumii exterioare, să explici că și tu ai un job la fel ca și ei, mai ales când intervin cu diverse solicitări sau tergiversări în perioada de timp pe care ți-o alocasei diverselor îndatoriri profesionale. Desigur, tu poți vorbi la telefon și te poți întâlni cu oricine, oricând. Doar muncești de acasă...

5. Nu, nu putem prelua orice colet primit de vecina, mătușa de gradul patru și nici nu putem fi bone DOAR CÂTEVA ORE pentru un alt copil. Pentru că, deși nu pare, chiar muncim. Te invităm să te convingi cu ochii tăi.

6. Toată lumea întreabă de locul de muncă al partenerului, al surorii sau al tatălui, dar când vine rândul tău ești cumva sărită din ecuație. Se subînțelege că te afli într-un concediu perpetuu, așa că ce sens mai are să te întrebe cum o duci?! Este clar că mai bine decât alții.

7. Părinții care lucrează de acasă au nevoie de o doză mare de sârguință și dedicare pentru a-și duce la bun sfârșit treburile când există atât de multe distracții în jur, precum televizorul și bucătăria plină de gustări. Chiar sunt curioasă câți își pot rezolva treburile atunci când au la dispoziție întreaga casă...

8. Nu petrecem chiar atât de mult timp implicați în activități casnice cum ai putea crede. Nu o dată mi s-a întâmplat să sar câteva zile de aspirat sau să uit efectiv de băgat rufele la spălat. Ajungi să te implici extrem de tare în proiectul în care lucrezi și tot ce este în jur se estompează. Uneori, chiar și copilul. Da, ai mare noroc când crește și devine un pic mai înțelegător vizavi de faptul că mami are treabă și nu poate fi sâcâită.

9. Nici cu copilul nu reușești să petreci atât de mult timp. Cel puțin nu atât de mult pe cât ți-ai dori sau pe cât și-ar dori. Al meu mă trage de mânecă când ajung să mă cufund prea mult în muncă și efectiv îmi bate obrazul că nu prea l-am băgat în seamă în ultimele zile sau în ultima săptămână. Cu toate că lucrezi de acasă, se întâmplă să dedici activității profesionale mult peste cele 8 ore standard cu care sunt obișnuiți majoritatea. Nu plătești de cele mai multe ori vreun after-school sau o bonă, deci faci economie, dar nici nu-ți este ușor.

parintii care lucreaza de acasa

10. Sunt momente în care te simți izolat. Dar uneori se poate dovedi un lucru productiv. Chiar dacă nu ai parte de colectivitate, poți ajunge la un moment dat să îți alegi modul în care preferi să îți petreci timpul. De exemplu, participând la diverse evenimente, seminarii sau conferințe unde cu siguranță nu te vei mai simți izolat.

11. Nu, nu îmi voi face unghiile și nici nu voi merge la salon în timpul în care trebuie să lucrez. Deși nu îți suflă nimeni în ceafă, urmărindu-ți fiecare mișcare, ajungi la un grad ridicat de responsabilitate cu privire la îndatoririle pe care le ai și la timpul disponibil. Și devii capabil să fructifici la maxim fiecare minut. Este nevoie de om are doză de auto-disciplină și concentrare, mai greu de obținut decât dacă te afli deja într-un cadru de muncă. 

12. Gradul de productivitate este mai crescut, părinții care lucrează de acasă sunt mai puțin distrași și mai eficienți. Nu o spun eu, o spun statisticile, care au constatat că părinții care lucrează de acasă își împart programul de lucru în calupuri care de multe ori însumează 8-10 ore de muncă efectivă. Nu cu pauze de țigări sau de cafea.

13. Nu, nici nu dormim. Cel puțin nu cât de mult își imaginează lumea. Iar când ai de dus la școală de dimineață copilul, cu siguranță timpul este și mai mult redus.

14. Uneori vei fi invidiat că poți petrece întreaga zi în pijamale. Lucrurile nu se simt la fel de cealaltă parte a baricadei, crede-mă. Chiar dacă nu investești în ținute de birou la fel de mult ca restul colegilor, vor exista situații în care vei fi nevoit să te aranjezi și să te machiezi. Destul de dese, aș putea spune. Și nici pijamaua nu mai pare distractivă după o perioadă...

Îți recomand să nu invidiezi un părinte care lucrează de acasă, atâta timp cât nu te afli în pielea lui. Faptul că îl vezi ieșind în parc cu copilul într-o zi și la o oră în care restul trudesc la locurile de muncă, nu înseamnă că își face de cap. Dar cu siguranță poate înseamna că nu a dormit azi-noapte sau că nu a avut weekend-ul liber ca să se poată bucura de acest privilegiu.

Surse: www.forbes.com; www.todaysparent.com; www.hermoney.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun
  Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun

  Experții în somnologie pediatrică au ajuns la concluzia că micuții ai căror părinți lucrează de acasă au parte de un somn mai bun și sunt mai puțin obosiți sau somnoroși...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile
  Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile

  Guvernul a aprobat, sâmbătă, Ordonanța de Urgență privind acordarea de zile libere plătite părinţilor care trebuie să stea acasă cu copiii pe perioada cursurilor online,...

  VIDEO. O zi din viața unei mame cu trei copii care lucrează de acasă. Rămâi pur și simplu șocat
  VIDEO. O zi din viața unei mame cu trei copii care lucrează de acasă. Rămâi pur și simplu șocat

  Să ai grijă de unul sau mai mulți copii mici, printre task-uri de îndeplinit, deadline-uri de respectat și ședințe la care e musai să participi, reprezintă o adevărată...

  10 beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează
  10 beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează

  De cele mai multe ori mamele care lucrează se învinovățesc că nu petrec suficient timp cu copiii lor sau că din cauza carierei ratează momente importante din viața acestora....

  Cinci beneficii ale mamelor care lucrează
  Cinci beneficii ale mamelor care lucrează

  Subiectul mamelor care se întorc la serviciu după ce copiii au împlinit doi ani sau mai devreme a fost mereu unul extrem de dezbătut, părerile fiind împărțite....

  10 lucruri pe care părinții trebuie să le știe înainte să înceapă copilul școala
  10 lucruri pe care părinții trebuie să le știe înainte să înceapă copilul școala

  Nu doar copiii trebuie să fie bine pregătiți înainte de a începe școala, ci și părinții. Începând de la o atitudine relaxată și până la un management...

  Ce trebuie să facă părinţii care vor numai şcoală online pentru copiii lor
  Ce trebuie să facă părinţii care vor numai şcoală online pentru copiii lor

  Părinţii care doresc ca micuţii lor să se bazeze doar pe lecţiile online,fără să meargă şi în sala de clasă la cursuri, au posibilitatea, pe baza unui document, să-şi...

  © 2022 Qbebe