3 semne că ești o mamă exagerată

3 semne că ești o mamă exagerată

Irina Olteanu - Redactor Senior

Oricine se confruntă din când în când cu momente în care se pierde cu firea, fie că este vorba de un ton mai răstit al vocii, fie o manieră mai agresivă de răspuns. În general însă, din ipostaza de părinte, trebuie să îți păstrezi calmul și să nu te exteriorizezi. Iată semnele care îți vor indica faptul că ești o mamă exagerată.

Există două tipuri de reacții exagerate: externe și interne. Cele externe reprezintă răspunsuri vizibile pe care cei din jur le pot remarca, precum rostogolirea ochilor, ridicatul mâinilor și plimbatul prin încăpere, în timp ce reacțiile interne reprezintă răspunsuri emoționale care rămân în interiorul tău și de care cei din jur pot să nu fie conștienți. Exemple de reacții interne constau în reluarea unei situații în mintea ta la nesfârșit, întrebarea pe care ți-o adresezi tot ție dacă ai spus ceea ce trebuie sau analizarea excesivă a unui comentariu făcut de un prieten sau de o persoană dragă.

Dacă simți că un anumit comportament din ipostaza de mamă se repetă sau dacă o persoană apropiată îți atrage atenția asupra unui anumit tipar, ar trebui să iei în considerare revizuirea reacțiilor tale și să efectuezi schimbările necesare. Ține minte că, uneori, o reacție exagerată poate indica o problemă mentală sau emoțională (în cazuri grave o tulburare bipolară sau depresie).

Citește și:5 greseli de educatie pe care le face si cea mai buna mama 

semne ca esti o mama exagerata

Semne că ești o mamă exagerată

Pentru a înțelege dacă ai reacții exagerate iată ce întrebări îți poți adresa: regreți lucrurile pe care le-ai spus în mijlocul evenimentelor? Te încrunți adesea la cei dragi? Ești nevoită să îți ceri scuze pentru acțiunile sau cuvintele tale? Ești surprinsă de reacțiile tale aparent incontrolabile? Presupui cele mai rele lucruri despre persoane și situații? Ai tendința să te retragi când lucrurile din jurul tău devin realmente copleșitoare? Dacă ai răspuns da la majoritatea întrebărilor de mai sus sunt șanse mari să fii o mamă exagerată.

1. Te lași consumată de gânduri negative cu privire la propria persoană
În cazul în care survine o situație dificilă și ești cuprinsă de gânduri de auto-învinovățire și furie îndreptate către tine, poți fi o mamă exagerată. Iată în continuare și câteva exemple ale acestor gânduri: sunt proastă, de ce nu pot să mă descurc cu un lucru simplu ca acesta, sunt o persoană îngrozitoare, sunt fără speranță etc. Adevărul este că ești doar un om; permite-ți să te ierți din când în când și propune-ți să progresezi cu un plan pentru a te descurca mai bine data viitoare.

2. Simți că ai pierdut controlul
O reacție exagerată poate deveni o problemă dacă te simți complet fără control. Poți detesta modul în care răspunzi la o persoană sau la o situație anume, dar pur și simplu nu te poți abține. Este ca și cum lași furia interioară să te cuprindă, fiind un semn că ceva nu este în regulă cu tine.

3. Manifești sentimente de panică
Te simți panicată sau lipsită de ajutor în momentul în care reacționezi exagerat față de un lucru dificil? Dacă reacțiile tale reprezintă un indicator al unei probleme, este posibil să te simți disperată și să-ți dorești să eviți un alt scenariu care va decurge la fel ca cele precedente.

semne ca esti o mama exagerata

Soluții pentru o mamă exagerată

- În primul rând, nu-ți neglija nevoile de bază. Lipsa somnului, o perioadă îndelungată fără hrană sau apă, lipsa relaxării poate să îți lase mintea pustiită și corpul vulnerabil la reacții exagerate. Mamele în special au tendința de a lăsa cu ușurință propriile nevoi de bază pe plan secundar, în timp ce au grijă de cei dragi. În mod ironic, tot aceștia vor avea de suferit când tu vei manifesta reacții exagerate. Învață din când în când să te pui pe primul plan
- Oprește-te din ceea ce faci. Stai liniștită un minut și respiră, îndepărtează-te de situație câteva clipe și încearcă să privești lucrurile în perspectivă. Plimbă-te puțin dacă ai nevoie și spune-ți un lucru simplu precum că trebuie să reflectezi puțin la ceea ce ți se întâmplă
- Evaluează situația. Cum se simte corpul tău? Tensionat? Fierbinte? Transpiri? Inima ta bate cu putere? Acestea reprezintă niște indicii că reacționezi puternic, poate chiar exagerat, la ceea ce se întâmplă în jurul tău.
- În continuarea punctului anterior, există câteva simptome care pot anticipa o reacție exagerată, precum un gât înțepenit, un gol în stomac, mușchi tensionați, toate acestea indică faptul că ești pe punctul de a reacționa exagerat. Atunci când devii conștientă de semnele transmise de corpul tău, le poți preveni și îți poți controla răspunsul. De asemenea, denumirea senzațiilor experimentate contribuie la activarea ambelor emisfere cerebrale și îți permite să reflectezi asupra situației în loc să te lași purtată de val.
- Calmează-te. Lasă-ți emoțiile să se liniștească puțin. Privește în perspectivă și amintește-ți cât de distructiv este să ai parte de o răbufnire nervoasă sau să ridici tonul vocii (simptomele menționate anterior). Copul tău se va liniști efectiv, iar tensiunea arterială va scădea cel mai probabil. Este de ajutor să respiri profund; în acest corpul răspunsul de tip fight or flight este încetinit, iar sistemul nervos este calmat și vei avea un răspuns mai productiv.
- Privește lucrurile dintr-o manieră pozitivă. De exemplu, dacă cineva te jignește, gândește-te că este posibil ca insulta să nu se refere la tine. Poate și acea persoană, la rândul său, are o reacție exagerată sau se simte neajutorat.
- Încearcă să identifici tipare în reacțiile tale exagerate. Dacă te poți observa în cadrul unui răspuns emoțional sau comportamental intens, este vorba despre o componentă care se repetă ce trebuie abordată.
- Treci la fapte. După ce ai respectat pașii de mai sus, poți deveni cu adevărat productivă în acțiunile tale și poți aborda situația într-un mod mai clar și rațional. În cazul în care în pofida tuturor încercărilor tale, reacțiile tale continuă să rămână exagerate, nu îți fie teamă să ceri ajutor. Terapia și consilierea psihologică se pot dovedi cu adevărat benefice.

În final, nu uita că nu toate reacțiile intense sunt exagerate, în unele cazuri fiind necesare pentru a ne proteja sau pentru a-i proteja pe cei dragi.

Surse:

https://psychcentral.com; https://childdevelopmentinfo.com; www.goodtherapy.org

Articolul urmator
6 semne că stă cu tine nu pentru că te iubește, ci pentru că ești ușor de manipulat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Semne clare că ești o "mamă migdală"
  Semne clare că ești o "mamă migdală"

  Termenul de „mamă migdală” a apărut în 2013, în urma serialului „The Real Housewives of Beverly Hills”. Într-unul din episoade. Yolanda Hadid...

  27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
  27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

  Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

  6 semne că nu mai ești la ovulație
  6 semne că nu mai ești la ovulație

  Dacă încerci să rămâi însărcinată, este important să știi când ești și când nu ești la ovulație. Uite 6 semne prin care îți poți da seama...

  Iubește-te pe tine, în primul rând, chiar dacă ești mamă. Adu-ți aminte că ești, în primul rând, femeie
  Iubește-te pe tine, în primul rând, chiar dacă ești mamă. Adu-ți aminte că ești, în primul rând, femeie

  Viața de mamă nu vine doar cu bucurii enorme, ci și cu provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. În aceste condiții, te vei simți adesea copleșită, centrul...

  Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
  Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

  O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

  Dragul meu soț, mulțumesc pentru că ești motivul pentru care copiii mei încă mai au o mamă
  Dragul meu soț, mulțumesc pentru că ești motivul pentru care copiii mei încă mai au o mamă

  Am doi copii (13 și 17 ani), 45 de ani și un soț minunat. Acum 3 ani am fost diagnosticată cu cancer de sân și fără soțul meu nu aș mai fi aici să scriu aceste rânduri....

  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

  Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

  Și-a ascultat instictul și a descoperit ca fetița ei avea diabet. Ce semne subtile i-au atras atenția mamei
  Și-a ascultat instictul și a descoperit ca fetița ei avea diabet. Ce semne subtile i-au atras atenția mamei

  O mămică și-a ascultat intuiția, care i-a spus că fetița ei are diabet. Ea împărtășește și cu alte mămici semnele subtile ale diabetului de tip 1.

  © 2024 Qbebe