9 lucruri care pot distruge relația mamă-copil

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Relația dintre mamă și copil este una foarte complexă, care se poate modifica semnificativ de-a lungul timpului. Din păcate, se poate întâmpla ca schimbările ce se vor produce să fie în mod negativ. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea ce lucruri pot contribui la deteriorarea sau chiar la distrugerea relației dintre mamă și copil. De asemenea, veți afla și ce ați putea face pentru a evita, pe cât posibil, ca acest fenomen să se producă.

Ai prea multe secrete pe care nu i le dezvălui mamei tale

Fiecare dintre noi avem dreptul să avem anumite secrete, pe care să nu vrem să i le dezvăluim nimănui. Dar când vine vorba de mamele noastre, este bine să încercăm să le ascundem cât mai puține lucruri.
Firește că ne dorim să ne ferim mamele de suferință și de aceea putem alege să avem față de ele anumite secrete, dar ar fi bine să luăm în calcul și următorul aspect: de obicei mamele simt când ceva nu este în regulă cu copiii lor și fac tot posibilul să afle ce se întâmplă cu ei. Așa că să nu fii mirată dacă, la un moment dat, mama ta va face propriile cercetări și va reuși să afle exact ce tu ai vrut să-i ascunzi. Nu va fi plăcut nici pentru tine, dar nici pentru ea, mai ales dacă este vorba despre lucruri importante. Mai mult chiar, specialiștii consideră că o asemenea abordare va putea duce la „răcirea" relației dintre mamă și copil.
Pentru a nu vă face rău una alteia, ideal este să împărtășești, pe cât posibil, cât mai multe lucruri cu mama ta. Ține cont că poți avea încredere în ea și că poate ea te va ajuta mai mult decât sperai.

Mama si fiica suparate

Nu comunici destul cu mama ta

Deși o mamă este capabilă să te ierte pentru că nu comunici cu ea, psihologii ne avertizează că perpetuarea acestui obicei poate conduce, în timp, la deteriorarea relației mamă-copil.
Chiar dacă ești foarte ocupată sau ai avut unele neînțelegeri/conflicte cu mama ta, acest fapt nu înseamnă că trebuie să rupi legătura cu ea și să o ții departe de tine, prin refuzul de a comunica cu ea.
Odată ce ai plecat de acasă, sună-ți periodic mama pentru a o ține la curent cu ceea ce mai faci, precum și pentru a afla despre ea. Iar dacă mai locuiești încă alături de ea, străduiește-te să găsești câte puțin timp și pentru a mai sta de vorbă, „ca fetele", împărtășindu-vă lucrurile bune, dar și pe cele rele. Acest demers nu va face decât să întărească relația dintre voi și vă va permite să rămâneți în continuare apropiate.

Nu ești interesată de ceea ce se întâmplă în viața mamei tale

Chiar dacă ai plecat de acasă și ai și tu propria familie, acest fapt nu presupune să te „rupi" cu totul de mama ta. Ea va fi în continuare dornică să știe cât mai multe despre tine, iar cea mai mare bucurie a ei este să afle că ești bine. La fel ar trebui să fie și în cazul tău.
O bună relație dintre mamă și copil ar trebui să se bazeze și pe acest aspect: tu, în calitate de copil, ești preocupată de ceea ce se întâmplă în viața mamei tale. Pentru a-ți fi mai ușor din acest punct de vedere, încearcă să te orientezi către întrebări legate, de pildă, de modul în care ea își petrece timpul, de cum se simte, de ce și-ar mai dori să realizeze etc.
Nu va fi mereu ușor să găsești timpul pentru a te preocupa de așa ceva, dar va fi benefic pentru amândouă să știți ce se întâmplă una cu cealaltă. Numai așa veți avea în continuare o relație frumoasă, bazată pe încredere și admirație reciprocă, ce va avea toate șansele să devină și mai solidă!

Nu ai răbdare să îți asculți mama

Așa cum îți dorești ca mama ta să te asculte pe tine, și tu trebuie să înveți să o asculți pe ea.
Nu va fi mereu simplu să găsești răgazul pentru a proceda așa, dar și de acest demers va depinde să-ți păstrezi cu ea o frumoasă relație. Dovedește-i deci, pe cât posibil, că îți pasă de ea și ascult-o. Iată cum ar trebui să procedezi:
• Când mama ta vrea să îți spună ceva, oprește-te din ceea ce faci și ascult-o
• Stabilește un contact vizual cu ea și nu o întrerupe
• Pune-i întrebări legate de ceea ce ai auzit, dovedindu-i că ai fost atentă la ceea ce ți-a spus
• Nu o critica și nu o ironiza
• Dacă nu îți este clar ceva, roag-o să-ți mai explice o dată sau să repete ceea ce ți-a spus

Fiica ce nu are rabdare sa stea de vorba cu mama

Nu îi acorzi mamei tale circumstanțe atenuante

Oricine poate greși față de tine, inclusiv mama ta. Dar acest fapt nu înseamnă că nu trebuie să fii tolerantă cu ea și să-i acorzi circumstanțele atenuante.
Înainte să intri în conflict cu ea, gândește-te că, dacă te-a supărat în vreun fel, nu a vrut să facă acest lucru. Nu te gândi imediat că ți-a spus/ ți-a făcut ceva cu vreo intenție rea. Dimpotrivă, cel mai probabil intenția ei a fost bună, dar au intervenit alți factori ce au făcut ca lucrurile să nu iasă așa cum trebuie.
Mamele noastre ne iubesc și ne vor doar binele, iar noi trebuie să fim înțelegătoare cu ele și să trecem peste anumite greșeli pe care le fac. În niciun caz nu trebuie să ne grăbim să luăm decizii radicale, care pot duce, în timp, la grava deteriorare a relației dintre noi.

Citește și: Mama buna, mama rea: diferente esentiale pe care trebuie  sa le stii

Nu ești atentă la cum reacționezi în prezența mamei tale

Oricui i se poate întâmpla să nu fie într-o dispoziție prea bună și, din acest motiv, să aibă niște reacții exagerate. Acest fenomen poate surveni inclusiv în relația mamă-fiică.
De exemplu, poți fi foarte irascibilă și sensibilă la orice ți-ar spune mama ta. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să te lași pradă furiei și să faci gesturi/ să spui vorbe pe care le vei regreta ulterior.
De tine va depinde să te controlezi și să încerci să te calmezi, astfel încât nimic să nu-ți pericliteze relația cu mama ta. Ai răbdare să treci peste un moment dificil și las-o și pe mama ta să intervină, așa cum poate, pentru a te sprijini. Dacă vei proceda așa, veți avea toate șansele ca legătura dintre voi să se consolideze mai mult.

Fiica nu are o reactie adecvata in preajma mamei ei

Nu îi permiți mamei tale să te ajute

Este imposibil ca în viața oricăreia dintre noi să nu existe momente în care să nu simțim nevoia să avem parte de sprijinul mamei noastre. Numai că, din anumite motive, putem să negăm acest lucru.
Experții ne spun că nu este nicio rușine ca, uneori, să recunoaștem că avem nevoie de mama și să îi permitem să ne ajute așa cum poate. Nu va fi o dovadă de slăbiciune, iar mamele vor fi mai mult decât bucuroase să știe că ne-au ajutat atunci când am avut mai multă nevoie.
Când simțiți nevoia, nu vă sfiiți să fiți ajutate de mamele voastre, întrucât acest lucru nu va face altceva decât să întărească și mai multe minunata relație mamă-fiică!

Ești prea dependentă de mama ta

Chiar dacă ai devenit adult, se poate întâmpla să locuiești încă alături de mama ta și să primești ajutor financiar de la ea.
Psihologii ne spun că, în cazul în care se întâmplă așa, este de datoria noastră să ne străduim mai mult să ne câștigăm independența, cel puțin în plan material. O mamă este dornică și bucuroasă să-și ajute copilul, dar să depinzi prea mult de ea, din toate punctele de vedere, poate fi copleșitor. Din păcate, în timp, aceste lucruri vor fi dăunătoare relației voastre.
Pentru a vă menține în continuare o relație sănătoasă, va trebui să faci tu mai multe eforturi pentru a-ți câștiga independența și pentru a-i arăta că te-ai maturizat, că va veni curând momentul în care ea va fi cea care se va baza pe tine.

Din păcate, în relația voastră rolurile s-au inversat

În mod sigur că ai auzit de acele cazuri în care fetele ajung să aibă grijă de mamele lor, iar acest fenomen poate interveni chiar de când primele au o vârstă fragedă. Cel mai adesea,este vorba despre familiile monoparentale, în care mamele suferă de diverse boli au sau tot felul de dependențe. Iar dacă există mai mulți frați, lucrurile devin și mai complicate.
Fiicele se văd în situația de a-și lua responsabilități care le depășesc, fără a primi de la mamele lor vreo asigurare că se descurcă bine și fără a fi încurajate.
Odată ce fiicele respective devin adulți, sentimentul că nu au avut copilărie, că mamele le-au „furat-o" se va accentua, ceea ce va duce la deteriorarea considerabilă a relației dintre ele. De cele mai multe ori însă, pentru a se trece peste acest lucru, va fi nevoie de sprijinul unui psiholog.

Citește și: 8 Obiceiuri zilnice care intaresc legatura parinte-copil

Voi ați mai auzit și de alte lucruri care pot contribui la deteriorarea relației dintre mamă și copil?

Surse:
www.msn.com; www.psychologytoday.com ; www.wikihow.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Când telefonul intervine în relația părinte-copil....
  Când telefonul intervine în relația părinte-copil....

  Trăim în era în care telefonul a devenit o extensie a noastră. Îl luăm cu noi peste tot și îl folosim pentru a ne „conecta” cu ceilalți în...

  Soția mea însărcintă este împotriva vaccinurilor și asta cred că ne distruge viața
  Soția mea însărcintă este împotriva vaccinurilor și asta cred că ne distruge viața

  Subiectul vaccinării a fost întotdeauna unul controversat. Ce se întâmplă când un cuplu e format din doi oameni cu cinvingeri total diferite față de vaccin? Ne...

  6 lucruri care m-au luat prin surprindere după ce mama mea s-a sinucis
  6 lucruri care m-au luat prin surprindere după ce mama mea s-a sinucis

  Astăzi se împlinesc 14 ani de când mama mea s-a sinucis. Chiar și acum, în timp ce scriu acest text, mi se pare ireal ce s-a întâmplat. Îmi amintesc și...

  30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
  30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

  Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

  Mama mea a renunțat la drepturile părintești pentru ca eu să pot merge la studii. Decizia ei mi-a schimbat radical viața
  Mama mea a renunțat la drepturile părintești pentru ca eu să pot merge la studii. Decizia ei mi-a schimbat radical viața

  Cât de departe poate merge iubirea unei mame? Această mamă a pus fericirea fiicei sale pe primul plan, chiar dacă asta a însemnat că nu mai poate fi mama ei cu acte în...

  Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri
  Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri

  O femeie de peste Ocean povestește, într-o postare pe Reddit, cum a descoperit că soacra ei îi umblă prin lucruri. Totul a început în urmă cu o lună, când...

  Cum mi-a influențat viața relația gay secretă a mamei mele
  Cum mi-a influențat viața relația gay secretă a mamei mele

  Mama s-a așezat lângă mine și mi-a spus că dacă cineva întreabă de ele, să spun că sunt verișoare.

  © 2023 Qbebe