A fost acuzată că și-a ucis copiii și a făcut 18 ani de pușcărie. Specialiștii în genetică susțin că ar fi nevinovată

După moartea celui de-al patrulea copil al ei, o femeie din Australia a fost acuzată că și-a ucis toți copiii și a ajuns în închisoare. Între timp, oamenii de știință au realizat mai multe studii care arată că este foarte posibil ca moartea a cel puțin doi dintre copii să fi survenit din cauza unor complicații cardiace, iar mama să fie nevinovată și să fi fost închisă timp de 18 ani pe nedrept. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla povestea lui Kathleen Folbigg.

Kathleen Folbigg a avut patru copii

Această femeie din Australia a avut o copilărie plină de traume (întrucât tatăl ei a fost condamnat pentru că i-a ucis mama), iar viața de adult nu a scutit-o nici ea de tragedii. S-a căsătorit de tânără cu Craig Folbigg, iar la 21 de ani a devenit pentru prima oară mamă. Atunci s-a născut primul ei fiu, Caleb, care a decedat pe când avea 19 zile, iar cauza morții sale a fost considerată Sindromul morții subite la sugari.

În 1990 a născut al doilea copil, tot un băiat, Patrick. Deși i s-a spus că este sănătos, la 4 luni a făcut brusc o criză care i-a provocat leziuni pe creier și convulsii. În aceste condiții, copilul a decedat patru luni mai târziu.

A devenit mamă pentru a treia oară, dar fiica ei, Sarah, a murit și ea la vârsta de 10 ani, tot din cauza Sindromului Morții Subite. Cel de-al patrulea copil al ei, Laura, a murit la vârsta de 1 an și jumătate, în martie 1999, iar poliția a început să ancheteze cauzele morții sale.

Între timp, soții Folbigg s-au despărțit. După ce soția sa a plecat, Craig Folbigg a găsit un jurnal al acesteia și, după ce s-a uitat prin el, s-a dus la poliție. În urma demersului său, Kathleen  Folbigg a fost arestată în aprilie 2001, sub acuzația că și-ar fi ucis copiii.

A ajuns în închisoare după ce a fost acuzată că i-ar fi ucis pe cei patru copii

Arestată și dusă la închisoare sub acuzația că și-ar fi omorât copiii, în cadrul etapei din procesul ei care a avut loc în anul 2003, acuzarea a susținut că i-a sufocat. Potrivit CNN, procurorul a declarat atunci următoarele: „Nu pot să dezaprob faptul că poate veni o zi în care porcii să se nască având aripi și să poată zbura...Până acum nu a fost un caz similar în istoria medicinei pe care experții noștri să-l poată desluși. Nu este un caz care să se bazeze pe o îndoială rațională. Este o fantezie...”. Acesta a ținut cont și de o concluzie trasă de un cunoscut medic pediatru britanic, Roy Meadow: „O moarte subită a sugarului reprezintă o tragedie, a doua este suspectă, iar a treia este crimă, până când se poate dovedi contrariul.”

Ceea ce l-a determinat pe procurorul implicat în cazul lui Kathleen Folbigg să facă asemenea afirmații a fost și faptul că a citit câteva pagini din jurnalul ei, vorbindu-se despre faptul că aceasta își asuma vina pentru ceea ce se întâmplase cu cele două fiice: „Mă simt cea mai groaznică mamă de pe Pământ, fiind speriată că și (Laura) mă va părăsi, așa cum a făcut-o Sarah. Știu că am fost furioasă și uneori crudă cu ea și m-a părăsit, cu puțin ajutor...Nu se poate întâmpla iar asta. Mi-e rușine de mine. Nu pot să-i spun asta soțului meu pentru că își va face griji să o lase cu mine.”

Femeia nu a făcut nicio mărturisire în fața instanței, nu a fost adus în discuție nicio dovadă că și-ar fi ucis copiii și nu a existat niciun martor în acest sens. A fost însă găsită vinovată pentru uciderea a trei dintre copii și pentru uciderea celui de-al patrulea prin imprudență, fiind condamnată la 30 de ani de închisoare, fără a avea însă dreptul să solicite eliberarea condiționată mai devreme de 25 de ani.

Au apărut numeroase studii care ar putea dovedi nevinovăția lui Kathleen Folbigg

Pe fondul numărului ridicat de decese din cauza Sindromului morții subite la sugari (SIDS), oamenii de știință au încercat să înțeleagă mai bine din ce cauze se petrece acesta. În ultimele decenii, se poate vorbi despre o cercetare mai aprofundată în privința factorilor genetici posibil responsabili de apariția acestui sindrom. De pildă, în anul 2001 apăruse un studiu potrivit căruia vinovată de SIDS ar fi o mutație din gena numită SCN5A.

Au fost efectuate studii prin care s-au putut identifica peste 30 de variații genetice, despre care s-a afirmat că ar putea explica cam 35% dintre cazurile de deces din cauza SIDS, fără a se putea spune cu precizie ce se întâmplă de fapt în majoritatea cazurilor de decese provocate de sindrom.

În baza concluziilor diferitelor studii, în anul 2015 avocații lui Kathleen Folbigg s-au adresat Carolei Vinuese (unul dintre directorii Centrului de Imunologie Personalizată din cadrul Universității Naționale Australia) pentru a-i solicita acesteia să se realizeze o secvențiere a genomului provenit de la trei dintre copiii acuzatei pentru a se vedea dacă nu cumva putea fi vorba și în cazul lor de o mutație genetică responsabilă de Sindromul morții subite la sugari. Echipa coordonată de Carola Vinuese a lucrat asupra genomului și a detectat o variație neașteptată la nivelul genei numită CALM 2, care controlează modul în care calciul este transferat în și dinspre celulele de la nivelul inimii. Diferite studii arătaseră că gena menționată poate genera probleme cardiace copiilor mici.

Pe măsură ce echipa de cercetări a avansat în cercetarea genomului provenit de la copiii lui Kathleen Folbigg, s-a identificat, în cazul ambelor fiice decedate (Sarah și Laura), aceeași mutație a genei CALM 2 ca la mama lor. După toate aceste descoperiri, s-a cerut o redeschidere a cazului celei care fusese acuzate că și-a ucis copiii, dar procurorii nu au luat în seamă această solicitare. Ei au continuat să considere că mama era vinovată de moartea copiilor și că în cazul celor două fete era vorba de omor prin imprudență.

În luna noiembrie a anului trecut, oameni de știință din șase țări au formulat următorul punct de vedere: varianta genei CALM 2 a lui Kathleen Folbigg și a fiicelor ei ar fi putut provoca tulburările cardiace vinovate de decesul copilelor. S-a stabilit că varianta genei a provocat tulburări de ritm cardiac, mai ales în condițiile administrării unor medicamente. Laura, fata cea mică, primise Paracetamol și un medicament pe bază de pseudoefedrină cu puțin timp înainte să moară, ceea ce a provocat inflamație la nivelul inimii. În studiul publicat în „EP Europace”, cei care l-au realizat au ținut să precizeze că varianta genei CALM 2 a fost responsabilă de moartea naturală a celor două fetițe Folbigg.

Aceeași echipă de cercetători a făcut investigații și în cazul deceselor celor doi băieți ai lui Kathleen Folbigg, identificând și la ei modificări ale genei numite BSN, moștenită atât de la mama lor, cât și probabil de la tată. Au explicat că, dacă există un deficit al genelor BSN la șoareci, există un risc ridicat ca aceștia să moară de mici din cauza crizelor de epilepsie. Prin legătura pe care au făcut-o cu faptul că și Patrick, unul dintre băieții lui Kathleen, a decedat în urma unei crize cu convulsii epileptice, vor continua să cerceteze dacă nu cumva și cei doi fii au decedat din cauza anomaliilor genetice.

După toate aceste rezultate ale studiilor, avocații lui Kathleen Folbigg au solicitat Curții de Apel din New South Wales o redeschidere a cazului, iar o petiție cu peste 90 de semnături a fost înaintată Guvernatorului acestui stat australian. Potrivit CNN, profesorul Fiona Stanley, a afirmat, când a fost înaintată petiția că „Este profund îngrijorător faptul că dovada medicală și științifică a fost ignorată în favoarea dovezilor indirecte. Acum dispunem de o explicație pentru decesul copiilor Folbigg.”

Avocata lui Kathleen Folbigg, care a lucrat mai bine de 5 ani la cazul acesta fără a fi plătită, a atras atenția asupra faptului că este necesar ca instanța să ia în calcul dovezile oferite de specialiști: „Cred că cea mai importantă lecție pe care o avem de învățat din acest caz este că ar trebui să acordăm mai multă atenție dovezilor bazate pe cercetările șțiințifice și pe medicină.”

Surse: academic.oup.com, digi24.ro, edition.cnn.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, theguardian.com, theconversation.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mirela Vaida acuzată că nu are grijă de igiena copiilor ei! Ce a făcut vedeta
  Mirela Vaida acuzată că nu are grijă de igiena copiilor ei! Ce a făcut vedeta

  Mirela Vaida, una dintre cele mai cunoscute moderatoare de emisiuni de televiziune din România, a fost recent cu copiii săi la plajă în județul Cluj, pe malul râului...

  Povestea femeii care a slăbit aproape jumătate de tonă, acuzată că și-a ucis nepotul așezându-se pe el
  Povestea femeii care a slăbit aproape jumătate de tonă, acuzată că și-a ucis nepotul așezându-se pe el

  Una dintre femeile cu cea mai mare greutate din lume a trecut printr-o dramă după ce a fost acuzată că și-a ucis nepotul din partea surorii sale. Totul se întâmpla acum mai...

  Tânără de 20 de ani din Huedin acuzată că și-ar fi vândut copilul
  Tânără de 20 de ani din Huedin acuzată că și-ar fi vândut copilul

  Situație șocantă în Huedin, judeţul Cluj. O mamă de 20 de ani este acuzată că ar fi încercat să își vândă copilul unui bărbat în vârstă de 54...

  O tânără mamă este acuzată de crimă după ce a adormit în cadă, cu bebelușul la pieptul ei
  O tânără mamă este acuzată de crimă după ce a adormit în cadă, cu bebelușul la pieptul ei

  O mamă este acuzată că și-a ucis bebelușul de 10 luni, după ce a adormit cu el în brațe, în cadă. Tânăra în vârstă de doar 19 ani care, potrivit...

  Cumplit! O fetiță de 2 ani și-a ucis mama! Cum a fost posibil
  Cumplit! O fetiță de 2 ani și-a ucis mama! Cum a fost posibil

  O fetiță în vârstă de 2 ani din Ucraina și-a ucis accidental mama luna trecută, chiar în ziua în care aceasta împlinea 21 de ani.

  Gest abominabil! O femeie a ucis un copil pentru că a făcut-o urâtă
  Gest abominabil! O femeie a ucis un copil pentru că a făcut-o urâtă

  O femeie din Republica Dominicană a ucis un băiețel de 8 ani pentru că acesta a făcut-o urâtă.

  Angelina Jolie acuzată de vecini că nu își disciplinează copiii: „Nu îi poate controla. Sunt gălăgioși și ascultă muzică tare și noaptea”
  Angelina Jolie acuzată de vecini că nu își disciplinează copiii: „Nu îi poate controla. Sunt gălăgioși și ascultă muzică tare și noaptea”

  Angelina Jolie nu este cunoscută ca fiind o persoană deosebit de zgomotoasă, în ciuda tuturor dramelor în care a fost implicată - cu Jennifer Aniston, Brad Pitt, decesul...

  Incredibil! Această femeie și-a ucis copiii pentru că stăteau în calea fericirii ei
  Incredibil! Această femeie și-a ucis copiii pentru că stăteau în calea fericirii ei

  O femeie din Marea Britanie și-a omorât cei doi copii pentru că aceștia interferau cu viața ei sexuală.

  © 2022 Qbebe