Al doilea copil: cum dai vestea copilului mai mare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre provocările pe care trebuie să le depășești după ce ai aflat că vei deveni din nou mamă este să dai această veste copilului tău. Nu va fi simplu să găsești momentul potrivit pentru a-i spune acestuia că familia voastră se va mări prin apariția unui bebeluș, dar este necesar să faci acest demers tu însăți, fără a lăsa ca „secretul" să fie aflat de către copil de la altcineva. Pentru a-ți fi mai ușor, inspiră-te din „trucurile" de mai jos, astfel încât al tău copil să primească bine vestea, să nu considere că nu va mai fi la fel de iubit prin apariția unui frățior/a unei surioare.

Când ar trebui să-i spui copilului tău că ești însărcinată

În general, specialiștii recomandă să îi spui primului copil că va avea un frate sau o soră după primul trimestru, când riscurile pierderii sarcinii se reduc semnificativ. De asemenea, poți să aștepți până când vei avea rezultate ale unor ecografii mai relevante.
O bună idee să îi spui că ești însărcinată este când abdomenul tău începe să se modifice mai vizibil. În acest context, copilul va înțelege mai ușor că burtica mamei crește pentru că în interiorul ei crește un bebeluș.
În același timp, psihologii sunt de părere că este ideal ca al tău copil să afle chiar de la tine că ești însărcinată. Mai ales odată ce vei începe să fii felicitată, iar copilul este mai măricel (de la 4 ani în sus), nu este recomandabil să afle vestea de la rude sau de la prieteni. Când ești în situația de a nu te simți bine, în sensul în care simptomele sarcinii sunt tot mai persistente, nu este bine să-i spui copilului că ți se întâmplă asta pentru că în burtica ta este un bebeluș. Dacă vei proceda așa, copilul va asocia starea ta de rău cu bebelușul și va avea sentimente negative față de acesta din start.
Nu în ultimul rând, străduiește-te, în momentul în care decizi să-i dai copilului vestea că aștepți un al doilea bebeluș, să fii cât mai calmă, să nu existe în jurul vostru persoane sau situații care să genereze stres. Este ideal ca această noutate să-i fie transmisă într-un mediu calm, care să nu pună presiune pe niciunul dintre voi.

Trucuri menite să te ajute să-i spui copilului că în familia voastră va exista  și un al doilea bebeluș

Creează un joc de rol

Psihologii consideră că, mai ales pentru copiii mai mici, de 3-4 ani, va fi ideal să li se spună că în familie va apărea un nou bebeluș prin intermediul unui joc de rol. Cel mai bine este să iei o păpușă sau diverse animăluțe de pluș și să-i explici faptul că în burtica acestora va crește un bebeluș, la fel cum va crește și la tine.
Pe măsură ce îi dai explicații micuțului, încearcă să-l antrenezi și pe el într-o conversație, astfel încât să nu resimtă vestea ca pe ceva șocant, ci să fie un motiv de bucurie.

Citiți o poveste

Un alt truc util pentru a-ți anunța copilul că vei avea un bebeluș va fi să faci rost de o poveste legată de venirea pe lume a acestuia.
Modul în care îi citești copilului, imaginile pe care le va avea în față, dar și explicațiile pe care i le vei oferi pe măsură ce citiți, toate acestea îl pot face să-și facă o idee despre ceea ce presupune apariția unui nou bebeluș în familie. Vei vedea că astfel copilul poate asimila mai ușor ideea că nu va mai fi singur și va fi mai dornic să-și cunoască surioara/frățiorul.

Mama si fiica ei se uita intr-o carte

Organizează o petrecere prin care să dai vestea cea mare

Nu va fi nevoie să organizezi o petrecere mare, ci va fi suficient să inviți, de pildă, câțiva prieteni sau rudele mai apropiate.
Va fi ideal să decorezi casa ca pentru o petrecere și să aveți și un meniu festiv, cu tort. În acest mod, copilul va deveni mai entuziasmat, va înțelege faptul că apariția unui nou membru al familiei este ceva special și va accepta mai ușor ideea unei schimbări.
O asemenea petrecere va fi cu atât mai nimerită cu cât al tău copil are în jur de 4-5 ani și înțelege mai bine ideea de a sărbători un eveniment important.

Apelează la o rudă sau la un prieten de familie cu care copilul tău are o relație specială

Specialiștii sunt de părere că un copil va primi mai bine vestea că în familie va apărea un bebeluș dacă aceasta îi va fi dată în prezența unei rude/a unui prieten de care acesta se simte mai atașat. Explicația este următoarea: copilul va asocia ideea venirii pe lume a bebelușului cu sentimentele pe care le are față de persoana respectivă. Dacă ai deja doi sau mai mulți copii, poți să apelezi inclusiv la aceștia, când vei da vestea copilului mai mic.
Dacă vei alege această soluție, poți să-i dai copilului „misiunea" ca și el, la rândul său, să transmită vestea cea bună mai departe, alături de membrul din familie îndrăgit sau de prietenul de familie. Cu siguranță că micuțul tău se va simți important și va deveni mai repede entuziasmat la ideea apariției unui nou bebeluș.

Arată-i copilului albumul cu poze de când era bebeluș

Psihologii ne îndeamnă să ne folosim cu încredere de acest „truc" pentru a-i spune copilului că va avea un frățior/o surioară.
Ia-ți răgazul necesar pentru a răsfoi împreună albumul, vorbește-i copilului tău despre cât de mult îți plăcea să vă jucați și când era bebeluș, despre cât de mult vă distrați. Dacă ai la dispoziție poze care să arate etapele de creștere, de la mersul de-a bușilea până la mersul în picoare, ar fi ideal, întrucât așa copilul va înțelege mai ușor cum este să fii martor la dezvoltarea unui bebeluș.
Nu ezita să-i explici micuțului că, pe măsură ce bebelușul va crește, îl veți implica și pe el în tot felul de activități și că veți ajunge să vă distrați de minune.
Alegând o asemenea metodă de a-i da copilului vestea că un bebeluș va apărea în casă, nu numai că acesta va accepta ideea mai ușor, dar deja vei pregăti cumva „terenul" pentru a a fi cât mai puțin gelos pe acesta.

Mama ce se uita cu fiica ei intr-o carte

Citește și: Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea pe lume a unui bebeluș

Dăruiește-i copilului un tricou inedit

Pentru ca al tău copil să primească mai bine vestea că în familie va apărea un nou bebeluș poți să-i faci această surpriză: vei căuta un tricou, pe care vei imprima unul dintre următoarele mesaje: „Voi fi fratele mai mare", „Sunt numărul 1! Se pregătește să vină și numărul 2!"
Astfel, al tău copil se va simți important și va fi mai încântat că va avea un frățior/o surioară.

Pregătește o cutie-surpriză, cu baloane

O altă modalitate distractivă și eficientă totodată pentru a-i spune copilului (de 3-5 ani) că familia voastră se va lărgi cu un nou membru va fi să-l faci să asiste la următoarea surprinză.
Tot ce vei avea de făcut va fi să faci rost de o cutie foarte mare sau de o ladă, în care să pui baloane albastre sau roz. Roagă-l apoi pe copil să o desfacă și să-și aleagă un balon, spunându-i că acestea sunt pentru un frățior sau pentru o surioară. După aceea dă-i vestea propriu-zisă.
Specialiștii spun că al tău copil va primi mai bine această veste, asociind-o cu momentul în care în cutie a găsit baloane.

Citește și: Ce să faci ca să nu mai existe rivalitate între frați

Voi mai știți și alte „trucuri", menite să ne ajute să le dăm de veste copiilor noștri că în familia noastră va apărea un bebeluș?

Surse:
www.babycenter.com; www.parents.com ; www.romper.com;www.thestir.cafemom.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Una dintre cele mai cunoscute actrițe din lume a născut al doilea copil în mare secret
  Una dintre cele mai cunoscute actrițe din lume a născut al doilea copil în mare secret

  A dispărut din radarul media pentru câteva săptămâni și când a apărut din nou avea un bebeluș. Surpriza a fost mare pentru toți fanii ei, deși le oferise un mic...

  Veste mare pentru familia regală: sora lui Kate Middleton este însărcinată cu al doilea copil
  Veste mare pentru familia regală: sora lui Kate Middleton este însărcinată cu al doilea copil

  Familia Regală se mărește! Pippa Middleton, sora mai mică a Ducesei de Cambridge, ar urmă să devină mama pentru a două oară!

  "A venit carantina şi am rămas gravidă!" Artista a dat vestea cea mare pe coperta unei reviste
  "A venit carantina şi am rămas gravidă!" Artista a dat vestea cea mare pe coperta unei reviste

  Una dintre cele mai cunoscute cântăreţe americane a dat recent vestea că va deveni iar mamă. Iată cum a pozat vedeta!

  Mama copilului lor este însărcinată din nou și le cere să îi adopte și al doilea copil
  Mama copilului lor este însărcinată din nou și le cere să îi adopte și al doilea copil

  La ani de zile după ce au încercat să aibă un copil, un cuplu s-a împăcat cu ideea că nu vor fi niciodată părinți, până când au primit un telefon care le-a...

  Cel mai frumos cadou: soția fostului principe Nicolae al României este însărcinată cu al doilea copil
  Cel mai frumos cadou: soția fostului principe Nicolae al României este însărcinată cu al doilea copil

  Fericire mare în familia fostului principe Nicolae al României! Acesta a dat cea mai frumoasă veste în ajun de Moș Nicolae: soția sa, Alina-Maria Binder, este...

  Vedeta Pro TV este însărcinată cu gemeni! Uite cum a dat vestea
  Vedeta Pro TV este însărcinată cu gemeni! Uite cum a dat vestea

  Încă o viitoare mămică în showbiz! Ramona Păuleanu, prezentatoarea rubricii meteo și corespondenta știrilor Pro TV, a anunțat că este însărcinată cu gemeni!

  Naștere în secret! Justin Timberlake și Jessica Biel au deja al doilea copil. Cum au reușit să ascundă sarcina!
  Naștere în secret! Justin Timberlake și Jessica Biel au deja al doilea copil. Cum au reușit să ascundă sarcina!

  Suntem obișnuiți ca vedetele să ascundă faptul că așteaptă un copil. Gina Pistol este una dintre ele! În ciuda speculațiilor care au apărut în presă de câteva...

  O femeie din Iași s-a chinuit timp de 23 de ani să rămână însărcinată. La aproape 50 de ani a primit vestea cea mare!
  O femeie din Iași s-a chinuit timp de 23 de ani să rămână însărcinată. La aproape 50 de ani a primit vestea cea mare!

  Medicii nu îi mai dădeau nicio șansă să rămână însărcinată. Acum, la 46 de ani, se pregătește să își țină bebelușul în brațe, după ce zeci de...

  © 2022 Qbebe