Apelul la 112 - ce trebuie să știe copilul

Apelul la 112 - ce trebuie să știe copilul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Încă de la vârsta de 3 ani copiii trebuie să fie capabili să intervină în cazul unei urgențe, apelând numărul valabil la nivel național, 112, și oferind informații vitale, precum nume și adresă. De asemenea, copilul tău trebuie să știe la ce să se aștepte de la conversația telefonică și cum să răspundă la întrebările operatorului. Vei afla aici cum îți poți pregăti copilul pentru a face acest apel și când este momentul ca el să sune efectiv.

Discuția despre apelul la 112 cu copiii

Atât adulții cât și copiii trebuie să cunoască numărul de urgențe 112. Însă în cazul copiilor este important să înțeleagă ce anume reprezintă o urgență; trebuie să fie capabil să evalueze gradul de risc pe care îl presupune o anumită situație (nu este o urgență dacă pisica vomită, dar este o urgență dacă ia foc bucătăria). O urgență care necesită telefon la 112 este atunci când cineva are nevoie de ajutor imediat ca urmare a unei accidentări sau a unui pericol imediat; dacă una sau mai multe persoane au nevoie de ajutor sau sunt rănite. De exemplu: este un incendiu, o persoană și-a pierdut starea de conștiență în urma unui accident, a consumat prea mult alcool, are probleme cu respirația, se îneacă, dacă observă o infracțiune (intrare prin efracție sau tâlhărie), asistă la un accident rutier grav. Pe înțelesul său, dacă o persoană stă întinsă pe jos și nu se mișcă înseamnă că trebuie să sune la 112. Explică-i și diverse simptome care pot indica că o persoană are probleme de sănătate (respiră greu, tremură, cade din picioare, are buzele albastre etc.)

apelul la 112

Explică-i copilului despre dezastrele naturale precum cutremure, uragane, tornade, furtuni puternice și ce trebuie să facă când apar. Concepe un plan de urgență și pregătește un kit de urgență împreună cu toată familia. Învață-ți copilul ce trebuie să facă în cazul unui incendiu.

Citește și: Ziua în care copilul meu a sunat la 112

Pentru copiii de vârstă mai mică este de ajutor să discuți cine sunt persoanele care intervin efectiv - polițiști, pompieri, paramedici, medici, asistente medicale și ce lucruri fac pentru a-i ajuta pe oamenii care au o problemă. Îi poți adresa copilului tău întrebări de genul: ce ai face dacă ar apărea un incendiu în casă sau ce ai face dacă ai vedea că cineva încearcă să intre în casă? Exersează diverse scenarii care vor reduce panica sau anxietatea resimțite în cazul unei urgențe reale; de exemplu, poți crea un joc cu un scenariu pentru a-i testa cunoștințele și adaptează-te în funcție de vârstă și de dezvoltare. Repetă scenariile de mai multe ori pe an pentru ca cel mic/cea mică să fie cât mai pregătit posibil.

Copiii se pot simți speriați sau neliniștiți în aceste situații; trebuie să le spuneți că operatorii care vor vorbi cu ei discută cu mulți copii și trebuie să aibă încredere și să își păstreze calmul. De asemenea, chiar dacă ți-ai învățat copilul să nu ofere informații personale străinilor, poate avea încredere în operator și îi poate explica unde se află și cu cine. Acesta îl va întreba care este urgența, ce s-a întâmplat, unde se află, unde locuiește, cine are nevoie de ajutor sau cine este cu tine. Trebuie să răspundă la întrebări cât de bine poate, descriind ce s-a întâmplat. Dacă are o vârstă mai mare, operatorul îi poate oferi instrucțiuni de prim ajutor pe care le poate efectua înainte de sosirea ambulanței.

Informații importante despre apelul la 112

Asigură-te că cel mic/cea mică înțelege faptul că dacă sună la 112 ca să facă o glumă sau un joc poate fi considerată infracțiune; în plus, orice apel inutil la acest număr de urgență poate întârzia răspunsul care ar putea fi oferit unei persoane care are cu adevărat nevoie de ajutor, orice secundă contează. Înainte de a telefona, trebuie să se asigure că este în siguranță; de exemplu, dacă există în casă un incendiu, trebuie să iasă din casă înainte de a suna. Aproape toate telefoanele sunt urmărite prin serviciul de localizare, însă dacă copilul are numărul străzii și al telefonului părintelui memorat este și mai bine. 

apelul la 112Ai grijă să îi spui copilului că trebuie să formeze 1-1-2, nu 11-2 și nici 1-12 deoarece poate încerca să găsească butonul de 11 sau de 12 pe telefon. Asigură-te că numărul casei/apartamentului în care locuiești să fie vizibil pentru ca poliția/salvarea/pompierii să ajungă cu ușurință la adresa. Învață-ți copilul e la o vârstă cât mai fragedă numărul străzii și al blocului/casei în care locuiește. Notează pe frigider eventual toate numerele de telefon care îi sunt de ajutor copilului. Pregătește o trusă de prim ajutor și arată-i și copilului unde se află; când ajunge la vârsta necesară, învață-l să o folosească. Este important să ofere operatorului informații cât mai exacte.

Reține că un copil poate resimți stresul într-un mod mult mai profund și poate reacționa diferit de un adult. Pe termen lung, copiii de vârstă mică pot plânge sau pot să ude patul, în vreme ce copiii mai mari pot să experimenteze teamă de accidentări sau anxietate de separare. Dacă se va simți în siguranță și va ști cum să reacționeze în cazul fiecărei situații, îi va fi mult mai ușor. Nu în ultimul rând, trebuie să știe că apelul la 112 este gratuit de pe orice telefon, așa că poate oricând.

Sfatul specialistului

Comisar șef de poliție Ramona Dabija, director în cadrul Centrului de Informare și Relații Publice: 

Numărul unic de apel 112 este număr telefonic gratuit, pus la dispoziţia cetăţeanului de către toţi operatorii de telefonie fixă sau mobilă, pentru situaţiile de urgenţă ce ameninţă siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia, siguranţa naţională şi alte cazuri prevăzute de lege.

Preluarea apelului se efectuează de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, în funcţie de specificul acestuia, îl redirecţionează către serviciile specializate de intervenţie, şi anume: ambulanţă, poliţie şi pompieri.

Ce trebuie învățat copilul să comunice atunci când sună la 112

Înprimul rând, trebuie să învățam copilul că sunăm la 112 numai în cazuri de urgenţă. Nu folosim acest număr pentru a face ”farse”. Atunci când operatorul ne răspunde trebuie să comunicăm motivul pentru care am sunat și să încercăm să oferim cât mai multe detalii despre situația în care ne aflăm.

Noi, în cadrul activităților de prevenire a criminalității, pe care le derulăm în unitățile de învățământ, informăm copiii despre drepturile lor și modul în care pot cere ajutor, încă de la grădiniță.

Copiii trebuie să sune la 112 pentru orice situație care-i pune în pericol siguranța lui sau a persoanelor din apropierea lui.

Recomand părnților să-i învețe pe copii că nimeni nu are dreptul să atenteze la siguranța lor fizică sau psihică și să-i învețe să ceară ajutor atunci când sunt în pericol.

Pentru informaţii suplimentare, sistemul 112 pune la dispoziţie, prin intermediul paginii sale de internet (www.112.ro), informaţii de interes public din sfera sa de activitate.

Citește și: Apel fals la 112! Autoritățile au petrecut ore întregi pentru a găsi un copil care acuza că se află în canal!

Surse: www.getprepared.gc.ca; https://kidshealth.org; www.abc.net.au

Articolul urmator
Părinții mei au adoptat o femelă lup fără să știe. M-a crescut ca pe propriul ei pui
Părinții mei au adoptat o femelă lup fără să știe. M-a crescut ca pe propriul ei pui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Apelul disperat al unei mame care și-a pierdut copilul: „Nu am știut că s-a chinuit atât de mult”
  Apelul disperat al unei mame care și-a pierdut copilul: „Nu am știut că s-a chinuit atât de mult”

  O mamă din Marea Britanie rămasă fără copil avertizează părinții să fie atenți la starea mentală a copilului lor și să o ia în serios, pentru că din păcate, mulți...

  Apelul disperat al unei mame din Cluj. „Am numai 16 lei, mă duceți cu copilul la Urgențe?” Gestul uluitor al unui taximetrist
  Apelul disperat al unei mame din Cluj. „Am numai 16 lei, mă duceți cu copilul la Urgențe?” Gestul uluitor al unui taximetrist

  Gestul nobil, care ar fi fost făcut de un șofer de taxi din Cluj-Napoca, a impresionat o țară întreagă! Bărbatul i-ar fi dus la spital pe o mamă și pe fiul ei bolnav, fără...

  Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
  Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

  „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

  Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui
  Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui

  Respectul copilului față de părinte nu vine de la sine, așa cum ar avea tendința majoritatea părinților să creadă. Respectul se câștigă numai arătând respect, oferind...

  Cifrele romane: tot ce trebuie să știe copilul despre aceste caractere
  Cifrele romane: tot ce trebuie să știe copilul despre aceste caractere

  Cifrele romane reprezintă un sistem de scriere al numerelor folosit în Antichitate. Sistemul de cifre romane conține puține semne, care pot fi asociate între ele în...

  Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții
  Anxietatea și fobia de mersul la toaletă, la copii. Ce trebuie să știe părinții

  Mulți copii se confruntă cu anxietatea și în unele cazuri, chiar cu fobia mersului la toaletă. Dacă și copilul tău se află printre ei, atunci acest articol este pentru tine.

  Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie
  Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie

  Cu toții ne simțim triști, obosiți sau copleșiți uneori. Dacă observi la copilul tău adolescent stări de tristețe pronunțate, care durează de mult timp, s-ar putea să fie vorba...

  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

  Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

  © 2024 Qbebe