Când cade Lăsatul Secului în 2020

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pregătirea pentru o mare sărbătoare, așa cum este și Paștele, este marcată de momente simbolice. Printre acestea se numără și ziua în care are loc Lăsatul secului. Din textul de mai jos vei afla ce reprezintă această zi, când are loc în 2020 și care sunt cele mai vestite obiceiuri care o caracterizează.

Lăsata secului- semnificație

Lăsata secului marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de începutul unuia dintre cele mai importante posturi: cel al Sfintelor Paști.

Când cade Lăsata Secului

Postul Paștelui este o perioadă de post care se remarcă, față de celelalte (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului), prin următoarea caracteristică: are 2 momente de Lăsatul secului. Astfel, primul dintre ele se leagă de Lăsatul secului pentru carne, fiind în Duminica Înfricoșatei Judecăți. În 2020, această duminică a fost pe 23 februarie.

Cel de-al doilea Lăsat al secului este în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și este pentru produse lactate, ouă și pește. Anul acesta, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai este pe 1 martie.

Obiceiuri

Momentul intrării în Postul Paștelui este marcat cu precădere în zonele rurale, acolo menținându-se tradiții străvechi. Motivul pentru care se întâmplă așa, spun etnologii, se leagă în primul rând de următoarea concepție: înlăturarea ordinii prestabilite pentru a avea parte de ceva nou, purificat. De asemenea, Lăsatul secului se leagă și de echinocțiul de primăvară, de tradițiile care țin de trecerea la un nou an agrar. Această sărbătoare concide cu ceea ce se numea înainte „Cap de Primăvară”, prin care se marca plecarea iernii pentru a începe un nou an, marcat de renașterea vegetației.

Cele mai cunoscute și mai importante obiceiuri, în întreaga țară, se leagă de încercarea de rupere cu vechea ordine pentru purificare și pregătirea pentru întâmpinarea binelui. Spre exemplu, în Banat este populară, de Lăsatul secului, sărbătoarea „Cornilor”. „Cornii” poartă în mână nuiele de corn, cu care îi lovesc pe cei pe care îi colindă. După aceea sătenii se adună în mijlocul comunităților și urmează să se organizeze „strigatul darurilor”. Darurile sunt de fapt răvașe depuse la primărie, pe ele fiind însemnate diferite păcate ale sătenilor, care sunt dezvăluite public tocmai pentru a fi conștientizate și a se încerca să fie evitate pe viitor.
Seara, în aceeași zi, este organizată „strigarea peste sat”. Atunci sunt făcute focuri mari și se strigă păcate ale tuturor.

Focurile nu vor lipsa din mai multe tradiții de după Lăsata secului, cum ar fi de Mucenici (pe 9 martie), de la Alexii (Sfântul Alexie este celebrat pe 17 martie, acesta fiind patronul viețuitoarelor care iernează și urmează să se trezească la viața odată cu venirea primăverii), toate având scopul de purificare a mediului, de respingere a tot ce este stricat, trecut, în urma iernii, astfel încât muncile agricole și întreaga existență să intre într-o nouă etapă, cea a renașterii, a luminii.

Printre zonele țării în care se mizează pe utilizarea focurilor în perioada ce precede sărbătorile pascale este și Covasna. Când se lasă seara, pe dealuri se aprind focuri, sătenii fiind convinși că așa vor alunga spiritele rele din comunitate și din casele lor și natura va putea să fie mai generoasă cu ei, renăscând mai ușor.

Alt obicei de Lăsata secului, specific pentru sudul țării noastre, este Baterea halviței, așteptată de copii și adolescenți. Se ia o bucată de halviță, care se leagă cu o sfoară și va fi plimbată, iar participanții vor avea mâinile legate la spate și vor avea misiunea de a prinde cu gura halvița pentru a o mușca. Cel care va reuși va primi ca recompensă toată halvița.

În același timp, Lăsatul secului este marcat și de așa-numita Legare a grânelor. Scopul acestei tradiții este de protejare a recoltelor contra dăunătorilor. În ziua respectivă, oamenii nu au voie să atingă cerealele, întrucât, în caz contrar, recoltele vor fi distruse de diferiți prădători.

Foarte cunoscut este și un alt obicei specific pentru Lăsata secului: în partea de sud a țării (în Muntenia), se prepară plăcinte cu brânză dulce și cu stafide. Acestea le vor fi împărțite soacrelor de către nurori pentru ca relațiile dintre ele să se mențină bune pe parcursul Postului Paștelui.

Lăsatul secului este legat și de un alt obicei păstrat viu de-a lungul timpului: Cele 7 sticle de lapte. Obiectivul este să li se ofere copiilor sărmani 7 sticle de lapte, pe parcursul unei săptămâni. Explicația pentru acest demers este următoarea: se considera că așa inclusiv copiii nevoiași vor avea șansa la mai multă hrană.

Când se merge la nași

Printre cele mai semnificative obiceiuri de Lăsata secului este acela ca finii să-și viziteze nașii. Acesta este caracteristic în special pentru zona Munteniei (în Bărăgan), familia reunindu-se la masă în duminica de Lăsatul secului (anul acesta, pe 23 februarie), încercând să se hrănească bine pentru a le fi mai la îndemână să facă față restricțiilor din perioada Postului Mare.

În zona rurală a Bărăganului există următoarea tradiție: finii vin la nași cu o găină friptă, cu un colac mare uns cu miere sau cu o turtă în foi şi cu vin. Ei își cer iertare nașilor pentru păcatele de peste an, iar aceștia îi așează la o masă îmbelșugată.

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

  Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

  VIDEO: Momentul șocant când o mamă beată cade în șanț. Ce face copilul ei de câțiva anișori
  VIDEO: Momentul șocant când o mamă beată cade în șanț. Ce face copilul ei de câțiva anișori

  Imagini tulburătoare într-o comună din județul Călărași – o femeie aflată în stare de ebrietate încearcă de nenumărate ori să se ridice dintr-un șanț,...

  Dr. Adrian Streinu Cercel declară când va fi vârful epidemiei și când preconizează că se poate ieși din casă
  Dr. Adrian Streinu Cercel declară când va fi vârful epidemiei și când preconizează că se poate ieși din casă

  Nimeni nu putea răspunde la întrebarea: „Când vom putea ieși din casă?”, dar Adrian Streinu Cercel a reușit să realizeze o estimare în funcție de...

  VIDEO. Momentul când o șoferiță din Bistrița lovește un copil cu mașina și apoi îl ceartă
  VIDEO. Momentul când o șoferiță din Bistrița lovește un copil cu mașina și apoi îl ceartă

  Caz incredibil în Bistrița! O femeie a lovit cu mașina un copil ca mai apoi să îl certe pentru că nu a fost atent. Momentul a fost surprins de o cameră de supraveghere, iar...

  Răspunsul perfect când cineva îți spune să te acoperi când alăptezi în public
  Răspunsul perfect când cineva îți spune să te acoperi când alăptezi în public

  Alăptatul în public este încă un subiect controversat. Pe de o parte, anumite persoane sunt de acord cu acest demers și nu consideră că mamele trebuie să se ferească...

  STUDIU: bebelușii știu când adulții îi imită. Ce se întâmplă în mintea lor când realizează acest lucru
  STUDIU: bebelușii știu când adulții îi imită. Ce se întâmplă în mintea lor când realizează acest lucru

  Atunci când ne jucăm cu puiuții noștri și îi imităm, se pare că ei recepționează foarte bine mesajul și sunt absolut conștienți de ceea ce se întâmplă. Un...

  „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
  „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

  Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

  Structura anului școlar 2020-2021. Când începe școala și când au vacanțe copiii
  Structura anului școlar 2020-2021. Când începe școala și când au vacanțe copiii

  UPDATE SEPTEMBRIE 2020. Trei milioane de copii au început astăzi școala, în condiții atipice, în plină pandemie de coronavirus. Dintre aceștia, 100.000 nu își...

  © 2022 Qbebe