Care este diferența dintre carantină și autoizolare și de ce este important să ne izolăm la domiciliu și noi, și copiii

Alexandra Irimiea

Persoanele care au călătorit în zonele afectate de coronavirus trebuie să intre în carantină în centre speciale puse la dispoziție de autorități sau să se izoleze la domiciliu.

Extinderea coronavirusului în România a determinat autoritățile să ia măsuri speciale precum interzicerea adunărilor cu mai mult de 1000 de persoane și închiderea școlilor și grădinițelor până pe 23 martie. Totodată, se impun măsuri și pentru cei care călătoresc în afara țării. Astfel, cei care se întorc în România trebuie să completeze o declarație și, dacă au fost în zone vizate de coronavirus, intră automat în carantină.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 49, cele mai multe fiind în București.

La acest moment sunt 19 dosare penale pentru români care fie au plecat din izolarea la domiciliu, fie au ascuns că au fost în străinătate în zone de risc. Printre ele este și cazul polițistului din București care, la internarea în spitalul Gerota, în 5 martie, a ascuns autorităților că a fost plecat în Israel. El a declarat că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni. Acum, 6 dintre pacienții din Capitală confirmați în ultimele două zile au contractat boala de la acesta, potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

În prezent, în România sunt în carantină 1450 de persoane, iar alte 12,917 sunt izolate la domiciliu, conform informațiilor transmise joi, 12.03, de Grupul de Comunicare Strategică. Aceste cifre se actualizează de mai multe ori pe zi și pot fi consultate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, www.cnscbt.ro.

Atât carantina, cât și autoizolarea se instituie pe o perioadă de 14 zile persoanelor care nu prezintă simptome, dar care au risc de îmbolnăvire.

izolare la domiciliu

Carantina se aplică pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele de risc, cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina durează 14 zile și se organizează în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar:

 • Au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
 • Au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
 • Au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
 • Membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus

Autoizolarea se aplică pentru o perioadă de 14 zile de la data intrării în țară sau de la momentul ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. Persoana este supravegheată de medicul de famile sau de către specialiștii de la DSP.

Măsuri de igienă în autoizolare:

 • Se evită contactul apropiat cu ceilalți membri ai familiei, aflați și ei în autoizolare
 • Nu se primesc vizite
 • Spălatul pe mâini este esențial, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar
 • Se curăță și se dezinfectează zilnic suprafețele care se ating frecvent: mese, clanțe, baterii de chiuvete, etc.
 • Se acoperă gura și nasul cu șervețel atunci când strănută sau tușesc. Batista se aruncă imediat la gunoi, iar apoi persoana se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
 • Se aerisesc cât mai bine toate camerele
 • Se ține legătura zilnic cu medicul de familie pentru a-l informa asupra stării de sănătate a tuturor membrilor familiei.
 • Se sună la 112 dacă apare unul dintre simptome: tuse, febră, dificultăți respiratorii. E obligatoriu să se menționeze că persoana este autoizolată la domiciliu.

Persoanele aflate în autoizolare nu au voie să părăsească domiciliul.

Începând cu pacientul 26, România se află în scenariul doi de intervenție. Acest lucru înseamnă că autoritățile au dispus interzicerea tuturor evenimentele publice cu o prezență mai mare de 100 de persoane, sistarea exporturilor de medicamente sau decalarea programului de muncă pentru persoanele care se deplasează cu mijloace de transport în comun, notează Europa Liberă.

Autoritățile se pregătesc deja pentru intrarea în scenariul 3, care se declară după 100 de pacienți. În acest sens, spitalele vor prelua pacienții cu infecții non-coronavirus, astfel încât clinicile speciale în boli infecțioase să fie strict folosite pentru cei cu coronavirus.

Persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

Surse: Hotnews, Europa Libera, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care este diferența dintre CT și RMN
  Care este diferența dintre CT și RMN

  Scanările CT (tomografie computerizată) și RMN (imagistica prin rezonanță magnetică) sunt două metode de diagnostic, ambele fiind folosite pentru a capta imagini din corpul uman....

  Care este diferența dintre răceală și gripă
  Care este diferența dintre răceală și gripă

  Răceala și gripa sunt amândouă boli respiratorii și au simptome asemănătoare. Câteodată este dificil să faci diferența dintre răceală și gripă în primele zile,...

  Zahăr brun sau zahăr alb? Care este diferența dintre ele
  Zahăr brun sau zahăr alb? Care este diferența dintre ele

  Zahărul face parte din alimentația oamenilor de câteva mii de ani, iar tipul alb și cel brun sunt cele mai des folosite. Te întrebi cu siguranță care este mai sănătos și...

  Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
  Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

  Când auzi despre părinți care au mai mult de 3 copii, te întrebi adesea cum fac față provocărilor de zi cu zi. Ce se întâmplă însă într-o familie...

  Intrăm în carantină! Măsuri drastice care intră în vigoare de luni, 9 noiembrie
  Intrăm în carantină! Măsuri drastice care intră în vigoare de luni, 9 noiembrie

  Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat o nouă serie de măsuri restrictive care urmează să intre în vigoare de săptămâna viitoare. Masca va deveni...

  A murit! L-a ucis carantina! Tot Hollywood-ul este în șoc
  A murit! L-a ucis carantina! Tot Hollywood-ul este în șoc

  Elizabeth Hurley și întregul Hollywood sunt în șoc. Milionarul Steve Bing, tatăl copilului vedetei, și-a pus capăt zilelor din cauza depresiei în care intrase pe...

  Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș
  Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș

  Pentru ca bebelușul tău să se dezvolte optim din toate punctele de vedere, trebuie să știi că, odată cu venirea sa pe lume, va intra într-o nouă perioadă extrem de...

  Socrul Prințesei Urbane, în stare gravă în Suceava cu Covid-19: ”Sistemul este în colaps. Pentru că a fost adus aici de toată lumea, inclusiv de fiecare dintre noi”
  Socrul Prințesei Urbane, în stare gravă în Suceava cu Covid-19: ”Sistemul este în colaps. Pentru că a fost adus aici de toată lumea, inclusiv de fiecare dintre noi”

  Suceava a devenit orașul focar de coronavirus al României, după ce aproape un sfert din cazurile de contaminare cu Covid-19 din România, până la data de 31 martie, au...

  © 2022 Qbebe