Din grija pentru copilul tau

Cele 10 porunci ale unei mame singure

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că fac parte din categoria mamelor singure. Nu voi intra in detalii explicative, însă chiar dacă nu sunt complet...singură pe lume, eu mă ocup exclusiv de creșterea și îngrijirea băiețelului meu. Ceea ce, să recunoaștem, nu este deloc o muncă ușoară, mai ales când ești nevoită să desfășori în același timp și anumite activități profesionale, necesare de altfel pentru asigurarea traiului...

Revenind la subiect, și anume acela de mamă singură, cred că în timp, obligată de situație, mi-am dezvoltat un set de reguli, hai să le zicem porunci. Aplicabile atât celor apropiați, cât și celor nou intrați în viața noastră. Voi începe cu cele mai serioase, care presupun ceva cumpătare și voi încheia cu unele care este posibil să-ți stârnească râsul (nu este obligatoriu). Poate te regăsești și tu în ele, de ce nu, chiar dacă te afli în ipostaza de mamă singură sau nu.

1. Binele copilului meu este pe primul loc.

Întotdeauna. Este pe primul loc înaintea binelui meu și, desigur, înaintea binelui oricărei alte persoane. Această regulă însă cred că este valabilă pentru toate mamele. Poate eu o simt mai pronunțat deoarece depun un efort foarte mare pentru a respecta această regulă. Prin bine înțeleg atât mâncare, îmbrăcăminte, școală, prietenii, cât și distracție. Din acest motiv este posibil să te afli adeseori în ipostaza ingrată de a refuza, fără drept de apel, pe oricine se suprapune în mod mai mult sau mai puțin voit peste binele copilului tău. Eu am reușit, din fericire, să nu las nicio clipă să se suprapună cu timpul destinat muncii. Căci au fost din păcate nenumărate episoade de îmbolnăvire în care, desigur, însănătoșirea sa era pe primul plan.

porunci ale unei mame singure

2. Organizează-ți bine timpul.

Ceea ce nu poți face în intervalul de timp care nu interferează cu programul sau cu activitățile copilului tău, poți să rezolvi pe durata nopții, dacă te mai simți în stare. De exemplu, eu mi-am creat o oarecare rutină în ceea ce privește munca mea. Am câteva zile (la început de săptămână) în care lucrez uneori și câte 16 ore pe zi pentru ca apoi să am un program ceva mai lejer, respectiv să am timp și să respir. Însă aceste câteva zile sunt extrem, extrem de istovitoare. De asemenea, este important să te folosești la maxim de timpul în care copilul se află la școală sau la grădiniță, precum și de cel în care doarme (dacă mai este cazul) după-amiază. Din fericire, la aproape 10 ani, somnul de după-amiază continuă să reprezinte pentru noi o constantă zilnică.

3. Nu ai nevoie de prietenii de conjunctură pentru că, evident, nu te vor înțelege.

În continuarea primul punct, vei afla că mulți prieteni vor dispărea rapid din cercul de oameni apropiați. Se întâmplă acest lucru deoarece prieteniile necesită timp și implicare pe care tu nu (mai) ești dispusă să le împarți cu titlu gratuit, după cum am mai spus. Prioritatea ta este copilul tău și, este adevărat, ajungi nu de puține ori să privești problema într-un mod puțin exagerat, să te canalizezi doar asupra creșterii și educării copilului și să nu îți mai pese de nimic altceva.

4. Găseşte-ţi un hobby.

Indiferent că este vorba de citit cărți sau de vizionat filme, orice activitate care îți face plăcere și te destinde puțin de la rutina realmente obsedantă este binevenită. Îți poți implica și copilul în acest hobby (și poți descoperi chiar că îi face plăcere). Părerea mea sinceră este că un copil are dreptul și trebuie să-și cunoască părintele în calitate de om, alături de pasiunile care îl reprezintă pentru că, la un moment dat, va dezvolta și el la rândul său pasiuni. Trebuie să știe că este important să prețuiești lucrurile care te pasionează și să le acorzi atenția cuvenită, pentru că ele te definesc.

5. Ai încredere în tine.

Aceasta este poate cea mai importantă poruncă dintre toate. Trebuie să crezi că poți și vei reuși. Au făcut-o și alții înaintea ta și o vor face și mulți alții după și au avut poate nu un copil de crescut, ci doi, trei sau chiar mai mulți. Dacă tu nu ai încredere în tine, surpriză! Nu este nimeni care să aibă. Cu excepția copilului tău care se bazează clipă de clipă pe tine, pentru care ești totul.

6. Cunoaște-ți limitele.

Vor fi destule momente în care vei simți că nu mai poți. Că este mult prea greu și mult prea obositor, dar este ceva normal. În acele momente te poți opri să respiri pentru a o lua apoi din nou de la capăt a doua zi. Este minunat să fii mamă, dar atunci când atribuțiile tale le includ și pe cele ale unuit tată, când trebuie să fii atât întruchiparea autorității, cât și a bunăvoinței, iar tu ești o singură persoană, te poți simți copleșită. Relaxează-te, iar a doua zi gândește-te cât ești de puternică și continuă-ți munca de iubire.

7. Fă-ți un plan de rezervă.

Lăsând orice glumă deoparte și indiferent cât de mult sau de puțin ajutor primești în creșterea copilului din partea altor persoane este posibil, Doamne ferește, ca într-o zi să ți se întâmple ceva. Să ai un accident, să ți se facă rău, sunt multe variante posibile. Asigură-te în primul rând că al tău copil cunoaște numărul de telefon al ambulanței, al tău (se poate întâmpla ceva pe stradă) și, eventual dacă vârsta îi permite, să aibă propriul telefon unde să se afle numerele rudelor sau prietenilor apropiați la care poate apela în caz de nevoie.

porunci ale unei mame singure

8. Nu trebuie să privești în gura lumii.

La propriu, dar și la figurat. Categoria la care mă refer începe de la babele de la tine din bloc și până la rudele de gradul trei, care nu găsesc de bun augur o femeie singură, fără căpătâi, cum s-ar zice, și o preferă la dreapta sau la stânga oricărui bărbat, indiferent cum s-ar purta acesta. Bărbat să fie. Iar motivul invocat în apărarea lor, de a-ți găsi cu orice preț un consort, se limitează la câteva vorbe pe care le vei auzi mai des decât ți-ai dori: "păi cum să-ți șadă bine fată tânără și frumoasă ca tine singură?" Șade bine, mai ales când dai peste-un prinț de-ți vine să te măriți cu calul...

9. Faptul că ești mamă singură nu te transformă într-un sihastru.

Mai pe scurt, poți și chiar este indicat să socializezi. Doar ești om, nu robot. Face bine psihicului și se poate dovedi realmente util să cunoști oameni noi care, cine știe, poate îți vor fi vreodată de ajutor. Și știm prea bine că ai nevoie de așa ceva. Nu uita sfatul legat de vorbele lumii, care cu siguranță vor fi multe și nu dintre cele mai frumoase.

10. Cine știe, cunoaște.

Este o expresie pleonastică, dar plină de adevăr. Nu te poate înțelege decât o persoană care se află în aceeași situație ca și tine. Oricine ar încerca să te compătimească, să îți plângă de milă, nu știe că tu poți muta munții din loc. Faptul că ești o mamă singură nu te face mai slabă, ci din contră. Te transformă într-una dintre cele mai puternice persoane din lume. 

Tu ce porunci urmezi în calitate de mamă singură? 

Citește și:5 sfaturi pentru o mama singura 

Puterea unei mame singure 

Cele 11 calitati ale femeii perfecte in ochii oricarui barbat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai frumoase citate pentru mame singure
  Cele mai frumoase citate pentru mame singure

  Mamele singure nu au întodeauna acesta statut în mod deliberat. Indiferent de modul în care o femeie ajunge să de descurce singură, nu durează mult pentru a demonstra...

  Calvarul unei mame singure, pozată de fiul ei de 6 ani adormită pe o grămadă de piese de Lego
  Calvarul unei mame singure, pozată de fiul ei de 6 ani adormită pe o grămadă de piese de Lego

  Povești cu oameni care suferă de cancer sunt, din păcate, la tot pasul. Mame singure sunt, din păcate, la tot pasul. Dar povești cu mame singure, care suferă de cancer și care se zbat...

  Cele 10 porunci ale unui tată a cărui parteneră alăptează
  Cele 10 porunci ale unui tată a cărui parteneră alăptează

  Alăptatul este o muncă de echipă. Ambii părinți sunt responsabili și trebuie să colaboreze, pentru ca această acțiune, esențială și delicată, să se desfășoare în bune...

  Mărturia emoționantă a unei mame singure: „Așa arăta holul meu miercurea trecută. Ciobit. Tăios. Periculos. Fiul meu chiar a făcut asta”
  Mărturia emoționantă a unei mame singure: „Așa arăta holul meu miercurea trecută. Ciobit. Tăios. Periculos. Fiul meu chiar a făcut asta”

  Încă din primele clipe în care îți vei ține copilul în brațe, vei simți o bucurie care nu poate fi descrisă în cuvinte, dar totodată știi și că ai...

  Video: Declarațiile cutremurătoare ale unei mame care și-a pierdut copilul la Colectiv
  Video: Declarațiile cutremurătoare ale unei mame care și-a pierdut copilul la Colectiv

  Ioana Victoria Geambaşu, o tânără din Mizil, judeţul Prahova, avea numai 18 ani, doar ce luase bacalaureatul cu media 9.51, era olimpică la matematică şi își dorea să...

  Motivele nebănuite ale unei mame ce și-a ucis copiii apoi s-a aruncat de pe un pod
  Motivele nebănuite ale unei mame ce și-a ucis copiii apoi s-a aruncat de pe un pod

  O știre șocantă vine de peste ocean! O mamă din Carolina de Nord și-a ucis cei doi copii, după care și-a luat propria viață, aruncându-se de pe un pod.

  Te trezești că ai mameloanele cât biscuiții digestivi! Confesiunile brutale ale unei mame șochează internetul
  Te trezești că ai mameloanele cât biscuiții digestivi! Confesiunile brutale ale unei mame șochează internetul

  Deși sarcina este un proces extrem de plăcut și magic, corpul nostru suferă transformări pe care nu multe mămici le adresează, în special în mediul online. Cu toate...

  © 2019 Qbebe