Dragul meu soț, am nevoie de mai mult ajutor. Ca și tine, și eu sunt om!

Dragul meu soț, am nevoie de mai mult ajutor. Ca și tine, și eu sunt om!

Bianca Geica - Redactor Senior

O mamă nu are nevoie de sfaturi. Căci de sfaturi, uneori chiar și nesolicitate, are parte la tot pasul. Internetul este plin de articole de parenting, iar familia și prietenii nu scapă nicio ocazie să dea un sfat despre ce să îi facem copilului când plânge, cum să vorbim cu el, cât să îl ținem în brațe, ce și când să îi dăm să mănânce și așa mai departe. Sigur, intențiile lor sunt cât se poate de bune, însă nu de sfaturi are nevoie o mamă atunci când simte că nu mai poate, ci de ajutor. Din păcate, însă, mamelor le este greu să ceară ajutor. Se simt jenate. Se simt vinovate. Și uite așa apar frustrările, deznădejdea, depresia.

Scrisoarea deschisă a unei mame către soțul ei, în care îi cere ajutorul, a devenit virală!

O mămică de peste hotare, cu doi copii, povestește pe Facebook că într-o seară i-a cerut soțului ei ajutorul cu copiii, fiindcă avea nevoie de o pauză. L-a rugat să aibă grijă de băiatul lor cel mic preț de căteva ore, pentru ca ea să se poată culcă mai devreme, întrucât se simțea pur și simplu epuizată. Bărbatul a fost de acord, iar mămica s-a dus la culcare.

La un moment dat, însă, cel mic a început să plângă, iar tatăl a încercat timp de 20 de minute să-l facă să se calmeze, dar fără succes. Într-un final, el a urcat în camera în care mama încerca să se odihnească, cu bebelușul încă plângând în brațe. În acele momente, femeia nu putut să facă altceva decât să încerce să își calmeze copilul, însă a doua zi i-a scris soțului ei o scrisoare deschisă, pe care a postat-o pe Facebook:

femeie care sta in pat si nu reuseste sa adoarma

„Dragul meu soț,

Am nevoie de mai mult ajutor!

Noaptea trecută a fost grea pentru tine. Te-am rugat să ai grijă de copil ca să mă pot culca și eu mai devreme. Copilul plângea. În hohote. Îl puteam auzi de sus și imediat am început să-mi fac procese de constiință și să mă întreb dacă ar trebui să cobor și să te ajut sau dacă să închid ușa ca să pot dormi puțin. Am ales a doua variantă.

Dar ai intrat în cameră 20 de minute mai târziu, cu bebelușul plângând încă frenetic. L-ai așezat lângă mine, semn că gata, până aici ai rezistat. Am vrut să țip la tine. Am vrut să pornesc cea mai mare ceartă chiar în acel moment. Am stat cu copiii toată ziua și oricum ar fi trebuit să mă trezesc în toiul nopții sa îi dau celei mici sa mănânce. Puteai macar să o ții si tu in brate cateva ore când te-am rugat să faci asta ca să mă pot odihni și eu dupa o zi epuizantă. Nu ți-am cerut decât câteva ore de somn! Era prea mult?

Citește și: Cu copilul dupa mine sau ce face o mama cand nu are ajutor de la bunici, bone sau prieteni

Știu că amândoi ne-am văzut părinții îndeplinindu-și cu succes rolurile de mamă și tată, când eram mici. Mamele noastre erau cele care se ocupau, în cea mai mare parte, de îngrijirea copiilor, iar tații noștri erau relativ nepăsători. Erau tați excelenți, sigur, dar nu obisnuiau să schimbe scutece, să hranească și să îngrijească copiii. Mamele noastre erau superfemeile care mențineau dinamica familiei. Găteau, făceau curățenie și creșteau copiii. Orice ajutor din partea taților era binevenit, dar neașteptat.

Văd că ne încadrăm în această dinamică familială din ce în ce mai mult, pe zi ce trece. Responsabilitatea mea de a hrăni familia, de a păstra casa curată și de a avea grijă de copii este asumată, chiar dacă urmează mă întorc la serviciu. Și e doar vina mea că s-a ajuns în aceasta situatie! Eu sunt cea care a strigat sus și tare că poate să le facă pe toate! Și, în realitate, vreau să le fac pe toate. Îmi văd prietenele și văd și alte mame care fac totul și o fac bine. Știu că și tu vezi asta. Dacă ele se descurcă, și dacă mamele noastre au făcut-o atât de bine pentru noi, de ce nu aș putea și eu?

mama suparata care isi tine bebelusul in brate

Nu știu. Poate că prietenele noastre joacă un rol în public și se luptă, în secret, cu aceleași probleme ca și mine. Poate că mamele noastre au suferit în tăcere ani de zile și acum, treizeci de ani mai târziu, pur și simplu nu-și mai amintesc cât de greu a fost cu adevărat. Sau poate, și asta e ceva ce mă mustru în fiecare zi, nu sunt la fel de pregatita sa fiu parinte cum sunt ceilalti. Și, chiar dacă îmi este foarte greu chiar și doar sa ma gândesc la asta, am să o spun: Am nevoie de mai mult ajutor!

Pe de-o parte, mă simt ca o ratată pentru ca îți cer asta. Adica, nu mă înțelege greșit. Mă ajuți! Ești un tată extraordinar și faci o treabă grozavă cu copiii. Și, în plus, ar trebui să-mi fie ușor, nu? Instinctul de mamă, nu? 

Dar sunt om, ca și tine! Am dormit doar cinci ore și sunt obosită ca naiba. Am nevoie de tine!

Dimineața am nevoie de tine să îl pregătești pe micuțul nostru ca eu să pot avea grijă de bebeluș, să pregătesc prânzul tuturor și să beau și eu o cafea. Și nu, a pregăti copilul nu înseamnă a-l pune în fața televizorului. Înseamnă să te asiguri că a mers la oliță, să-i dai micul dejun, să vezi dacă vrea apă și să-i pregătești ghiozdanul pentru școală.

Noaptea, am nevoie de o oră pentru a mă relaxa în pat, știind că micuțul nostru doarme în camera lui și că bebelușul este în grija ta. Știu că este greu să îți vezi copilul plângând, fără să știi cum să îl mai calmezi. Crede-mă, știu. Dar dacă eu pot să am grijă și să liniștesc copilul în cea mai mare parte a zilei, tu poți să o faci pentru o oră sau două noaptea. Te rog. Am nevoie de tine.

Citește și: Sfaturi cruciale de la mamele cu experiență pentru noile mame

În weekend-uri, am nevoie de mai multe pauze. Momente în care să pot ieși singură din casă și să mă simt ca un om. Chiar dacă este doar o plimbare în jurul blocului sau o „excursie” la supermarket. Iar în unele zile, când am programat cursuri de înot pentru copii, sau diverse alte activități, și pare că am totul sub control, am nevoie să te oferi să-mi dai o mână de ajutor. Sau să-mi sugerezi să mă duc să mă întind în pat in timp ce copiii dorm. Sau SĂ TE OFERI să speli vasele fără ca eu să îți cer asta. Am nevoie de tine!

Și nu în ultimul rând, am nevoie să aud că ești recunoscător pentru tot ceea ce fac.

Vreau să știu că observi rufele spălate și cina delicioasă pe care o pregătesc. Vreau să știu că apreciezi faptul că alăptez la orice oră și că mă mulg ca să fie lapte pentru copil când eu sunt la serviciu, când mi-ar fi mai ușor să îi dau lapte praf. Sper să observi că nu îți cer niciodată să lipsești de la evenimentele tale de networking și de la activitățile tale sportive preferate. În calitate de mamă, se presupune că voi fi acasă tot timpul și că voi fi mereu disponibilă să am grijă de copii în timp ce tu ești plecat, iar eu alimentez această presupunere fiind, ei bine, acasă tot timpul.

Știu că nu așa au procedat părinții noștri și urăsc faptul că am pus această problema. Mi-aș dori să pot face totul, fără efort. Și mi-aș dori să nu am nevoie de laude pentru că fac lucruri pe care majoritatea oamenilor le așteaptă de la o mamă. Dar flutur un steag alb și recunosc că sunt doar un om. Îți spun cât de mult am nevoie de tine, pentru ca dacă voi continua în acelați ritm ca și până acum, voi claca. Și asta te va afecta pe tine, pe copii și familia noastră.

Pentru că, să recunoaștem: și tu ai nevoie de mine.”, a scris mama pe Facebook.

Scrisoarea sa a strâns sute de like-uri și comentarii din partea celorlalte mămici, care se regăsesc întru totul în rândurile femeii. Nu sunt puține mamele care spun că deși sunt recunoscătoare pentru partenerii lor, uneori au nevoie de mai mult din partea lor. Din păcate, însă, tot aceste mame susțin că le este foarte greu să ceară ajutor, chiar și în momentele în care se simt epuizate, copleșite.

Dar toate mamele merită o pauză sau măcar o mână de ajutor, din când în când!

Citește și: Ghidul tatalui: primele 3 luni ale bebelusului

  • Sursa: kidspot.com.au, facebook.com
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Soțul meu vrea să angajăm o bonă ca să ieșim mai mult în oraș, dar eu sunt oricum mamă casnică
Soțul meu vrea să angajăm o bonă ca să ieșim mai mult în oraș, dar eu sunt oricum mamă casnică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dragul meu soț, mulțumesc pentru că ești motivul pentru care copiii mei încă mai au o mamă
    Dragul meu soț, mulțumesc pentru că ești motivul pentru care copiii mei încă mai au o mamă

    Am doi copii (13 și 17 ani), 45 de ani și un soț minunat. Acum 3 ani am fost diagnosticată cu cancer de sân și fără soțul meu nu aș mai fi aici să scriu aceste rânduri....

    Sunt însărcinată cu fostul meu iubit și divorțez de actualul soț în același timp
    Sunt însărcinată cu fostul meu iubit și divorțez de actualul soț în același timp

    Credeai că viață ta amoroasă e complicată? Stai să o descoperi pe cea a unei viitoare mămici de peste hotare!

    „Vrei să fiu grasă ca tine"! Ajutor, fiica mea de 15 ani vrea cu orice preț să slăbească, dar eu nu consider că are nevoie de dietă
    „Vrei să fiu grasă ca tine"! Ajutor, fiica mea de 15 ani vrea cu orice preț să slăbească, dar eu nu consider că are nevoie de dietă

    Dietă la doar 15 ani? Ce poate determina o fetiță care practică mai multe sporturi să își dorească cu atâta ardoare să slăbească? Și mai ales, de ce își...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Fostul meu soț și-a prezentat iubita copiilor mei fără să îmi spună
    Fostul meu soț și-a prezentat iubita copiilor mei fără să îmi spună

    Divorțul este dificil, mai ales pentru un cuplu care are și copii. Însă adevărata lui traumă începe abia după ce viața de după începe, când întregul...

    © 2024 Qbebe