Fiica mea e o mincinoasă și mi-am dat seama că de la mine a moștenit asta

Bianca Geica - Redactor Senior

Fiica mea de 4 ani este o mincinoasă. Îmi spune lucruri de genul: „Nu am nevoie să merg la baie” și „Mi-am suflat deja nasul”. Felul în care își încrețește buza, își lasă bărbia în jos și se uită în lateral o dau de gol. Dar, așa cum va învăța să înoate fără colac și să meargă pe bicicletă fără roți ajutătoare, așa va învăța și să mintă fără să se dea de gol. Și cred că acesta este lucrul de care mă tem cel mai mult.

Pentru că odată ce se va întâmpla asta, nu voi mai avea încredere în nimic. Fiecare semn de oprire, fiecare dată de expirare și fiecare extras de cont bancar îmi vor părea o farsă. Pentru că fără să știu adevărul despre fiica mea, nu pot să știu adevărul despre nimic.

mama si fiica in natura

Dar știți care e secretul meu? Și eu sunt o mincinoasă!

Sau am fost! O mare parte din viața mea! Îmi amintesc momentul în care mi-am dat seama că am avut un cuvânt de spus în ceea ce privește realitatea pe care o va trăi altcineva. Că îmi puteam sculpta propriul meu colțișor secret sub așteptările celorlalți și că puteam exista în acel spațiu delicios și suveran.

Citește și: Ce faci când copilul te minte

În clasa a doua, am mințit prima dată: Ceream să merg la baie și apoi mă plimbam pe coridoare, dincolo de ușile galbene pentru FETE și BĂIEȚI și de fântâna metalică pentru spălarea mâinilor. Urcam scările și, cu fiecare pas, simțeam medalia libertății mele autoproclamate, protejată de beneficiul îndoielii fiecărei persoane pe lângă care treceam. Nimeni nu s-ar fi gândit că un copil de 8 ani ar îndrăzni să se plimbe aiurea pe coridoare, fără un scop anume. Eram acoperită. Mergeam la toaletă!

Într-o zi, i-am spus lui Jeremy Spitzer (un coleg de clasă mic de înălțime, foarte răutăcios) noul meu „stil de viață”. El s-a uitat la mine uimit: „Ce?!”, a răcnit, părând mai degrabă o bătrână furioasă decât un băiețel de 8 ani. „Vrei să spui că nu te duci la baie?”. „Nu”, i-am spus, crezând că îmi va mulțumi pentru că i-am deschis calea către un nou sens al vieții. Următoarea dată când m-am întors din excursia mea „secretă” pe coridoare, profesoara mă aștepta pe hol, cu mâna-n șold și cu piciorul bătând în podeaua de vinil. Fusesem prinsă cu minciuna! După ce mi-a scăzut ritmul cardiac, lecția fusese învățată: minciunile sunt ca guma de mestecat. Nu ar trebui să fie împărtășite!

Privind în urmă, instinctul meu este să mă clasific ca fiind o „persoană bună”. Apoi mă uit mai atent. Am fost bună cu ceilalți, mai puțin atunci când nu am fost. Am fost sinceră cu prietenii și familia mea, cu excepția cazurilor în care nu am fost. Am fost sinceră cu mine însămi, cu excepția cazurilor în care nu am fost. Așadar, ce fel de persoană am fost? Nu am fost o persoană bună, ci o persoană care a făcut lucruri bune. Și nu am fost o persoană rea, ci o persoană care a făcut lucruri rele. Poate că asta este ceea ce se află în interiorul fiecăruia dintre noi: binele și răul se rotesc și se învârt într-un dans unul cu celălalt ca doi patinatori artistici, fiecare așteptând ca celălalt să cadă.

Așadar, fiica mea nu este o mincinoasă, dar minte! Și nu o pot învinovăți! Am spus și eu atât de multe minciuni la viața mea...

...unele dintre ele mici, cum ar fi să merg pe hol în loc să merg la baie, iar altele mai mari, cum ar fi să ascund un flacon de pastile în buzunarul secret din poșeta mea pentru o mare parte din viața mea de adult.

mama si fiica in natura

Citește și: Cum iti dai seama ca al tau copil te minte?

Am mințit în legătură cu lucruri care mi-au dat spațiu pentru a fi eu însumi și lucruri care amenințau să mă îndepărteze de tot ce știam. Am mințit în legătură cu faptul că am mințit, iar în cele mai întunecate momente din viața mea, când eram doar eu, perna mea și câteva umbre pe tavan, am încercat cu tot ce am putut să mă mint pe mine însămi și să mă și cred.

Când l-am întâlnit pe soțul meu, mi-a oferit spațiul pe care mi l-am dorit întotdeauna și dragostea de care am avut mereu nevoie. Și de la el am învățat să am încredere în cei din jur și să fiu, la rândul meu, o persoană de încredere. Dar nici măcar asta nu a fost ceea ce a sfârșit prin a mă salva de toate minciunile pe care eram dispusă să le spun. A fost ziua în care acel test de sarcină a ieșit pozitiv. A fost chipul mic și dulce al fetiței mele, acum în vârstă de 4 ani, datorită căreia am învățat cât de important este să fii un om cinstit. O văd cu câtă lejeritate minte (sigur, acum sunt niște miciuni nevinovate) și nu îmi place.

Ținând necinstea atât de aproape - în ambalajul prețios al propriei mele fiice - pot înțelege în sfârșit modul în care aceasta înjunghie bunătatea intangibilă care trăiește între noi toți, tăind în bucăți o mare parte din promisiunile vieții. Dar nimeni nu m-ar fi putut învăța asta mai devreme, nici profesoara care m-a prins hoinărind pe coridoare în timpul orelor, nici mama mea, nici eu însămi. Se pare că aveam nevoie de ea, de acest înger dulce și de micile ei minciuni nevinovate pentru a face din mine o femeie cinstită.

Citește și: Ce să NU faci atunci când prinzi copilul cu o minciună

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: Articol tradus și adaptat după materialul My Daughter Is A Liar publicat pe site-ul Thought Catalog. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fiica mea mi-a moștenit trauma și asta aproape că a ucis-o
  Fiica mea mi-a moștenit trauma și asta aproape că a ucis-o

  Părinții mei au avut probleme psihologice grave de-a lungul vieții, iar eu am avut o copilărie nefericită din cauza asta. Viața mea ar fi trebuit să fie un dezastru. În mod...

  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”
  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”

  Surpriză dublă în familia cântăreței de muzică populară, Angela Rusu. Ea și fiica ei, Larisa, sunt însărcinate în același timp! Diferența dintre bebeluși...

  Mărturia unei asistente de la spitalul din Suceava: "Fiica mea spune rugăciuni pentru mine și pentru pacienții mei. În combinezoanele astea nu contează cine are diamante."
  Mărturia unei asistente de la spitalul din Suceava: "Fiica mea spune rugăciuni pentru mine și pentru pacienții mei. În combinezoanele astea nu contează cine are diamante."

  Spitalul din Suceava a ajuns cunoscut în momentul de față prin prisma numărului mare de îmbolnăviri cu coronavirus. Oameni curajoși luptă zilnic cu această boală, fără...

  Profesoara-eroină! Predă online deși are cancer în stadiul patru: „Uit de mine, de durere. Trag de mine cât mai pot. Sunt acolo pentru elevi, asta am făcut o viață întreagă”
  Profesoara-eroină! Predă online deși are cancer în stadiul patru: „Uit de mine, de durere. Trag de mine cât mai pot. Sunt acolo pentru elevi, asta am făcut o viață întreagă”

  Simona Hanca are 53 de ani și este profesoară de informatică la un liceu din Cluj-Napoca. Lucrează în învățământ de 25 de ani și își iubește nespus meseria...

  Mama și-a dat viața pentru mine
  Mama și-a dat viața pentru mine

  Despre povestea mea? Poate una ca multe altele, la prima vedere, însă dacă intri profund în esența ei, are detalii rar întâlnite.

  ”Tu când ai de gând să slăbești?” Asta mi-a spus prietena mea la o lună după ce am născut
  ”Tu când ai de gând să slăbești?” Asta mi-a spus prietena mea la o lună după ce am născut

  Am devenit mamă acum o lună! Viața mea s-a schimbat total. Nu știu cum de alte mame intră în depresia postnatală, că eu sunt într-un extaz continuu. Sunt atât de...

  Nu înțeleg de ce soția mea se enervează pe mine cand le dau copiilor gustări
  Nu înțeleg de ce soția mea se enervează pe mine cand le dau copiilor gustări

  "Tati, mi-e foame!!!!!" Doar ce pășesc în casă încărcat de cumpărături că mai să calc pe un Robert, băiatul meu de 4 ani, care se tăvălește pe hol, țipând din...

  © 2022 Qbebe