Mama este ca sarea: Prezența ei nu este mereu amintită, dar absența ei face ca totul să fie lipsit de aromă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru mamele care decid să devină casnice ca să se dedice în exclusivitate copiilor și familiei provocările nu sunt deloc puține. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a le descoperi pe unele dintre cele mai cunoscute, alături de confesiunea unui soț care este conștient de faptul că toate femeile casnice merită respectul deplin pentru că aleg să-și dedice viața celor dragi.

Provocările de zi cu zi ale unei soții care nu lucrează

Intervine sentimentul că își pierde identitatea

În special dacă este vorba despre o femeie care a fost pasionată de ceea ce făcea la locul de muncă, să treacă brusc doar la activități casnice nu este la îndemână. De la sentimentul că nu mai este la fel de valoroasă pentru că nu mai desfășoară activitățile profesionale obișnuite, la lipsa ținutelor mai elegante sau la implicarea în anumite proiecte ce presupunea venirea în contact cu oameni și locuri noi, toate acestea pot adânci mai mult anxietatea și sentimentul că nu mai este la fel de valoroasă ca mai înainte.

O soluție pentru a gestiona mai ușor o asffel de situație este prezența gândului că va veni la un moment dat clipa în care va putea reintra iar în universul profesiei. De asemenea, este ideal să încerce să-și mențină interesul pentru un hobby sau să desfășoare cursuri online sau sesiuni de formare care să o mențină la curent cu schimbările care țin de profesia avută înainte de a deveni mamă casnică sau, de ce nu, să se orienteze către altceva ce ar putea să o ajute să se simtă împlinită.

Diminuarea stimei de sine

Este strâns legată de sentimentul de pierdere a identității și este o problemă în special la femeile ce ajunseseră să aibă o carieră solidă, cu satisfacții numeroase. Cu atât mai mult cu cât se întâmplă să vină în contact cu alte femei care își continuă viața profesională și după venirea pe lume a copiilor sau dacă aude de alte cunoștințe care sunt foarte independente din punct de vedere financiar, o femeie poate să-și piardă încrederea în sine și să simtă că își irosește competențele ocupându-se doar de casă.

Psihologii sunt de părere că opțiunea pentru ca o soție care nu lucrează să nu ajungă la depresie din cauza pierderii stimei de sine, este să-și reconsidere prioritățile și să-și dea seama că și acasă se descurcă excelent și că are șansa să petreacă mult timp de calitate alături de copil/ de copii.

Înfruntarea criticilor celor din jur

O mamă care a hotărât să se ocupe doar de copii și familie și să nu mai lucreze poate fi în orice moment în situația de a fi judecată de cei din jur, care o pot vedea doar ca pe o femeie care stă acasă, fără să aibă mare lucru de făcut. Uneori, dacă nici nu este luată în serios de soțul sau de copiii săi, o mamă casnică va ajunge să se simtă neimportantă, inutilă și se va simți vinovată pentru că a luat decizia de a renunța la viața profesională.

Ceea ce o ajută pe o mamă casnică să-și mențină echilibrul este, în viziunea psihologilor, să se străduiască, pe cât posibil, să pună în aplicare următoarele soluții: să nu facă excese legate de asumarea sarcinilor de acasă, să-i implice și pe cei din casă în sarcini potrivite lor, să mai ia din când în când pauze și să se ocupe și de ea și să fie dispusă în a accepta sprijinul celor apropiați când acesta îi va fi oferit.

Pierderea conexiunilor cu adulții

Pentru o mamă casnică nu va fi deloc dificil să ajungă să piardă o mare parte din contactele sociale cu adulții.

Deși va fi mulțumită că va interacționa cu copiii ei, în timp va ajunge să simtă lipsa unor conversații și cu persoane mature. Acestea au rolul de a le demonstra că nu sunt singure și că mai pot avea și alte roluri în afară de acela de mamă.

Una dintre cele mai bune opțiuni pentru mamele casnice este să se alăture unor comunități online de mame aflate în situații similare, făcând schimb de opinii, de experiențe și, de ce nu, ajungând, la un moment dat, să se întâlnească și în viața de zi cu zi.

Dependența financiară

O „piatră de încercare” pentru o soție care nu lucrează este să fie complet dependentă financiar de soțul sau de partenerul ei. Cu precădere o femeie care a avut o carieră înainte să devină mamă și și-a permis să cheltuiască după pofta inimii, să fie deodată în situația de a fi atentă la fiecare bănuț pe care îl cheltuiește nu este deloc la îndemână.

Pentru a nu avea prea mult de suferit de pe urma acestei transformări a stilului de viață, sfatul psihologilor este să se gândească la faptul că sacrificiul ei a fost pentru copil și că va putea să-și reia viața profesională de îndată ce va ajunge la concluzia că este momentul potrivit pentru așa ceva.

Confesiunea unui tată legată de soția sa care nu lucrează

Într-o postare de o rețea de socializare, un tată nu s-a ferit să spună că soția sa, deși nu lucrează, este implicată toată ziua în activități variate, care țin practic casa. Toate aceastea se desfășoară din zori și până noaptea târziu, ceea ce l-a determinat să facă următoarea afirmație: „Să fii mamă casnică nu necesită să ai o diplomă, ci să ai un rol-cheie în casă”.

Cel care a realizat postarea despre mamele care nu lucrează a precizat că asumarea unui asemenea statut presupune să fii: „Ceas cu alarmă, cameristă, stăpân, barman, bonă, asistentă medicală, muncitor necalificat, agent de pază, consilier, cea care poate să aline”. În plus, o mamă casnică „Nu are vacanță, nu este ferită de boli, muncește zi și noapte, este la datorie permanent și nu primește salariu”.

În încheierea postării sale, tatăl menționează că o dedică tuturor femeilor care se sacrifică pentru bunăstarea familiei lor. Acesta spune și că „Femeia este ca sarea: Prezența ei nu este amintită, dar absența ei face ca totul să fie lipsit de aromă”.

Surse: facebook.com, futurescopes.com, yourstory.com

Poza principală:

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar
  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar

  Una dintre cele mai cunoscute personalități de radio și de televiziune de la noi se mândrește cu o familie frumoasă, pe care a dezvăluit-o fanilor și prin intermediul...

  Mama a doi gemeni, cu soțul în comă din cauza coronavirusului: Luați în serios totul. Nu este isterie, este realitate.
  Mama a doi gemeni, cu soțul în comă din cauza coronavirusului: Luați în serios totul. Nu este isterie, este realitate.

  O mamă a doi gemeni are soțul în comă din cauza coronavirusului. Ea trage un semnal de alarmă să luăm totul în serios pentru că nu este doar o isterie.

  George Burcea, dezvăluiri emoționante despre Andreea Bălan: ”Va exista pentru mine mereu, ea este mama copiilor mei”
  George Burcea, dezvăluiri emoționante despre Andreea Bălan: ”Va exista pentru mine mereu, ea este mama copiilor mei”

  Vestea că unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz-ul românesc s-a destrămat, a venit pe neasptate! Nimeni nu se aștepta că Andreea Bălan și George Burcea să...

  Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni
  Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni

  La 2 zile după naștere, am primit externarea de la medic și în sfârșit puteam pleca acasă. Nu mai aveam răbdare, abia asteptam să petrecem primele zile acasă cu...

  A depus eforturi mari să aibă un copil, dar Simona Pătruleasa este acum o mamă împlinită! Ce frumoasă este fetița sa
  A depus eforturi mari să aibă un copil, dar Simona Pătruleasa este acum o mamă împlinită! Ce frumoasă este fetița sa

  Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi este mama unei fetițe încântătoare, cu care se mândrește foarte mult. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”
  O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”

  O femeie s-a dus la spital să nască prin cezariană, dar când medicul a făcut incizia, a descoperit că uterul său era gol. Găsiți explicația mai jos.

  Ce înseamnă dacă îți este mereu cald
  Ce înseamnă dacă îți este mereu cald

  De ce îmi este cald mereu, te întrebi? Deși temperatura normală a corpului nostru se situează undeva la 37 de grade Celsius, se poate întâmpla ca, din diverse...

  Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi
  Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi

  Acum 1 an în urmă, ora mi-o amintesc însă ziua nu mi-aș dori, deoarece de nervi și atâta probleme, am luat decizia de a pleca în căutarea unei vieți noi,...

  © 2023 Qbebe