Mi-am lăsat copilul să plângă până s-a liniștit singur și nu am niciun regret

Maria Ionescu

Doar o mamă rea și crudă poate fi capabilă de o atitudine indiferentă...Nu-ți imaginezi că ți-ai putea lăsa copilul să plângă fără să îl consolezi, fără să îl iei în brațe. Să nu acționezi în niciun fel. Pur și simplu să îl ignori. Nici nu eu aș fi crezut că se poate. Dar iată că este posibil. Și nu doar atât, ești și tu în stare de asta.

Nimeni nu își dorește ca bebelușul său să fie trist. Mai ales o mamă. Dar să îți înveți copilul să adoarmă singur noaptea și să stea liniștit până dimineața presupune aproape întotdeauna un plâns isteric și o tristețe concomitentă, dar temporară. Sunt voci care susțin că o astfel de abordare cauzează probleme psihologice iremediabile.

Există nenumărate forme de antrenament pentru somn, dar indiferent cum încerci să te ascunzi după cuvinte, lucrurile vor sta în esență în modul următor: când ora de culcare se apropie îți iei bebelușul adormit dar încă treaz și îl așezi în pătuț. Apoi pleci din cameră. Și nu te întorci timp de 12 ore. Indiferent cât de mult țipă. Indiferent de cât de mult plânge. Indiferent.

Pentru mamele care nu au atât de mult sânge rece, există și metode mai blânde. Dar oricare tehnică alegi, fii sigură că vor exista lacrimi - ale tale și ale copilului tău.

Niciun subiect nu reușește să scindeze părinții, medicii pediatri și experții în creșterea copilului la fel ca antrenamentul pentru somn. În forumurile și grupurile online, mamele și tații care recunosc că le-au îngăduit bebelușilor să plângă până au adormit, de obicei ghidați de una sau mai multe cărți din domeniu, sunt discreditați. De fapt, le este turnată cenușă în cap. Apoi smoală. Și sunt alungați cu pietre. Ați cam înțeles ideea.

Dar dovezi recente care rezultă dintr-un studiu mic dar important desfășurat în Australia, care a măsurat nivelurile hormonului de stres cortizol din saliva a două grupuri de bebeluși cu probleme de somn care au beneficiat de o formă de antrenament de somn - și un grup de control care nu a beneficiat. Cercetătorii au descoperit că bebelușii antrenați să adoarmă singuri au fost, de fapt, mai puțin stresați decât cei din grupul de control. Iar la un an după studiul inițial, părinții acestor bebeluș nu au raportat vreo problemă de atașament sau comportamentală, comparativ cu părinții bbebelușilor din grupul de control.

Poate că această confirmare recentă că antrenamentul pentru a dormi singur nu este dăunător pentru bebeluși și va acționa ca o liniștire pentru unii părinți disperați și privați de somn. Pentru alții, care sunt de părere că trebuie să liniștești un bebeluș care plânge indiferent de situație este privită drept o aprobare a abuzului în copilărie.

Să înveți un bebeluș încăpățânat să doarmă este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care am fost nevoită să le fac și continui să le fac, în moduri care zguduie inima, repetitive, cu copilul meu de 10 luni. Dar nu regret nimic, nici măcar o secundă.

mi-am lasat copilul sa planga pana s-a linistit singur

Am început antrenamentul pentru a se culca singur cu băiatul cel mare, care are acum 3 ani și doarme excelent, în jurul vârstei de 8 luni. A funcționat, dar a fost necesar să repet deoarece virozele, călătoriile și erupțiile dentare au dărâmat câte puțin din ceea ce construisem. Cu cel mic, îngrozită fiind de numărul de treziri pe noapte (până la 12 ori), fără vreo cauză medicală, am început mai devreme. Dar când l-am lăsat să plângă a făcut doar asta. Până când soarele a răsărit. Prin urmare ne-am oprit din ce făceam și am început să scriu în disperare de cauză e-mail-uri și să dau telefoane consultanților în somnul bebelușului, inclusiv unuia care era pregătit să-mi ia și pielea de pe mine ca să doarmă în apartamentul meu și să îmi facă prin magie bebelușul să adoarmă singur. Da, deși sună ciudat, este real. Într-un final am continuat în încercările noastre care, ca să fiu sinceră, erau haotice și inconsistente. De exemplu: "îi iese un dinte așa că merg la el în seara asta". Cam asta aude uneori soțul meu care este de obicei prea speriat să facă ceva, dar a dat din cap solemn când i-am explicat planul de atac.
Totuși, știu că am trecut deja prin această experiență și ajunge să fie mai bine. Iar învățarea unui bebeluș să adoarmă singur, chiar dacă tu faci regulile, ajunge să ofere rezultate. Oricât de inuman, lipsit de empatie pare totul. Acum ne bucurăm de săptămâni întregi frumoase, care îmi permit să recuperez somnul și să rezolv diverse chestiuni care nu țin de copii. Nici nu vreau să îmi mai amintesc cum era înainte, când aveam deja al doilea copil, iar noaptea umblam bezmetică prin casă să-l liniștesc și ziua îmi parea fără sfârșit. De fapt, nici nu cred că mai făceam vreo diferență între zi și noapte. Și sunt sigură că înțelegeți perfect despre ce vorbesc.

mi-am lasat copilul sa planga pana s-a linistit singur

Mai este un aspect pe care țin neapărat să îl subliniez. Și care nu este niciodată abordat de cei care se opun acestei metode: adevăratele pericole pe care le prezintă un părinte care nu s-a odihnit destul. Deoarece odată cu oboseala vine și lipsa de judecată. În cea mai groaznică zi a mea, în care mă simțeam zombie, am împins un cărucior într-un trafic infernal și cumva am reușit să îl recuperez la timp, l-am lăsat pe băiatul mare să cadă în cap și accidental l-am învățat și o înjurătură. Ceea ce nu este un lucru chiar rău dacă o folosește când trebuie...de exemplu, când vine vorba despre șoferi care nu opresc în fața unui cărucior. Sunt sigură și conștientă că niciunul dintre aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă m-aș fi bucurat de 7 ore de somn neîntrerupt în noaptea precedentă. Și pot să presupun cam câte accidente oribile se petrec, cel puțin parțial, ca urmare a faptului că adulții care au grijă de acei copii nu au dormit. Nu au dormit din cauză că nu au fost lăsați.

Dacă tu nu dorești să îți înveți copilul să adoarmă singur, indiferent ce motiv ai, este alegerea ta și mi se pare normal să o respect. Doar că nu trebuie să vii să-mi spui că sunt un căpcăun fără inimă pentru că mă chinui să rămân destul dealertă încât să mă asigur că ambii copii îmi rămân vii.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Adelina Pestrițu, sacrificii pentru a-și învăța fiica să adoarmă singură: „Am lăsat-o să plângă. Mi-a fost greu, dar, în sfârșit, s-a întâmplat"
  Adelina Pestrițu, sacrificii pentru a-și învăța fiica să adoarmă singură: „Am lăsat-o să plângă. Mi-a fost greu, dar, în sfârșit, s-a întâmplat"

  Vine un moment în viața puilor noștri în care trebuie să învețe să adoarmă singuri, iar în vreme ce pentru anumiți copii această activitate este mai ușor de...

  Nu regret că am rămas însărcinată la 14 ani. Regret că nu le-am spus părinților mei
  Nu regret că am rămas însărcinată la 14 ani. Regret că nu le-am spus părinților mei

  Ce se întâmplă cu mine? Îmi amintesc și acum senzația de gol în stomac, amețelile și oboseala cruntă. Probabil că dacă aș fi avut acum 14 ani și aș fi avut...

  Și-a lăsat copiii singuri acasă în weekend ca să fie cu iubitul ei. Le-a lăsat de mâncare dulciuri și chipsuri
  Și-a lăsat copiii singuri acasă în weekend ca să fie cu iubitul ei. Le-a lăsat de mâncare dulciuri și chipsuri

  O mamă și-a lăsat copiii singuri acasă și a zburat la mii de kilometri distanță de aceștia, pentru a-și petrece weekendul cu iubitul ei. Femeia „a avut grijă” să le...

  De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă
  De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă

  Studii efectuate în ultimul deceniu au ajuns la concluzia că în creierul femeilor se produc schimbări semnificative odată ce devin mame. Iată despre ce este vorba!

  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

  Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

  O mama si-a lasat copilul in masina incinsa si s-a dus la cumparaturi
  O mama si-a lasat copilul in masina incinsa si s-a dus la cumparaturi

  Camerele de supraveghere din parcarea unui mall din Swansea au surprins momentul socant in care politistii au spart geamurile unei masini parcate pentru a scoate din caldura sufocanta un...

  Ce condamnare a primit femeia din Dej care și-a lăsat copilul să moară mâncat de viermi
  Ce condamnare a primit femeia din Dej care și-a lăsat copilul să moară mâncat de viermi

  În vara anului trecut, un băiețel de doar 9 ani din Dej a ajuns la spital cu răni și necroze pe toată suprafața corpului, după ce a fost mâncat de muște și viermi...

  Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
  Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

  Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

  © 2022 Qbebe