Contributors
Manute Creative

Mi-am lăsat copilul să plângă până s-a liniștit singur și nu am niciun regret

Doar o mamă rea și crudă poate fi capabilă de o atitudine indiferentă...Nu-ți imaginezi că ți-ai putea lăsa copilul să plângă fără să îl consolezi, fără să îl iei în brațe. Să nu acționezi în niciun fel. Pur și simplu să îl ignori. Nici nu eu aș fi crezut că se poate. Dar iată că este posibil. Și nu doar atât, ești și tu în stare de asta.

Nimeni nu își dorește ca bebelușul său să fie trist. Mai ales o mamă. Dar să îți înveți copilul să adoarmă singur noaptea și să stea liniștit până dimineața presupune aproape întotdeauna un plâns isteric și o tristețe concomitentă, dar temporară. Sunt voci care susțin că o astfel de abordare cauzează probleme psihologice iremediabile.

Există nenumărate forme de antrenament pentru somn, dar indiferent cum încerci să te ascunzi după cuvinte, lucrurile vor sta în esență în modul următor: când ora de culcare se apropie îți iei bebelușul adormit dar încă treaz și îl așezi în pătuț. Apoi pleci din cameră. Și nu te întorci timp de 12 ore. Indiferent cât de mult țipă. Indiferent de cât de mult plânge. Indiferent.

Pentru mamele care nu au atât de mult sânge rece, există și metode mai blânde. Dar oricare tehnică alegi, fii sigură că vor exista lacrimi - ale tale și ale copilului tău.

Niciun subiect nu reușește să scindeze părinții, medicii pediatri și experții în creșterea copilului la fel ca antrenamentul pentru somn. În forumurile și grupurile online, mamele și tații care recunosc că le-au îngăduit bebelușilor să plângă până au adormit, de obicei ghidați de una sau mai multe cărți din domeniu, sunt discreditați. De fapt, le este turnată cenușă în cap. Apoi smoală. Și sunt alungați cu pietre. Ați cam înțeles ideea.

Dar dovezi recente care rezultă dintr-un studiu mic dar important desfășurat în Australia, care a măsurat nivelurile hormonului de stres cortizol din saliva a două grupuri de bebeluși cu probleme de somn care au beneficiat de o formă de antrenament de somn - și un grup de control care nu a beneficiat. Cercetătorii au descoperit că bebelușii antrenați să adoarmă singuri au fost, de fapt, mai puțin stresați decât cei din grupul de control. Iar la un an după studiul inițial, părinții acestor bebeluș nu au raportat vreo problemă de atașament sau comportamentală, comparativ cu părinții bbebelușilor din grupul de control.

Poate că această confirmare recentă că antrenamentul pentru a dormi singur nu este dăunător pentru bebeluși și va acționa ca o liniștire pentru unii părinți disperați și privați de somn. Pentru alții, care sunt de părere că trebuie să liniștești un bebeluș care plânge indiferent de situație este privită drept o aprobare a abuzului în copilărie.

Să înveți un bebeluș încăpățânat să doarmă este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care am fost nevoită să le fac și continui să le fac, în moduri care zguduie inima, repetitive, cu copilul meu de 10 luni. Dar nu regret nimic, nici măcar o secundă.

mi-am lasat copilul sa planga pana s-a linistit singur

Am început antrenamentul pentru a se culca singur cu băiatul cel mare, care are acum 3 ani și doarme excelent, în jurul vârstei de 8 luni. A funcționat, dar a fost necesar să repet deoarece virozele, călătoriile și erupțiile dentare au dărâmat câte puțin din ceea ce construisem. Cu cel mic, îngrozită fiind de numărul de treziri pe noapte (până la 12 ori), fără vreo cauză medicală, am început mai devreme. Dar când l-am lăsat să plângă a făcut doar asta. Până când soarele a răsărit. Prin urmare ne-am oprit din ce făceam și am început să scriu în disperare de cauză e-mail-uri și să dau telefoane consultanților în somnul bebelușului, inclusiv unuia care era pregătit să-mi ia și pielea de pe mine ca să doarmă în apartamentul meu și să îmi facă prin magie bebelușul să adoarmă singur. Da, deși sună ciudat, este real. Într-un final am continuat în încercările noastre care, ca să fiu sinceră, erau haotice și inconsistente. De exemplu: "îi iese un dinte așa că merg la el în seara asta". Cam asta aude uneori soțul meu care este de obicei prea speriat să facă ceva, dar a dat din cap solemn când i-am explicat planul de atac.
Totuși, știu că am trecut deja prin această experiență și ajunge să fie mai bine. Iar învățarea unui bebeluș să adoarmă singur, chiar dacă tu faci regulile, ajunge să ofere rezultate. Oricât de inuman, lipsit de empatie pare totul. Acum ne bucurăm de săptămâni întregi frumoase, care îmi permit să recuperez somnul și să rezolv diverse chestiuni care nu țin de copii. Nici nu vreau să îmi mai amintesc cum era înainte, când aveam deja al doilea copil, iar noaptea umblam bezmetică prin casă să-l liniștesc și ziua îmi parea fără sfârșit. De fapt, nici nu cred că mai făceam vreo diferență între zi și noapte. Și sunt sigură că înțelegeți perfect despre ce vorbesc.

mi-am lasat copilul sa planga pana s-a linistit singur

Mai este un aspect pe care țin neapărat să îl subliniez. Și care nu este niciodată abordat de cei care se opun acestei metode: adevăratele pericole pe care le prezintă un părinte care nu s-a odihnit destul. Deoarece odată cu oboseala vine și lipsa de judecată. În cea mai groaznică zi a mea, în care mă simțeam zombie, am împins un cărucior într-un trafic infernal și cumva am reușit să îl recuperez la timp, l-am lăsat pe băiatul mare să cadă în cap și accidental l-am învățat și o înjurătură. Ceea ce nu este un lucru chiar rău dacă o folosește când trebuie...de exemplu, când vine vorba despre șoferi care nu opresc în fața unui cărucior. Sunt sigură și conștientă că niciunul dintre aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă m-aș fi bucurat de 7 ore de somn neîntrerupt în noaptea precedentă. Și pot să presupun cam câte accidente oribile se petrec, cel puțin parțial, ca urmare a faptului că adulții care au grijă de acei copii nu au dormit. Nu au dormit din cauză că nu au fost lăsați.

Dacă tu nu dorești să îți înveți copilul să adoarmă singur, indiferent ce motiv ai, este alegerea ta și mi se pare normal să o respect. Doar că nu trebuie să vii să-mi spui că sunt un căpcăun fără inimă pentru că mă chinui să rămân destul dealertă încât să mă asigur că ambii copii îmi rămân vii.

Cel mai mare regret al vieții mele este că am devenit mamă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Adelina Pestrițu, sacrificii pentru a-și învăța fiica să adoarmă singură: „Am lăsat-o să plângă. Mi-a fost greu, dar, în sfârșit, s-a întâmplat"
  Adelina Pestrițu, sacrificii pentru a-și învăța fiica să adoarmă singură: „Am lăsat-o să plângă. Mi-a fost greu, dar, în sfârșit, s-a întâmplat"

  Vine un moment în viața puilor noștri în care trebuie să învețe să adoarmă singuri, iar în vreme ce pentru anumiți copii această activitate este mai ușor de...

  Specialiștii au aflat vârsta la care copilul tău ar trebui să traverseze singur strada
  Specialiștii au aflat vârsta la care copilul tău ar trebui să traverseze singur strada

  Momentul în care decidem să îi "dăm drumul" puiului nostru din cuib este unul înfricoșător, chiar și pentru cei mai calmi și încrezători părinți.

  Cum trebuie să așezi copilul când îi curge sânge din nas. În niciun caz cu fața în sus!
  Cum trebuie să așezi copilul când îi curge sânge din nas. În niciun caz cu fața în sus!

  Hemoragia nazală la copii reprezintă o situație mai des întâlnită decât ai putea crede, însă nu prezintă niciun pericol deosebit. Află aici cum trebuie să...

  De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă
  De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă

  Studii efectuate în ultimul deceniu au ajuns la concluzia că în creierul femeilor se produc schimbări semnificative odată ce devin mame. Iată despre ce este vorba!

  Ilinca Vandici îndurerată: Mămicile mă judecau și mă blamau pentru faptul că mi-am lăsat copilul acasă
  Ilinca Vandici îndurerată: Mămicile mă judecau și mă blamau pentru faptul că mi-am lăsat copilul acasă

  Ilinca Vandici, una dintre cele mai cunoscute și apreciate prezentatoare de televiziune din showbiz-ul românesc, mărturisește cu durere în suflet: „Mă doare că oamenii...

  Un paramedic din Olt și-a lăsat acasă copilul nou-născut și urcă zilnic în ambulanță pentru a salva vieți
  Un paramedic din Olt și-a lăsat acasă copilul nou-născut și urcă zilnic în ambulanță pentru a salva vieți

  Perioada aceasta de pandemie ne învață extrem de multe lucruri: unele într-un mod tacit, altele într-un mod cât se poate de evident. Am învățar că în...

  10 motive care explică de ce copilul tău nu vrea să doarmă singur
  10 motive care explică de ce copilul tău nu vrea să doarmă singur

  Unii copii se tem să doarmă singuri. În ciuda asigurărilor că nu este nimic de care să le fie frică, nu vor să adoarmă decât cu unul din părinți alături. Eforturile...

  © 2021 Qbebe