Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Mi-aș fi dorit ca mama mea să fie aici să mă vadă cum sunt ca mamă

Mi-am pierdut mama în urmă cu ceva vreme și nu pot să nu mă gândesc cât de mult mi-aș fi dorit să mă vadă cum sunt la rândul meu mamă. Mi-aș fi dorit nu doar dintr-un sentiment de laudă sau de mândrie, ci pentru că știu cât de mult l-ar fi iubit, cât de mult i-ar fi plăcut să petreacă timp împreună. Sunt sigură cumva că de acolo unde este acum ne veghează neîncetat.

Mi-am pierdut mama când eram încă copil

A fi mamă este mai mult decât o meserie, din punctul meu de vedere. Este o vocație. Pe care o dobândești din prima clipă când îți privești puiul. Din acel moment lucrurile capătă o cu totul altă turnură, pare că se aliniază în așa fel încât ți se deschide inima într-un mod în care nici nu gândeai și înțelegerea asupra lumii înconjurătoare se colorează. În multă, foarte multă iubire.
Mama mea nu mai îmi este alături de mai mult de 20 de ani. Aveam 14 ani când a murit, eram în clasa a opta. Abia după un an de la moartea ei am înțeles cu adevărat cât de mult îmi va schimba viața lipsa ei. Dar și importanța pe care o avea ea în viața mea, pe care nu am apreciat-o niciodată suficient. Însă cel mai rău îmi pare că nu am apucat să îi spun cât de mult o iubesc. Sper să fi știut. Sau să simtă, de acolo de unde este, cât a însemnat pentru mine.

Îmi amintesc cu o doză de tristețe și părere de rău cum o scotea din sărite stilul meu dezordonat. Poate în copilărie am avut o doză mai mare de ordine în mine, dar în adolescență cu siguranță nu a fost cazul. Cu toate acestea, deși mă mustra, mereu cu blândețe, și îmi repeta de nenumărate ori să îmi fac ordine în cameră, rareori se concretiza gestul. Și acum sunt la fel. Dar recunosc că îmi pare rău că nu am ajutat-o mai mult. Căci dacă eu nu făceam ordine, venea după mine și strângea. Fără să îmi mai reproșeze nimic.

Apoi, o altă amintire cu ea are legătură cu un hanorac care îmi plăcea mie tare mult. Avea un salariu extrem de mic, însă cumva a reușit să mi-l cumpere. Ba mai mult, a cumpărat unul și pentru sora mea, ca să nu se simtă vreuna din noi neglijată. Nu insistasem în mod special asupra lui, tocmai pentru că înțelegeam că nu îi este ușor. Dar sufletul de mamă vede întotdeauna ce este de văzut și intervine. Pentru că așa sunt construite mamele. Să uite de ele și de binele lor în favoarea copiilor.

mi-as fi dorit ca mama mea sa fie aici

Deși nu cred în modele și în idoli, consider că ea a fost un model. De bunătate, toleranță și mai ales sacrificiu. Cumva ceva din firea ei de-a fi nu îi dădea voie să fie altfel. Felul acesta de bunătate naturală, izvorâtă din suflet, l-a transmis prin gesturi mici, de zi cu zi. Ea m-a învățat de fapt ce înseamnă să fii mamă, să iubești necondiționat. Să nu poți mânca o bucățică de pâine atâta timp cât nu te-ai asigurat dacă copilul tău a mâncat. Meseria de mamă înseamnă să te lepezi de egoism, să pui o altă ființă mai presus de tine. Întotdeauna și în orice situație. Fără să crâcnești. Să fii capabil să îți dai viața, fără vreun regret, pentru binele copilului tău. Sună frumos în teorie, dar în practică nu încape niciun un dubiu. O mamă este acea ființă minunată, care le poate face pe toate și ceva în plus, care pare să nu aibă nevoie de odihnă și care te iubește necontenit, indiferent ce faci.

Regret că nu îmi este alături să mă vadă

Pe lângă regretul că nu-mi mai este alături, de 12 ani a apărut și acela că nu îmi poate cunoaște și vedea fiul. Nu l-a putut vedea când a învățat să meargă, când a spus prima dată mamă sau când a împlinit 12 ani. Știu că s-ar fi bucurat nespus să afle că este un copil bun și cuminte, sufletist, exact ca și ea. Că s-ar fi bucurat să iasă la plimbare în parc cu ea sau să facă împreună teme. Dar mai ales să îl strângă tare de tot în brațe și să îl sărute. Am preluat eu misiunea de a-l îmbrățișa înzecit și a-l săruta însutit, și pentru ea. De a-l face să simtă că este iubit, căci din punctul meu de vedere, un copil trebuie să se simtă iubit. Restul sunt pur și simplu detalii. Fiul meu este iubit cât pentru două generații de mame.

mi-as fi dorit ca mama mea sa fie aici

Sunt momente în care mi se confirmă faptul că ne veghează. Și nu prin semne miraculoase, ci prin faptul că băiatul meu scapă de tot felul de primejdii în mod miraculos. Atât ea, cât și bunica mea, care nu mai este printre noi, sunt îngerii săi păzitori, care îl țin de mână în permanență. Fie vorba între noi, dat fiind faptul că este o fire extrem de împiedicată, chiar are nevoie. Nu o dată s-a întâmplat să se confrunte cu accidentări ale corpului și să scape de probleme grave ca prin urechile acului. Nu a avut nevoie de nicio sutură chirurgicală, nici de gips. Deși s-a lovit de multe ori la cap, niciodată nu a fost ceva grav (vizita la spital aferentă loviturii a fost de fiecare dată bifată).

Înțelegi cât de greu este să fii mamă abia când devii la rândul tău mamă. Nu este o sarcină ușoară și, după cum am spus, îți trebuie vocație. Îmi doresc să cred că mama mea mi-a transmis vocația ei. Că m-a ținut de mână atunci când habar nu aveam ce trebuie să fac. Și au fost destul de multe dat fiind faptul că eram la primul copil. În clipele în care am fost speriată și îngrijorată și în cele în care m-a ajuns epuizarea m-a luat în brațe. Și că m-a iertat pentru că nu am ajutat-o destul sau nu i-am spus că o iubesc. În fiecare an luna martie îmi aduce aminte de lipsa ei, pentru că acum se celebrează mamele. Eu o celebrez în suflet și nu trece zi să nu mă gândesc la privirea ei blândă și la mângâierea ei caldă. Sper să fie mândră de mine și de cum l-am crescut pe fiul meu.

Voi, viitoare mame sau mame, care încă le aveți lângă voi pe cele care v-au dat viață, bucurați-vă de ele și implicați-le în viețile voastre. Sunați-le, nu doar de 8 martie, și vorbiți cu ele. Spuneți-le cât de mult le iubiți. Pentru că da, va veni o zi, la fel ca pentru fiecare dintre noi, în care timpul petrecut pe acest pământ se va fi scurs. Și nimic nu îl poate întoarce înapoi. Iar pozele și filmulețele nu țin locul unei îmbrățișări. Nu apreciezi anumite lucruri simple atunci când le ai decât după ce le pierzi. Iar valoarea lor devine inestimabilă. Credeți-mă că este de neprețuit să îți poți privi mama în ochi și să îi auzi vocea. Să o strângi de mână tare, la fel cum o făceai când erai copil. Și să i-l prezinți pe fiul tău, carne din carnea ta și sânge din sângele tău.

 

O ador pe mama copiilor mei, dar mi-e dor de soția mea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Eu sunt acest bebeluș. Mama mea m-a avortat și am supraviețuit. Sunt aici să vă spun povestea mea
  Eu sunt acest bebeluș. Mama mea m-a avortat și am supraviețuit. Sunt aici să vă spun povestea mea

  M-am născut într-o cadă rece, în baia părinților mei, având 900 de grame și nicio șansă la viață, nici măcar cea de la mama mea. Trebuia să fiu moartă,...

  Anda Adam nu a avut o copilărie uşoară. Mama ei a plecat în America: "Mama mea s-a sacrificat pentru mine, ca să-mi facă un viitor"
  Anda Adam nu a avut o copilărie uşoară. Mama ei a plecat în America: "Mama mea s-a sacrificat pentru mine, ca să-mi facă un viitor"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a dezvăluit că, pe când era copil, mama ei a plecat în SUA pentru a-i construit un viitor mai bun. Parcurge articolul de mai jos...

  Biletul pe care o mamă l-a primit de la vecinii ei a șocat-o: „Trage draperiile! Copiii mei nu trebuie să îți vadă...”
  Biletul pe care o mamă l-a primit de la vecinii ei a șocat-o: „Trage draperiile! Copiii mei nu trebuie să îți vadă...”

  O mămică a rămas șocată în momentul în care a găsit un bilet de la vecinii ei, care o roagă să nu mai umble dezbrăcată în propria ei casă. Aceștia i-au sugerat...

  Mama tot mamă: cum a reacționat Andreea Esca la scandalul în care a fost implicată fiica ei
  Mama tot mamă: cum a reacționat Andreea Esca la scandalul în care a fost implicată fiica ei

  Alexia Eram, fiica Andreei Esca a trecut prin momente șocante după ce a decis să plece pentru un weekend, la mare, alături de iubitul său Mario Fresh, Lino Golden și încă un...

  Draga mea fiică, faptul că am devenit mama ta m-a schimbat pentru totdeauna
  Draga mea fiică, faptul că am devenit mama ta m-a schimbat pentru totdeauna

  Un copil te va schimba cu siguranță, însă te va schimba în cele mai frumoase moduri cu putință. Cum erai înainte de a da naștere? Cum te-a schimbat fiica ta?

  Eliza, fata Adrianei Iliescu, cea mai bătrână mamă din lume, are deja 15 ani. Cum se înțelege cu mama ei
  Eliza, fata Adrianei Iliescu, cea mai bătrână mamă din lume, are deja 15 ani. Cum se înțelege cu mama ei

  Adriana Iliescu a ajuns celebră la nivel mondial ca urmare a faptului că a fost desemnată de Cartea Recordurilor drept cea mai bătrână mamă din lume. Între timp fiica ei a...

  Mirela Vaida recunoaște că primea bătaie de la părinți: „Pe vremea mea era legal şi, cumva, a fost bine. Unde dă mama, crește”
  Mirela Vaida recunoaște că primea bătaie de la părinți: „Pe vremea mea era legal şi, cumva, a fost bine. Unde dă mama, crește”

  Nu toată lumea a avut parte de o copilărie lipsită de bătaie, iar prezentatoarea Mirela Vaida, sinceră ca întotdeauna, ne mărturisește că și ea a trecut, la rândul ei,...

  © 2021 Qbebe