Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Povestea Irinucăi: A fost o dată un papuc de cleștar care a devenit scaun rulant pentru o fetița de 2 ani care a sfidat o boală cruntă

Irinuca este o domnișoară de doar 2 ani care are o personalizate remarcabilă și este foarte ambițioasă. Pentru diagnosticul pe care îl are, respectiv amiotrofie de tip I, micuța este foarte activă, manevrează deja un scaun rulant pe mărimea ei, demolând, astfel, estimările de până acum ale medicilor privind evoluția bolii. 

Irina a fost diagnosticată cu o boală genetică rară care are un impact important asupra sistemului muscular: toți mușchii din corp încep să se atrofieze, inclusiv mușchii care ajută la respirație, la deglutiție sau cei de susținere a corpului în poziția așezat.  Imediat ce au aflat diagnosticul, părinții Irinei au început ședințe de kinetoterapie, pentru ca fiica lor să-și păstreze mobilitatea și tonusul muscular. Odată cu acestea, Irina și-a îmbunătățit tonusul muscular și a devenit din ce în ce mai independentă.

Scaunul rulant care a salvat o viață de copil

De la vârsta de 1 an, părinții au înțeles că micuța Irina are nevoie de un scaun rulant și au început să caute soluții pentru un astfel de echipament adaptat copiilor atât de mici. Datorită unei recomandări dintr-un grup de pe platformele de socializare creat pentru părinții aflați în situații similare, Florentina, mama Irinei, a aflat de Fundația Motivation România. După ce a intrat în contact cu echipa regională Motivation din Prahova, la un interval de aproximativ 2 luni, Florentina a obținut, sub formă de donație, un scaun rulant Panthera Micro, adaptat pe dimensiunile și nevoile micuței Irina. Scaunul rulant primit este unul la mâna a doua, însă de foarte bună calitate, recondiționat în atelierul Motivation.

scaun rulant

La început, Florentinei i-a fost foarte greu să accepte că fetița ei are nevoie de un scaun rulant pentru a se deplasa. Însă odată ce a văzut ușurința în manevrare și bucuria de a se mișca în voie, a acceptat noua situație. La doar o săptămână după ce a primit scaunul rulant potrivit, Irina a învățat să-l manevreze și să se deplaseze singură. Impulsionată de fratele ei mai mare, Irina a trecut cu bine peste micile incidente apărute odată cu manevrarea rapidă a scaunului, însă acum este și ea la fel de activă precum fratele ei. „Scaunul rulant a ajutat-o foarte mult pe Irina să își îmbunătățească musculatura brațelor, pentru că depune un efort constant de a se propulsa, de a participa la tot felul de activități alături de fratele ei mai mare”, declară Florentina, mama Irinei.

Povestea Irinei ne ajută să înțelegem mai bine de ce un scaun rulant trebuie să fie pe mărimea utilizatorului. Dacă micuța Irina ar fi fost nevoită să folosească un scaun rulant destinat unui copil mai mare, aceasta nu ar fi putut să-l manevreze singură. În plus, dispozitivul nepotrivit nu i-ar fi asigurat postura corectă și s-ar fi confruntat cu apariția altor probleme de sănătate conexe – deformări ale coloanei, răni cronice, alterarea funcțiilor organismului etc.
An de an, sute de români își pierd mobilitatea în accidente auto, de înot, prin cădere de la înălțime sau din cauza unor afecțiuni medicale, precum cea a Irinei, și au nevoie de un scaun rulant pentru a se deplasa. În cele mai multe cazuri scaunul rulant primit este nepotrivit nevoilor sau dimensiunilor utilizatorului, iar acest lucru se reflectă atât în nivelul stării de sănătate, cât și la nivel funcțional.

fetita in scaun rulant

Impactul unui scaun rulant nepotrivit este foarte mare, putând transforma o persoană cu dizabilități într-o persoană asistată. Astfel, șansele ca aceasta să aibă o viață activă scad dramatic. De cele mai multe ori, persoanele cu dizabilități se văd nevoite să apeleze la sprijinul altor persoane pentru desfășurarea unor activități simple cum ar fi deplasarea în scaunul rulant.

Fondul scaunelor rulante

Fundația Motivation România luptă pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din România, iar prin programele și campaniile pe care le derulează își propune să schimbe în bine viața acestora. Orice persoană cu dizabilități locomotorii are dreptul la un scaun rulant potrivit pentru a-și relua rolul în familie și societate. Prin campania de donații prin SMS pentru Fondul Scaunelor Rulante, Motivation strânge fonduri pentru a dona scaune rulante potrivite pentru copii și adulți cu dizabilități locomotorii din toată țara.

scaun rulant pentru copii

Oricine poate contribui la îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități din țară, prin donarea a2 euro prin SMS la 8844 cu textul ACTIV. Cu ajutorul a 50 de SMS-uri, Fundația Motivation donează un scaun rulant potrivit unui copil sau adult cu dizabilități din România. Cu cât mai multe SMS-uri recurente, cu atât Motivation poate dona în 2021 mai multe scaune rulante adaptate.

Un scaun rulant potrivit poate fi comparat cu o pereche de pantofi pe mărimea celui care îi poartă sau adecvați contextului în care îi poartă. Nu poți purta prea mult timp o pereche de pantofi care sunt fie prea mici, fie prea mari fără să simți disconfort sau durere, așa cum nu poți să urci pe munte cu o pereche de pantofi cu toc.
Cu ajutorul celor 15 echipe regionale din țară, fiecare scaun rulant donat de Fundația Motivation este prescris în urma unei evaluări individuale, în funcție de dimensiunile, mediul de viață și abilitățile persoanei.Prin puterea exemplului dat de instructorii de viață independentă din echipele Motivation, ei înșiși utilizatori de scaune rulante, inspirăm beneficiarii să-și reia viața de dinainte de dizabilitate.

Un scaun rulant nu este doar un obiect – el devine o extensie a persoanei care-l folosește și legătura ei cu lumea. Folosirea unui scaun rulant potrivit îl ajută pe utilizatorul lui să iasă din casă, să se bucure de o zi în natură, să meargă la cumpărături, la serviciu, să plătească taxele, să ia copiii de la școală, să iasă cu prietenii și, de asemenea, să-și mențină sănătatea.

Fiecare 100 de euro donați pentru proiectul Fondul Scaunelor Rulante ajută un utilizator de scaun rulant să își recapete mobilitatea și să iasă din starea de izolare, cu ajutorul unui scaun rulant de calitate, personalizat.
Mai multe informații despre campanie pot fi găsite pe https://motivation.ro/campanie-activ/.

Cine a fost Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria? Povestea misterioasă a celei care a fost bunica lui Iisus

Surse foto: @Sorin Petculescu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A suferit un avort spontan în timp ce cânta pe scenă. A descoperit că are o boală cruntă care afectează multe femei
  A suferit un avort spontan în timp ce cânta pe scenă. A descoperit că are o boală cruntă care afectează multe femei

  Piesele ei s-au auzit pe coloana sonoră a filmelor ”Fifty Shades Darker” și ”Suicide Squad”. Este primul artist care a ocupat locurile 1 și 2 ale topului Billboard...

  Minunile există! Povestea mamei de 52 de ani care și-a pierdut fiul în incendiul Colectiv și care a născut după 2 ani o fetiță perfectă
  Minunile există! Povestea mamei de 52 de ani care și-a pierdut fiul în incendiul Colectiv și care a născut după 2 ani o fetiță perfectă

  Există miracole după Colectiv. Soții Bucă și-au pierdut unicul fiu în incendiul nemilos, dar au reușit să-și umple golul din suflet. Au devenit din nou părinți!

  Fetița care a devenit mamă la 12 ani. „Travaliul a durat 10 ore și a fost foarte greu din punct de vedere emoțional"
  Fetița care a devenit mamă la 12 ani. „Travaliul a durat 10 ore și a fost foarte greu din punct de vedere emoțional"

  O fată în vârstă de 12 ani șochează cadrele medicale când ajunge la spital însărcinată, pe punctul de a naște. Conform declarațiilor, se pare că tatăl...

  De ziua ei, o fetiţă de 4 ani a fost dată afară de la grădiniţă pentru că este obraznică
  De ziua ei, o fetiţă de 4 ani a fost dată afară de la grădiniţă pentru că este obraznică

  O fetiţă de 4 ani din Craiova a fost dată afară de la grădiniţă de ziua ei, pe motiv că este „un copil- problemă”. În prezent este în desfăşurare o...

  Caz rar în lume: fetița care la 4 ani a avut menstruație, iar acum este la menopauză. Ce boală declanșează aceste simptome
  Caz rar în lume: fetița care la 4 ani a avut menstruație, iar acum este la menopauză. Ce boală declanșează aceste simptome

  O fetiță manifestă simptome de menopauză, după ce i s-a declanșat menstruația încă de la vârsta de 4 anișori. Pare incredibil de crezut, însă totul se datorează...

  A devenit mamă la 74 de ani! Povestea incredibilă a mamei de gemene care a visat la asta toată viața
  A devenit mamă la 74 de ani! Povestea incredibilă a mamei de gemene care a visat la asta toată viața

  Cea mai în vârstă mămică din întreaga lume a dat naștere zilele trecute la două gemene frumoase și sănătoase. Femeia se mândrește cu vârsta de 74 de...

  O adolescentă de 13 ani din Târgoviște, imobilizată în scaun cu rotile, a devenit mamă. Cine este tatăl
  O adolescentă de 13 ani din Târgoviște, imobilizată în scaun cu rotile, a devenit mamă. Cine este tatăl

  Povestea fetiței în scaun cu rotile din Târgoviște care a născut un bebeluș fără ca nimeni să bănuiască sarcina a șocat o țară întreagă!

  © 2021 Qbebe