Burtici fericite

Replici pe care părinții ar dori să le audă de la prietenii lor fără copii

Știm cu toții, cei care facem parte din branșa părinților, ce anume nu ne-am dori să auzim de la prietenii fără copii. Există însă și câteva lucruri pe care ne-am dori să le auzim și din păcate nu se întâmplă. În cazul în care aveați nevoie de sugestii și recomandări, iată aici o listă de propuneri.

Ce ar dori să audă părinții de la prietenii fără copii

Meseria de părinte se poate dovedi dură de multe ori, iar comentariile deranjante din partea prietenilor, cei de la care te aștepți să îți fie aproape pot să agraveze și mai mult situația. Atunci când persoane care te cunosc mai mult sau mai puțin încearcă să își compare viețile cu a ta și în plus emit diverse judecăți de valoare sau chiar îți dau sfaturi despre cum ar fi procedat în locul tău (cu toate că nu sunt părinți) nu poți decât să fii dezamăgit. Și, desigur, neînțeles. Pentru că nimeni nu poate înțelege pe deplin lucrurile prin care trece un părinte decât dacă este la rândul său părinte.

Există o mulțime de stereotipuri și așteptări impuse la nivel social despre cum venirea pe lume a unui bebeluș poate distruge prietenii de-o viață, părinții devenind niște ființe acre și enervate. Iar prietenii, în consecință, se presupune că devin niște ființe plictisitoare și pline de preconcepții. Adevărul este că lucrurile pot sta și altfel, iar prieteniile adevărate rezistă acestei încercări pe care o prezintă viața de părinte, cu bune și cu rele. Este perfect posibil și chiar benefic atât pentru cei care sunt părinți, precum și pentru cei care nu sunt să devină sau să rămână prieteni. Este posibil ca o prietenie să se dezvolte în pofida vieții sociale cu urcușuri și coborâșuri și mai ales plină de neprevăzut pe care o ai atunci când ai un copil. Iar dacă ambii pornesc de la ideea că se iubesc și se respectă reciproc nu există motive de a renunța.

1. Îmi este dor de tine

Acestea sunt poate cele mai importante cuvinte pe care își dorește să le audă un părinte. Că prezența sa este dorită în contextele și între oamenii cu care se relaxa, glumea, petrecea timp de calitate. Chiar dacă un părinte nu mai dispune defel de timp cum făcea înainte, nu este ca și cum ar fi încetat să îi pese. Durează însă o perioadă de timp, uneori chiar ani, până se va ajusta la programul impus de noua ființă care i-a acaparat viața. Recâștigarea echilibrului implică multă muncă și dedicare, dar este un obiectiv realizabil. Părintele își dorește în continuare să socializeze, dar trebuie să înțelegi că programul său nu mai este la fel de flexibil și tu trebuie să fii cel care dă dovadă de înțelegere și adaptabilitate. 

replici pe care si-ar dori sa le auda parintii

2. Rezistă, faci o treabă bună!

Poate nu întocmai cu aceste cuvinte. Dar este de mare ajutor să auzi din când în când vorbe de susținere. Mai ales că ai parte de nopți nedormite, de o stare de oboseală greu de descris în cuvinte, iar dacă ai un copil mai mare, crize de tantrum. Iar toată lumea te privește acuzator, ca și cum ți-ar reproșa că nu ești suficient de atentă, grijulie, că copilul tău este scăpat de sub control, că nu ești un părinte așa cum ar trebui. De altfel, ți-ai dori să auzi aceste vorbe pline de empatie din partea oricui, nu doar a prietenilor, ci și din partea familiei sau chiar a străinilor. Pentru că știi, în străfundul tău, că faci o treabă bună, cât de bună poți.

3. Știu că nu pot înțelege ceea ce trăiești, dar dacă ai nevoie de ajutor mă poți suna oricând

Sau sunt aici și te poți baza pe mine. Odată ce devii părinte ți se pare că toți acei prieteni care nu au copii dispar. Fug și se ascund ca și cum n-ar mai vrea să aibă vreodată de-a face cu tine. Ești conștient că le este și lor dificil să se adapteze la schimbările care au survenit în viața ta. Dar ți-ar plăcea uneori să ai un umăr pe care să poți plânge când simți că nu mai poți sau pe cineva să îmbrățișezi când te răpune oboseala. Sunt câteva cuvinte banale, dar pot avea un efect major asupra oricărui părinte. Este vorba tot despre compasiune și empatie, niște calități umane pe care nu le poți regăsi decât la persoanele care te înțeleg și țin cu adevărat la tine. În plus, chiar și ceva banal precum o simplă conversație într-un moment de deznădejde poate face minuni.

4. Dacă ai nevoie de un baby-sitter sunt aici

În continuarea punctului anterior, acestea sunt niște vorbe pe care orice părinte și le dorește să le audă. Oricând. Pentru că ar avea nevoie zilnic de un babysitter, dar de cele mai multe ori persoanele care s-au arătat inițial disponibile să ajute au dispărut. Iar faptul că ar fi dispus să își lase copilul în îngrijirea ta este o dovadă de maximă încredere. Reține faptul că această încredere implică și o cunoaștere foarte bună a copilului, precum și a stilului părintelui; trebuie să știi ce anume îi place, cum îi place și cum poți contribui tu ca să respecți aceste dorințe și necesități.

replici pe care si-ar dori sa le auda parintii

5. Ai grijă de tine

Prins în vâltoarea de evenimente pe care o presupune viața de părinte, de cele mai multe ori uiți de tine. Și nu ți-ar displăcea să auzi din când în când o voce care îți reamintește că și tu contezi, ești important și meriți să ai puțin timp în care să te relaxezi sau să te preocupi de lucrurile care te pasionează și îți fac plăcere. Atunci când cineva îți spune să ai grijă de tine îți transmite faptul că îi pasă și că își dorește să îți fie bine. Doar un prieten adevărat va rosti aceste cuvinte.

Dacă ne-am opri cu toții din când în când și am înceta să îi judecăm pe cei din jurul nostru, fie părinți sau nu, preț de câteva clipe, și le-am oferi câteva vorbe de încurajare putem face mai mult bine decât ne imaginăm. Cuvintele dispun de un impact major și îi pot ajuta pe ceilalți, iar pe noi ne vor face să devenim mai buni. Nu poți înțelege niciodată cu adevărat prin ce trece cel de lângă tine, iar o mică doză de încurajare poate fi exact ceea ce are nevoie cel de lângă tine. În loc să judecați greșelile, încecercați să descoperiți lucrurile frumoase și bune pe care le fac ceilalți și oferiți-le încurajări.

Surse: www.bustle.com; http://community.today.com; www.whowillyouempower.com/

10 ponturi pe care orice femeie si-ar dori sa le stii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Replici pe care o mamă de copil mofturos nu vrea să le audă
  Replici pe care o mamă de copil mofturos nu vrea să le audă

  Orice mamă de copil mofturos a întâlnit cel puțin o persoană binevoitoare, care i-a oferit sfaturi despre cum să rezolve problema nesfârșitelor nazuri ale micuțului...

  50 replici de la părinți pentru copiii lor pentru a le crește stima de sine
  50 replici de la părinți pentru copiii lor pentru a le crește stima de sine

  Stima de sine constituie un aspect extrem de important pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. În calitate de părinte este datoria ta să te asiguri că aceasta este cultivată...

  Studiu: mamele se simt mai bine în pielea lor decât femeile fără copii
  Studiu: mamele se simt mai bine în pielea lor decât femeile fără copii

  Un studiu recent a demonstrat că maternitatea le determină pe femei să se simtă mai bine în pielea lor.

  Părintele Vasile Ioana: Cuvintele pe care copilul nu trebuie să le audă din gura ta, mamă!
  Părintele Vasile Ioana: Cuvintele pe care copilul nu trebuie să le audă din gura ta, mamă!

  Părintele Vasile Ioana îndeamnă părinții să nu le spună copiilor anumite vorbe, care i-ar putea răni profund și care le poate afecta stima de sine.

  Situație fără precedent: 90 de mii de copii din România au părinții plecați să muncească peste hotare
  Situație fără precedent: 90 de mii de copii din România au părinții plecați să muncească peste hotare

  Tot mai mulți copii sunt lăsați în grija bunicilor, sau rudelor apropiate, pentru că părinții lor sunt plecați să muncească în străinătate. În prezent sunt...

  10 complimente pe care orice mamă dorește să le audă
  10 complimente pe care orice mamă dorește să le audă

  Mulți spun că meseria de mamă este cea mai grea din lume; totuși, aprecierile pe care le primește o mamă sunt destul de puține. Nu că cineva ar avea nevoie de recunoaștere pentru a...

  19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul
  19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul

  Ți se întâmplă să rostești unele vorbe către copilul tău pe care să le consideri lipsite de importanță? Află în articolul următor care replici sunt doar aparent...

  © 2021 Qbebe