Mărturia unui tată: de ce am plâns când s-a născut fetița mea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din cele mai vechi timpuri se știe că între tați și fetele lor există o legătură cu totul specială. De altfel, așa cum vom vedea și în articolul de mai jos, tații pot fi mai mult decât entuziasmați când vor avea o fiică, dorindu-și să-și asume încă de la început grija față de aceasta. Dacă un tată va reuși să fie prezent de la început în viața fiicei sale și dacă îi va dărui acesteia multă dragoste, o va ajuta mai mult decât își imaginează. Cu alte cuvinte, prezența unui tată în viața fiicei lui poate influența considerabil evoluția acesteia, inclusiv viața ei de adult.

De ce este importantă relația tată-fiică

Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că o relație strânsă între tată și fiică, încă de la o vârstă fragedă a acesteia, îi poate fi benefică acesteia inclusiv în viața de adult.
Conform psihologilor, un tată ar trebui să fie alături de fiica sa întrucât o va ajuta în privința următoarelor aspecte:

Tatăl va influența semnificativ comportamentul unei fete

Experții în domeniu au constatat că fetele care-l au pe tatăl lor alături încă de când sunt foarte mici sunt mai tentate să adopte comportamente pozitive, prin comparație cu cele ce sunt neglijate de acesta.
În plus, fetele ce se pot baza pe tatăl lor sunt mai puțin predispuse spre depresie, agresivitate, anxietate sau abuzul de substanțe periculoase.

Tatăl poate influența considerabil modul în care o fată va ști să-și dezvolte relațiile sociale

Cercetătorii au arătat de mai multe ori faptul că fetele cărora le-a lipsit comunicarea cu tatăl lor vor fi mai puțin capabile să-și construiască relații sociale decât acelea ce au putut comunica mereu cu acesta. Astfel, fetele din ultima categorie pot să-și construiască relații mai solide, atât cu femeile, cât și cu bărbații cu care vor interacționa. Acest lucru implică și capacitatea mai bună a unei fete, ce a comunicat mereu cu tatăl ei, de a fi mai empatică și gata oricând de a interacționa cu cei din jur.

Tatăl este cel ce-i va arăta fiicei sale cum merită să fie tratată o femeie

O fată va învăța de la o vârstă fragedă cum ar trebui să fie tratată o femeie, în condițiile în care va vedea cum este tratată, de către tată, mama sa.
Astfel, tații care o vor abuza (fizic și/sau verbal) pe mama fetei, nu vor face altceva decât să-i transmită acesteia un „mesaj" eronat legat de modul în care sunt tratate femeile. Acest fapt poate avea consecințe deosebit de negative asupra ei, creând adevărate traume psihice.
De cealaltă parte, dacă un tată își va trata cu respect și dragoste partenera și fiica, aceasta va înțelege că o femeie merită să fie prețuită și iubită de bărbații din viața ei.

Tații vor contribui la creșterea stimei de sine a fiicei lor

Când un tată este prezent în viața fiicei sale încă de când aceasta este mică, stima ei de sine poate evolua mult mai bine decât în cazul fetelor în care tatăl lipsește sau pur și simplu nu se implică în creșterea ei.
Datorită unui tată iubitor, care-i este alături necondiționat, o fată va învăța să aibă mai multă încredere în calitățile și abilitățile ei.

Citește și: 9 reguli pe care fiecare tată de fată ar trebui să le urmeze

Tatăl este cel ce influențează imaginea pe care fetele o au despre corpul lor

În momentul în care un tată  îi va arăta fiicei sale că o iubește necondiționat, ea va începe să-și contruiască o imagine de sine pozitivă, incluzând aici și imaginea pe care o are asupra propriului corp.
În schimb, dacă un tată obișnuiește să facă adesea comentarii legate de corpul unei femei, dacă îi place să îmbrățișeze punctul de vedere al vocilor ce susțin importanța covârșitoare a perfecțiunii fizice, precum și dacă alege și să-și critice fiica pentru vreun legat de fizicul ei, acest fapt nu va face altceva decât să slăbească încrederea în sine a fetei. Nu de puține ori se poate ca aceasta să dezvolte tot felul de tulburări alimentare sau complexe legate de aspectul fizic, ceea ce-i va dăuna din numeroase perspective.

O legătură solidă între tată și fiica poate îmbunătăți performanțele academice ale acesteia

Studii recente au demonstrat faptul că fetele care au o relație frumoasă cu tatăl lor ajung să se descurce mai bine la școală decât acelea ce nu au parte de așa ceva. Din acest motiv, fetele care-l au alături de tatăl lor pot ajunge să fie mai independente din punct de vedere financiar, în viața de adult, în condițiile în care au avut și o pregătire academică mai bună.

Tata ce isi imbratiseaza fiica la absolvire

Un tată poate contribui la conturarea modului în care ar trebui să arate relațiile romatice ale fiicei lui

Rolul tatălui este important în viața unei fete și pentru că îi va contura prima imagine legată de ceea ce își va dori ea de la viitoarele relații romantice. În condițiile în care fetele învață ce să caute la un partener privind acțiunile și trăsăturile de comportament ale tatălui ei, este esențial ca acesta să fie iubitor, răbdător și protector.
Astfel, o fată va ști să identifice mai ușor asemenea trăsături și când își va alege un partener, fapt care poate contribui la o mai mare ușurință în a dezvolta relații romantice frumoase și de durată.

Povestea unui tată ce a plâns la nașterea fiicei sale

Următoarea poveste ne în prim-plan un tată ce a trăit cu maximă intensitate bucuria nașterii fiicei sale, în condițiile în care el și soția sa se străduiseră mulți ani să devină părinți.
Inițial soția sa fusese tratată pentru chisturi ovariene, după care a pierdut o sarcină. Cei doi își doreau atât de mult un copil, întrucât au luat decizia de a adopta. Ar fi acceptat chiar și ideea unei adopții internaționale, în condițiile în care găsiseră niște fetițe din China, dar până la urmă nu au fost declarați eligibili. Motivul a fost următorul: șansele de a deveni părinți prin mijloace naturale nu erau încă nule.
În final, bărbatul a aflat că soția sa a rămas însărcinată. Timp de nouă luni a așteptat cu entuziasm, dar și cu o teamă constantă că ar fi putut surveni ceva rău, momentul nașterii copilului. Cei doi nu știau dacă vor avea un băiat sau o fată, iar acest fapt l-a făcut pe viitorul tată să fie și mai emoționat.
Deși inițial soția sa ar fi trebuit să aibă o naștere normală, în final medicii au decis să-i facă o cezariană.
Tatălui nu i-a venit să creadă când medicii l-au chemat să-și vadă soția și fetița. El mărturisește clipele de bucurie enormă pe care le-a trăit când și-a ținut pentru prima dată în brațe fetița: „Nu-mi venea să cred... Era atât de frumoasă și de perfectă și era a mea".
De asemenea, începând cu acel moment, tatăl a conștientizat că de-atunci înainte responsabilitatea pentru fetiță îi revenea și lui. Practic, rolul său în viața fiicei sale avea să fie unul foarte important, întrucât: el urma să îi asigure ceea ce avea nevoie pentru a crește, el o va îngriji, el va trebui să învețe ce înseamnă un bărbat, ce înseamnă să-ți iei viața în propriile mâini.
Alături de fiica lui, tatăl va trăi momente unice, printre care absolvirea colegiului sau clipa în care aceasta va avea prima ei mașină.
Gândindu-se la toate acestea, precum și la lupta pe care o dusese alături de soție pentru a deveni părinți , tatăl a izbucnit în lacrimi. Lacrimile erau însă de bucurie, întrucât o percepe pe fiica sa ca pe o binecuvântare, pe care era dator să o primească în viața sa cu onoare.

Tata ce isi tine la piept fetita

Voi ați conștientizat până acum cât de important este rolul unui tată în viața fiicei sale?

Citește și: Studiu: tații au un mai mare impact în viața fetelor decât mamele

Surse:
www.holidappy.com, www.peacequarters.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mărturia sinceră și dureroasă a unui tată care și-a pierdut fetița: „Înainte să țineți în brațe un nou-născut, spălați-vă pe mâini. Mult!”
  Mărturia sinceră și dureroasă a unui tată care și-a pierdut fetița: „Înainte să țineți în brațe un nou-născut, spălați-vă pe mâini. Mult!”

  O fetiță nou-născută și-a pierdut viața după ce a fost sărutată pe frunte. Deși a fost un gest banal, cu nici o intenție rea în spate, se pare că a fost suficient pentru ca...

  Soția mea a născut prin cezariană și nu înțeleg de ce nu are chef de relații intime. Declarația unui tată șochează internetul
  Soția mea a născut prin cezariană și nu înțeleg de ce nu are chef de relații intime. Declarația unui tată șochează internetul

  Nu este prima dată când auzim o astfel de poveste: tatăl veșnic nesatisfăcut de faptul că proaspăta mămică nu mai are același apetit sexual. Dar, domnilor, oare când...

  Gigi Hadid a născut! Prima poză cu fetiţa: "Dragostea pe care o simt pentru acest mic om este dincolo de înţelegerea mea"
  Gigi Hadid a născut! Prima poză cu fetiţa: "Dragostea pe care o simt pentru acest mic om este dincolo de înţelegerea mea"

  Modelul Gigi Hadid şi partenerul ei, Zayn Malik, au devenit părinţi. Descoperă ce mesaj i-a transmis acesta fiicei sale pe o reţea de socializare!

  Simona Gherghe și-a dus fetița pentru prima oară la grădiniță: "A doua zi a plâns rău, rău, rău!"
  Simona Gherghe și-a dus fetița pentru prima oară la grădiniță: "A doua zi a plâns rău, rău, rău!"

  Simona Gherghe (43 de ani) este fericita mamă a doi copii, care, ca noi toate, se confruntă cu aceleași situații specifice copiilor mici dar și cu problemele aduse de pandemie....

  Mama mea m-a dat unui străin când aveam 4 ani. Ziua aceea este și acum o rană sângerândă
  Mama mea m-a dat unui străin când aveam 4 ani. Ziua aceea este și acum o rană sângerândă

  Am 31 de ani. Sunt născută în Vaslui (da, de acolo vin toate tragediile poporului român), într-o zi posomorâtă de noiembrie din 1991. Viața mea este ceea ce...

  Calvarul unui tata afro-american, care are o fetita cu albinism: „Nici nu mai ies la plimbare cu ea. Discriminarea este dureroasă”
  Calvarul unui tata afro-american, care are o fetita cu albinism: „Nici nu mai ies la plimbare cu ea. Discriminarea este dureroasă”

  Julie-Marie s-a născut cu albinism, într-o familie cu o mamă de rasă albă și un tată de culoare. Dat fiind acest lucru, oamenii care o întâlnesc pe fetiță presupun...

  ”Tu când ai de gând să slăbești?” Asta mi-a spus prietena mea la o lună după ce am născut
  ”Tu când ai de gând să slăbești?” Asta mi-a spus prietena mea la o lună după ce am născut

  Am devenit mamă acum o lună! Viața mea s-a schimbat total. Nu știu cum de alte mame intră în depresia postnatală, că eu sunt într-un extaz continuu. Sunt atât de...

  Tată pentru a treia oară! Unul dintre cei mai iubiți prezentatori TV se pregătește să fie tată de fetiță: ”Sunt leșinat de nerăbdare”
  Tată pentru a treia oară! Unul dintre cei mai iubiți prezentatori TV se pregătește să fie tată de fetiță: ”Sunt leșinat de nerăbdare”

  Șerban Copoț urmează să devină tată pentru a treia oară. Soția lui, Roxana, va aduce pe lume o fetiță în doar câteva zile, așa cum însuși prezentatorul TV a...

  © 2023 Qbebe