Importanța alăptării pentru sănătatea copiilor noștri: sfatul specialistului

Importanța alăptării pentru sănătatea copiilor noștri: sfatul specialistului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații interesante despre importanța pe care o prezintă alăptarea pentru sănătatea copiilor, precum și modalități potrivite pentru a o încuraja prezentate de doamna Anca Bălășoiu, moașă în cadrul maternității Bucur. Ora de educație fizică a reprezentat primul eveniment al Școlii Părinților Responsabili din anul 2018 organizat de Qbebe.ro.

Doamna Anca Bălășoiu, moașă în cadrul maternității Bucur a oferit următoarele informații la primul eveniment Qbebe din anul 2018, Școala Părinților Responsabili:

Alăptarea este din punctul meu de vedere o relație parteneriat mamă și copil, se învață prin practică. Suptul este dirijat de copil, chiar dacă mamele se așteaptă ca ele să facă acest lucru. Primele două săptămâni de lactație sunt cruciale. Gravidele citesc din sarcină că sunt mame care încep să aibă lapte imediat după ce au născut, au pus copilul la sân și totul a decurs perfect. Sunt situații în care lactația nu se instalează imediat și știm că primul lapte care se instalează este colostrul, apoi laptele de tranziție, lapte matur și lapte de înțărcare. Cu siguranță recomand mamelor care urmează să nască și își doresc să alăpteze să participe la cursuri de alăptare.

Există multe avantaje ale mamei care alăptează: reduce riscul de cancer de sân și cancer ovarian, ajută la scăderea în greutate, reduce riscul de osteoporoză, întârzie apariția ovulației și a fertilității, dar nu recomand niciodată ca mama să se bazeze pentru contracepție doar pe alăptare. Se cunosc cazuri când mamele care alăptează rămân însărcinate și nu-și doresc repede încă un copil. Stimulează producerea de oxitocină, ajută uterul să se refacă mai repede, pentru că atunci când copilul este atașat la sân și apucă mamelonul stimulează doi hormoni: prolactina și oxitocina. Prolactina duce la producerea laptelui, iar oxitocina la ejecția laptelui. Reprezintă o economie financiară în familie că nu mai cumpărăm biberoane, tetine, lapte praf, apă demineralizată, perie de curățat biberoane, sterilizator. Apare întrebarea ce fel de sterilizator: electric, la microunde, dacă folosim soluție de sterilizare la rece. Nu vă gândiți că odată achiziționate nu mai avem nevoie de ele. Se vor deteriora la sterilizare, copilul crește așa că vom avea nevoie de biberoane din ce în ce mai mari. Laptele de mamă este cald atât cât are nevoie copilul, este la purtător și este gratuit. 

Există și avantaje ale copilului alăptat la sân. Laptele matern se digeră mai bine decât orice altă formulă de lapte și este de fapt un dezavantaj pentru mama modernă pentru că mama care alăptează trebuie să hrănească copilul la cerere și să nu-i facă un program de alăptare. De multe ori mamele renunță și spun că ar vrea să doarmă mai mult și preferă un biberon de lapte praf care le ajută și pe bebeluș să doarmă. Copilului alăptat la sân îi place să simtă mirosul mamei și bătăile inimii mamei, se simte în siguranță în brațele mamei. Astfel mama nu se poate odihni la fel de mult cum pot face mamele care nu alăptează. La acestea soțul, mama, bunica, sora poate pregăti masa copilului. Creierul copilului se dezvoltă mai bine datorită formulei acizilor grași din laptele matern care este specific speciei noastre. Noi suntem singurii care dăm copiilor laptele altei specii; fiecare animal își hrănește puiul cu laptele lui, numai noi îi dăm lapte deshidratat. Cei mici sunt mai protejați împotriva diabetului, eczemelor, infecțiilor. De asemenea, au risc scăzut de obezitate.

importanta alaptarii pentru sanatatea copilului
Putem vorbi mult despre compoziția laptelui de mamă. Laptele matern conține aroma și mirosul dietei mamei. De aceea recomand ca în sarcină mamele să testeze aproape orice. Încă din burtică bebelușul înghite din lichidul amniotic ca să-și exerseze digestia. Se obișnuiește oarecum cu preferințele alimentare ale mamei. Așadar, atunci când va alăpta, recomand mamei să testeze orice aliment. Nu este niciun aliment interzis în sarcină, ci doar trebuie testat. Sunt copii care nu reacționează la nimic, iar mama poate mânca absolut orice atunci când alăptează, dar trebuie încercat. De exemplu mâncăm o sărmăluță, două, un fel de mâncare specific românesc. Dar nu zece. Și nu îi dăm copilului pentru că poftește. Cu siguranță nu trebuie să introducem în alimentația copilului nimic altceva decât lapte matern până la vârsta de 6 luni. Există mai multe discuții în acest sens. Organizația Mondială a Sănătății este de părere că nu ar trebui să diversificăm mai devreme de 4 luni la copilul hrănit cu lapte praf și mai devreme de șase luni la copilul hrănit exclusiv la sân. Sunt și copii alăptați până la 7 luni și nu au probleme cu greutatea.

Laptele matern are compoziție variabilă, fiecare mamă are lapte adecvat puiului ei. Așadar mama care naște prematur are un lapte hiperproteic, hipercaloric, pentru că natura știe că puiul s-a născut prematur și are nevoie să crească sănătos.

Voi vorbi și despre miturile pe care le-am întâlnit în cei 8 ani de când practic această meserie, întrebări primite de la mame. De exemplu, dacă mamele blonde sau cele cu pielea albă pot alăpta. Cu siguranță pot alăpta, nu înseamnă că ele vor face ragade. Apariția ragadelor sau a rănilor la nivelul mamelonului se datorează în general utilizării unei pompe de sân de proastă calitate, atașării incorecte a copilului la sân. Mama îi introduce doar mamelonul, nu mamelonul cu areolă, copilul plescăie, cantitatea de lapte ajunsă la copil este mult mai mică, el nu ia bine în greutate, mama crede că laptele ei nu este bun și de aici apar probleme. Am întâlnit situații când tampoanele purtate de mame în sutien nu sunt schimbate foarte frecvnet. De asemenea, cremele utilizate; atunci când mamele vor să își vindece rănile formate pun aproape jumătate din tubul pe care îl folosesc pe sâni. Nu va grăbi vindecarea dacă exagerăm, de obicei punem în strat subțire.

Miturile diferă. De la o generație la alta. De obicei bunicile noastre vin cu aceste mituri iar noi trebuie să le combatem. Trebuie să mănânc mai mult pentru a avea mult lapte. Nu trebuie să exagerăm pentru că pot apărea probleme în cazul copilului. Mama care alăptează să aibă o dietă obișnuită. Subnutriția mamei, sunt mame care nu vor să mănânce aproape nimic. Îmi spuneau că au o problemă și le rugam să îmi spună ce au mâncat în ultimele 2 săptămâni și de obicei spuneau: puțină supă, ceai de lactație 2 L pe zi, carnea a fost fiartă și cam atât, să nu îi fac rău copilului. În primul rând pe mamă o afectează o dietă dezechilibrată. 

La Școala Mamei sunt deseori întrebată de mame dacă își pot pregăti mameloanele înainte de a naște, vom alăpta mai bine? Știm că această teorie a fost scoasă cu 30-40 de ani în urmă la o conferință din Africa de Sud un medic a prezentat un studiu care spunea că dacă mamele își freacă mameloanele cu prosopul sunt mult mai pregătite de a alăpta. Este adevărat, această idee a fost preluată, dar a crescut și numărul de nașteri premauter pentru că frecarea mameloanelor duce la producerea de oxitocină, iar oxitocina dă contracții uterine și poate fi asociată cu nașterea prematură, deși nu este singura sau cea mai importantă cauză. Recunosc că am văzut mameloane despre care credeam că vor cădea pentru că multe mame au gestionat foarte prost atașarea copilului la sân. Trebuie să avem grijă de mamelon și să protejăm. Atunci când se naște bebelușul mamele pun pe primul plan copilul, dar acesta este mai rezistent decât credem. Mama este cea sensibilă în general. 

Dacă mama are sânii mici, plați sau moi nu va avea destul lapte. Este din nou fals. Mărimea sânului nu este legată de funcția sa. Cu siguranță sunt mame cu sâni mici, care alăptează și au o cantitate mai mare de lapte decât mamele cu sânii mari. Cu cât punem copilul mai mult la sân, cu atât are mama mai mult lapte. Laptele se secretă după ideea cerere și ofertă; dacă copilul suge mult și mama are mult lapte și dacă suge puțin are puțin. Atât percepe organismul ei că are nevoie copilul. De aceea nu recomand introducerea suplimentului, cel puțin la întoarcerea acasă de la maternitate. Copilul va mânca mai des, va dori să mănânce la o oră și jumătate, poate 2 ore în primele zile până va crește lactația. Dar cu siguranță va scăpa de supliment. Dacă tot oferiți supliment la un moment dat bebelușul nu va mai dori să mănânce, se va obișnui cu forma biberonului, la care muncește mai puțin și nu va mai dori să sugă. Cantitatea de lapte va scădea treptat.

Ragadele se produc și dacă copilul este lăsat prea mult timp la sân. Este adevărat că consilierii în alăptare spun ca în primele zile să nu stați mereu cu bebelușul la sân; mameloanele sunt sensibile și se poate accentua iritația dacă aceasta a apărut. Dar după primele zile, când a trecut perioada de furia laptelui, când ne-am obișnuit cu alăptarea, am învățat să îl atașăm la sân, am observat dacă apucă sânul și dacă înghite, atunci îl putem lăsa la sân mai mult timp și poate folosi mamelonul pe post de suzetă.

importanta alaptarii pentru sanatatea copilului
Mama nu poate rămâne gravidă cât alăptează. Este un mit. Am mai primit întrebarea la Școala Mamei. Da, este nevoie ca mama să se protejeze. Am văzut femei însărcinate în 5-6 săptămâni la 3 luni de la naștere. Chiar dacă ele alăptau, recomand să se protejeze.

Femeile cu mameloane ombilicate sau retractate nu pot alăpta. Este un mit fals. Cu siguranță pot alăpta. Există dispozitive pe piață de formare a mamelonului. Unul dintre dispozitivele pe care îl recomand este o scoică la la Philips Avent, care poate fi purtată în sutien încă din timpul sarcinii, producătorii o recomandă pentru altceva. Eu o recomand pentru mameloane ombilicate. Folosirea unui niplet, se trage, se încearcă scoaterea mamelonului, o pompă de muls -pompăm și apoi atașăm copilul. Dacă nu reușim și mameloanele sunt ombilicate sau retractate mama poate folosi un mamelon artificial. Și acestea sunt pe mărimi.

Berea crește lactația este un fals. Cu siguranță nu recomand consumul de alcool în perioada de alăptare. Este un mit al bunicilor. După 3 beri mama s-ar putea să ajungă cu copilul în comă alcoolică la spital. și nu îi trebuie mult copilului. Alcoolul are moleculă mică, aproape tot trece în laptele matern.

Laptele meu nu este bun. Nu există mamă care să nu aibă lapte bun. Fiecare mamă are lapte adecvat puiului ei, așadar este adevărat că cele mai mare greșeli apar în perioada de lapte matur când acesta suge 5 minute și adoarme. În primele 2 minute nu prea curge lapte, în următoarele 2 minute curge lapte apos ca să potolească setea bebelușului și apoi adoarme. Se trezește după o jumătate de oră sau o oră, mama își dă seama că are dureri de spate și vrea să îl pună în pat, el nu vrea; de fapt copilul bea doar lapte de început, care este apos, și nu este niciodată sătul. 

Copilul folosește mamelonul pe post de suzetă. Eu nu recomand suzeta decât în 2 situații: când copilul este hiperactiv, hiperagitat, cu reflex de supt accentuat, nu doarme, plânge tot timpul, simulează suptul. Atunci putem să îi dăm suzeta pentru liniștire. Și se mai recomandă pe la 7-8 luni când începe să sugă degetul de la picior, iar apoi trece la degetul de la mână. Nu recomand piper, ardei iute, alte substanțe cu gust neplăcut pentru a-l dezobișnui de deget. 

Mama nu are voie să consume alimente pentru că provoacă colici copilului. La început trebuie să avem grijă doar la alimentele alergene și să testăm, dar eu recomand mamelor să testeze aproape orice. 

Dacă mamele nasc prin cezariană nu vor avea lapte. Cu siguranță este fals. Chiar și cele care au născut cu cezariană programată vor avea lapte. Recomand ca imediat când i-a fost adus copilul în salonul de spital, să îl pună la sân ca să stimuleze producerea de oxitocină și prolactină. Cunosc multe mame care au născut prin cezariană și au alăptat, chiar mult timp.

Recomand în final tuturor viitoarelor mămici să participe la cursuri de Școala Mamei. Veți reveni cu un bagaj de cunoștințe important. Există cursuri peste tot în București.

Articolul urmator
Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei
Viața de cuplu este importantă și după ce apar copiii. Sfatul mămicii care simte ca a devenit un părinte mai bun după o vacanță cu soțul ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

    Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

    Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani
    Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani

    Știm deja că atunci când cei mici petrec timp cu bunicii lor, sunt ceva mai răsfățați decât acasă și e firesc să fie așa. Cu toate acestea, bunicii trebuie să...

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?
    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?

    Nelipsitele și extrem de utilele șervețele umede pe care le folosim pentru a șterge copiii la guriță, pe mâini, pe haine sau la poponeț sunt extrem de periculoase și toxice....

    © 2024 Qbebe