Mâncatul intuitiv: o nouă metodă de a mânca sănătos și de a-ți menține silueta, conform nutriționiștilor

Mâncatul intuitiv: o nouă metodă de a mânca sănătos și de a-ți menține silueta, conform nutriționiștilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă vrei să-ți menții greutatea și să ai o viață sănătoasă, poți încerca să te axezi și pe Mâncatul Intuitiv. Din articolul de mai jos vei afla în ce constă acesta, cum ar trebui să procedezi pentru a-l pune în practică, precum și care-i sunt plusurile și dezavantajele.

Ce reprezintă Mâncatul Intuitiv

Conceptul a fost lansat în anul 1995 de către două femei dietician din SUA, plecându-se de la următoarea idee: dietele nu funcționează întotdeauna, mult mai util este să se adopte un stil de viață fără restricții alimentare, în care să primeze grija față de propria persoană. Astfel, spun cele care au formulat conceptul, există mai multe șanse să ne bucurăm de o viață sănătoasă pe termen lung.

Pentru a înțelege mai bine la ce se referă Mâncatul Intuitiv, ar trebui să știi care-i sunt principiile:
Renunțarea la orice dietă care promite pierderea kilogramelor
Ca să te bucuri de tot ceea ce presupune Mâncatul Intuitiv, nutriționiștii îndeamnă să se excludă dietele . Mai ales când vine vorba despre cele care promit eliminarea kilogramelor într-un timp foarte scurt și presupun restricții semnificative, este necesar să nu mai fii deloc atrasă de ele. În schimb, ar trebui să te gândești să adopți un stil de viață echilibrat și sănătos.

Acceptă-ți corpul așa cum este
Pentru a nu fi mereu cu gândul la ce diete să mai adopți ca să slăbești și să ajungi să porți o anumită măsură a hainelor, este foarte important să accepți că fiecare dintre noi are o anumită constituție. De exemplu, unora dintre noi le este foarte ușor să dea jos kilogramele în plus fără mari eforturi și se îngrașă mai greu, în timp ce altele avem forme mai pline și nu ne este simplu să slăbim.

Femeie zambitoare

Dacă vei reuși să faci acest demers, nu-ți vei mai stabili ținte nerealiste legate de slăbit și nu vei mai recurge la diete stricte, care ți-ar putea pune sănătatea în pericol.

Adoptă o alimentație cât mai variată, gândindu-te la sănătatea ta
Pentru a putea să mănânci intuitiv, este bine să începi să conștientizezi faptul că o hrană echilibrată, în care să se regăsească diverse alimente, este ideală pentru a te menține în formă. Bucură-te de ea, ascultă-ți corpul și vei vedea că nu te mai gândi permanent că ai greșit, că nu trebuia să mănânci din vreun aliment și că de aceea trebuie să adopți o dietă foarte strictă.

Citește și: Vrei să mananci sanatos? Ghidul mamei la cumparaturi 

Evită să legi ideea de plăcere de mâncat
Ca să nu cazi în „capcana" de a-ți găsi refugiul în mâncare, mai degrabă încearcă să-ți găsești plăcerea în alte lucruri. Analizează-te cât mai bine, vezi ce te bucură într-adevăr și astfel nu vei ajunge să îți găsești alinarea mâncând. Lasă-te să-ți exprimi emoțiile negative, înfruntă-le și astfel nu vei ajunge în situația de a adopta așa-numitul „mâncat emoțional".

Ascultă semnalele corpului când îți transmit că ești sătulă
Pentru sănătatea ta și pentru menținerea unei greutăți corporale optime, este recomandat să nu mai mănânci dacă simți că te-ai săturat. Nu te forța și nu încerca să termini totul din farfurie pentru a nu risipi. Cel mai simplu va fi să pui la păstrare ceea ce nu ai consumat și să mănânci din nou când îți este cu adevărat foame.

Ține cont de momentul în care îți este într-adevăr foame
Tocmai pentru a nu ajunge să te confrunți cu kilograme nedorite pe care să fii apoi nevoită să le dai jos prin diete mai stricte, este foarte important să mănânci dacă organismul îți cere. Dacă nu vei proceda așa, vei ajunge să te confrunți cu „atacuri" de foame și să mănânci mai mult decât ai avea nevoie. Ascultă-ți mai bine semnalele corpului și bucură-te de mesele principale, dar și de mici gustări între ele.

Încearcă să faci „pace" și cu mâncarea
Cele care au lansat ideea Mâncatului Intuitiv au plecat și de la această idee: cu cât te vei strădui să-ți refuzi anumite alimente, cu atât vei tânji mai mult la ele și, când vei avea ocazia să mănânci, poți să exagerezi cu cantitatea consumată. Mai sănătos va fi ca, din când în când, să-ți faci și poftele, încercând, în rest, să consumi cantități moderate din alimente foarte diferite, care să-ți ofere o dietă echilibrată.

Nu te acuza ori de câte ori îți este poftă de ceva
Și acest demers face parte din „pacea" pe care trebuie să o faci și cu alimentația ta. În acest scop, nu-ți aduce reproșuri când se întâmplă să mai și guști din ceva care ar fi trebui complet exclus din meniul tău. Mai degrabă permite-ți să-ți faci o mică poftă și apoi mănâncă fără a face excese.

Citește și: Poftele tale sunt mesaje importante ale organismului despre sănătatea ta

Nu te chinui cu exercițiile fizice istovitoare
În vederea adoptării unui stil de viață sănătos, este ideal să nu fii obsedată de ideea că trebuie să efectuezi exerciții fizice epuizante pentru a slăbi. Mai potrivit este să te gândești că pentru sănătate este util să faci zilnic mișcare, sub orice formă. Orientează-te spre activitățile fizice pe care le îndrăgești și vei vedea cum motivația de a te mișca va crește și nu vei mai simți exercițiile ca pe o povară!

Care sunt principalele beneficii oferite de către Mâncatul Intuitiv

Odată ce te hotărăști să îmbrățișezi acest mod de alimentație, trebuie să știi că vei avea parte de următoarele beneficii:
Vei avea un control mai bun al greutății tale
Nutriționiștii atrag atenția asupra următorului aspect: o mare parte dintre femeile care se bazează pe diete stricte vor ajunge, în câțiva ani (cam 5 ani), să se apropie în proporție de peste 95% de  greutatea pe care o aveau înainte de a se apuca să slăbească.
În schimb, cine va mânca intuitiv are ocazia să-ți asculte corpul și să consume cantități rezonabile de hrană. De aceea, greutatea poate să se stabilizeze mai ușor și va scădea riscul de a te confrunta cu kilograme în plus.

Vei fi mai puțin predispusă mâncatului compulsiv
Mâncatul compulsiv intervine când se ajunge la un consum exagerat de alimente, în condițiile în care se încearcă să se treacă mai ușor prin niște emoții negative grație mâncării. Ulterior se va conștientiza că s-a procedat greșit și va interveni sentimentul de vinovăție.
De cealaltă parte, Mâncatul Intuitiv te poate ține departe de excesele alimentare și de sentimentele negative. Vei putea să te simți mai împlinită știind că ai mâncat și ce îți place, dar în cantități rezonabile, ascultându-ți semnalele corpului.

Vei fi mai sănătoasă și mai binedispusă
Întrucât Mâncatul Intuitiv nu te va ține departe de anumite alimente pentru că nu presupune restricții, vei avea posibilitatea să beneficiezi de nutrieți esențiali, atât de utili în menținerea sănătății. De asemenea, dacă vei ști că poți să mănânci și din ce vrei, te vei simți mai satisfăcută, nu vei mai fi stresată și vei avea o stare de bine.

Ce inconveniente presupune Mâncatului Intuitiv

Înainte să te orientezi spre această modalitate de alimentație, gândește-te și la dezavantajele pe care le poate aduce. Iată-le pe cele mai semnificative:
• Nu vei reuși să slăbești dacă te confrunți cu multe kilograme în plus
• Nu vei fi suficient de motivată să te orientezi spre alimentele sănătoase
• Poți fi dezamăgită când nu reușești să-ți asculți semnalele corpului și continui să mănânci prea mult
• Nu te mai concentrezi suficient asupra exercițiilor fizice și poți fi tentată să nu le mai faci permanent

Pașii pe care ar trebui să-i faci în direcția Mâncatului Intuitiv

Pentru a te obișnui cu acest mod de a mânca, ar fi indicat să urmezi și sfaturile de mai jos:
Încearcă să-ți planifici mesele
Dacă vei proceda așa, te vei simți încă de la început confortabil, știind că nu vei fi supusă unor restricții, așa cum se întâmplă la dietele obișnuite. În aceste condiții, nu te vei mai confrunta cu mâncatul compulsiv și nici nu te vei mai chinui din cauza „atacurilor" de foame.
Stabilește-ți ce ai dori să mănânci astfel încât să te poți sătura și poți chiar să te „răsfeți" cu alimente pe care altfel nu ai avea deloc voie să le consumi, dacă ai fi într-o cură de slăbire.

Nu mai eticheta mâncarea drept „bună" sau „rea"
Un alt demers pe care ar trebui să-l faci este să renunți să-ți pui singură limite când vine vorba de mâncare. Gândește-te că fiecare aliment oferă avantaje și dezavantaje și că de tine depinde să-ți asculți semnalele corpului și să știi când să te oprești sau să continui să mănânci. Consideră că fiecare aliment este unic și că merită să încerci să consumi dintr-o gamă cât mai variată.

Încearcă să consumi alimente bogate în proteine și nutrienți valoroși
Ca să îți menții mai ușor silueta, nutriționiștii îndeamnă ca la fiecare masă/gustare să existe alimente care să conțină fie proteine, fie vitamine, minerale și fibre. Dacă le vei consuma pe oricare te poți simți îndestulată și nu vei mai fi tentată să faci excese la alte mese sau să consumi cantități prea mari din alimente care chiar te-ar expune acumulării kilogramelor în plus.
Ideal este să consumi câte ceva la 3-4 ore și va fi important să nu sari nicicând peste micul dejun. Numai așa vei putea să beneficiezi de energie și de un start bun în fiecare zi, fără să ajungi să fii dominată de senzații puternice de foame.

Femeie ce si-a pregatit sandvisuri din ingrediente sanatoase

Ai grijă să fii cât mai bine hidratată
Chiar dacă nu simți mereu nevoia să bei ceva, dacă vei consuma 8-9 pahare de apă pe zi vei fi nu numai bine hidratată, dar nici nu îți va mai fi mereu foarte foame. Alături de apă, vor fi binevenite și alte lichide (cum ar fi supele, sucurile naturale de fructe sau legume, ceaiurile neîndulcite etc.), dar și fructe și legume cu conținut ridicat de apă.

Nu uita să te odihnești suficient
Medicii consideră că persoanele care se odihnesc destul vor fi mai puțin predispuse „atacurilor" de foame și nu vor simți nevoia să mănânce prea mult în încercarea de a suplini energia care lipsește din cauza lipsei somnului. De aceea, va fi ideal să reușești să dormi măcar 7 ore pe noapte.

Tu ai auzit până acum despre Mâncatul Intuitiv?

Surse:
www.goodhousekeeping.com, www.health.com, www.intuitiveeating.orgwww.livestrong.com, www.whatswellbeing.com

Articolul urmator
Flavia Mihășan a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum arată pachețelul perfect pentru elevi, conform nutriționiștilor
    Cum arată pachețelul perfect pentru elevi, conform nutriționiștilor

    Noul an școlar bate la ușă, iar una dintre cele mai mari preocupări ale părinților rămâne pachețelul de prânz, care trebuie să fie sățios, sănătos și,...

    Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici
    Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici

    Există stiluri de parenting care influențează în mod pozitiv dezvoltarea copiilor noștri. Pe de altă parte, sunt mulți părinți care din dorința de a-și proteja excesiv...

    Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă
    Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă

    Printre marile provocări din primii ani de viață ai copilului tău se numără și pregătirea acestuia pentru a se obișnui să utilizeze olița. Fie că ți se pare că este deja prea...

    Mâncatul emoțional la copii: nu cumva este vina mamei?
    Mâncatul emoțional la copii: nu cumva este vina mamei?

    Odată ce devii mamă, alături de preocuparea de a-i asigura copilului tău cea mai bună îngrijire, te străduiești și să-i dăruiești un model demn de urmat. Uneori, fără să...

    O mamă a ajuns în spital cu malnutriție pentru că nu mânca mai nimic ca să le dea copiilor hrană de care aveau nevoie
    O mamă a ajuns în spital cu malnutriție pentru că nu mânca mai nimic ca să le dea copiilor hrană de care aveau nevoie

    O mamă singură, care trăiește cu o singură masă pe zi pentru a-și putea hrăni copiii pe fondul crizei economice, a fost spitalizată de două ori din cauza malnutriției.

    A mânca sau nu placenta după naștere? Ce a decis o proaspătă mămică
    A mânca sau nu placenta după naștere? Ce a decis o proaspătă mămică

    Placentofagia (mâncatul propriei placente după naștere) este întâlnită la aproape toate mamiferele, însă printre oameni, această inițiativă nu e foarte...

    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca
    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca

    O legumă delicioasă, plină de nutrienți și foarte populară în bucătăria internațională, sparanghelul poate fi gătit în diverse modalități, oferindu-le felurilor de...

    O fetiță de 5 ani a murit după ce s-a înecat în timp ce mânca. „A fost cel mai ciudat și ultimul „mami” auzit de la ea”
    O fetiță de 5 ani a murit după ce s-a înecat în timp ce mânca. „A fost cel mai ciudat și ultimul „mami” auzit de la ea”

    Pierderea unui copil contravine cursului natural pe care ne așteptăm să îl urmeze viața și este, de departe, una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poate trece un...

    © 2024 Qbebe