Top 10 reguli alimentare sănătoase care nu au fost demonstrate științific

Nu mânca după ora 6 seara, mănâncă în cantități mici și des sunt câteva dintre regulile alimentare pe care le-ați auzit deja cu siguranță. Au fost promovate o serie de mituri privind alimentația sănătoasă care nu au la bază niciun fel de dovadă științifică, pe care le veți afla explicate în detaliu chiar aici.

1. Caloriile consumate seara/noaptea îngrașă mai mult decât cele din timpul zilei

Conform doctorului John Foreyt, directorul Centrului de Cercetare in Medicină Comportamentală din Colegiul Baylor caloriile sunt calorii și nu are nicio relevanță momentul în care le consumați. Ce contează cu adevărat este cantitatea totală de calorii, respectiv dacă ingerați mai multe calorii decât vă trebuie. Ce se întâmplă cel mai adesea este că persoanele care mănâncă târziu sunt adeseori lihnite și tind să se supraalimenteze.

reguli alimentare sanatoase

2. Folosiți margarină în loc de unt

Adevărul este că margarina și untul au aceeași cantitate de calorii. Însă în vreme ce margarina, fabricată din uleiuri vegetale, a fost introdusă în comerț sub forma unei alternative mai sănătoase pentru unt (care conține colesterol și grăsime saturată), există produse care sunt nesănătoase deoarece conțin grăsimi trans (cu un impact negativ asupra colesterolului și sănătății inimii).

3. Ouăle nu sunt bune

Ouăle conțin o cantitate semnificativă de colesterol în gălbenușuri - aproximativ 211 mg pentru un ou mai mare (colesterolul este recunoscut a contribui la blocarea arterelor și la atacul de cord). Majoritatea persoanelor sănătoase pot mânca un ou pe zi fără a avea nicio problemă de sănătate, susține profesorul de nutriție de la Universitatea de Stat Penn, Penny Kris- Etherton. Nutriționstul Michelle Davenport susține că o combinație de grăsime și proteine stimulează sațietatea; iar gălbenușul este plin de acizi grasi esențiali și acid arahidonic. Singurul motiv de îngrijorare pe care îl prezintă ouăle conform specialistului este că au în compoziție 2 grame de grăsime saturată, respectiv 10% din DZR (persoanele diabetice sau cu probleme cardiace trebuie să limiteze aportul la mai puțin de 300-200 mg pe zi).

4. Carbohidrații îngrașă

Conform profesorului Jena Harvey-Berino, șef al departamentului de nutriție și științe alimentare din Universitatea Vermont, nu există nicio informație legată de carbohidrați care să predispună la îngrășare, contrazicând dieta Atkins. Un consum prea mare de calorii este singurul lucru care îngrașă. Nu există niciun dubiu că alimentele dulci și cu carbohidrații rafinați precum pâinea albă, pastele și gosoșile nu sunt benefice sănătății. Dar nu are niciun sens să eliminați carbohidrații buni cum sunt cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele. În plus, se pare că deși prin dietele cu puțini carbohidrați se slăbește mai mult inițial, pe termen lung câștigul ponderal este mai mare.

reguli alimentare sanatoase

5. Radiațiile de la microunde creează compuși periculoși în alimente

Majoritatea persoanelor își imaginează niște scene apocaliptice, precum cele din uzinele nucleare când folosesc cuptorul cu microunde; aflați însă există că o multitudine de tipuri de radiații, iar cele folosite în mod uzual pentru a găti alimentele sunt de multe ori mai slabe decât razele x sau razele gamma, conform medicului Robert Brackett, director al Centrului Național pentru Siguranța Alimentelor și Tehnologie din Institutul Illinois de Tehnologie. Iar modificările care apare la alimentele de la microunde provin de la căldura generată în interiorul mâncării și nu de la microunde. De fapt, această metodă de a găti nu diferă mult de la alte metode de gătit care utilizează căldura.

6. Mai multe mese mici pe parcursul zilei sunt mai bune decât câteva mese mari

Metabolismul nostru se revitalizează ușor de fiecare dată când mâncăm deoarece corpul procesează ce am consumat. Prin urmare mai multe mese mici în locul câtorva mai puține, mai mari, schimbă metabolismul mai des și arde mai multe calorii. Medicul John Foreyt susține că diferența de calorii este atât de mică încât nu contează semnificativ. Mitzi Dulan, nutriționist, recomandă să optați pentru 3 mese pe zi și o singură gustare (6 gustări mici pot fi insuficiente și când pare că mâncați neîncetat, este ușor să acumulați prea multe calorii).

7. Alimentele cu puțină grăsime sau fără grăsime nu au calorii

Este posibil ca o porție dintr-un aliment degresat sau parțial degresat să aibă mai puțin calorii decât unul cu grăsime integrală. Însă adevărul este că multe alimente procesate conține la fel de multe calorii ca varianta integrală sau chiar în plus (pot avea în compoziție făină, sare, amidon sau îndulcitori pentru a îmbunătăți aroma și textura). Verificați în acest sens întotdeauna eticheta; acest tip de alimente pot cauza obezitate, sindrom metabolic, diabet, boală cardiacă, naștere prematură și depresie.

reguli alimentare sanatoase

8. Toată lumea trebuie să consume cereale

Această idee nu este una demonstrată științific. Cerealele conțin puține nutrimente comparativ cu alte alimente precum legumele și sunt bogate într-o substanță denumită acid fitic care creează conexiuni cu mineralele esențiale din intestin și le împiedică să fie asimilate adecvat. În plus grâul, cea mai cunoscută cereală, este responsabilă de numeroase probleme de sănătate (intoleranța la gluten este cea mai frecventă), precum leziuni ale mucoasei intestinale, dureri, balonare, alterarea tranzitului intestinal și oboseală.

9. Un adaos de sare când gătiți adaugă sodiu la alimente

Adevărul este că sarea adăugată în apa care fierbe poate ajuta legumele să fie mai nutritive, iar cantitatea care rămâne în alimente este de fapt infimă. Sodiul constituie o cauză binecunoscută pentru hipertensiune, însă dacă este adăugat în apa de gătit contribuie la reducerea pierderii nutrimentelor din legume în apa, conform autorului Harold McGee. De asemenea, sarea accelerează procesul de gătit și astfel nu se vor pierde multe nutrimente printr-un gătit excesiv. Nu trebuie adăugat mai mult de 1 linguriță de sare pe cana de apă.

10. Puiul trebuie consumat fără piele

Acest mit binecunoscut a privat multe persoane de savoarea unei piei de pui crocantă, cea mai des întâlnită sursă de proteine animale. Însă, 340 grame de piept de pui cu piele conține doar cu 2.5 grăsime saturată și cu 50 calorii mai mult decât varianta fără piele.

Citește și: Regimuri alimentare sanatoase ideale si pentru mama si pentru copil 

Surse: 

www.womenshealthmag.com; www.niddk.nih.gov; www.eatingwell.com; https://authoritynutrition.com; www.cookinglight.com

Super alimente sănătoase despre care nu știi că ar trebui să le mănânci

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sănătatea copilului: reguli pentru urechi sănătoase în sezonul rece
    Sănătatea copilului: reguli pentru urechi sănătoase în sezonul rece

    Sezonul rece este caracterizat de frecvente infecții respiratorii, motiv pentru care și urechile ajung adeseori afectate. Vei descoperi aici o serie de sfaturi și recomandări pentru ca...

    Top 10 reguli de baza pentru o erectie de senzatie
    Top 10 reguli de baza pentru o erectie de senzatie

    "Nici un penis nu e o insula vulcanica", spune doctorul urolog J. Stephen Jones. Caci daca ar fi, s-ar comporta exemplar, in consecinta: calm si la locul lui in timpul zilei, si cu...

    5 superputeri pe care le au femeile! Sunt dovedite stiintific
    5 superputeri pe care le au femeile! Sunt dovedite stiintific

    Pentru barbati femeile sunt cele mai neintelese creaturi aflate pe acest pamant. Ele poseda o multime de abilitati uluitoare pe care barbatii abia acum au inceput sa le inteleaga. Desi...

    Declarația radicală a unui psiholog de top: Copiii au nevoie de reguli mai mult decât de afecțiune
    Declarația radicală a unui psiholog de top: Copiii au nevoie de reguli mai mult decât de afecțiune

    Un psiholog renumit precizează faptul că, pentru a fi cât mai bine pregătit pentru viața de adult, un copil are nevoie mai mult de „structură" decât de...

    DOVEDIT stiintific! Parintii care fac aceste lucruri au copii de succes
    DOVEDIT stiintific! Parintii care fac aceste lucruri au copii de succes

    Telul evident al fiecarui parinte este sa aiba un copil fericit care sa devina un adult de succes. Care sunt abordarile care vor duce la indeplinirea acestui tel veti afla in continuare.

    Lista pe care orice părinte trebuie să o știe. 5 alimente care pot da infecții alimentare
    Lista pe care orice părinte trebuie să o știe. 5 alimente care pot da infecții alimentare

    Toxiinfecțiile alimentare intervin când se consumă alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau toxine. Iată ce alimente le pot genera și ce măsuri să iei pentru a-ți proteja...

    Există un motiv științific care explică mirosul minunat al bebelușilor
    Există un motiv științific care explică mirosul minunat al bebelușilor

    Nu există persoană care să țină în brațe un bebeluș fără să tragă adânc în piept mirosul specific al micuțului. Mulți cred că este doar combinația produselor...

    © 2019 Qbebe