Dieta Cambridge: dieta perfectă pentru a pierde repede multe kilograme

Dieta Cambridge: dieta perfectă pentru a pierde repede multe kilograme

Irina Burghelea

Dieta Cambridge este cea care susține că poți pierde până la șase kilograme pe lună, iar unii adepți ai acestei cure afirmă că au slăbit chiar și aproape un kilogram pe zi, respectând cu strictețe planul alimentar.

Ce este dieta Cambridge?

Fondată de biochimistul dr. Alan Howard, care a lucrat la "Dunn Nutrition Laboratory" din Cambridge, și de partenerul său, Ian McLean-Baird, dieta Cambridge a fost creată după ce cuplul de cercetători și-a unit forțele pentru a dezvolta "regimul alimentar perfect". După mai multe ore de cercetare, programul de slăbit pe care l-au lansat în Marea Britanie, în anul 1984, devenea unul dintre cele mai restrictive din lume, special conceput pentru a oferi rezultate rapide și uimitoare.

Denumită inițial dieta Cambridge, astăzi este cunoscută și ca dieta 1:1 Cambridge Weight Plan - Planul de Greutate Cambridge. Programul presupune consumul unor produse, cum ar fi batoane proteice, băuturi, supe și shake-uri, combinate cu o dietă foarte scăzută în calorii, ce poate fi ținută cel mult 12 săptămâni. Medicii britanici însă recomandă o astfel de dietă, atât de scăzută în calorii doar „sub supraveghere medicală”, susținând că un astfel de program nu trebuie considerat ca "o prima opțiune pentru a gestiona obezitatea". Înainte de dieta Cambridge, însă, nu exista nicio dietă sub 1000 kilocalorii, care să conțină toate elementele nutritive necesare pentru viață și să îndeplinească cerințele restrictive ale unei diete redusă în calorii.

slata de legume pusa sub lupa pentru a afla caloriile

Cum funcționează dieta Cambridge?

Există patru etape principale pentru programul de slăbit Cambridge: pregătirea, scăderea în greutate, stabilizarea și gestionarea greutății pe termen lung. Scopul dietei este de a forța organismul să intre în stare de cetoză, adică să ardă grăsimi, prin consumul a unui număr foarte mic de calorii. Practic, cu cât primește mai puțina hrană, cu atât organismul va începe să ardă grăsimea pentru a-și asigura aportul de energie necesar pentru funcționare. Deși majoritatea oamenilor încep cu primul pas, este bine să apelezi la un consultant care să te sfătuiască exact care pas ți se potrivește cel mai bine. Medicii recomandă, întrucât dieta este extrem de restrictivă și impune un consum zilnic de calorii mic - între 400 și 1500 pe zi, în funcție de greutatea ta, ca dieta să fie ținută numai sub supravegherea unui specialist.

Practic, această dietă se poate ține numai cu alimentele oferite de către programele speciale care se ocupă de această metodă de slăbire. La baza ei stau shake-uri, supe si terci de ovăz, toate la plic, cu cele mai diverse arome. Iată câteva exemple:

  • Cartofi wedges cu chilli
  • Vită cu orez
  • Risotto cu ovăz
  • Pui afumat cu chorizo și fasole
  • Supă cu pui și ciuperci
  • Gulaș
  • Paste cu pesto verde
  • Terci cu mere și scorțișoară
  • Ciocolată cu fructe de pădure
  • Toffee cu măr și căpșuni
  • Caramel sărat cu mentă și ciocolată
  • Latte cu ciocolată

Toate au același conținut proteic (o porție din oricare produs, conține 14 grame de proteine, cât o porție de friptură), însă gusturi diferite. Shake-urile au aromă de căpșuni și banane, supele au arome de pui, ardei iute, roșii, legume ciuperci, praz sau cartofi. Terciurile au arome de arțar, nuci pecan sau mere și scorțisoară, iar batoanele moi vin cu arome de caramel, ciocolată si portocale cu ciocolată, afine, mentă cu ciocolată sau arahide. Astfel, în total, o porție de produs Cambridge conține:

  • calorii – 140 kcal;
  • proteine ​​- 15 g;
  • carbohidrați – 18 g;
  • grăsimi – 1 g;
  • sodiu – 0,5 g;
  • fibre dietetice – 1,3 g.

Astfel, dieta Cambridge are un conținut extrem de scăzut în calorii, dar oferă organismului elementele nutritive de care are nevoie, limitând aportul de calorii. Accesul la aceste produse însă este restrictiv, fiind posibil numai prin intermediul unor consultanți autorizați, care au competențe în a te ghida în menținerea dietei.

castron cu supa verde cu un zucchini alaturi si cu o frunza de patrunjel

Iată care sunt etapele dietei Cambridge:

  1. Prima etapă a planului, cunoscut sub numele de „Etapa de înlocuire a dietei totale”, consumi între 450 și 600 de calorii pe zi, sub forma a trei sau patru produse Cambridge pentru înlocuirea mesei și neapărat minim 2,5 litri de apă pe zi. Etapa aceasta este și cea mai lungă, durează între 2 şi 12 săptămâni. Odată ce prima etapă este finalizată, consumul zilnic crește constant pe măsură ce bifezi etapele și începi să reintroduci produse normale înapoi în alimentație. Kerensa Preedy-Houston de la Cambridge Weight Plan explică faptul că unul dintre motivele pentru care dieta Cambridge are rezultate vizibile rapide se datorează faptului că, în prima etapă, corpul intră în cetoză , adică începe să ardă grăsimi în loc de carbohidrați.
  2. A doua etapă crește numărul de calorii la 800 pe zi, iar toate trebuie să provină din maxim 3 produse proteice, lapte degresat, sucuri din fructe și legume și supe. Durata ei este de o săptămână.
  3. A treia etapă presupune servirea a 3 mese pe zi, dar care nu trebuie să depășească 1000 de calorii, 2 produse proteice și se pot mânca și 1-2 alimente solide.
  4. Ultima etapă presupune întreținerea greutății, și devine mai flexibilă, permițând o singură masă pe zi mai abundentă, însă nu se vor depăși 1400-1500 de calorii pe zi. Se consumă un baton proteic pe zi, multă apă, cele 3 mese principale pe zi. Această etapă este și cea finală care poate fi ținută pînă ce ajungi la greutatea dorită.

În primele etape, exercițiile fizice nu sunt indicate, dar pe măsură ce planul progresează, mișcarea poate fi introdusă în planul de slăbit, pentru a rămâne activ.

Meniul dietei Cambridge

  • Pentru prima etapă: Mic dejun - o salată de legume verzi, 1 terci Cambridge, ceai verde fără zahăr. Prânz - o salată vegetală + 1 supă Cambridge. Cină - 1 salată grecească + cocktail de mare.
  • Pentru a doua etapă: Mic dejun - 1 cocktail de shake pudră de lapte degresat și proteine ​​de soia cu aromă de ciocolată. Prânz - ciorbă de lapte degresat și proteină de soia pudră cu aromă de pui și ciuperci. Cină - lapte degresat și un amestec de cereale integrale. Gustare - baton de proteine

grup de alimente sanatoase asezate pe o masa

Este eficientă dieta Cambridge?

Dieta Cambridge este renumită pentru că oferă rezultate vizibile, rapide, mai ales după ce primele câteva etape ale planului alimentar sunt finalizate. Consumând aproximativ 400 de calorii în medie pe zi, fondatorii dietei Cambridge consideră că poți pierde până la șase kilograme pe lună. Odată ce obiectivul este atins, programul este un proces care te învață cum să revii la o dietă normală, ce implică educarea gusturilor alimentare și controlul porțiilor de mâncare. Deși a primit un feedback pozitiv de la oamenii care au obținut rezultate incredibile, medicii britanici avertizează că dietele cu un conținut scăzut de calorii „nu sunt o strategie bună de gestionare a greutății pe termen lung” și „trebuie folosite doar ca parte a unui plan mai larg de pierdere a kilogramelor în plus”.

Există o serie de vedete care susțin dieta Cambridge ca o modalitate eficientă de a pierde în greutate. Vedeta și actrița Martine McCutcheon din Loose Women a dezvăluit că a pierdut peste șase kilograme cu acest plan, pe care pur și simplu l-a adorat. Vedeta de televiziune Jennifer Ellison a pierdut spectaculos în greutate cu planul de slăbit Cambridge, ajungând de la dimensiunea 18 la dimensiunea 10. În ceea ce privește menținerea greutății, planul de slăbit Cambridge spune: „Cercetările sugerează că adepții noștri care continuă să înlocuiască o masă cu un produs Cambridge în fiecare zi revin mai ușor la greutatea dorită.”

Cât costă dieta Cambridge?

Prețurile variază de la consultant la consultant, dar în medie majoritatea programelor Cambridge oferă costul unei mese de aproximativ 3 Euro, deci 15 lei. Este mai ieftin decât un prânz la un restaurant de cartier. Prin urmare, pentru o lună din prima etapă ai putea ajunge la 1200-1500 de lei pe lună. Avantajele majore sunt că poti purta după tine mesele oriunde și nu trebuie să mai gătești.

Efectele secundare ale dietei Cambridge

Deși dieta Cambridge presupune pierderea în greutate, unele persoane au susținut că s-au confruntat cu respirația urât mirositoare și constipație. Kerensa Preedy-Houston de la Cambridge Weight Plan (CWP) a spus că „programul este, în general, foarte bine tolerat, dar unii clienți au efecte secundare. De exemplu, am observat cazuri de calculi biliari, dar ar trebui să reținem că persoanele care sunt supraponderale sau obeze pot prezenta și pietre biliare. Guta este o altă afecțiune pe care am văzut-o. Acest lucru este cauzat de faptul că atunci când oamenii pierd în greutate, crește nivelul acidului uric, astfel crește și riscul apariției gutei.” Un alt efect secundar remarcat de unele persoane care au urmat dieta este mai puțin fizic, dar va avea în continuare un impact asupra vieții tale. Înlocuirea aproape a tuturor meselor cu shake-uri sau produse specifice face ca gătitul să fie aproape inexistent, dar, pe de altă parte, cel puțin vei economi bani.

Reguli importante de respectat în timpul dietei Cambridge

  • Continuă să bei apă - 60% din consumul zilnic de apă provine din alimente pe care le consumi, astfel încât atunci când urmezi o dietă saracă în calorii, trebuie să bei mult mai multă apă pentru a compensa. Specialiștii planului de slăbit Cambridge recomandă să bei 2,25 litri pe zi – 3 litri.
  • Dormi suficient- Odihnește-te cât mai mult, mai ales în primele câteva săptămâni de program. Un organism odihnit va fi mai puțin flămând și va lupta mai bine cu poftele culinare.
  • Profită de ceaiuri - Deși dieta Cambridge încurajează consumul de multă apă, este permis și ceaiul de plante și fructe. Ceaiul de mușețel te va ajuta să te odihnești noaptea, iar cel de mentă ar putea ajuta la combaterea unora dintre potențialele efecte secundare ale dietei, cum ar fi constipația.
  • Legumele verzi nu trebuie să lipsească din alimentație - Legumele verzi, cum ar fi spanac, salată verde, năsturel, castraveți sau țelină, sunt alegerea perfectă pentru prânz, având un conținut scăzut de calorii.
 
Surse: one2onediet.com, CambridgeNews.co.uk, news-medical.net

Surse foto: pixabay.com istockphotos.com

Articolul urmator
Cum se ține dieta lichidă dr. Now și ce beneficii are
Cum se ține dieta lichidă dr. Now și ce beneficii are

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate
    Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate

    Vrei să slăbești, iar internetul este plin de diete pe care le poți încerca, însă cum știi să o alegi pe cea potrivită pentru tine? Poate acest articol îți va fi...

    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără
    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără

    În ultimul deceniu, cercetările din domeniul dietei și dermatologiei au explodat. Deși se cunoștea de mult timp legătura dintre factorii alimentari și modificările cutanate,...

    A părăsit-o pentru cea mai bună prietenă a ei. Ea s-a răzbunat și cu dietă și sport a devenit model
    A părăsit-o pentru cea mai bună prietenă a ei. Ea s-a răzbunat și cu dietă și sport a devenit model

    Să fii trădat de persoanele în care ai avut încredere și pe care le-ai iubit cel mai mult este cea mai mare durere pe care o poate suferi o persoană. O femeie supraponderală...

    Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”
    Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”

    O mamă a dezvăluit că medicii au forțat-o să îți pună bebelușul la dietă pentru că fiica ei ar fi prea grasă și prea mică pentru vârsta ei.

    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului
    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului

    Dieta GAPS pornește de la premisa că există o legătură între funcțiile sistemului digestiv și creier. Aceasta a fost creată în 2004, de Dr. Natasha Campbell-McBride,...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi
    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi

    Pe măsură ce articulația șoldului face piruete grațioase de-a lungul anilor, uzura își joacă rolul, ducând la o afecțiune care poate fi adesea asociată cu...

    © 2024 Qbebe