Silueta mult visata cu dieta Atkins

Silueta mult visata cu dieta Atkins

Louise Tanase - Contributor

Exista un moment in viata fiecarei femei cand doreste sa dea jos cateva kilograme sau sa fie mai supla. Fie ca te afli dupa nastere sau doar ai kilograme in exces, ai vrea sa incepi o dieta si nu stii ce dieta, cum se tine si ce avantaje sau dezavantaje are fiecare. Dieta Atkins este una dintre cele mai cunoscute diete, insa putine femei stiu ce presupune.

Dieta Atkins a fost creata in 1972 de medicul cardiolog Robert Atkins. In 1992 a fost lansata noua dieta Atkins, care a cunoscut un mare succes.


Principiile dietei Atkins

Atkins sustine ca principala cauza a acumularii kilogramelor in exces este consumul de glucide rafinate (zahar, siropuri bogate in fructoza, faina). El spune ca nici consumul de grasimi saturate nu este atat de periculos pe cat credem, singurele grasimi care trebuie evitate fiind grasimile trans (provenind din surse cum sunt uleiurile hidrogenate). Dieta recomanda renuntarea la prajituri, biscuiti, paste fainoase, bomboane, ciocolata, inghetata, chipsuri / cartofi prajiti si margarina.

 

 

Avantajele

1. Atkins a demonstrat in decursul anilor ca dieta sa produce arderea grasimilor mai usor decat alte diete, in conditiile consumarii unui numar egal de calorii.
2. Dieta, bazata pe reducerea consumului de glucide, nu este una restrictiva. Presupune renuntarea la zahar si glucide rafinate, dar permite consumarea mai multor feluri de carne, peste si legume preparate gustos - poti folosi untul, smantana, condimentele si verdeata.
3. Dieta Atkins este o metoda sigura si eficienta de a-ti mentine greutatea. Problema cu alte diete (sarace in proteine si calorii) este ca atunci cand te intorci la vechile obiceiuri alimentare se intorc si kilogramele pierdute. Mentinerea greutatii obtinute prin Dieta Atkins se explica prin faptul ca numarul de calorii consumate in cele patru faze nu difera foarte mult.
4. Dieta Atkins te energizeaza si vei fi dispusa sa faci exercitii fizice ceea ce duce la inlocuirea tesutului gras cu masa musculara si la pierderea in greutate.
5. Reducerea aportului de carbohidrati are efecte pozitive: scaderea colesterolului si a trigliceridelor din sange, moderarea glicemiei si reducerea tensiunii arteriale.

Dezavantajele

Criticii sustin ca nu oricine poate tine aceasta dieta, majoritatea renuntand in primele doua saptamani, atunci cand cantitatea de glucide permisa este foarte mica.
Reactiile adverse ale dietei sunt: lipsa energiei si stari de oboseala la inceputul dietei, constipatie, etc.


Etapele dietei Atkins


Dieta Atkins este formata din patru etape: inducerea, scaderea in greutate, pre-mentinerea si mentinerea. Daca vei respecta etapele, pierderea kilogramelor in plus va fi definitiva.


Etapa 1 - Inducerea


Inducerea dureaza 14 zile si determina organismul sa arda grasimile in plus. Atunci cand reduci aportul de glucide, organismul este obligat sa foloseasca grasimile pe post de combustibil pentru energie, rezultatul fiind scaderea greutatii. La sfarsitul etapei vei observa rezultatele. Inducerea este cea mai usoara etapa a dietei deoarece consta intr-un regim strict care functioneaza mereu.
Inducerea va stabiliza nivelul glucozei in sange si reactiile adverse ca oboseala si schimbarile de dispozitie vor fi eliminate.

Alimente permise: peste, carne de pasare si vita, mezeluri, fructe de mare, oua, branzeturi, legume, condimente, apa minerala.

Reguli pentru etapa inducerii
• Consuma cel mult 20 grame de glucide pe zi. Cel putin 12-15 grame trebuie sa provina din legume.
• Nu exista restrictii la combinatiile de lipide si proteine: pui, peste, carne rosie, unt, oua, maioneza, uleiuri vegetale.
• Nu consuma fructe, paine, paste fainoase sau lactate (cu exceptia branzei, smantanei si untului), alune sau nuci.
• Alimentele care contin si proteine si glucide sunt interzise in aceasta etapa.
• Consuma indulcitori artificiali (zaharina).
Bea 2 litri de apa pe zi pentru a preveni constipatia si a elimina toxinele.
Ia multivitamine care contin minerale (calciu, magneziu si potasiu), dar nu contin fier.


Etapa 2 - Scaderea in greutate


Ritmul accelerat de slabire din etapa inducerii incetineste si se stabilizeaza datorita introducerii treptate a alimentelor bogate in nutrienti. Aceasta etapa este perfecta pentru cele care vor sa slabeasca doar cateva kilograme, sau pur si simplu sa adopte un stil de viata sanatos.

Acum aportul de glucide creste cu 5 grame pe zi, pana cand pierderea kilogramelor este incetinita. Continua etapa pana cand ai cu 3-5 kg. in plus fata de greutatea ideala. Glucidele sunt obtinute doar din legume. Portiile de legume devin mai numeroase; poti adauga nuci, seminte si unele fructe. Aceasta etapa nu presupune inlocuirea proteinelor si lipidelor cu glucide, ci modificarea raportului dintre acestea, in favoarea lipidelor si proteinelor. In aceasta etapa vei afla care sunt parametrii stilului tau de viata. Vei descoperi nivelul maxim al aportului de glucide care poate fi suportat de metabolismul tau, pentru a continua scaderea in greutate. Cand afli cum reactioneaza orgamismul tau poti adauga noi alimente pentru a continua sa slabesti. Ritmul in care kilogramele si centimetrii din talie dispar este mai lent decat in prima etapa.

Atentie! Introducerea glucidelor in plus nu echivaleaza cu intoarcerea la consumul alimentelor bogate in zahar, faina alba si alte glucide. Cantitatea glucidelor consumate ramane la fel de importanta ca si calitatea.


 

Etapa 3 - Pre-mentinerea


Etapa 3 incepe atunci cand ai mai mult cu 3-5 kg decat greutatea ta ideala. Aceasta etapa este una de tranzitie in care iti vei perfectiona obiceiurile alimentare pentru un stil de viata sanatos si presupune cresterea aportului de glucide corelata cu pierderea in greutate. Saptamanal consumul de glucide va creste cu 10 grame.

Vei mari aportul de glucide pana vei slabi mai putin de jumatate de kilogram pe saptamana. Continua pana ajungi la greutatea dorita. Scopul este atingerea echilibrului aportului de glucide (Echilibrul Glucidic Atkins), la care nici nu te ingrasi, nici nu slabesti. Daca ai atins greutatea dorita, ramai la acest nivel timp de o luna, inainte de a creste consumul de glucide cu inca 10 grame, apoi, daca ai inceput sa cresti in greutate, scade cele 10 grame si ai ajuns la starea de echilibru numita Echilibrul Glucidic Atkins.

Pierderea in greutate nu se produce in mod uniform. Daca atunci cand cresti aportul de glucide observi ca nu mai slabesti, ci ca iei in greutate, trebuie sa te intorci la etapa precedenta. Desi poate dura chiar si trei luni pentru a pierde ultimele kilograme si sa descoperi Echilibrul Glucidic Atkins, ritmul lent este esential pentru reusita dietei.

Etapa 4 - Mentinerea


Ai greutatea ideala. Poti sa alegi dintr-o varietate mai mare de alimente si sa consumi mai multe glucide decat in etapele precedente. Nu uita insa ca in cele mai multe cazuri castigam lupta cu kilogramele pentru a pierde razboiul cu mentinerea greutatii.

Echilibrul Glucidic Atkins reprezinta cantitatea de glucide pe care o poti consuma pentru a-ti mentine greutatea. Nu depasi acest numar, iar greutatea ta va fluctua doar in intervalul normal de 1-2 kilograme.
Aceasta etapa si obiceiurile alimentare sanatoase trebuie sa devina un mod de viata. Cantareste-te o data pe luna; cand ai cu 2,5 kilograme mai mult decat greutatea ideala, reincepe etapa de inducere, apoi treci repede la cea de pierdere in greutate, pentru ca in 7 zile sa ajungi din nou la greutatea ideala. Nivelul ideal al consumului de glucide este cel la care nu ai senzatia de foame, dar nici nu te ingrasi.

Reguli pentru etapa de mentinere:
• ghideaza-ti dieta in functie de echilibrul glucidic propriu.
• consuma glucide naturale, neprocesate, bogate in nutrienti.
• ia suplimente nutritive.
• incearca noi retete culinare, pentru stimularea apetitului
• nu depasi greutatea dorita cu mai mult de 2 kg

diete rapide
Articolul urmator
Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A părăsit-o pentru cea mai bună prietenă a ei. Ea s-a răzbunat și cu dietă și sport a devenit model
    A părăsit-o pentru cea mai bună prietenă a ei. Ea s-a răzbunat și cu dietă și sport a devenit model

    Să fii trădat de persoanele în care ai avut încredere și pe care le-ai iubit cel mai mult este cea mai mare durere pe care o poate suferi o persoană. O femeie supraponderală...

    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără
    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără

    În ultimul deceniu, cercetările din domeniul dietei și dermatologiei au explodat. Deși se cunoștea de mult timp legătura dintre factorii alimentari și modificările cutanate,...

    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului
    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului

    Dieta GAPS pornește de la premisa că există o legătură între funcțiile sistemului digestiv și creier. Aceasta a fost creată în 2004, de Dr. Natasha Campbell-McBride,...

    Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”
    Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”

    O mamă a dezvăluit că medicii au forțat-o să îți pună bebelușul la dietă pentru că fiica ei ar fi prea grasă și prea mică pentru vârsta ei.

    Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate
    Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate

    Vrei să slăbești, iar internetul este plin de diete pe care le poți încerca, însă cum știi să o alegi pe cea potrivită pentru tine? Poate acest articol îți va fi...

    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi
    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi

    Pe măsură ce articulația șoldului face piruete grațioase de-a lungul anilor, uzura își joacă rolul, ducând la o afecțiune care poate fi adesea asociată cu...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    © 2024 Qbebe