Lanolina: ingredientul ideal de ingrijire a pielii in fiecare stadiu al vietii tale

Lanolina: ingredientul ideal de ingrijire a pielii in fiecare stadiu al vietii tale

Louise Tanase - Contributor

De cum aparem pe lume, pielea noastra se confrunta cu diverse probleme: unele specifice bebelusilor  dermatite), unele mai suparatoare si inestetice (cum este acneea), altele doar deranjante (tenul uscat). Trebuie sa stii ca, pentru fiecare dintre aceste probleme si pentru toate la un loc exista un ingredient natural, miraculos, care ne salveaza pielea de fiecare data: lanolina. Qbebe iti dezvaluie mai multe detalii despre piele, lanolina si despre ritualul corect de ingrijire a pielii pentru fiecare etapa a vietii.

Totul despre piele

Aflata in permanenta comunicare cu celelalte organe si intr-un continuu proces de reinnoire, pielea poate indica disfunctii sau patologii de alte naturi decat dermatologica, ne apara de infectii si este organ receptor al senzatiilor tactile.
Pielea este formata din 3 straturi: epiderma, derma si hipoderma si are 3 functii:
- de protectie: protejeaza corpul de agresiunile de natura mecanica, fizica, chimica si microbiana din mediul exterior, prin mecanisme imunologice si celulare, dar si datorita capacitatii sale de impermeabilitate, puterii si flexibilitatii sale.
- de transmisie: are rolul de a transmite informatii intre mediul inconjurator si corp prin numeroasele terminatii nervoase care primesc stimuli tactili, termali si durerosi.
- de realizare a schimburilor: deoarece pielea este mediul multiplelor schimburi realizate intre corp si mediul exterior. Pielea este implicata in mecanisme complexe, cum ar fi reglarea temperaturii corpului (prin eliminarea caldurii si evaporarea sudorii secretate de glandele sudoripare, precum si eliminarea a mare parte din toxinele prezente in organism) si sinteza vitaminei D, esentiala pentru dezvoltarea oaselor.

Totul despre lanolina

 

Lanolina este o substanta galbuie semisolida, cu consistenta grasa, obtinuta prin purificarea si rafinarea unei substante secretate de glandele sebacee din pielea oilor, iar proprietatile sale benefice pielii umane sunt cunoscute inca din Antichitate.

Lanolina si multiplele sale derivate sunt utilizate atat in componenta produselor pentru ingrijire personala (de exemplu, produse cosmetice, cosmetice faciale, produse pentru buze), dar si in componenta produselor de ingrijire a sanatatii.

Lanolina este frecvent utilizata ca ingredient principal al produselor destinate tratamentului de protectie a pielii bebelusilor si copiilor, dar si ca ingredient principal in produsele folosite la prevenirea si tratarea ranilor mameloanelor mamelor care alapteaza. Nefiind toxica, lanolina este o substanta comestibila, de aceea, atunci cand este folosita pentru tratarea mameloanelor, nu trebuie indepartata prin spalare inainte de alaptarea bebelusului, ceea ce o face un ajutor nepretuit in aceasta perioada.

Deoarece lanolina este insolubila in apa, aceasta formeaza impreuna cu apa o emulsie de tip apa in uleiurile stabile. Ea are particularitatea de a putea absorbi si retine de 5 ori greutatea sa de apa, aceasta proprietate facand din lanolina un foarte bun hidratant cutanat. Trebuie sa stii ca lanolina este un emolient foarte bun care catifeleaza pielea, are efecte antiimbatranire si mentine nivelul optim de hidratare a pielii.

Iata o serie de produse in care poate fi introdusa lanolina ca ingredient hidratant: ulei de baie si spuma de baie, produse pentru bebelusi, sapun, spuma de ras, sampon, creme, lapte de corp, produse de ingrijire capilara, produse de machiaj, produse solare, crema de maini. De asemenea, ea este intalnita in produsele menajere (detergenti), iar lanolinele tehnice sunt folosite in industrie la tratarea cuprului, a metalelor, ca lubrifiant, in pictura, cerneala si antidispersant.

Modificarile si problemele pielii de-a lungul vietii au ca solutie lanolina

De la nastere si pana la batranete, pielea se modifica continuu. Dincolo de faptul ca celulele pielii se reinnoiesc periodic, structura, aspectul si sanatatea pielii sufera modificari vizibile in fiecare etapa a vietii. Problemele pielii sunt si ele influentate de varsta.

Pielea bebelusului si a copilului - este etapa in care este cel mai aproape de perfectiune. Pielea este neteda, elastica si moale, porii sunt mici, nivelul de hidratare al pielii este optim, secretiile glandelor sebacee sunt minime, iar abilitatea de reparare este maxima. Singurele probleme care apar in aceasta perioada sunt dermatitele (de scutec, de contact, atopice) care insa raspund foarte bine la tratament adecvat. Toate problemele pielii bebelusului trebuie diagnosticate corect de medicul pediatru si tratate conform indicatiilor acestuia. Produsele pe baza de lanolina nu numai previn, ci si trateaza piele uscata si iritata, datorita proprietatilor emoliente si hidratante ale lanolinei. In plus, trateaza cu succes iritatiile pielii aparute din cauze externe (arsuri solare, dermatita de contact), dar si interne (favorizeaza repararea pielii si elimina posibilitatea aparitiei cicatricilor in urma eruptiilor bolilor copilariei).

Pielea adolescentului - Intre 15 si 25 de ani, apar acneea, liniile fine ale ridurilor de expresie si creste marimea porilor. In aceasta perioada a vietii, schimbarile vizibile la nivelul pielii sunt cauzate de cresterea activitatii glandelor sebacee, de scaderea usoara a capacitatii de regenerare si de ritmul innoirii celulare. De asemenea, tot in aceasta etapa poate fi observata aparitia tendintei de uscare a tenului in anotimpul rece. Produsele de ingrijire pentru pielea cu tendinta acneica care se comercializeaza in farmacii sunt cele mai recomandate. Sigur ca, in cazul in care pielea adolescentului manifesta probleme serioase trebuie consultat medicul dermatolog pentru a i se recomanda adolescentului tratamentul adecvat, dar si rutina de ingrijire si, mai ales, produsele potrivite. Datorita faptului ca lanolina ofera pielii capacitatea de reglare mai buna a secretiei glandelor sebacee, produsele pe baza de lanolina sunt esentiale in aceasta perioada. In ceea ce priveste proprietatile regenerative conferite de folosirea lanolinei, produsele cosmetice cu lanolina sunt de un real folos adolescentilor mai ales in perioada post-eruptii acneice, cand pielea se regenereaza si este posibila aparitia cicatricilor.

Pielea adultului - Intre 25 si 45 de ani apar mai multe riduri si tot acum pot sa apara si pistruii (primele semne ale daunelor provocate pielii de catre soare). Pielea incepe si sa arate primele semne de pierdere a elasticitatii (incepe sa se lase) in jurul ochilor si pierderea fermitatii in mai multe zone ale corpului. Unii adulti experimenteaza si acneea in aceasta perioada, indiferent daca au suferit de acnee in perioada adolescentei sau nu. Tot in aceasta etapa a vietii pielea incepe sa isi mai piarda din capacitatea de regenerare, scade productia de colagen si creste cantitatea de tesut corector deteriorat. De asemenea, nivelul de hidratare a pielii scade considerabil. Dupa 45 de ani, pielea se schimba mai evident: textura este mai aspra, ridurile devin mai pronuntate, iar porii sunt vizibil mai mari. Degradarea pielii continua accelerat si scade capacitatea acesteia de regenerare si de protectie imunitara. Toate produsele de ingrijire dupa 25 de ani trebuie sa fie alese in concordanta cu tipul de piele individual. Folosirea produselor cosmetice pe baza de lanolina ajuta pielea sa isi pastreze un nivel optim de hidratare, ii mareste elasticitatea si fermitatea si incetineste semnificativ procesul de imbatranire a pielii.

Pielea mamei -O femeie trece prin numeroase modificari ale corpului de-a lungul vietii, iar pielea nu face exceptie. In sarcina, pielea se extinde in zona abdomenului, pentru ca uterul se mareste, si are nevoie de multa hidratare pentru ca celulele sa nu se rupa si sa apara vergeturi. Apar si petele pigmentare specifice, cauzate de nivelurile mari de hormoni. Apoi urmeaza perioada de dupa nastere, cand pielea incepe sa isi revina la normal. Petele disapr, vergeturile se diminueaza. Sanii raman singurii afectati, pentru ca in timpul alaptarii, mai ales in primele saptamani, pielea din jurul mameloanelor se usuca, iar mameloanele se crapa. Astfel ca pielea sanilor are nevoie de multa hidratare, si trebuie evitata spalarea cu sapun, pentru ca usuca si mai tare. Lanolina este si in acest caz cea mai buna solutie: dupa si inainte de alaptare, mama trebuie sa spele sanii cu apa calda, sa ii tamponeze cu un prosop curat si sa ii maseze cu o crema pe baza de lanolina. 

Iti recomandam Multi-Mam Lanolina

 Multi-Mam Lanolina este un produs destinat ingrijirii mameloanelor sensibile si uscate ale femeilor care alapteaza. Produs natural, inofensiv pentru copii. Nu este necesara indepartarea produsului inainte de alaptare. Fara gust si miros. Se poate utiliza si in cazul nasului uscat si buzelor crapate de la raceala, atat la copil cat si la mama.

Aplicare: Multi-Mam Lanolina poate fi utilizat pe tot parcursul zilei, in orice moment convenabil. Pentru o protectie optima se aplica inainte de alaptare. Se aplica de minim de 2 ori pe zi.

Mod de utilizare: Se inmoaie o cantitate mica de Multi-Mam Lanolina intre varfurile degetelor si se aplica pe intreaga zona a mamelonului. Inainte de utilizare se recomanda a se incalzi usor tubul intre palme.
Ingrediente: Lanolina pura fara conservanti. Produs hipoalergenic.

Articolul urmator
Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer
Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie a organizat o ceremonie funerară pentru sora ei bolnavă în stadiu terminal. "O celebrare magică a vieții și totodată plină de durere"
    O femeie a organizat o ceremonie funerară pentru sora ei bolnavă în stadiu terminal. "O celebrare magică a vieții și totodată plină de durere"

    De la pacienții diagnosticați cu boli în fază terminală primim cele mai importante lecții de viață. Curajul lor de a înfrunta moartea și determinarea lor de a iubi...

    Efectul replicii „vreau să divorțăm”, la fiecare ceartă banală, asupra vieții de cuplu
    Efectul replicii „vreau să divorțăm”, la fiecare ceartă banală, asupra vieții de cuplu

    În orice cuplu există certuri și neînțelegeri. Dar ce se întâmplă când, orice ceartă minoră se termină cu „Vreau să divorțez”? Cum trebuie...

    Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții
    Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții

    Oricine ajunge să fie, la un moment dat, îngrijorat din cauza banilor. De altfel, există studii care arată că stresul financiar este una dintre cele mai comune și persistente...

    Ce mari au crescut copiii Adelei Popescu! Vedeta vorbește cu fiecare ocazie deschis despre provocările vieții de părinte cu trei băieți
    Ce mari au crescut copiii Adelei Popescu! Vedeta vorbește cu fiecare ocazie deschis despre provocările vieții de părinte cu trei băieți

    Adela Popescu este actriță, cântăreață și a prezentat una dintre cele mai îndrăgite emisiuni de televiziune de la noi. Formează un cuplu alături de Radu Vâlcan de...

    Avea cancer în stadiu terminal, dar băiețelul de nouă ani a luptat feroce cu boala ca să își cunoască surioara
    Avea cancer în stadiu terminal, dar băiețelul de nouă ani a luptat feroce cu boala ca să își cunoască surioara

    Bailey Cooper avea doar nouă ani în 2017, când a fost diagnosticat pentru a doua oară cu o formă agresivă de cancer. Vestea i-a lovit ca un trăsnet pe părinții celui mic,...

    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase
    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase

    Orice gospodină știe să facă sarmale. Dar nu ies la fel de bune ca cele preparate de marii bucătari! Chef Sorin Bontea dezvăluie ingredientul secret pe care îl pune alături de...

    Ce frumos! Un adolescent și-a luat mama bolnavă în stadiu terminal la balul de absolvire
    Ce frumos! Un adolescent și-a luat mama bolnavă în stadiu terminal la balul de absolvire

    Un adolescent de 17 ani din SUA a făcut cel mai frumos gest posibil pentru mama lui, bolnavă de cancer în stadiu terminal. A invitat-o la balul său de absolvire, iar ea a acceptat....

    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

    Dina Aktar era însărcinată în câteva luni când a început să aibă dureri de cap și o tuse persistentă. Tânăra de 29 de ani din Londra, care mai avea...

    © 2024 Qbebe