Bi-interviu: Mama singura vs. Mama casatorita

Bi-interviu: Mama singura vs. Mama casatorita

Alexandra Irimiea

Poate cea mai mare temere a unei mame este sa ramana singura. Sa cresti un copil nu este o misiune usoara nici pentru doi parinti, daramite pentru unul singur. Revista Qbebe iti propune un interviu paralel cu doua mamici, fiecare avand cate un baietel de 7 ani, insa o stare civila diferita: una dintre ele trebuie sa faca fata provocarilor unei mame divortate, iar cealalta povesteste cum este viata de mama casatorita.

Georgiana,

Mama singura


Varsta: 33 ani
Oras: Bucuresti

Copil
Calin Sebastian, aproape 7 ani (Data nasterii: 13 august 2006)

Andreea

Mama casatorita


Varsta: 39 ani
Oras: Campina

Copil
Andrei, 7 ani (Data nasterii: 11 iunie 2006)
 Georgiana  Andrei
Georgiana: Viata mea a luat o cu totul alta directie in momentul in care am devenit mama. Mi-am dorit mult acest copil si am simtit ca minunea s-a intamplat la momentul potrivit. Nimic din viata de mama nu a semanat cu ce a urmat... totul a fost, intr-o oarecare masura, imprevizibil... Am avut unele temeri si asteptari care nu s-au adeverit... si alte intamplari care mi-au schimbat radical viata. Andreea: S-a schimbat total! Bineinteles, in bine! Mi-am dorit un copil cel mai mult pe lume!

1. De cand esti mama singura / casatorita?

Georgiana: Sunt parinte singur /mama singura din anul 2007. Andreea: De 10 ani.

2. Ce inseamna pentru tine sa fii mama singura / casatorita?

Georgiana: Acum, daca stau sa privesc in urma, a fi mama singura e o stare, o insusire a mea. Am uitat sau nu mai stiu cum e sa imparti sarcina de parinte cu altcineva... la nivel formal. Nu mi se pare o povara... desi de multe ori... obosesc. Stiu ca par vorbe din carti, dar cand imi privesc copilul... stiu ca el e partea cea mai buna din doi oameni, cea mai buna parte din mine... Asta imi da putere sa ma odihnesc, sa alung oboseala si sa merg mai departe. Andreea:  Ca parinti, amandoi ne ocupam de copil la fel de mult. Ne-am asumat amandoi rolul de parinte. Mai rar vezi tata sa se implice. Spun asta din experienta mea de copil, tatal meu nu s-a implicat atat de mult in cresterea mea, pe cand sotul meu se ocupa 100%.
 Calin, baietelul Georgianei
  Calin, baietelul Georgianei

3. Care sunt avantajele de a avea un sot? Dar dezavantajele?

Georgiana: Zambesc atunci cand ma gandesc la avantajele / dezavantajele prezentei unui sot. In cazul meu, asa cum am spus si mai sus, nu mai am notiunea de doi intr-o relatie. Sunt destul de multe probleme... in cazul statutului de mama singura, eu impart si iubirea si pedeapsa, eu sunt cea buna si cea rea. (Sa fac o paranteza: Azi la premierea de la concursul de sah fiul meu mi-a spus ca vrea ca la anul sa fiu si eu pe podium, sa concurez alaturi de alti parinti... ceva de genul ca vrea sa fie mandru de mine... m-a amuzat intamplarea pentru ca azi, pe podium, parintii premiati erau doar barbati).
Sunt multe probleme de comunicare, sfatuire, decizie, probleme financiare, de relationare...unde uneori simt nevoia prezentei celuilalt parinte...sa ofere suport, sa impart cu el responsabilitatile.
Andreea: Ai o baza, o siguranta, stii ca nu esti singura la nevoie. Dezavantaje nu stiu daca sunt, nu stiu ce sa zic...

4. Cum ar fi viata ta daca ai fi (din nou) casatorita / mama singura?

Georgiana: Imi inchipui viata de femeie recasatorita mult mai echilibrata decat inainte si cred ca si fiul meu ar fi tare fericit, mai ales ca isi doreste asta pentru mine. Si eu, la randu-mi, nu as face o alegere in acest sens fara a-l consulta. Andreea: Sincera sa fiu, acum nu vad cum m-as descurca, probabil ca pana la urma m-as descurca, dar m-am invatat sa am pe cineva alaturi. Nu ma vad singura.

Calin Sebastian

Andrei, la petrecerea de 7 ani

Mama singura vs. mama casatorita
Ce inseamna sa fii mama singura

5. Crezi ca unei mamici singure ii este mai greu sa creasca un copil?

Georgiana: Da, ii este mai greu unei mamici singure sa creasca un copil... asta ar fi fost o parere initiala. Traind in aceasta stare atatia ani, mi-am schimbat cumva perspectiva. Am muncit dublu, am dormit mai putin, am avut parte de putina distractie, vacante sau relaxare. Cu toate acestea, mi-am educat copilul in spiritul ideilor mele (si cred ca am facut o treaba buna... se poate si mai bine). Nu m-am certat cu nimeni pe autoritatea asupra copilului, nu am dat socoteala asupra timpului petrecut cu fiul meu. Andreea: Categoric ii este mai greu. Banuiesc ca se obisnuieste, dar ii este mult mai greu... Depinde, daca tatal copilului nu s-a implicat deloc nici inainte, atunci este o usurare. In cazul meu, sotul se implica, a stat cu copilul de la 11 luni, de cand m-am intors la serviciu, chiar daca erau ture de 24 de ore. Asadar, depinde de situatie.

6. Care sunt cele mai mari probleme pe care le infrunta o mama singura? (financiare, sociale, mai putin timp liber, etc.)

Georgiana: Problemele cu care ma confrunt sunt variate. Initial, dupa despartirea de tatal fiului meu, am fost daramata psihic, incapabila sa imi asum cum se cuvine rolul de mama. Mi-am revenit cu timpul, viata si-a urmat cursul... Au intervenit si probleme de ordin financiar, probleme de ordin social (felul in care am fost perceputa de cei din jur). Mi-am petrecut marea parte a timpului cu fiul meu. Foarte rar am avut timp pentru mine, cu exceptia vacantelor, cand fiul meu a mers la bunica la tara. Cu toate astea, a fost un timp folosit cumpatat... mai ales cand imi privesc copilul :). Andreea: Cele financiare. Acum, iarasi depinde de situatie, insa daca mama are salariul minim pe economie, sigur are probleme financiare. Ar trebui sa aiba un salariu de cel putin 500-600 de euro ca sa se descurce si cu copilul. Apoi, mai sunt probleme daca lucreaza si nu are cu cine sa lase copilul, daca nu are rude aproape sau o gradinita cu program prelungit. Este un stres. Se gasesc solutii, dar cu costuri.
 Aniversarea lui Andrei
 Aniversarea lui Andrei cu ocazia implinirii varstei de 7 ani

7. Cand a constientizat copilul tau starea ta civila?

Georgiana: Faptul ca sunt singura, Calin l-a stiut inca de la varsta de un an. Nu a prea avut timp sa perceapa familia altfel. Practic... el asa ma stie... mama alaturi de el, iar tata venind din cand in cand. Cel mai acut a simtit lipsa tatalui in primul an de gradinita, pe la trei ani si putin... cand mi-a spus ca nu mai vrea sa il iau de gradinita, sa vina si la el tata sa il ia, asa cum se intampla si in cazul colegilor sai de grupa. M-a intrebat de multe ori eu de ce sunt singura, de ce am ramas singura, de ce m-am despartit de tatal lui. Andreea: Pe la 4, 5 ani s-a izbit de asemenea situatii, dar nu pot spune neaparat ca a constientizat. A cunoscut la scoala o fetita care este crescuta de bunica si a mai pus intrebari.

8. In ce fel consideri ca influenteaza starea ta civila relatia cu propriul copil?

Georgiana: Nu stiu sincer cat afecteaza statutul meu de femeie divortata pe copil. Avem o relatie frumoasa, dar este foarte atasat si de tatal sau, lucru cu care sunt intru totul de acord pentru ca relatia cu tatal il ajuta, sper eu... sa se identifice ca si adult barbat pe mai tarziu. Andreea: L-ar influenta daca as fi mama singura. Am o ruda care este crescuta numai de mama si intreaba de ce nu are tata, de ce nu vine s-o vada. Pe copil il afecteaza intotdeauna, ramane o dorinta de a avea un tata si senzatia ca el este vinovat de ceva.
Sa fii mama singura
 Pentru Calin, Georgiana este si mama si tata

9. Care este relatia copilului tau cu tatal lui? Cat de mult se implica in cresterea si educarea lui?

Georgiana: Am insistat inca de la momentul divortului ca tatal sa aiba o relatie stransa cu fiul meu. Se vad destul de rar. Tatal sau s-a recasatorit si pare sa aiba prea putina disponibilitate pentru el. Nu se exprima foarte des, dar stiu ca puiul sufera, fie ca este amagit ca va petrece timp cu tatal sau, fie ca petrece prea putin timp. Avand in vedere ca sa se vad o data pe luna sau chiar mai rar, implicarea tatalui in educatia copilului nu este foarte importanta sau suficienta (nu gasesc un alt termen). Andreea: Se implica foarte mult. Are grija de el, asa a fost de la inceput, de cand era bebelus. Pana sa implineasca doi ani, copilul nostru statea doar cu unul din parinti, cand cu mine, cand cu el, faceam ture in functie de cum lucram. El este parintele mai permisiv, care ii face pe plac, eu sunt mai mult cu temele, il duc la culcare, dar ca tata, sotul meu se implica foarte mult.

10. Ce sfaturi ai pentru mamele singure din comunitatea Qbebe? Dar pentru cele casatorite?

Georgiana: Nu ma pricep sa dau sfaturi. Ma gandesc la atat: decat o viata plina de minciuna, adulter si mai stiu eu ce alte nenorociri, mai bine singura... cu o viata linistita alaturi de copilul meu. Ma cred in stare si ma rog sa pot "sa dau aripi" fiului meu pentru a deveni ceea ce isi doreste in viata si sa am intelepciunea sa il cresc cat mai frumos... avand spiritul liber. Andreea: Pentru mamele singure le doresc mult curaj, sa aiba incredere ca vor reusi sa creasca un copil chiar daca s-a intamplat situatia respectiva. Sa treaca peste animozitatile cu fostul sot, sa incerce sa-l implice ca parinte pentru ca un copil sufera foarte mult. Bineinteles, trebuie si tatal sa vrea. Sunt parinti care se gandesc ca au scapat de o responsabilitate, platesc pensia alimentara si nu se mai complica sa vada copilul. Intre cunostintele mele stiu persoane care chiar daca si-au dorit un copil, dupa ce s-a nascut, a disparut interesul pentru familie.
Mamelor casatorite le-as spune sa incerce sa pastreze si relatia dintre soti si sa spere ca si sotul va face la fel. Nasterea unui copil bulverseaza un cuplu mai mult decat il aduna. La noi a fost un razboi atomic. In primele trei luni de viata copilul nostru plangea ore-n sir, nonstop.

Voi ce ati face daca ati ramane mame singure?

Articolul urmator
O femeie a căutat în trei țări donatorul perfect pentru a putea deveni mamă singură. "E foarte greu să treci singură prin tot procesul"
O femeie a căutat în trei țări donatorul perfect pentru a putea deveni mamă singură. "E foarte greu să treci singură prin tot procesul"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă își lasă fiica de doi ani acasă singură cât timp este plecată la serviciu. Susține că fetița se poate descurca singură
    O mamă își lasă fiica de doi ani acasă singură cât timp este plecată la serviciu. Susține că fetița se poate descurca singură

    O fetiță de numai 2 ani rămâne singură acasă timp de câteva ore pe zi, atunci când mama ei este plecată la serviciu. Femeia lucrează la un restaurant de peste drum...

    Singura mea rezoluție pentru anul acesta, ca mamă, este să supraviețuiesc
    Singura mea rezoluție pentru anul acesta, ca mamă, este să supraviețuiesc

    La fiecare început de an ne promitem că în următoarele 12 luni vom face tot posibilul pentru a deveni cele mai bune versiuni ale noastre. Vom merge la sala, vom găti mai des...

    O tânără de 24 de ani s-a inseminat singură cu un kit cumpărat de pe internet. Acum este o mamă fericită
    O tânără de 24 de ani s-a inseminat singură cu un kit cumpărat de pe internet. Acum este o mamă fericită

    În timp ce femeile care nu reușesc să conceapă pe cale naturală cheltuie o avere pe tratamente de fertilitate, o femeie din Anglia a rămas însărcinată dupa ce s-a...

    Nebunie pe TikTok: o mamă îi dă bebelușei ei de 6 luni să mănânce singură friptură în sânge
    Nebunie pe TikTok: o mamă îi dă bebelușei ei de 6 luni să mănânce singură friptură în sânge

    O mamă din Statele Unite a stârnit controverse în rândul internauților, în momentul în care a dezvăluit că îi da fetiței sale de 6 luni să...

    O bunică își crește singură cei cinci nepoți, din pensia ei modestă, după ce mama copiilor a plecat
    O bunică își crește singură cei cinci nepoți, din pensia ei modestă, după ce mama copiilor a plecat

    Patru băieți mândri, frumoși și inteligenți au fost părăsiți de mama lor, plecată în lume pentru a-și căuta fericirea. Acum ei sunt crescuți de bunica lor și duc o...

    Suferința copiilor cu părinți plecați în străinătate. „Am o singură poză cu mama”
    Suferința copiilor cu părinți plecați în străinătate. „Am o singură poză cu mama”

    Nu sunt deloc puțini părinții români care sunt nevoiți să își caute de muncă în străinătate, lăsându-și copiii în urmă, în grija bunicilor sau...

    O mamă fără mâini reușește să-și crească singură fiica de patru ani
    O mamă fără mâini reușește să-și crească singură fiica de patru ani

    Sarah Talbi este dovada vie a faptului că dragostea unei mame pentru copilul ei nu cunoaște limite și poate depăși orice. Îndrăgita mămică s-a născut fără brațe, dar acest...

    O mamă și-a încurajat și lăudat fetița de 10 ani care a decis să-și tundă singură părul
    O mamă și-a încurajat și lăudat fetița de 10 ani care a decis să-și tundă singură părul

    Ce fac părinții când își văd copiii cu foarfeca în mână, pregătiți să-și taie părul? Bineînțeles, se asigură că împiedică...

    © 2024 Qbebe