Mămici vedetă: interviu cu Andreea Marin

Mămici vedetă: interviu cu Andreea Marin

Irina Olteanu - Redactor Senior

Andreea Marin este o personalitate care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Jurnalist, producător, vedetă de televiziune și Ambasador Unicef sunt doar câteva dintre ocupațiile care îi ocupă programul zilnic, cea mai importantă dintre toate fiind însă aceea de mamă. Cum este stilul său de parenting, ce activități preferate are Violeta, fetița ei, precum și alte lucruri pe care ni le-a împărtășit din viața de familie vei afla chiar aici.

1. Ești implicată în mai multe proiecte, inclusiv în multe de natură umanitară și ai declarat că te ocupi singură de creșterea și educația Violetei. Cum reușești să faci față provocărilor zilnice? Cine te ajută?

Nu numai că am declarat, că nu ma ajută cu nimic să știe o lume întreagă, dar chiar așa este. A fost alegerea mea, dându-mi seama că la această vârstă de trecere de la copilărie spre adolescență fetița mea are nevoie de mine, în mod special, mai mult ca oricând. A și exprimat lucrul acesta, în diverse moduri. Îmi seamănă foarte mult, doar ochii albaștri sunt diferiți de ai mei, în rest ca fizic și temeperament suntem foarte apropiate, mă uit la ea și îmi amintesc perfect de mine, copilul de altădată. Așa că, mi-am impus un program care nu este ușor, dar care merită, pentru că este vorba de ceea ce este mai important pentru mine: copilul meu, sufletul meu. Mi-am reorganizat programul de lucru, astfel încât când vine de la școală să fiu la dispoziția ei, să povestim, să mâncăm împreună, să avem și timpul nostru de recreere, de citit, pentru pian. Iar dimineața, înainte de școală, la ora 7 fix, ne trezim și avem începutul de zi doar pentru noi.

andreea marin

2. Povestește-ne puțin despre un proiect de suflet.

Cel mai amplu proiect pentru părinți și copii pe care l-am creat, la scurt timp dupa ce am înființat Fundația Prețuiește Viața, este Școala Mamelor, pe care l-am făcut cu tot sufletul, din convingere, și cred că asta a contat cel mai mult, pentru că a devenit în 5 ani unul dintre cele mai cunoscute proiecte benefice în domeniu, la nivel național, dar și peste hotare, psihologi, avocați, specialiști în dezvoltare personală, comunicare, medici, persoane publice și nu în ultimul rând sute de mii de familii au pus umărul ca Școala Mamelor să devină un sprijin la nevoie. Ne puteți găsi pe www.scoalamamelor.ro.

3. Ce anume consideri că s-a schimbat radical în comportamentul tău de când ai devenit mamă?

În primul rând, întreaga viziune asupra vieții, asupra a ceea ce este important cu adevărat. În al doilea rand, modul de a acționa și a simți față de cei din jur, dar chiar și față de mine. Iar prioritatea clară a devenit copilul meu.

4. Care este stilul tău de parenting? Cum îl poți descrie?

Echilibrat. Consider că parintele trebuie să găsească o cale de mijloc: să-i fie și prieten copilului său, dar să aibă și autoritate, pentru a putea fi un ghid bun al acestuia la primii pași în viață. Și, mai ales, să aibă grijă de propriile fapte, pentru că este primul model al copilului său.

5. Cât de importanți consideri că sunt primii 7 ani din viața unui copil?

Baza a ceea ce suntem sunt acești primi ani din viață, cine a spus lucrul acesta a rostit un mare adevăr. Atunci se deplinesc deprinderile, valorile, se creează amintirile care ne pot influența apoi întreagă viață. De aceea, întrucât la maturitate urmează tot felul de provocări, este atât de importantă dragostea și sentimentul de siguranță cu care ne creștem copilul, pentru a-i da un start bun în viață.

andreea marin
andreea marin

6. Care sunt cele mai dragi amintiri ale tale alături de fetița ta?

Zi de zi trăim momente de candoare, care-mi umplu sufletul, dar cu siguranță de neuitat este momentul în care mi-a fost așezată prima oară în brațe, clipa în care am pus-o prima dată la sân. O asemenea emoție nu am trăit niciodată, din niciun motiv, întreaga viață.

7. Ai reușit să îi insufli și Violetei pasiunea pentru acțiuni umanitare. În ce mod ai procedat?

Pur și simplu povestindu-i ce fac și lăsând-o să se implice, acolo unde știam ca ar putea. 

8. Dacă ai alege un singur animal și o singură culoare care să o descrie pe Violeta care ar fi acestea și de ce?

O pisică. Avem doua acasă și este atât de îndragostită de ele, încât mi-a și spus că, atunci când va fi mare, își va face propria "fermă de pisici". Culoarea aleasă e previzibilă: violet.

9. Cu ce probleme te-ai confruntat până în prezent în ceea ce privește creșterea sa? A suferit vreo problemă de sănătate? (dacă da, cum ai gestionat-o și ce sfaturi ai pentru mămicile puse în astfel de situații?)

Da, am trecut și prin momente dificile, așa cum se întâmplă și cu alți micuți, dar mulțumesc lui Dumnezeu că nu a fost nimic de lungă durată sau foarte grav. Însă în momentele de panică, atunci când era bolnăvioară, am realizat că nu mai sunt capricorn, ci o leoaică în adevăratul sens al cuvantului:) Dărâmăm munții când este vorba de sănătatea copiilor noștri. De atunci, m-am implicat din ce în ce mai mult în probleme legate de sistemul de sănătate și m-am documentat cu privire la felul în care se fac lucrurile în medicină peste hotare, visez că, într-un viitor cât mai apropiat, să avem mult mai multă siguranță pentru copiii noștri la noi acasă, din acest punct de vedere. De aceea, pun umărul atât cât îmi stă în putere, cu priceperea mea.

10. Ce activități preferate are fetița ta? Ce activități realizați împreună?

Este foarte energică, îi place fotbalul feminin, poate face cățărări ore în șir, dansează, e atrasă de pian și pictură, dar în egală măsură are o minte structurată ca a mea și este foarte bună la matematică, la engleză, citește mult și cu plăcere, ceea ce mă bucură, pentru că este mai greu când trebuie să impui asta unui copil. Ne place să călătorim "ca fetele", cum spune ea, să hoinărim prin parcuri, să mergem la film și la cumpărături împreună sau să grădinărim și să ne ocupăm de animalele noastre: două pisici, o cățelușă, o veveriță, peștișori și vreo 30 de păsărele viu colorate.

 andreea marin  andreea marin

11. Vă place să gătiți împreună? Care sunt felurile voastre de mâncare preferate? 

Da, ne place, iar de curând a învățat să gătească anumite feluri mai simple și singură. Știu ca este foarte important să avem aceste amintiri împreună în bucătărie. Eu le-am avut cu mama și sunt printre cele mai dragi amintiri ale copilăriei mele.

12. Ai dintotdeauna o siluetă de invidiat și știm că ești o persoană activă. Care este activitatea fizică preferată? Ce alimentație urmezi ? Ce sfaturi le poți oferi mămicilor Qbebe în acest sens?

Nu este adevarat, sunt perioade și perioade. Nu suntem roboți, suntem oameni, uneori, în perioadele stresante mai adăugăm în greutate, important este să avem moderație și să echilibrăm situația când simțim că scapă de sub control. Cam de două ori pe an fac detoxifiere, mai ales că acum am găsit la Brașov exact ceea ce există și la Bodrum, este importantă izolarea de grijile și tentațiile de acasă atunci când faci acest proces și să fii sub supravegherea specialiștilor, nu cred în jumătățile de măsură sau rețetele împrumutate de la prietene, care poate nu mi se potrivesc și îmi pot da sănătatea peste cap. Dincolo de această resetare a corpului, am grijă că în grădina mea să existe legume, fructe, verdețuri pe care noi le îngrijim și știm sigur că nu au parte de chimicale. Din ele gătim și facem și condimente uscate pentru iarnă. Fac sport cât de des pot, îmi place yoga, din când în când câte un masaj, iar în ultimele luni am învățat și că este bine să am grijă de tenul meu, mai ales prin hidratare corectă și demachiere, dar și cu ajutorul unui tratament facial din când în când, măcar preventiv, chiar dacă am o moștenire genetică bună și încă stau foarte bine, la 42 de ani.

13. Ce meserie își dorește Violeta să aibă? Ți-ar plăcea să urmeze cariera ta sau pe a tatălui său?

Este prea devreme pentru astfel de alegeri, nu vreau să-i impun nimic și nici să o direcționez spre ceva anume fără voia ei. Îi deschid mintea spre diverse opțiuni, dorindu-mi să aibă apoi de unde să aleagă. Așa au făcut și părinții mei și le sunt recunoscătoare pentru libertatea pe care mi-au oferit-o.

14. Unde vă place să călătoriți? Ce locuri vă place să vizitați?

Oriunde, hai-hui, fie pe cărări de munte neștiute, fie la mare, în țară sau departe de casă. Călătoria este o metodă de cunoaștere prețioasă pentru mine. Iar Violeta a devenit deja, la 9 ani, un partener de călătorie nemaipomenit. Are imaginație, are haz, curiozitate de a descoperi și energie pozitivă.

andreea marin

15. Ce principii te ajută în viața și în educația Violetei?

Mai degrabă v-aș vorbi de valori: iubirea de sine și iubirea pentru cei din jur și natură, loialitate, cuvânt, dreptate, dorința neobosită de a învăța, disciplina, credința. Și nu ne oprim aici.

16. Cum reușești să o ferești de expuneri nedorite în mass-media?

Fac tot ce pot și pur și simplu o expun cât de puțin posibil, aproape deloc. Nu vreau să crească având ideea că este fiica unor persoane cunoscute. Vreau să evolueze firesc, știind că pentru ea mama este doar mamă. E de ajuns. Nu o anunț când merg la televiziune ca să mă urmarească, va avea timp pe viitor să afle cu ce m-am ocupat, deocamdată ea știe mai mult de munca mea pe tărâm umanitar, pentru că eu consider că de acolo are mult de învățat.

17. Dacă ai putea schimba ceva în viața ta, care ar fi acel lucru?

În ciuda greutăților, cred că viața mea a trebuit să decurgă exact așa cum a fost până acum: cu urcușurile și coborâșurile ei, transformate în lecții de viață. Cu siguranță, însă, de mi-ar sta în putere i-aș aduce înapoi pe oamenii dragi ce sunt astăzi îngerii mei păzitori.

18. Ce sfaturi le poți oferi mămicilor cu o viață profesională activă?

Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar sunt convinsă că simt și ele atunci când se află într-un dezechilibru. La finalul zilei, cei mai importanți sunt cei dragi și în primul rând copiii noștri. Pentru ei merită să renunțăm la anumite beneficii de moment din carieră, pentru că nimic nu poate compensa ceea ce pierdem dacă ne lăsăm duse de val și uităm de acest important amănunt. Și în egală măsură cred că nu trebuie să uite și de sufletul lor, de nevoile lor ca femei, pentru că oricum aceste lipsuri se exprimă cumva în viața noastră mai târziu și nu duc în direcția bună. Este nevoie de o balanță corectă în viață.


Mulțumim Andreei Marin pentru amabilitatea de a participa la interviul nostru.

Articolul urmator
Cât de mult a crescut fiica Ioanei Ginghină! Cum se înțelege vedeta cu adolescenta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce familie frumoasă are Andreea Esca! Vedeta este extrem de mândră de Alexia și Aris
  Ce familie frumoasă are Andreea Esca! Vedeta este extrem de mândră de Alexia și Aris

  Andreea Esca este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi, afirmându-se în universul televiziunii de peste două decenii. Formează un cuplu alături de omul de...

  Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică a împlinit 16 ani! Ce frumoasă este Violeta și ce mesaje i-au transmis părinții ei
  Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică a împlinit 16 ani! Ce frumoasă este Violeta și ce mesaje i-au transmis părinții ei

  Andreea Marin și Ștefan Bănică au format, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase cupluri din showbiz. S-au cunoscut în anul 2005, pe platourile de filmare ale...

  Andreea Bănică, mai sinceră ca niciodată. Ce mărturisiri a făcut despre familia ei
  Andreea Bănică, mai sinceră ca niciodată. Ce mărturisiri a făcut despre familia ei

  Andreea Bănică este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România. Ea a reușit să câștige admirația fanilor săi nu numai prin muzica sa, dar și datorită...

  Ce mari și frumoase au crescut fetițele Andreei Bălan. Uite cât de mult seamănă cu vedeta
  Ce mari și frumoase au crescut fetițele Andreei Bălan. Uite cât de mult seamănă cu vedeta

  Andreea Bălan este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate artiste autohtone. Și-a început cariera muzicală în urmă cu aproape 30 de ani, când la doar 10...

  Ce familie frumoasă are Andreea Bănică! Artista se mândrește cu cei doi copii ai săi, care îi seamănă perfect!
  Ce familie frumoasă are Andreea Bănică! Artista se mândrește cu cei doi copii ai săi, care îi seamănă perfect!

  Andreea Bănică este una dintre cele mai apreciate artiste din România. S-a făcut remarcată a Festivalul Mamaia din 1998 iar ulterior, alături de Claudia Pătrășcanu și Iulia...

  Mamă cool și în spatele rețelelor de socializare? Relația dintre Andreea Esca și copiii ei
  Mamă cool și în spatele rețelelor de socializare? Relația dintre Andreea Esca și copiii ei

  Andreea Esca este o prezență longevivă în televiziunea românească, adunând mai bine de 30 de ani pe micile ecrane. Fiindcă înainte să ajungă la pupitrul...

  Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți
  Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți

  Viață de mămică îi priește Flaviei Mihășan! Deși a renunțat la televiziune în urmă cu trei ani, pentru a se dedică vieții de familie, vedetă este o prezența activă...

  Andreea Bălan vrea custodia exclusivă a celor două fete și continuă procesele. „Toate deciziile sunt la mine, eu am grijă de copii”
  Andreea Bălan vrea custodia exclusivă a celor două fete și continuă procesele. „Toate deciziile sunt la mine, eu am grijă de copii”

  Andreea Bălan se luptă pentru custodia fetițelor ei, Ella și Clara, dar și pentru pensia alimentară retroactivă. Într-un interviu recent pentru VIVA!, artista a dezvăluit că...

  © 2024 Qbebe