Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Concediul de crestere copil: noi modificari la OUG 111/2010

OUG 111/2010, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2011, a adus noi modificari asupra indemnizatiei si concediului pentru cresterea copilului. La doar cateva luni dupa intrarea in vigoare a legii, Parlamentul schimba din nou legea si instituie printre altele interdictia concedierii parintelui aflat in CCC pana la 2 ani.

Care sunt modificarile?

Conform OUG 111/2010, pentru a beneficia de indemnizatie si concediu pentru cresterea copilului, persoanele trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Insa, cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele in care acestea s-au aflat in anumite situatii, precum: au beneficiat de somaj, concedii medicale, pensie de invaliditate, concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului etc.

 

Ordonanta adoptata la sfarsitul anului 2010 interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in urmatoarele situatii:
- salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap
- salariatei/salariatului aflat in plata stimulentului de insertie

De asemenea, extinderea interdictiei de concediere este posibila o singura data, cu pana la 6 luni de la revenirea definitiva a angajatului in unitate.
Noul act normativ schimba insa art. 25, alin. 2 si instituie interdictia concedierii si pentru parintele care a optat pentru un concediu de 2 ani.
In aceeasi masura, legea adoptata prevede ca, la constituirea celor 12 luni in care mama a realizat venituri anterioare nasterii copilului sa se ia in considerare si perioadele in care aceasta a frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, sau universitar la nivelul studiilor universitare de licenta sau de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate in tara sau in strainatate.
Prevederile OUG 111/2010 se aplicau doar femeilor care urmau cursurile de zi la nivelul studiilor de masterat, nu si de licenta, si care se organizau in tara sau intr-un stat membru UE. Proiectul normativ extinde aceste conditii.

 

Ce nu stiai despre OUG 111/2010?

OUG 111/2010, ca multe alte legi, contine si neclaritati care trebuie elucidate.
De exemplu, somajul tehnic se ia in considerare la stabilirea dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului? Raspunsul este „da", ca urmare a art. 2, alin. 5 din OUG 111/2010 care prevede ca perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice sau structurale este perioada asimilata.
Beneficiaza de indemnizatie si persoana careia i s-a redus programul de munca. Este de ajuns si o singura ora de activitate efectuata zilnic pentru a asigura eligibilitatea privind indemnizatia pentru cresterea copilului.

 

In ce priveste situatia in care angajatorul nu a platit contributiile pentru salariat, trebuie stiut ca nu are nicio relevanta plata contributiilor de asigurari sociale. Singura modalitate pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, sau aflarea in una din perioadele asimilate prevazute la art. 2, alin. 5 si 6 din OUG 111/2010.

Foarte important de precizat este si faptul ca majorarea de 600 lei pentru al doilea copil nascut inainte ca primul sa fii implinit 2 ani se acorda doar pentru copiii nascuti dupa data de 1 ianuarie 2011. Astfel, daca unul dintre copii s-a nascut inainte de aceasta data, iar cel de-al doilea dupa 1 ianuarie, parintele nu va beneficia de aceasta majorare. In aceasta situatie ea se va acorda doar in cazul nasterilor duble sau multiple (gemeni, tripleti sau multipleti).

Tichetele de masa sau cele de vacanta sunt considerate venituri si se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Pe de alta parte, veniturile din chirii, dobanzi si din transferul titlurilor de valoare sunt venituri din cedarea folosintei bunurilor, respectiv din investitii si nu pot fi luate in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului (nu sunt venituri din activitati independente).

 

O altfel de concluzie

Modificarile aduse OUG 111/2010 nu fac decat sa completeze o lege si asa destul de controversata, insa lasa neelucidate alte aspecte, precum dreptul ambilor parinti la CCC, simultan, incepand cu anul 2012 (art. 11).


Momentan, Ordonanta prevede ca incepand cu anul viitor, cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului va fi alocata uneia dintre persoanele care a nu a solicitat acest drept (celalalt parinte).

Iar daca acesta nu va solicita dreptul la concediu, celalalt parinte nu va putea beneficia de concediu in locul acestuia.

Procedura de acordare a concediului urmeaza sa fie stabilita printr-un ordin de catre ministrul muncii, familiei si protectiei sociale.

Voi ce parere aveti cu privire la modificarile aduse OUG 111/2010?

Indemnizația de creștere copil în 2019: acte și proceduri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii
  Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii

  In primul an de viata a bebelusului, cea mai mare preocupare a parintilor este cum creste, cat creste, daca creste bine in greutate si inaltime cel mic. Cresterea bebelusilor este insusi...

  7 semne că un copil se află într-un puseu de creștere
  7 semne că un copil se află într-un puseu de creștere

  Creșterea copiilor nu este uniformă. După doi ani, rata de creștere este de circa 6 cm pe an, iar o rată mult mai scăzută poate indica întârzieri în dezvoltare. Sunt...

  Durerile de creștere la copil, informații importante de la medic
  Durerile de creștere la copil, informații importante de la medic

  Durerile de creștere ajung să îngrijoreze părinții de cele mai multe ori pentru că aceștia nu își imaginează gradul de gravitate la care se manifestă, precum și...

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  Generația alfa=copiii născuți după 2010, cei care vor schimba lumea
  Generația alfa=copiii născuți după 2010, cei care vor schimba lumea

  Generația alfa, cea a copiilor școlari din prezent, este considerată drept generația care a suferit cea mai mare transformare pe plan social. Ce spun studiile și oamenii de știință...

  Clipe de coșmar pentru Andreea Bălan: a ajuns cu fetița de 10 luni la urgențe, în concediul din Mauritius
  Clipe de coșmar pentru Andreea Bălan: a ajuns cu fetița de 10 luni la urgențe, în concediul din Mauritius

  Andreea Bălan a trecut prin clipe de coșmar în Mauritius cu cea mai mică dintre fetițe. Călătoria de vis a familiei s-a transformat într-un coșmar cumplit!

  Sfaturi de crestere a copiilor pe care nimeni nu vrea sa le auda
  Sfaturi de crestere a copiilor pe care nimeni nu vrea sa le auda

  Cand e vorba despre cresterea copiilor, sfaturile vin din toate partile. Unele sfaturi despre cresterea copiilor vor fi utile, altele nu, unele de la persoane avizate, altele nu, unele pe...

  © 2019 Qbebe