Concediul de crestere copil inainte si dupa 1 ianuarie 2011: diferente intre drepturile mamelor

Raluca Antonescu

Orice am face se pare ca ordonantele referitoare la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului (OUG 148/2005 si OUG 111/2010) apar mereu in discutie. De ce? Se pare ca de ambele tabere exista nemultumiri generate in principal de valoarea diferita a stimulentului pentru parintii reveniti mai devreme la serviciu, de interdictia concedierii la revenirea in unitate, dar si de valoarea indemnizatiei.

Iata care sunt principalele diferentele dintre OUG 148/2005 si OUG 111/2010...


1. Stimulentul

Femeile care au nascut inainte de data de 1 ianuarie 2011, si carora li se aplica OUG 148/2005 (CCC pana la varsta de 2 ani), daca doresc sa revina la serviciu inainte de expirarea concediului pot beneficia de un stimulent lunar in valoare de 100 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.


Pe de alta parte, mamele care au dat nastere dupa data de 1 ianuarie 2011, si care beneficiaza de prevederile OUG 111/2010 (concediu pana la varsta de 1 an, respectiv 2 ani, in functie de optiunea parintelui), daca opteaza pentru concediul de pana la 1 an si revin la serviciu inainte de aceasta data, primesc un stimulent lunar in valoare de 500 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

Daca, dimpotriva, au optat pentru un concediu de pana la 2 ani si decid sa revina la serviciu inainte de expirarea acestei perioade, nu vor mai primi niciun stimulent.

2. Interdictia concedierii

Conform art. 25, alin. 2, din OUG 111/2010, „este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

 

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate."

Potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, interdictia nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, angajatorul nu va putea dispune incetarea raporturilor de munca (concedierea propriu-zisa) pe o perioada de pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
OUG 148/2005, spre deosebire de OUG 111/2010, nu cuprinde prevederi care sa interzica angajatorului concedierea salariatei dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilului. In consecinta, in acest caz, angajatul/a care revine din CCC poate fi oricand concediat/a. Astfel, angajatorul poate dispune concedierea salariatei dupa incetarea suspendarii contractului individual de munca, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

  

3. Perioada concediului

Parintii care intra sub incidenta OUG 148/2005 puteau solicita CCC pana cand acesta implinea varsta de 2 ani. Bineinteles, daca doreau, se puteau reintoarce oricand la serviciu, in aceasta perioada.

 

Spre deosebire de acestia, parintii ai caror copii s-au nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, si care intra sub incidenta OUG 111/2010, trebuie sa opteze pentru tipul de concediu de care vor sa beneficieze:
- Concediu pana la implinirea copilului a varstei de 1 an si o indemnizatie care nu poate depasi 3400 lei
- Concediu pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani si o indemnizatie care nu poate depasi 1200 lei
Astfel, parintii care se raporteaza la OUG 111/2010 se considera discriminati, pe motivul ca, in cazul concediului pana la varsta de 2 ani al copilului, chiar daca salariul lor depasea suma de 1200 lei, tot nu vor putea primi mai multi bani, indemnizatia fiind plafonata la aceasta suma.

4. Concediu pentru ambii parinti

Conform OUG 124/2011, incepand cu data de 1 martie 2012, este obligatoriu ca cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului sa fie alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. De regula, este vorba de tatal copilului.


„ In situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia".

Intervine astfel obligatia ca ambii parinti sa se ocupe pe rand de cresterea si ingrijirea micutului prin renuntarea la cel putin o luna din CCC si intrarea celuilalt parinte in concediu.

Astfel, daca mama opteaza pentru un concediu de pana la 2 ani, in realitate va putea sta cu copilul 1 an si 11 luni, iar o luna din concediu va fi luata de tatal copilului. In caz contrar, respectiva luna de concediu se va pierde.

Aceasta prevedere, inexistenta inainte de aceasta data, se aplica tuturor celor ce devin parinti dupa data de 1 martie 2012 si nu se aplica retroactiv.

5. Concediul fara plata

Art. 61 din OUG 148/2005, asa cum a fost modificat si completat de OUG 44/2006, prevede ca parintii pot solicita concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri daca indeplinesc conditiile referitoare la cele 12 luni inainte de nasterea copilului.
In acest caz, concediul fara plata indemnizatiei se acorda intergal, o singura data, pe o perioada de 3 luni, si poate fi solicitat oricand pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.


Astfel, normele metodologice precizeaza ca fiecare dintre parinti are dreptul la concediu fara plata, timp de 3 luni, o singura data, incepand cu cea de-a 4-a nastere. Parintii nu pot solicita concomitent acest drept.
In cazul OUG 111/2010, exista doua situatii in care parintii pot opta pentru concediu fara plata:
- Conform art. 6, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru concediu de pana la 1 an, au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana cand acesta implineste varsta de 2 ani.
- Pentru persoanele care se afla la a 4-a nastere, respectiv a 4-a adoptie/luare in plasament, durata concediului fara plata este de 4 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 8 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap (art. 10 din OUG 111/2010).
Ce parere aveti despre aceste prevederi ale OUG 148/2005, respectiv OUG 111/2010?

Vi se par aceste diferente discriminatorii sau nu?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
  Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

  Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

  Emoționant! O mamă își ia la revedere de la primul copil, înainte de a-l naște al doilea
  Emoționant! O mamă își ia la revedere de la primul copil, înainte de a-l naște al doilea

  Bucurie, nerăbdare, curiozitate, teamă, anxietate. Acestea sunt doar câteva sentimente care te încearcă în momentul în care urmează să aduci pe lume încă...

  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ
  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ

  Este deja cunoscut faptul că după venirea pe lume unui copil viața intimă a proaspeților părinți ajunge să sufere de cele mai multe ori schimbări radicale. Iată care sunt...

  Am renunțat la drepturile părintești pentru copilul meu în urmă cu 17 ani, dar acum aș vrea să-mi cunosc fiica
  Am renunțat la drepturile părintești pentru copilul meu în urmă cu 17 ani, dar acum aș vrea să-mi cunosc fiica

  O femeie și-a găsit recent fiica pe rețelele sociale, 17 ani mai târziu după ce a renunțat la drepturile sale parentale. Acum vrea să o cunoască, dar tatăl fetei e...

  Cinci beneficii ale mamelor care lucrează
  Cinci beneficii ale mamelor care lucrează

  Subiectul mamelor care se întorc la serviciu după ce copiii au împlinit doi ani sau mai devreme a fost mereu unul extrem de dezbătut, părerile fiind împărțite....

  Încă o superputere a mamelor: pot mirosi, la propriu, stadiul de dezvoltare a copilului și nevoile lui
  Încă o superputere a mamelor: pot mirosi, la propriu, stadiul de dezvoltare a copilului și nevoile lui

  Un studiu european recent a ajuns la concluzia că mamele dețin capacitatea de a detecta, după mirosul corpului copilului, stadiul dezvoltării în care se află acesta. Descoperă...

  STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
  STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

  Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

  © 2023 Qbebe