Concediul de crestere copil inainte si dupa 1 ianuarie 2011: diferente intre drepturile mamelor

Raluca Antonescu

Orice am face se pare ca ordonantele referitoare la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului (OUG 148/2005 si OUG 111/2010) apar mereu in discutie. De ce? Se pare ca de ambele tabere exista nemultumiri generate in principal de valoarea diferita a stimulentului pentru parintii reveniti mai devreme la serviciu, de interdictia concedierii la revenirea in unitate, dar si de valoarea indemnizatiei.

Iata care sunt principalele diferentele dintre OUG 148/2005 si OUG 111/2010...


1. Stimulentul

Femeile care au nascut inainte de data de 1 ianuarie 2011, si carora li se aplica OUG 148/2005 (CCC pana la varsta de 2 ani), daca doresc sa revina la serviciu inainte de expirarea concediului pot beneficia de un stimulent lunar in valoare de 100 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.


Pe de alta parte, mamele care au dat nastere dupa data de 1 ianuarie 2011, si care beneficiaza de prevederile OUG 111/2010 (concediu pana la varsta de 1 an, respectiv 2 ani, in functie de optiunea parintelui), daca opteaza pentru concediul de pana la 1 an si revin la serviciu inainte de aceasta data, primesc un stimulent lunar in valoare de 500 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.

Daca, dimpotriva, au optat pentru un concediu de pana la 2 ani si decid sa revina la serviciu inainte de expirarea acestei perioade, nu vor mai primi niciun stimulent.

2. Interdictia concedierii

Conform art. 25, alin. 2, din OUG 111/2010, „este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

 

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate."

Potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, interdictia nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, angajatorul nu va putea dispune incetarea raporturilor de munca (concedierea propriu-zisa) pe o perioada de pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
OUG 148/2005, spre deosebire de OUG 111/2010, nu cuprinde prevederi care sa interzica angajatorului concedierea salariatei dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilului. In consecinta, in acest caz, angajatul/a care revine din CCC poate fi oricand concediat/a. Astfel, angajatorul poate dispune concedierea salariatei dupa incetarea suspendarii contractului individual de munca, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

  

3. Perioada concediului

Parintii care intra sub incidenta OUG 148/2005 puteau solicita CCC pana cand acesta implinea varsta de 2 ani. Bineinteles, daca doreau, se puteau reintoarce oricand la serviciu, in aceasta perioada.

 

Spre deosebire de acestia, parintii ai caror copii s-au nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, si care intra sub incidenta OUG 111/2010, trebuie sa opteze pentru tipul de concediu de care vor sa beneficieze:
- Concediu pana la implinirea copilului a varstei de 1 an si o indemnizatie care nu poate depasi 3400 lei
- Concediu pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani si o indemnizatie care nu poate depasi 1200 lei
Astfel, parintii care se raporteaza la OUG 111/2010 se considera discriminati, pe motivul ca, in cazul concediului pana la varsta de 2 ani al copilului, chiar daca salariul lor depasea suma de 1200 lei, tot nu vor putea primi mai multi bani, indemnizatia fiind plafonata la aceasta suma.

4. Concediu pentru ambii parinti

Conform OUG 124/2011, incepand cu data de 1 martie 2012, este obligatoriu ca cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului sa fie alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. De regula, este vorba de tatal copilului.


„ In situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia".

Intervine astfel obligatia ca ambii parinti sa se ocupe pe rand de cresterea si ingrijirea micutului prin renuntarea la cel putin o luna din CCC si intrarea celuilalt parinte in concediu.

Astfel, daca mama opteaza pentru un concediu de pana la 2 ani, in realitate va putea sta cu copilul 1 an si 11 luni, iar o luna din concediu va fi luata de tatal copilului. In caz contrar, respectiva luna de concediu se va pierde.

Aceasta prevedere, inexistenta inainte de aceasta data, se aplica tuturor celor ce devin parinti dupa data de 1 martie 2012 si nu se aplica retroactiv.

5. Concediul fara plata

Art. 61 din OUG 148/2005, asa cum a fost modificat si completat de OUG 44/2006, prevede ca parintii pot solicita concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri daca indeplinesc conditiile referitoare la cele 12 luni inainte de nasterea copilului.
In acest caz, concediul fara plata indemnizatiei se acorda intergal, o singura data, pe o perioada de 3 luni, si poate fi solicitat oricand pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.


Astfel, normele metodologice precizeaza ca fiecare dintre parinti are dreptul la concediu fara plata, timp de 3 luni, o singura data, incepand cu cea de-a 4-a nastere. Parintii nu pot solicita concomitent acest drept.
In cazul OUG 111/2010, exista doua situatii in care parintii pot opta pentru concediu fara plata:
- Conform art. 6, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru concediu de pana la 1 an, au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana cand acesta implineste varsta de 2 ani.
- Pentru persoanele care se afla la a 4-a nastere, respectiv a 4-a adoptie/luare in plasament, durata concediului fara plata este de 4 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 8 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap (art. 10 din OUG 111/2010).
Ce parere aveti despre aceste prevederi ale OUG 148/2005, respectiv OUG 111/2010?

Vi se par aceste diferente discriminatorii sau nu?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta
  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta

  Echilibrul intre munca si familie devine din ce in ce mai important, mai ales cand apare si un copil. Tarile nordice sunt printre tarile care ofera cele mai bune conditii pentru proaspetii...

  Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!
  Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!

  Începând cu data de 26 ianuarie, copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-Covid. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, în...

  Expoziția internațională de știință Interactive Science ajunge între 17 ianuarie – 17 aprilie, la București
  Expoziția internațională de știință Interactive Science ajunge între 17 ianuarie – 17 aprilie, la București

  În perioada 17 ianuarie – 17 aprilie va avea loc în premieră în România expoziția Interactive Science 2020, concept itinerant dezvoltat de 20 de oameni de...

  Veste bună pentru părinți: alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie
  Veste bună pentru părinți: alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie

  Alocațiile copiilor urmează să crească de la 1 ianuarie 2021. Măsura vine să completeze creșterea graduală promisă de Guvern, spune premierul Ludovic Orban. Ce trebuie să știe...

  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil
  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil

  Primării din diferite județe din România au decis să acorde un sprijin financiar femeilor care devin mame, în scopul stimulării natalității. Iată două exemple!

  Valurile de proteste din întreaga lume ne reamintesc că vocile copiilor și tinerilor trebuie să fie auzite și drepturile lor să fie protejate
  Valurile de proteste din întreaga lume ne reamintesc că vocile copiilor și tinerilor trebuie să fie auzite și drepturile lor să fie protejate

  Copiii și tinerii din întreaga lume au ieșit în stradă în ultimele luni pentru a-și cere drepturile. Cu toate că fiecare context este unic, din Orientul Mijlociu...

  Revolta mamelor în Danemarca, după ce autoritățile au decis reluarea cursurilor: "Copiii noștri nu sunt cobai"
  Revolta mamelor în Danemarca, după ce autoritățile au decis reluarea cursurilor: "Copiii noștri nu sunt cobai"

  Coronavirusul a ajuns și în Danemarca. S-au înregistrat 6,681 de cazuri și peste 300 de decese, însă autoritățile au decis să relaxeze măsurile de restricție....

  Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate
  Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate

  Intrarea în colectivitate este un pas important pentru orice copil, dar acolo multe boli se transmit mai rapid. Astfel, un copil bolnav reprezintă o sursă de infectare pentru cei din...

  © 2022 Qbebe