Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță

Bianca Geica - Redactor Senior

Să înveți un copil să citească înainte să intre la grădiniță necesită perseverență și răbdare. Evident, cititul timpuriu nu este pentru toată lumea și cu siguranță nu este ceva ce părinții trebuie să le impună copiilor preșcolari. Dar dacă ai timp la dispoziție și vrei să te asiguri că cel mic are abilitățile și conceptele necesare de pre-lectură, sunt aici să îți împărtășesc cum o fac eu - o mamă a patru copii, care nu este profesoară.

Abordarea mea nu este nicidecum singurul mod de a învăța un preșcolar să citească. Ceea ce urmează să citești este doar o schiță a ceea ce a funcționat pentru noi până acum. Pentru că, așa cum am descoperit cu proprii mei copii, nu toți copiii învață la fel.

copil care se joaca cu cuburi cu litere

Fundația

Le-am citit copiilor mei încă de când s-au născut. Nu o fac în fiecare zi, dar beneficiile cititului cu voce tare pentru copiii mici nu pot fi supraestimate. A le prezenta celor mici cuvintele, modelele de limbaj și dragostea pentru cărți reprezintă baza pentru dezvoltarea pasiunii pentru lectură. Oh, și mai cântăm și cântecul alfabetului. Foarte mult.

Identificarea literelor

În jurul vârstei de 18-24 de luni, am început să îmi învăț copiii cum să identifice literele. Mulțumită cântecelor despre alfabet pe care le cântam de la naștere, aceștia recită cu ușurință abecedarul. Dar identificarea literelor este o cu totul altă treabă. Realizăm acest lucru în mai multe moduri.

 • Cumpărăm sau facem chiar noi carduri cu litere. Îmi place să am cartonașe cu majuscule și apoi o imagine a ceva care începe cu litera respectivă. Mă așez cu copiii mei și trec prin cartonașe, una câte una, spunând: „A, apă. B, barcă. C, câine” și așa mai departe, lăsându-i să țină fiecare card. Sesiunile scurte și laudele și felicitările exagerate sunt esențiale pentru a le menține atenția.

 • Folosim alfabet magnetic, care poate fi manipulat pe o tablă albă sau pe frigider. Copiii adoră această activitate practică.
 • Folosim o aplicație simplă, care afișează litere pe care copilul le poate atinge pentru a auzi cum se pronunță. Aplicația poate contribui, ulterior, la consolidarea abilităților de identificare a literelor.

Cum sună literele

Odată ce copiii mei identifică în mod fiabil toate literele (ceea ce poate dura câteva luni), adaug sunetele literelor la jocul cu cartonașe. „A, ah, apă. B, buh, barcă. C, cuh, câine”. Ați prins ideea. Din când în când mai adaug și alte cuvinte care încep cu fiecare literă în timp ce trec prin cartonașe.

Cântecele cu litere reprezintă o modalitate distractivă de a consolida sunetele literelor. Atenție! Multe dintre aceste cântece sunt enervant de antrenante sau pur și simplu enervante. Îți vor rămâne întipărite în cap.

Jocuri de cuvinte

Odată ce copiii mei au o înțelegere solidă a sunetelor literelor, încep să mă joc cu cuvintele în mai multe moduri. Iată cum puteți proceda și voi:

 • Scrieți-vă numele. Învățarea modului în care se scrie numele lor este o modalitate amuzantă de a le arăta copiilor că punerea alăturată a literelor are o semnificație. Ei pot exersa trasarea numelui lor cu creioane colorate sau markere. Sau folosind magneți de litere. Sau chiar scriind cu degetele în cremă de ras, dacă vreți să o transformați într-o activitate senzorială.
 • Scrieți cuvinte simple. Cuvintele sunt peste tot, chiar și pe marginea drumului: „STOP” și „Ieșire”, de exemplu. Și nu uitați numele animalelor de companie; „pisică” și „câine” au fost unele dintre primele cuvinte cu care am început și noi, pentru că ai mei copii iubesc animalele.
 • Scrieți cuvinte amuzante. Micuților mei le place în mod special să silabisească cuvinte precum „caca” sau „pârț”. Dar puteți sări peste asta, dacă nu este stilul vostru.
 • Schimbați literele. De exemplu, luați cuvântul „mică” și schimbați prima literă cu alta: „pică”, „rică”, „cică”, „zică”. Eu, fiecare dată când schimb o literă, îi întreb: „Acum, dacă pun un „b” aici în loc de „c”, ce scrie?”.

Cuvinte simple

Strategia mea este de a trece prin seturi de aproximativ 10 cuvinte simple - în, pe, sus, jos, aici, acolo, tu, eu - până când copilul meu le stăpânește. Apoi adaug mai multe cuvinte. Inițial, spun cuvântul, îl pun să îl repete și apoi folosesc cuvântul într-o propoziție - cu cât mai banală, cu atât mai bine. În cele din urmă, însă, îi arăt cartonașul și ei sunt capabili să spună singuri cuvântul. Sfat: Am constatat că gruparea opușilor (sus/jos, înăuntru/afară, pe/sub, da/nu) sau chiar a cuvintelor similare (asta, asta, atunci, ei, cine, ce, când, cum) în seturi este utilă.

Când le citesc cărți copiilor mei, le arăt cuvintele pe care le învață și le spun: „Uite, știi acest cuvânt!”. Și apoi verific dacă și-au amintit - și îi laud dacă au nimerit-o!

Cei doi copii ai mei de vârstă școlară nu erau neapărat cititori fluenți - deși fiica mea era aproape - în momentul în care au intrat la grădiniță. (Merită menționat, de asemenea, că fiul meu, acum în clasa a treia, a fost testat și este considerat talentat). Dar, cu ajutorul acestor instrumente, ei au reușit să ia un start rapid în lectură - o abilitate valoroasă pe care vor continua să o perfecționeze și de care sperăm să se bucure toată viața. Și sperăm că și cele două fiice mai mici ale mele pot face același lucru.

Așa cum se întâmplă adesea în calitate de părinte, nu am fost la fel de nerăbdătoare cu ultimii doi copii. De ceva vreme lucrez cu copilul meu de aproape 4 ani, dar am cam lăsat baltă în comparație cu efortul pe care l-am depus pentru primii doi copii. Nu am făcut încă prea multe cu copilul meu de 1 an, în afară de citit și cântat alfabetul. În momentul de față, încerc doar să o împiedic să nu se mutileze pentru că se urcă pe orice.

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: babycenter.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate
  Analize grădiniță: ce investigații se fac înainte ca preșcolarul să intre în colectivitate

  Intrarea în colectivitate este un pas important pentru orice copil, dar acolo multe boli se transmit mai rapid. Astfel, un copil bolnav reprezintă o sursă de infectare pentru cei din...

  Mirela Vaida nu își duce copiii la grădiniță: „Nicio autoritate publică nu ne-a convins că vom avea copiii în siguranță. Noi, părinții, trebuie să cumpărăm tot”
  Mirela Vaida nu își duce copiii la grădiniță: „Nicio autoritate publică nu ne-a convins că vom avea copiii în siguranță. Noi, părinții, trebuie să cumpărăm tot”

  Mirela Vaida este unul dintre părinții pentru care începutul școlii nu este deloc mulțumitor. Aceasta refuză să își ducă copiii la grădiniță pe fondul dezorganizării...

  O mamă este catalogată drept ”îngrozitoare” pentru că își duce copiii la grădiniță și în zilele ei libere
  O mamă este catalogată drept ”îngrozitoare” pentru că își duce copiii la grădiniță și în zilele ei libere

  Se spune că nu există mamei bune, sau mame rele, ci doar mame, însă nu toată lumea este de acord. O femeie este considerată îngrozitoare, doar pentru că-și duce copiii la...

  O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”
  O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”

  Grădinița ”Piticot” din Hunedoara a primit de la primărie, prin programele Uniunii Europene 1 milion de euro pentru modernizare. Lucrările de reabilitare au ajuns aproape de...

  Neurologul avertizează: ”Îmi spun unii părinți: Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească“, iar eu răspund: “Ei bine, ești un prost!”
  Neurologul avertizează: ”Îmi spun unii părinți: Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească“, iar eu răspund: “Ei bine, ești un prost!”

  Orice părinte speră să crească un mic geniu, tocmai de aceea încearcă încă de la vârste mici să-l învețe să citească. Un neurolog este de părere că...

  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

  Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

  De ce este mai bine ca tatăl să citească povestea de seară copilului
  De ce este mai bine ca tatăl să citească povestea de seară copilului

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că poveștile citite seara la culcare de către tați le vor aduce mai multe beneficii copiilor decât în cazul în care acestea...

  Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă
  Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă

  Părinții sunt primele noastre modele în viață, din toate punctele de vedere. Inclusiv modul în care învățăm să ne construim relațiile cu cei din jur și cu ființa...

  © 2022 Qbebe