Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Concediul pentru ingrijirea copilului cu handicap

Conform OUG 111/2010, cu modificarile si completarile OUG 124/2011, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 1, respectiv 2 ani (in functie de optiunea parintelui), sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Concediul in cazul copilului cu handicap se poate prelungi de la 3 pana la 7 ani sau, pentru afectiuni intercurente, pana la 18 ani.

Conditii

OUG 111/2010 prevede ca pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei (1,2 ISR) si nici mai mare de 3.400 lei (6,8 ISR).
Pentru a putea beneficia de acest concediu este necesar ca parintele sa prezinte certificatul de incadrare al copilului intr-un grad de handicap.
In aceeasi masura, daca parintele doreste sa beneficieze de stimulentul lunar in valoare de 500 lei, prin revenirea la serviciu inainte de expirarea concediului, acest lucru se poate realiza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.
Conform OUG 124/2011, persoanele care au in ingrijire un copil cu dizabilitati ce a implinit varsta de 3 ani pot solicita concediu pana la varsta de 7 ani a copilului, in urmatoarele conditii:

- in continuarea concediului de crestere a copilului
- oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani pentru persoanele care au beneficiat de CCC
- oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani pentru persoanele care nu se incadreaza in primele doua situatii, dar care in ultimele 12 luni anterioare cererii au realizat venituri supuse impozitului
Pentru persoanele care realizeaza venituri doar din activitati independente sau agricole, concediul reprezinta intreruperea activitatii pe perioada pana cand copilul cu handicap implineste varsta de 7 ani.
Concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati pana la varsta de 7 ani este platit cu o indemnizatie lunara de 450 lei (0,9 ISR) si se acorda pentru copiii bolnavi care au implinit varsta de 3 ani, persoanelor care au beneficiat de concedii pentru cresterea copilului, sau au realizat venituri supuse impozitului in ultimul an anterior cererii.
Cel de-al treilea tip de concediu, prevazut atat de ordonanta mai sus mentionata cat si de Codul muncii in art. 51 este concediul pentru ingrijirea copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Pentru a putea beneficia de un astfel de concediu este necesar ca asiguratul sa fi realizat un stagiu de cotizare sau sa aiba perioade asimilate potrivit legii de cel putin o luna in ultimul an anterior cererii de concediu.
In cazul concediului pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la 18 ani, durata concediului este de 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, pentru fiecare parinte in parte.
Exceptia o fac situatiile in care copilul este diagnosticat cu boli contagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale. In acest caz, durata concediului medical se stabileste de catre medicul curant. Daca concediul va depasi 90 de zile este nevoie de aprobarea medicului specialist si a medicului expert al asigurarilor sociale.

Drepturi si persoane beneficiare

Pot beneficia de aceste tipuri de concedii oricare dintre parintii copilului (art. 31 OUG 111/2010, respectiv art. 27 OUG 158/2005), precum si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copiii spre crestere si educare sau in plasament familial.


Oricare dintre parintii copilului sau persoanele care au in intretinere un copil cu dizabilitate pot beneficia de urmatoarele drepturi:
- program de lucru redus la 4 ore pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, fara afectarea drepturilor de asigurari sociale prevazute de lege
- concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitate care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu, pana la implinirea varstei de 18 ani
- sprijin lunar in cuantum de 0,9 ISR (450 lei), acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiilor de asistenta sociala destinate persoanelor cu dizabilitati, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 0,6 ISR (300 lei) pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani
- sprijin lunar in cuantum de 0,6 ISR (300 lei), acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 0,3 ISR (150 lei) pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani
In plus, persoana cu dizabilitate grava sau accentuata care are in intretinere un copil si nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului beneficiaza de sprijin lunar in cuantum de 0,9 ISR (450 lei) pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv de 0,3 ISR (150 lei) pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani.
De asemenea, persoanele care au in plasament sau tutela un copil cu dizabilitate, inclusiv asistentul maternal, au dreptul la o alocatie lunara, acordata in conditiile Legii 272/2004, cu modificarile ulterioare, in cuantum majorat cu 50%.

Situatii speciale

Exista posibilitatea ca dupa alegerea tipului de concediu (pana la 1 an, respectiv pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului), copilul solicitantului sa fie incadrat intr-un grad de handicap.
In aceasta situatie concediul se poate prelungi pana la implinirea a 3 ani a copilului si se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca se depaseste termenul, dreptul se va acorda de la data depunerii cererii.


Aceeasi situatie intervine si in cazul sarcinilor multiple. Daca unul dintre copiii rezultati in urma unei sarcini multiple este incadrat intr-un grad de handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, pentru acesta se continua concediul si plata indemnizatiei in cuantumul prevazut de OUG 111/2010: 75% din venitul pe ultimul an, nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 3400 lei.
Daca sunt incadrati in grad de handicap mai multi copii rezultati in urma unei sarcini multiple, pe langa indemnizatia pentru cresterea copilului se va acorda si suma de 600 lei lunar, in raport cu numarul copiilor.
Voi ce parere aveti despre prevederile legislative cu privire la concediul si indemnizatia pentru copilul cu handicap?

Îngrijirea pielii familiei: 6 produse la Roche-Posay care vă feresc de efectele iernii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Acuzație gravă de abuz sexual asupra unui minor într-un centru pentru copii cu handicap
  Acuzație gravă de abuz sexual asupra unui minor într-un centru pentru copii cu handicap

  Un supraveghetor, angajat în cadrul unui centru pentru copii cu handicap, este acuzat că ar fi violat o minoră de 17 ani.

  Varicela la copii: Top 10 informatii importante si sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav
  Varicela la copii: Top 10 informatii importante si sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav

  Varicela la copii - sau varsatul de vant, denumire populara - este o boala comuna pe care cei mici o fac in special pana la varsta de 12 ani. Periodic aflam de la pediatri ca iar este...

  Clipe de coșmar pentru Andreea Bălan: a ajuns cu fetița de 10 luni la urgențe, în concediul din Mauritius
  Clipe de coșmar pentru Andreea Bălan: a ajuns cu fetița de 10 luni la urgențe, în concediul din Mauritius

  Andreea Bălan a trecut prin clipe de coșmar în Mauritius cu cea mai mică dintre fetițe. Călătoria de vis a familiei s-a transformat într-un coșmar cumplit!

  Shittens: noul produs pentru îngrijirea bebelușilor care a înnebunit părinții
  Shittens: noul produs pentru îngrijirea bebelușilor care a înnebunit părinții

  Părinți, coșmarul schimbării scutecului bebelușului vostru posibil să ia sfârșit, deoarece un nou produs face furori în rândul proaspeților părinți și le scade...

  Exomega CONTROL - îngrijirea controlată a pielii atopice la orice vârstă
  Exomega CONTROL - îngrijirea controlată a pielii atopice la orice vârstă

  Dermatita atopică este o afecțiune ce se manifestă mai ales în copilărie, dar poate debuta la toate grupele de vârstă. Potrivit studiiilor*, 15% până la 30% dintre...

  Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm
  Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm

  În vremurile trecute îngrijirea bebelușului ținea cont de o mulțime de sfaturi și recomandări care s-au transmis de la o generație la alta. Pentru că medicina a evoluat...

  Când îngrijirea pielii nu e doar un răsfăț, ci o nevoie primordială!
  Când îngrijirea pielii nu e doar un răsfăț, ci o nevoie primordială!

  Te confrunți adeseori cu problema pielii uscate, iritații pe timpul sezonului rece? Din cauza temperaturilor variabile, a aerului uscat sau a vântului, pielea foarte sensibilă...

  © 2019 Qbebe