Din grija pentru copilul tau

Drepturile copilului in Romania si la nivel european

Drepturile copilului in Romania sunt in prezent reglementate de Legea 272/2004, lege ce introduce o serie de notiuni cu privire la drepturile copilului si la relatiile dintre acesta si parinti, printre care: interesul superior al copilului si legaturile personale (dreptul de vizita in cazul parintilor divortati), precum si notiunea de abuz asupra copiilor.

Drepturile copilului

In Romania, desi puterea executiva si cea legislativa au facut pasi importanti in elaborarea si adoptarea unei legislatii moderne pentru apararea drepturilor copilului, incalcari ale acestor drepturi au loc in continuare: exista copii care nu beneficiaza de un trai decent, sau care nu au acces la educatie ori servicii medicale, ori sunt in continuare discriminati.
Sistemul legislativ al drepturilor copiilor in Romania este reglementat de Conventia asupra Drepturilor Copilului, adoptata la 20 noiembrie 1989, si este completata de Legea 272/2004, care prevede urmatoarele drepturi pentru copii:

- Dreptul de a avea un nume si o nationalitate
Daca un copil este parasit in spital, unitatea medicala are obligatia de a raporta cazul autoritatilor locale si politiei, in scopul inregistrarii nasterii.
- Toti copiii sunt egali, indiferent de rasa, culoare, sex, religie, limba, nationalitate, pozitie sociala, dizabilitati din nastere sau de orice alt fel.
- Dreptul la ingrijire medicala
- Dreptul la educatie
Statul roman garanteaza accesul obligatoriu si gratuit la educatie pentru toti copiii, fara discriminare.
- Dreptul la ingrijire speciala pentru copiii cu dizabilitati
- Dreptul copiilor la protectie speciala
Copiii au dreptul de a fi protejati si de a primi asistenta din partea autoritatilor locale.
- Dreptul de a fi protejat de orice forma de violenta, abuz sau neglijenta
Persoanele care lucreaza cu copiii au obligatia de a raporta serviciilor publice orice caz suspect de abuz sau neglijenta. Legea interzice orice fel de pedeapsa fizica, acasa sau intr-o institutie care ar trebui sa se ocupe de protejarea sau educatia copilului.
- Dreptul la asistenta pentru copiii aflati in conflict cu legea
Pana la varsta de 14 ani, copiii nu raspund in fata legii. Dupa varsta de 14 ani daca fapta prevazuta de legea penala savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, comisia pentru protectia copilului poate decide plasamentul acestuia intr-un serviciu de tip rezidential specializat de supraveghere a copiilor care au comis infractiuni.
- Dreptul copilului de a fi protejat impotriva exploatarii economice
Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca ce comporta un posibil risc sau care ii poate compromite educatia, sanatatea sau dezvoltarea sa fizica, mentala ori spirituala. Varsta minima de angajare este 15 ani. Autoritatile publice trebuie sa se asigure ca nici un copil nu este angajat sub varsta legala, in locuri periculoase sau impotriva vointei lui.
- Copilul are dreptul la libertate de gandire, de constiinta si religie
Religia copilului care a implinit 14 ani nu poate fi schimbata fara consimtamantul acestuia; copilul care a implinit varsta de 16 ani are dreptul sa-si aleaga singur religia.
- Copilul are dreptul sa depuna singur plangeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale

Carentele legii romanesti

Cu toate eforturile depuse la nivel legislativ, Romania nu dispune nici in prezent de o institutie independenta pentru drepturile copilului, precum in majoritatea tarilor europene unde functioneaza institutia Avocatul Copilului.
In Romania, asistenta sociala, ce include serviciile si prestatiile sociale, este oferita in special de catre autoritatile publice locale. In privinta copiilor aflati in situatii de risc, responsabilitatea de a preveni separarea de parinti, monitorizarea, identificarea si evaluarea acestor situatii a fost acordata municipiilor, oraselor si comunelor. Doar in cazul in care se constata necesitatea interventiei specializate, cazurile sunt transmise nivelului judetean (DGASPC).
De asemenea, exista o serie de probleme nereglementate in lege in legatura cu drepturile copiilor ai caror parinti sunt in divort:

- Discriminarea in instanta a tatilor cu privire la incredintarea minorului.
Desi legea le da acestora teoretic sanse egale de a primi incredintarea minorului, in 90% din cazuri copiii sunt dati in grija mamelor. Cazurile de incredintare a minorilor catre tata sunt in general acelea cand mama nu e de gasit, are probleme psihice, cu alcoolul sau drogurile, este plecata din tara sau este decedata.
- Lipsa cursurilor de specializare pentru magistratii implicati in cauzele cu minori
- Lipsa unei metodologii de lucru care sa stea la baza evaluarii fenomenului alienarii parintesti sau a sindromului Stockholm ce afecteaza multi copii in urma divortului
- Lipsa unei metodologii de audiere a minorului in instanta
- Lipsa normelor de aplicare a legii 272/2004
- Jurisprudenta invechita ce accepta violenta in scop educativ exercitata de catre parinti asupra copiilor

 

Astfel, intre prioritatile imediat urmatoare ar trebui sa se regaseasca si: legislatia cu privire la copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate, copiii in conflict cu legea (elaborarea unui sistem de justitie juvenila, asigurarea unui sistem de asistenta post-penala pentru copiii care au savarsit o infractiune si, mai ales, pentru copiii care au ispasit o pedeapsa sau masura privativa de libertate), precum si tutela (reglementari cu privire la bunurile copilului).

Un sondaj efectuat in 2008 la nivel european a relevat faptul ca 85% din copiii si tinerii romani isi cunosc drepturile, insa marea lor majoritate au declarat ca acestea fie nu sunt respectate, fie sunt incomplet protejate in tara lor. De asemenea, se pare ca problemele ce afecteaza viata copiilor si a tinerilor in general si care necesita rezolvare urgenta ar fi: violenta, exploatarea sexuala a copiilor, probleme legate de consumul de droguri si etnobotanice, discriminarea si rasismul, saracia si excluderea sociala.

Drepturile copilului la nivel european

In prezent exista o varietate de modalitati de organizare in vederea implementarii Conventiei ONU privind Drepturile Copilului. La nivel global, multe tari au creat Comisii sau Comitete Inter-ministeriale. In Europa, se pare ca majoritatea tarilor au optat pentru ca un minister sau departament sa isi asume responsabilitatea coordonarii implementarii Conventiei pentru Drepturile Copilului.
In Spania, de exemplu, Oficiul pentru Afaceri Sociale, Familii si Persoane cu Dizabilitati din cadrul Ministerului Muncii si Afaceri Sociale asigura monitorizarea si coordonarea programelor pentru drepturile copilului.
In Franta, Observatorul National al Copilului in Dificultate (ONED) a fost creat pentru a interveni in situatiile de abuz impotriva copilului.


In Lituania, Legea privind protectia Drepturilor Copilului, adoptata in 1996, stabileste drepturile, libertatile fundamentale si obligatiile copiilor, tinand cont de prevederile legislatiei nationale si de situatia copiilor in familie si in societate. Legea reglementeaza conditiile de baza in ceea ce priveste controlul comportamentului copilului si responsabilitatile asociate, stabileste responsabilitatile parintilor, dar si a altor persoane fizice si juridice privind incalcari ale drepturilor copiilor, si, de asemenea, prevede sistemul institutiilor pentru protectia acestor drepturi.
In Lituania, Biroul Avocatului Poporului colaboreaza indeaproape cu copiii prin intermediul unui website, care ofera copilului sau reprezentantului lui legal posibilitatea sa adreseze intrebari direct Avocatului si sa obtina raspunsuri si consultari in timp real, fara a fi nevoie de o procedura de trimitere a unei cereri.

In Romania nu exista niciun mecanism de coordonare. In prezent, fiecare minister raspunde de asigurarea respectarii dreptului aferent (de ex., Ministerul Sanatatii pentru dreptul la sanatate, Ministerul Educatiei pentru dreptul la educatie etc.), insa monitorizarea se reduce la statistici privind domeniul si nu dreptul copilului.

La nivel european exista peste 40 de institutii pentru promovarea si apararea drepturilor copiilor. In prezent, in Romania, Avocatul Copilului este reprezentat de unul dintre adjunctii Avocatului Poporului si are atributii in domeniul apararii drepturilor copilului. Insa, exista anumite limitari, in sensul ca nu sunt realizate statistici reale, numarul anchetelor este foarte redus, institutia nu este recunoscuta de catre copii si nu respecta principiile de la Paris.

 Prin urmare, este necesar ca Avocatul Copilului sa fie o institutie independenta. In tarile in care exista Comisarul pentru Drepturile Copilului, acesta are competenta si responsabilitatea de a reprezenta copiii si interesele acestora la toate nivelurile, incepand de la campanii publice de crestere a gradului de constientizare si de schimbare a atitudinii cu privire la situatia copiilor in societate, recomandari si propuneri tuturor organismelor competente si pana la reprezentarea copiilor in fata instantelor judecatoresti.

Telefonul copilului

Telefonul copilului, 116 111, este un numar unic la nivel european, iar in Romania poate fi apelat gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, intre orele 08:00 si 00:00.

 

Voi ce parere aveti? Cunoasteti cazuri de copii ale caror drepturi au fost incalcate? Voi ce metode folositi pentru a corecta comportamentul copiilor vostri? Le oferiti libertate de exprimare si decizie sau, dimpotriva, le „conduceti" pasii?

Cum arătau vedetele din România în copilărie. Smiley e absolut adorabil!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană privind participarea lor la luarea deciziilor la nivel național și european
  Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană privind participarea lor la luarea deciziilor la nivel național și european

  Având în vedere că 1 din 5 cetățeni europeni este copil sau tânăr, ținând cont de dreptul copiilor de a fi consultați și de a participa activ la procesele de luare a deciziilor...

  La 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului, UNICEF propune crearea unui Minister pentru copii
  La 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului, UNICEF propune crearea unui Minister pentru copii

  Cu o zi înainte de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie) și pentru a marca trei decenii de la adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului, UNICEF...

  UNICEF invită profesorii și elevii din România să ia parte la cea mai mare lecție din lume pe tema drepturilor copilului
  UNICEF invită profesorii și elevii din România să ia parte la cea mai mare lecție din lume pe tema drepturilor copilului

  În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului – 20 noiembrie, UNICEF în România lansează o invitație cadrelor didactice și elevilor din România...

  Valurile de proteste din întreaga lume ne reamintesc că vocile copiilor și tinerilor trebuie să fie auzite și drepturile lor să fie protejate
  Valurile de proteste din întreaga lume ne reamintesc că vocile copiilor și tinerilor trebuie să fie auzite și drepturile lor să fie protejate

  Copiii și tinerii din întreaga lume au ieșit în stradă în ultimele luni pentru a-și cere drepturile. Cu toate că fiecare context este unic, din Orientul Mijlociu...

  Dotarea maternităților face diferența între viață și moarte: deși rata mortalității infantile a scăzut la nivel de țară, sunt județe unde progresele nu se văd
  Dotarea maternităților face diferența între viață și moarte: deși rata mortalității infantile a scăzut la nivel de țară, sunt județe unde progresele nu se văd

  Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS) , publicate la finalul lunii ianuarie 2019, rata mortalității infantile a înregistrat o scădere importantă în...

  Kaufland România aduce tinerelor mame Primul zâmbet, cutia cu lucruri necesare în primele zile de viață ale copilului
  Kaufland România aduce tinerelor mame Primul zâmbet, cutia cu lucruri necesare în primele zile de viață ale copilului

  Kaufland România, în colaborare cu Organizația Salvați Copiii, a lansat astăzi proiectul Primul Zâmbet, prin care oferă mamelor din 30 de maternități din întreaga țară cutii...

  © 2019 Qbebe