Intrebam specialistii: Care este jobul perfect pentru o mama?

Intrebam specialistii: Care este jobul perfect pentru o mama?

Alexandra Irimiea

Niciun job nu aduce satisfactii mai mari decat acela de mama! Cu toate acestea, o mama se poate simti neimplinita daca alege sa-si asume doar rolul de casnica. De multe ori, o mama este nevoita sa lucreze ca sa asigure veniturile familiei, fie pentru ca isi creste singura copilul, fie pentru ca salariul sotului nu face fata cheltuielilor. Revista online Qbebe a stat de vorba pentru tine cu mai multi specialisti in domeniul formarii personale, dar a consultat si opinia unui pediatru si a unui psiholog. Citeste randurile urmatoare si ia cea mai buna decizie in privinta jobului perfect pentru o mama: full-time, part-time, munca la domiciliu, antreprenoriat sau mama dedicata 100% vietii de familie.

Venirea unui copil pe lume poate perturba drumul profesional al oricarei femei. Unele aleg doar cele 126 de zile din concediul de maternitate, intorcandu-se foarte repede la serviciu pentru a-si pastra beneficiile, altele opteaza pentru un lung concediu de crestere copil, urmand ca apoi sa faca o schimbare radicala in privinta profesiei.

Orice decizie ai lua, este bine sa ai o perspectiva mai larga asupra rolului unui loc de munca in viata unei mame si cum poate asigura aceasta un echilibru intre viata de familie si viata personala.

Mamici care lucreaza

Am contactat pentru tine urmatorii specialisti:
dr. Cosmina Cristea, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu" (IOMC) si asistent universitar

Lidia Gheorghe, Psihoterapeut

Lidia Gheorghe

Psihoterapeut, Cabinet Individual de Psihologie
Trainer Educational- Cursuri Bebelusi
Educator Prenatal Certificat Lamaze- Centrul 9 luni

Site: www.cursuribebelusi.blogspot.ro

Roxana Braga, Specialist in formare profesionala

Roxana Braga

Specialist in formare profesionala

Din 2005 este Managing Partner al EuroSucces Consulting

Site: www.eurosucces.ro

Lucreaza de peste 20 de ani in domeniul managementului de top si are 15 ani de experienta vasta ca trainer si consultant in management strategic, managementul resurselor umane, soft skills, coaching organizational, managementul schimbarii, etica si comportament organizational, dezvoltarea abilitatilor de viata. S-a implicat in proiectul finantat cu fonduri europene Scoala Mamelor unde a oferit consultatii individuale mamelor pentru orientarea in cariera, a sustinut cursuri de comunicare si antreprenoriat, dar a oferit si sugestii la solicitari specifice ale mamelor.
Catalina Bilan, Career Services Lead la CareerAdvisor

•Catalina Bilan

Certified Career Coach al Career Coach Institute, precum si MBTI Certified Practitioner. In prezent este Career Services Lead la CareerAdvisor. Este mama a doua fetite de 2 si 6 ani.

Site: https://www.facebook.com/romania.careeradvisor

Deruleaza proiecte de consiliere si coaching de cariera pentru middle si top manageri, proiecte de outplacement si proiecte de consultanta in managementul talentelor si employee engagement. Catalina are peste 10 ani de experienta in resurse umane in diverse industrii, de la telecomunicatii si tehnologie, FMCG, industria petroliera, pana la consultanta in resurse umane. Expertiza ei consta in recrutare si selectie, training, managementul talentelor, eficienta organizationala, managementul schimbarii si employee engagement.

Anca Dumitrache (ro.linkedin.com/in/ancadumitrache1 ), HR Consultant la Career Advisor, mama a doi copii de 4 si 6 ani

Ana-Maria Cetatean, Brand Manager la Ejobs

Ana-Maria Cetatean, Brand Manager la Ejobs

Site: www.ejobs.ro

Rolul unui job in viata oricarei femei

Opinia psihologului: Rolul pe care-l ocupa locul de munca in viata unei femei poate fi diferit in functie de nevoile pe care munca i le implineste; pentru unele femei este doar o necesitate, pentru asigurarea unei surse de venit si poate fi resimtit drept o corvoada si un chin, in timp ce pentru alte femei reprezinta sursa suprema de satisfactie personala si autorealizare. Intre aceste extreme exista grade diferite de percepere a rolului si importantei locului de munca in viata unei femei.

Ideal locul de munca ar trebui sa fie mai mult decat o sursa de venit, un loc al gratificarii abilitatilor si competentelor personale, un loc in care sa ne simtim valorizati, acceptati si importanti, un loc care sa ne stimuleze spre o evolutie personala. (Lidia Gheorghe, psihoterapeut)

Rolul unui loc de munca in viata femeii

Timpul minim necesar dedicarii copilului

Opinia psihologului: Primul an de viata reprezinta o perioada sensibila in dezvoltarea sa emotionala, in care micutul are nevoie de raspunsuri prompte, constante si consistente, de o atentie plina de sensibilitate la nevoile sale in continua expansiune; de la nevoile fiziologice de hrana si ingrijire corporala la nevoia de a fi tinut in brate, de a fi plimbat, de a i se raspunde gangurerilor si initiativelor de comunicare, la libertatea de a explora liber mediul inconjurator si de a primi mesaje de incurajare si satisfactie vizavi de progresele pe care le face de la o luna la alta, de la o zi la alta.

Asadar timpul minim ar fi... 24 de ore din 24. Sigur, aceasta nu inseamna ca mama sa fie cea exclusiv responsabila de acest timp, de fapt este o sarcina coplesitoare si extenuanta pentru o singura persoana, fie ea si o mama iubitoare si hotarata sa se descurce singura cu aceasta. Ideal, mai ales dupa varsta de 6 luni, este ca intreaga familie sa devina activ implicata, mai ales in zona de joc si socializare pentru a exersa si abilitatile sociale si pentru a construi relatii de incredere si cu alti adulti din jurul sau (bunici, prieteni, vecini, alti membri ai familiei). (Lidia Gheorghe, psihoterapeut)

Opinia medicului pediatru: Prezenta mamei pentru ingrijirea si cresterea copilului este indispensabila pana la 6 luni, dar cel mai bine este sa stea pana implineste copilul 2 ani. (dr. Cosmina Cristea, medic primar pediatru)

 Mama si locul de munca

Sentimentele de vinovatie ale mamelor

Opinia psihologului: Fiecare familie trebuie sa-si gaseasca solutii proprii in privinta timpului alocat copilului, potrivite nevoilor lor, nu exista retete in acest sens. Regretele si remuscarile nu vor face situatia mai usor de acceptat. Sigur, multe femei se simt constranse, mai ales din motive financiare sa se intoarca la munca, desi si-ar dori sa ramana acasa, alaturi de copilul lor. Ele traiesc un sentiment de vinovatie sau de tristete care adesea ia forma unui adevarat "doliu". Odata decizia luata, este nevoie de timp pentru ca aceasta rana sa se inchida sau sa se vindece.
Pentru alte mame, timpul petrecut la munca poate fi chiar o usurare, fiindu-le mai usor sa se regaseasca si sa se simta competente in rolul de profesionist decat in cel de mama.

Important este ca in cazul in care familia deleaga responsabilitatea cresterii copilului unei alte persoane sau institutii, sa se asigure ca acestea ofera o ingrijire de calitate, mai ales din punct de vedere emotional micutului lor, pentru a se asigura ca acesta nu este afectat de aceasta situatie.
(Lidia Gheorghe, psihoterapeut)

Mama se simte vinovata ca se duce la serviciu

Cand se reintoarce o mama la serviciu?

Opinia psihologului: Sigur, suntem mai norocoase decat generatia mamelor din "epoca de aur" care trebuiau sa se intoarca la munca dupa 3 luni de concediu sau decat mamele din multe tari occidentale, romancele beneficiind acum de un concediu cu un interval intre 11 luni si 2 ani pentru a putea ramane acasa cu copiii.

Decizia de a se reintoarce la serviciu nu este o decizie personala sau emotionala a mamei, este o decizie complexa ce raspunde nevoilor familiei in incercarea de a-si gasi un echilibru optim al functionarii ei. Este nevoie de o familie echilibrata pentru a creste echilibrat un copil si fiecare familie are dinamica si prioritatile ei.
O femeie se poate intoarce la serviciu oricand socoteste potrivit pentru familia ei sa faca acest lucru, facand o balanta a castigurilor si beneficiilor pentru fiecare solutie posibila.

Substitut matern pentru bebelus
Sigur ca o prezenta constanta, iubitoare, grijulie a mamei este ideala pentru o cat mai lunga perioada, dar in viata de zi cu zi, putine sunt familiile care isi permit sau aleg acest lucru. Daca beneficiaza de un substitut matern de buna calitate si daca mama face eforturi de a hrani emotional in fiecare zi relatia cu micutul ei, copilul poate tolera aceasta separare. (Lidia Gheorghe, psihoterapeut)

Sfaturi pentru mama care revine din concediul de crestere copil

Roxana Braga: Legal trebuie sa fie primita in acelasi loc de buna, dar nu cunoastem dinamica companiei. Ce sugerez este ca imediat dupa nastere sau tot timpul mama sa pastreze legatura cu locul de munca, sa fie la curent cu progresele de la locul de munca, chiar sa ofere solutii si informatii, indiferent cine a inlocuit-o, fie ca este o persoana noua, fie deoarece colegii ei au preluat sarcinile.

Este important sa faca vizite periodice la serviciu pentru a mentine permanent un contact. Asta nu inseamna ca isi neglijeaza copilul sau familia. Odata mentinut interesul in domeniu, poate sa-si mentina atentia si sa-si caute un alt loc de munca dupa concediul de crestere copil, daca isi doreste acest lucru.

Sa ramana conectata, sa citeasca, acum mamicile sunt moderne, au tot timpul calculatorul deschis, dau telefoane, tine doar de ele daca vor sa ramana in contact cu angajatorul si cu profesia lor. Acest lucru le ajuta si pe mai departe, pentru ca stim ca la un moment data, ne dorim sa echilibram viata profesionala cu cea de acasa, o persoana are nevoie de timpul sau si de reconfirmare a ceea ce stie.

Mama vizitandu-si colegii de la birou

La inceput te acomodezi cu statutul de mama, dar apoi te indrepti si spre viata ta profesionala. Odata mentinut interesul fata de locul de munca, colegii vor intelege ca ea isi doreste sa se intoarca la acel post. Expresia "Ochii care nu se vad se uita" este valabila si in relatia profesionala.

Unele mame au luat decizii radicale pentru ca nu vor sa se mai intoarca la fostul loc de munca. Este de laudat. Statutul de mama te face responsabila suplimentar, ea vede cu alti ochi viata profesionala. Sunt foarte multe mame singure care in loc sa fie disperate ca nu vor avea un loc de munca, au fost proactive. Statutul de mama singura este din ce in ce mai frecvent. Pot sa prezinte ca avantaj faptul ca sunt mame: in unele situatii este nevoie sa lucrezi in afara orelor de program, ea poate sa lucreze seara dupa ce a culcat copiii. Este important sa fii atent la detalii atat din punctul tau de vedere ca mama, cat si din punctul de vedere al angajatorului: sa se puna in locul celui care angajeaza.

Catalina Bilan: In primul rand ar trebui sa ia legatura cu managerul direct si chiar sa pastreze in mod constant legatura cu colegii de la locul de munca anterior, pe parcursul concediului, pentru a fi la curent cu miscarile de personal, cu eventualele schimbari de strategie si de structura si a-si adapta in consecinta planurile de revenire. Sfaturi pentru revenirea dupa concediul de maternitate

Legea precizeaza ca, timp de sase luni de la intoarcearea la serviciu, angajatii reveniti din concediu de crestere copil nu pot fi concediati sau mutati pe alt post fara consimtamantul lor. Singurul caz in care angajatorul poate concedia un astfel de angajat este acela in care postul se restructureaza. Desigur ca aceste cazuri sunt mai degraba exceptionale, dar este bine sa stim ca ele exista si sa ne informam, ca sa nu fim luate prin surprindere atunci cand revenim din concediu.

Ana-Maria Cetatean: Durata concediului de ingrijire a copilului este un subiect care a starnit multe controverse, in ultimii ani. Conform legislatiei din Romania, mamele pot opta pentru fie pentru un an, fie pentru doi ani de concediu. Desi, aparent, denumirea te poate duce cu gandul la o pauza in activitatea mamei, majoritatea celor care se afla in perioada de crestere a copilului afirma ca acesta este, de fapt, un "full-time job".

Cu toate ca aceste noi atributii sunt foarte solicitante, este necesar ca persoanele care opteaza pentru un concediu de 2 ani si isi doresc apoi sa revina la locul de munca sa evite riscul deprofesionalizarii. Acest lucru este posibil daca mamicile raman conectate la mediul lor profesional, continua sa se informeze despre tendintele pietei, despre domeniul lor de activitate si pot demonstra, cu usurinta, capacitatea de a relua activitatea pe care obisnuiau sa o desfasoare inainte de intrarea in concediu.

Riscul deprofesionalizarii unei mamici

Pe langa mentinerea interesului fata de activitatea profesionala desfasurata, mamicile pot sa isi sporeasca sansele de angajare daca urmeaza un curs de specializare in domeniul lor de activitate. Exista cazuri in care specializarea intr-un alt domeniu a oferit mamicilor un avantaj competitiv in raport cu ceilalti contracandidati.

Ce o stimuleaza pe o mamica sa revina la lucru dupa concediu?

Ana-Maria Cetatean: In Romania, mamele care revin la lucru dupa un an de concediu de crestere a copilului beneficiaza de o serie de facilitati oferite prin lege. in plus, anumite companii permit mamicilor sa lucreze si de acasa sau sa poata opta pentru un program flexibil.

In strainatate, mamele beneficiaza de servicii de ingrijire a copiilor in spatii dedicate, chiar in cadrul sediilor companiilor in care lucreaza sau in apropierea acestora. Aceasta facilitate, alaturi de aspectele legate de mentalitatea si specificul tarilor occidentale, permit mamelor sa sa revina foarte rapid la locul lor de munca si sa nu resimta noul lor statut le-ar dezavantaja in raport cu ceilalti angajati.

Cat de greu isi gaseste o mama un nou loc de munca?

Angajarea mamelor
Roxana Braga: Bineinteles ca pot sa spun ca este greu, dar depinde de cat de interesata este mama sa-si gaseasca un loc de munca pentru ca sunt foarte multe posibilitati. Prima directie este in sensul calificarii. Este important sa demonstrezi ce anume stii sa faci. Nu mai este timpul ca angajatorii sa investeasca si apoi sa culeaga roadele. Este usor sa-si gaseasca un loc de munca pentru acele persoane care stiu ce sa faca.

Poate fi dificil atunci cand increderea in tine este limitata si experienta o dovedeste ca de aici vine cea mai mare greutate in a gasi un loc de munca.

Atunci cand vii dupa concediu, gasirea unui loc de munca este o epopee, pentru ca vii dupa o perioada de absenta si te lupti cu prejudecatile celor care considera ca pauza pe care ai facut-o te-a condus la deprofesionalizare. Este mai putin vizibil in multinationale, dar foarte vizibil in companiile medii si mici.

O mama are un grad ridicat de discriminare la angajare si nu pot spune ca doar in Romania. Este un subiect delicat si diverse organizatii pentru mame se lupta pentru a elimina aceste discriminari.

Catalina Bilan: Inteleg foarte bine dilemele si provocarile cu care se confrunta o mamica in momentul in care se decide sa se intoarca la munca, atat din proprie experienta cat si din experienta multor cliente si candidate cu care am lucrat de-a lungul vremii. Sigur ca nu este usor sa gasesti un loc de munca potrivit, mai ales in acest context economic, dar, pentru a-ti mari sansele de succes, trebuie sa te asiguri ca actionezi in mod eficient.

Cautarea de oferte de joburi pentru mamici

Sfatul specialistului pentru a stabili un plan de actiune:

1. Ti-ai descoperit adevarata vocatie? Stii care iti sunt abilitatile, talentele innascute, ce poti sa oferi unui potential angajator? Stii ce fel de cariera ti se potriveste? Daca nu, acesta e un moment bun pentru introspectie. Apoi, stabileste-ti obiectivul: job-ul ideal sau job-urile care te pot conduce catre acest job ideal. Aduna cat mai multe informatii despre aceste job-uri si despre companiile in carele-ai putea gasi.

2. Odata stabilit obiectivul (job-ul sau job-urile pe care le cauti si pentru care esti potrivita), asigura-te ca CV-ul tau exprima exact ceea ce cauta potentialii angajatori. Creeaza un CV care sa iti promoveze abilitatile si experienta care stii ca vor fi apreciate in jobul tau ideal. Adapteaza-ti in consecinta profilul LinkedIn si largeste-ti reteaua de contacte virtuale cu persoane din domeniul pe care il vizezi, cu consultanti din agentii de recrutare. Pentru inspiratie, sfaturi utile si modele de CV-uri, aboneaza-te la newsletter-ul Portal HR (www.portalhr.ro)

3. Apoi, stabileste-ti un plan de cautare si planifica-ti actiuni in fiecare zi – trebuie sa dedici 3-4 ore pe zi pentru a cauta de munca. Fa-ti o lista cu toate persoanele pe care le cunosti si care te pot recomanda, spune-le de situatia ta, spune-le ce cauti. Cauta informatii pe internet: job-uri publicate, persoane de contact in companiile in care te intereseaza sa intri, noutati despre evolutia companiilor pe care le vizezi. Foloseste toate aceste informatii pentru a intra in contact cu angajatorii.

4. Pregateste-te temeinic pentru interviu: analizeaza anuntul de angajare si informeaza-te asupra companiei. Fii pregatita atat cu raspunsuri cat si cu intrebari.

Cu un plan de actiune eficient pe care sa il urmezi cu strictete, cu incredere si optimism, poti depasi orice obstacol. Piata ofertelor de munca nu este inghetata, oferte de munca interesante exista, dar sunt foarte multi candidati activi pe piata. Pentru a reusi trebuie sa te diferentiezi si sa actionezi eficient. 
Sfaturi pentru mame la interviurile de angajare

Ana-Maria Cetatean: Dificultatea gasirii unui loc de munca nu este neaparat influentata de statutul de mama. Exista numeroase persoane care sunt afectate de aceasta situatie, chiar daca nu au statutul de parinte.

Pentru a obtine rezultate cat mai rapide in gasirea unui loc de munca, recomandam mamicilor sa umareasca activ locurile de munca disponibile si sa isi completeze cat mai detaliat CV-ul. Statisticile eJobs au demonstrat ca, un CV cu grad de completare de peste 80% este mult mai relevant pentru angajator, candidatul avand sanse mai mari sa fie selectat pentru interviu.  

Cele mai ravnite joburi disponibile

Anca Dumitrache
1. Job-urile din IT raman si in 2013 cele mai cautate (programator si dezvoltator software, analist IT, dezvoltator web, arhitect sisteme, specialist securitate IT, administrator sisteme etc.).
2. La acestea se adauga job-urile din sectorul financiar-contabil (economist, contabil, analist financiar, recuperator creante etc. )
3. Joburile din vanzari.

Ca o noutate in piata muncii din Romania, angajatorii sunt interesati sa atraga specialisti din zona online si Social Media, acestia urmand sa ocupe posturi care nici nu existau acum 4-5 ani in departamentele de PR si Marketing.

Oferte de locuri de munca disponibile pentru mame

Domeniile cu cele mai multe joburi vacante

1. Domeniul IT & Services este cel mai ofertant,
2. Outsourcing / BPO.
3. centrele de Shared Services ale companiilor multinationale care cauta agenti de call center, specialisti relatii clienti, suport servicii etc, unde se cauta specialisti cu experienta in domeniul financiar-contabil, administrativ-resurse umane si cu fluenta in limbi straine de circulatie internationala.

Ana-Maria Cetatean: Piata locurilor de munca este intr-o continua schimbare. Job-uri care, acum 2-3 ani, erau la mare cautare acum abia daca mai exista. Cu toate acestea, cele mai cautate job-uri si totodata cele mai ofertante, raman cele din vanzari. In prezent, pe eJobs.ro, exista aproximativ 5300 de oferte de locuri de munca in acest domeniu. In topul celor mai ravnite joburi se numara Reprezentant comercial sau sef de magazin, pozitii care au strans peste 4500 de aplicatii.

Sfaturi pentru mamicile active care isi cauta de lucru

Roxana Braga: As sfatui ca inainte de a cauta sa analizeze foarte bine ceea ce stie sa faca, sa puna pe hartie competentele si calitatile. Apoi sa caute acele locuri de munca care i s-ar potrivi. Sunt organizatii sau companii care au pe site-ul lor postate locurile de munca disponibile sau adresa de e-mail. Ele pot sa le trimita acestora CV-ul lor.

CV pentru mame
Sa-ti construiesti un CV inteligent, nu bombastic, nu mincinos, ci complet, care sa ii ofere intrarea catre un interviu. Este important ca CV-ul sa fie selectat. Sa se gandeasca ca cel care il citeste nu o cunoaste deloc, de aceea este important sa-si faca o prima impresie buna. 

Daca trece de CV, sa isi puna in valoare lucrurile pe care stie sa le faca, iar angajatorul le cauta, sa le spuna oferind exemple, sa se raporteze la siutuatii in care a mai fost. Daca analizeaza bine si "vinde" ceea ce stie celui care cauta, atunci increderea in sine va creste si nu-i va fi teama sa se promoveze.

Si pe Scoala Mamelor sunt sfaturi despre cum sa te dezvolti profesional, sa-ti analizeze propria experienta si sa-ti formulezi propriile idei. Cand ai multe persoane la interviu, ca angajator, iti dai seama daca unii candidati folosesc texte standard, luate din carti. Le sfatuiesc pe mamici sa se pozitioneze in raport cu ceea ce este de facut, mai degraba decat spre nevoile persoanei. Sa se orienteze catre solutii si nu catre probleme. Cine ofera un loc de munca doreste sa gaseasca solutii, nu mai multe probleme. Ordinea cuvintelor in propozitie conteaza.

Catalina Bilan: In activitatea de consiliere si coaching de cariera, ne intalnim adesea cu cliente care se afla la o rascruce de drumuri: fie au avut o cariera indelungata intr-un domeniu care in prezent nu le mai atrage, fie se afla intre doua job-uri, sau intr-un moment in care prioritatile li s-au schimbat. Acesta este un moment de bilant in care este necesara o pauza pentru introspectie si auto evaluare: este momentul in care trebuie sa intelegi care este scopul tau in viata, valorile tale, interesele, punctele tale forte, talentele, pasiunile si sa definesti care este cariera ta ideala, acea ocupatie care sa dea un sens profund vietii tale din afara caminului.

Joburi pentru mamici

Acesta este, de fapt, procesul de descoperire a vocatiei autentice si este o calatorie fascinanta la finalul careia te poti reinventa. Te va ajuta sa sa afli lucruri importante despre tine si despre cariera in care iti poti desfasura la maxim potentialul. Tot acest proces este necesar pentru ca mama sa nu resimta ca pe un sacrificiu plecarea la munca, ci ca pe o implinire a personalitatii sale.

Un alt proces de gandire util, in momentul in care mama decide sa se reintoarca la lucru, este acela de a isi defini rolurile pe care trebuie sa le joace si prioritatile pentru fiecare din acestea: cat timp si efort doreste sa acorde fiecarui rol: celui de mama, celui de sotie, celui de profesionist, etc., iar apoi sa negocieze si sa agreeze acest plan cu partenerul de viata, pentru a se asigura de sprijnul acestuia.

Un citat foarte bun, care sa motiveze o mama ce jongleaza cu mai multe roluri este  cel al lui Zig Ziglar: "Lipsa directiei, nu lipsa timpului, este problema. Cu totii avem 24 de ore intr-o zi."

Ana-Maria Cetatean: Unul dintre cele mai importante sfaturi, valabil pentru toti candidatii care isi cauta un job, este sa abordeze etapa cautarii locului de munca potrivit cu multa incredere.

O alta recomandare ar fi aceea de a-si cauta activ locul de munca, selectand job-urile potrivite cu ajutorul optiunilor disponibile: oras de lucru, departament, nivel de cariera si tip de job urmarit (full time, part time sau project based). Apoi, sa isi completeze CV-ul in detaliu si sa aplice la job-urile care corespund criteriilor lor de selectie. Nu in ultimul rand, este bine ca mamicile aflate in cautarea unui loc de munca sa se perfectioneze in domeniul in care doresc sa se angajeze, sa dea dovada de seriozitate si de consecventa in ceea ce isi propun sa faca pe plan profesional.  Etapele obtinerii unui loc de munca

Statutul de mama trecut in CV

Ana-Maria Cetatean: Statutul de mama nu trebuie privit in mod discriminatoriu. Mamele care se intorc la serviciu dupa concediul de crestere a copilului ar trebui sa fie foarte apreciate. De obicei, angajatorii sunt interesati de revenirea mamelor la birou si de faptul ca acestea isi pot relua activitatile curente.

Studiile arata ca, in general, mamele care decid sa se intoarca la serviciu sunt persoane loiale si interesate de cresterea performantelor lor profesionale. Asadar, mamele sunt persoane foarte valoroase pentru companie, acest statut fiind o garantie si un atribut in plus in relatia cu angajatorul.

Ce dezavantaje are o mama cand se prezinta la interviu?

Roxana Braga: Niciunul daca nu le prezinta. Daca in fata angajatorului, la interviu, vorbeste despre nevoia de bani, de faptul ca are copii acasa, ca are o situatie disperata, el se sperie si se raporteaza la situatia asta si se gandeste ca daca i se imbolnaveste copilul nu se mai concentreaza, isi ia zile libere. Mamele sunt foarte performante si stiu sa se descurce in situatii de criza, pot sa stabileasca prioritati.

Catalina Bilan: Nu consideram ca o mama este dezavantajata atunci cand se prezinta la un interviu de angajare, dat fiind ca este protejata de lege. Codul Muncii precizeaza la articolul 5: "Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa".

Sfaturi pentru mamica la interviul de angajare

Chiar daca persoanele care candideaza la un job nu sunt inca in relatii de munca cu compania, deci nu sunt angajati, interpretarea legii poate fi extinsa si asupra proceselor de recrutare si selectie. Asadar, sunt interzise in interviu intrebarile referitoare la aspectele de mai sus. In plus, pentru a evita orice potentiale acte de discriminare, recomandam excluderea din CV a tuturor informatiilor care tin de aceste aspecte.

Ana-Maria Cetatean: De obicei, in cadrul interviurilor de angajare, dezavantajele apar ca urmare a necorelarii dintre specificul postului si obiectivele candidatei. Astfel, daca o persoana isi propune sa obtina un job cu program de lucru de 8 ore si aplica pentru un post in vanzari, care ar presupune si deplasari, cu siguranta va fi dezavantajata deoarece nu va fi dispusa sa se deplaseze foarte mult.

Pana cand copilul ajunge la varsta la care poate merge la gradinita, de exemplu, este important ca mamicile care revin la serviciu sa opteze pentru un tip de job care sa le permita impartirea intre activitatea profesionala si cea dedicata cresterii copilului.

Catalina Bilan: Desi intrebarile referitoare la viata personala sunt considerate discriminatorii prin lege, asa cum am spus si la intrebarea de mai sus, au existat cazuri in care candidatele au fost intrebate la interviurile de angajare daca planuiesc sa ramana insarcinate sau daca au copii. In companiile mari, cu o politica de resurse umane clar definita, departamentul de resurse umane este foarte atent la aceste aspecte, deoarece sunt constienti ca sunt o forma de discriminare si un motiv de a fi actionati in instanta.

Discriminarea mamelor la angajare
Intr-o companie cu principii sociale sanatoase, faptul ca o candidata are sau nu copii nu poate consitui un criteriu de selectie. Exista totusi o reticenta a angajatorilor in ceea ce priveste selectarea candidatelor cu copii, mai ales pentru posturi de management. Atata timp cat mamica si-a stabilit foarte clar prioritatile, stie exact cat timp este dispusa sa acorde job-ului si aplica numai pentru acele tipuri de pozitii care i se potrivesc ca nivel de solicitare, faptul ca are sau nu copii este irelevant.   

Ii spui angajatorului ca esti mama sau nu?

Ana-Maria Cetatean: Evitarea sau ascunderea oricarei informatii legate de statutul profesional sau personal al viitorului angajat nu este recomandata, indiferent de situatie. Astfel de informatii se vor afla, mai devreme sau mai tarziu. Ascunderea lor nu poate decat sa puna la indoiala corectitudinea viitoarei angajate.

Roxana Braga: Depinde cui te adresezi. La standarde europene, atunci cand faci selectie de personal este mai putin probabil ca angajatorul sa se uite la varsta, stare civila, loc de nastere pentru ca risca sa fie sanctionate, ele sunt elemente de discriminare. Insa in practica este destul de greu sa nu faci asta.

Micile companii prefera mamele pentru ca indica un grad mai mare de stabilitate si disciplina, au interes sa-si pastreze locul de munca pentru siguranta veniturilor familiei. Ar putea fi un criteriu favorabil. Micile companii cauta familisti considerand ca o astfel de persoana este mai putin dispusa sa-si schimbe locul de munca. Statutul de mama este important si un risc asumat. In unele situatii ne gandim ca ar putea solicita zile libere pentru a sta cu copilul cand este bolnav, insa ele sunt din ce in ce mai dispuse sa-i duca la gradinita cu program prelungit, sa angajeze bone sau sa apeleze la bunici.

Mamele pot fi discriminate daca orienteaza interviul in acest sens. Insa haideti sa ne asumam acest lucru pentru ca ne-am dorit sa fim mame. Stiu sa fac lucruri si daca sunt mama si daca nu. Le sfatuiesc sa orienteze discutia nu pe nevoia ei de bani, ci sa spuna ce stie sa faca in raport cu postul pus in joc. Ca esti mama conteaza mai putin daca convingi ca stii sa faci lucruri de care angajatorul are nevoie. Eu sfatuiesc femeile sa-si asume faptul ca sunt mame.

Dilema mamelor: cariera sau familia

Vechea dilema: Cariera sau familia?

Opinia psihologului: Cred ca aceasta dilema ar trebui analizata inaintea deciziei de a concepe un copil si fiecare femeie ar trebui sa-si analizeze drumul si prioritatile inaintea acelui moment. Conceperea constienta este un act de maturitate si responsabilitate care ne poate feri de vinovatii su frustrari majore ulterioare.

Femeile sunt foarte diferite asa incat fiecare se simte confortabil sau implinita in variate aspecte pe care le poate lua maternitatea. Societatea impune modele confuze, fie punand in luminile reflectoarelor modelele femeilor de cariera, fie ridicand pe un soclu femeia-mama, asa incat alegerile ar trebui sa fie in functie de disponibilitatea fiecarei femei pentru una sau alta din cai, pentru resursele pe care le poate investi intr-un moment sau altul al vietii sale in cariera sau ca mama.

Femeia perfecta, mama model si cu o cariera de succes cred ca ramane totusi o utopie generatoare de asteptari nerealiste, frustrari si sentimente de vinovatie in viata reala. (Lidia Gheorghe, psihoterapeut)

Joburi cu program flexibil pentru mamici

Ana-Maria Cetatean: Multe mame vor sa acorde cat mai mult timp cresterii copilului, dar doresc, totodata, sa aiba si o cariera activa. in acest caz, ele pot opta pentru joburi de tip part-time sau cu program flexibil. In cadrul eJobs.ro exista aproximativ 4.500 de astfel de oferte, la nivel national, care permit mamelor sa lucreze fie de la distanta, fie pentru un numar redus de ore, in comparatie cu programul normal de lucru.  Locuri de munca pentru mame

Si in acest caz, tot in domeniul vanzarilor exista cele mai multe oferte de angajare. In plus, companiile care presteaza servicii de call-center (serviciu clienti) au job-uri part-time care pot corespunde criteriilor de selectie ale candidatelor mamici. 

Aproximativ 1.500 de optiuni de angajare exista si in cadrul unor job-uri de tip proiect. Mamele care au o formare profesionala tehnica, cele care cunosc limbi straine sau care sunt atrase de domeniul cercetarilor de piata pot alege astfel de colaborari "project based". In aceste cazuri, mamicile pot opta pentru posturi de administratori de site-uri web, editori de texte sau operatori de interviu pentru derularea diverselor sondaje de opinie.      

Roxana Braga: Unele mamici doresc program flexibil si le incurajez sa-si caute cu jumatate de norma sau in weekend. Angajatorii cauta sa acopere orele neprietenoase. In weekend este mai usor sa gaseasca un membru al familiei care poate sta cu copilul. Ele pot oferi mai mult asa, pot lucra seara tarziu, dupa ce au culcat copiii.

Oferte de joburi cu program flexibil pentru mamici

Locuri de munca de acasa pentru mamici

Catalina Bilan: Aici putem prezenta ca studiu de caz chiar compania noastra, CareerAdvisor: suntem 6 consultanti, toate mamici, cu experienta in executive search, recrutare si selectie, consiliere si coaching de cariera, consultanta in resurse umane. Fiecare din noi ne organizam timpul de lucru in functie de responsabilitatile din familie: doua dintre noi lucreaza de acasa, iar celelalte au program flexibil astfel incat sa incorporeze toate prioritatile: copiii, casa, cariera, dezvoltarea individuala.

Exista o serie de resurse online care va pot ajuta sa identificati oportunitati de lucru de acasa, desi clientii sau angajatorii pot fi in partea cealalta a globului. Cea mai activa platforma pentru munca in sistem freelancing este elance.com. Aici sunt postate peste o jumatate de milion de job-uri in fiecare an, iar principalele domenii in care  se regasesc ofertele sunt: programare, design, redactare texte, marketing, administrativ, consultanta, juridic, inginerie.

Alte platforme de freelancing:
• freelancer.com
• guru.com
• peopleperhour.com
• vworker.com

Pentru informatii si sfaturi in legatura cu munca in sistem de freelancer online va recomandam cateva resurse:
http://www.madalinauceanu.ro/resurse-freelanceri/
http://obisnuit.eu/2013/01/16/lucruri-pe-care-le-am-invatat-de-cand-sunt-pe-elance/
http://dojoblog.ro/2013/02/06/cum-sa-incepi-ca-freelancer-pe-elance-com/

Locuri de munca de acasa pentru mamici
Roxana Braga: Munca la domiciliu este o optiune, dar depinde de ce stie mama sa faca. Este un trend in crestere, oferta este uneori generoasa  in IT, vanzari directe. Sunt si meserii care nu pot fi facute de acasa, depinde de calificarea mamelor. 

Opinia medicului pediatru: Peste 95% dintre mamicile pacientilor mei, au un loc de munca, cred ca mai sunt cateva care lucreaza si de acasa, dar putine. (dr. Cosmina Cristea, medic primar pediatru)

Mamicile antreprenor: un trend sau o necesitate?

Catalina Bilan: Acesta este un trend intr-adevar printre oamenii care ajung la un moment al vietii in care simt nevoia sa isi redefineasca prioritatile, sa se dedice unei activitati care sa ii reprezinte si care sa le ofere flexibilitate  in stabilirea programului. Ne pasioneaza curajul si viziunea persoanelor care decid sa renunte la o cariera si sa se lanseze intr-un business propriu, cladind pe talentele si pasiunile care ii definesc. Am adunat mai multe astfel de povesti de succes pe care le puteti citi pe portalhr.ro in sectiunile Career Renegade si Self Made in Romania .

Recent, pe wallstreet.ro vedeam un articol interesant despre antreprenoriat, in care Carson McComas, antreprenor de succes si blogger declara ca ar construi un startup care sa aiba urmatoarele componente: B2B, model de venituri recurent, foarte focusat pe rezolvarea unei anumite probleme pe o anumita nisa de business (cum ar fi site-uri de eCommerce, veterinari, magazine de bijuterii) si ceva ce ar putea fi lansat in mai putin de sase luni. Poate fi acesta un punct de plecare pentru mamicile dornice sa devina antreprenoare?

Mamici antreprenor

Ana-Maria Cetatean: Orientarea catre antreprenoriat se inscrie in tendintele actuale ale pietei. Multe mamici au ajuns sa isi transforme hobby-urile in mici afaceri, care au devenit cu timpul profitabile, deoarece au fost bazate pe consecventa si pasiune. Mamicile care opteaza pentru o cariera pe cont-propriu sunt atrase, de obicei, de programul flexibil si de faptul ca pot dedica mai mult timp copilului lor. O activitate antreprenoriala implica, insa, si multe alte responsabilitati pe care un angajat nu le are, in mod normal. Cu toate acestea, rezultatele obtinute de catre mamicile-antreprenoare le ofera, cu siguranta, nenumarate satisfactii si motive de a-si continua activitatea antreprenoriala.     

Roxana Braga: Cautarea unui loc de munca poate sa stimuleze creativitatea si este evident ca mamele incep sa-si foloseasca talentele pentru a genera fonduri. Vedem mame antreprenor care sunt tenace si se pozitioneaza pe o piata in dezvoltare cum ar fi comertul pe internet cu mici produse facute in casa: sapunuri, creme, decoratiuni, bijuterii sau diverse servicii.

Ele vor sa imparta timpul echilibrat intre familie si profesie. Este, mai degraba decat un trend, o nevoie. Exista prejudecatile ca absenta generata de concediu de maternitate iti scade abilitatile profesionale. La Scoala Mamelor exista destul de multa initiativa in acest sens – afaceri legate de ceea ce stiu mamele sa faca, gradinite particulare, after-school care prelungesc calitatile materne dezvoltate.

Am facut consiliere directa 1 la 1, dar si cursuri de antreprenoriat si comunicare si au fost mame care s-au apucat de afaceri. Ele erau disperate si au gasit o solutie. Spre exemplu, o mama singura cu 4 copii, dintre care fiica de 18 ani, a dezvoltat o afacere cu prajituri. Ea era somera si nu avea perspectiva de angajare. Mamici care isi deschid propriile afaceri

Avem mamici pentru care pasiunea a devenit o sursa de bani, mamici care s-au asociat si au facut afaceri cu pictura pe sticla si de icoane, care fac afaceri in domeniul cosmeticii si infrumusetarii.

Reconversia profesionala – o solutie pentru mamici?

Roxana Braga: Se spune ca intr-o cariera se fac trei miscari radicale fata de ceea ce ai lucrat initial. Exista oportunitati, ne maturizam, este o chestiune de decizie. Incurajez schimbarile profesionale, eu insami am facut schimbari radicale pentru ca ti se pun in valoare calitati si se dezvolta competentele, te pui la incercare cu propriul talent si potential.

Potentialul conteaza foarte mult atunci cand avem provocari, ele ne conduc catre performanta. Nu totul este drama in viata, putem avea succes daca ne gandim la ce calitati avem pe care nu le-am pus in valoare. Aceasta abordare duce la o ridicare a increderii in sine, care este de fapt cheia succesului. Ti-e mai la indemana sa spui ca eu n-am nicio sansa, dar este mai sanatos sa te gandesti ca iti doresti sa faci lucru. Este un efort mai mare, dar bucuria este alta.

Este practic acelasi tip de decizie ca atunci cand te-ai hotarat sa ai copii, banuiai ca va fi greu, dar nu stiai exact.

Reconversia profesionala pentru mamici

Mamici supracalificate care cauta orice post

Roxana Braga:  Este mai mic acest procent de mame antreprenor fata de cele care sunt in cautarea unui loc de munca si nu isi gasesc. Este evident ca multe se afla in situatii disperate si probabil principalul motiv este pentru ca vin dupa o perioada de lunga absenta.

Aici vorbim de mame care incearca cu disperare sa identifice orice loc de munca, oricare ar fi el si persoane calificare ajung la compromisuri serioase, pe posturi mult sub calificare si traiesc o drama la patrat pentru ca nu sunt angajate datorita supracalificarii. Nevoia de bani te trimite catre compromis, dar ti se refuza postul pentru ca este supracalificat. Acesta este un nou curent. Din disperare cauta locuri de munca sub calificare ceea ce duce la esec. Foarte putine si-au gasit un astfel de job.

ANALIZA mai multor tipuri de job-uri

Inainte de a cauta un loc de munca, o mamica trebuie sa decida ce fel de job i se potriveste mai bine, nu doar din punct de vedere al domeniului, ci si al programului. Am invitat psihoterapeutul Lidia Gheorghe si specialistul in formare profesionala - Roxana Braga sa realizeze independent o analiza in care sa prezinte avantajele si dezavantajele celor mai intalnite tipuri de joburi disponibile pe piata, tinand cont in primul rand de statutul de mama al candidatei.

1. O mama cu un job full-time, eventual cu ore suplimentare

Avantaje

Opinia psihologului Opinia specialistului in formare profesionala
echilibru financiar al familiei
un grad ridicat de independenta (atat financiara, cat si timpul tau)
posibilitati financiare de a alege un substitut matern de buna calitate (bona sau cresa, gradinita)
statut profesional
beneficii de statut si imagine de sine
oportunitati profesionale pe care le intrevezi (pentru ca esti in piata muncii)


Dezavantaje

Opinia psihologului Opinia specialistului in formare profesionala
putin timp si disponibilitate pentru a hrani cu atentie si rabdare relatia emotionala cu copilul focalizare pentru timp de calitate cu copiii (timp mai putin asa ca te concentrezi pe ce activitati vrei sa faci)
sentimente de vinovatie ratezi unele frumuseti ale dezvoltarii lor
valorile si o parte consistenta a educatiei copilului sa fie transmise de alte instante decat cele familiale generezi competitie daca ai mai multi copii, fiecare te vrea si timpul este mai putin
distantare emotionala in familie, in relatia de cuplu
necesita echilibru in relatia cu sotul care are aceleasi drepturi cu copiii, o relatie se intretine
suprasolicitare
 
Job full-time pentru mame

2. O mama cu un job part-time (6 ore sau 4 ore pe zi)

Avantaje

Opinia psihologului Opinia specialistului in formare profesionala
mai mult timp si disponibilitate pentru a se implica activ in viata copilului poti sa-ti organizezi mai usor timpul, avand mai mult timp la dispozitie
timp si disponibilitate pentru viata de familie, oferind modele de functionare familiala poti sa mai ai un job
timp si disponibilitate pentru nevoi personale poti sa petreci mai mult timp cu copiii daca vrei
satisfactia de a putea imbina cele doua statusuri, de mama side profesionist, intr-o maniera echilibrata cheltuiesti mai putine resurse pentru servicii complementare (bona, gradinita)

Dezavantaje

Opinia psihologului Opinia specialistului in formare profesionala
un posibil echilibru fragil al balantei financiare a familiei poti sa fii mai putin organizat, avand mai mult timp
lipsa de disponibilitate pentru evolutie profesionala nu intotdeauna 4 sau 6 ore sunt suficiente, ele pot deveni 8 (caz in care esti mai prost platit si faci ore suplimentare)
  posibilitati de promovare reduse
  daca ai 2 joburi ai nevoie de un grad ridicat de specializare

Joburi part-time pentru mamici

3. O mama cu un job de acasa

Avantaje

Opinia psihologului Opinia specialistului in formare profesionala
oportunitate de a fi prezenta in fiecare moment important in devenirea copilului sau ai decizia asupra organizarii timpului
liberatea de a gestiona timpul in acord cu prioritatile zilnice poti sa faci mai multe lucruri
satisfactie personala in relatia de munca
daca nu-i duci la gradinita, te vad mai mult, asta nu inseamna ca esti mai mult cu ei
sentiment al controlului si libertatii alegerilor in viata profesionala te costa mai putin ajutoarele

Dezavantaje

Opinia psihologului Opinia specialistului in formare profesionala
dificultatea de a se detasa de rolul de mama pe teritoriul familal trebuie sa fii extrem de organizat
dificultatea de a avea intimitate si spatiu personal de munca riscul de a pierde timpul este extrem de ridicat
dificultatea de avea zile libere si momente familiale programate (week-enduri, concedii) un grad ridicat de frustrare pentru ca trebuie sa muncesti, iar copiii poate au nevoie de tine
  esti luat de bun si odihnit
  faci foarte multe activitati gospodaresti nenecesare (daca tot vezi praful, il stergi)
Joburi de acasa pentru mamici

4. Mamica Antreprenor

Avantaje

Opinia specialistului in formare profesionala
pune in opera propriile decizii
capacitate de a conduce
dinamism si flexibilitate
satisfactii puternice
potential explorat
relatii de calitate daca esti inteligent

Dezavantaje

Opinia specialistului in formare profesionala
riscul ca relatiile de familie sa fie mai putin bune (trebuie sa iei decizii)
timp limitat pentru familie
prezenta permanenta a afacerii in cap
timp liber foarte putin
foarte multe decizii de tip pro sau contra, radicale, nu sunt nuate de gri
Mamici care au propriile afaceri

5. O mama fara job, mama casnica

Avantaje

Opinia psihologului Opinia specialistului in formare profesionala
timp suficient pentru a se implica consistent in ingrijirea si educatia copilului atenta la lucrurile care conteaza
timp pentru a sigura un ritm al functionarii familiei orientata catre mentinerea relatiilor de calitate
relatie de atasament si siguranta emotionala cu copilul timp personal utilizat cu mai multa inteligenta
  foarte mare contributor la calitatea vietii altora

Dezavantaje

Opinia psihologului Opinia specialistului in formare profesionala
suprasolicitare riscul de a fi devalorizat
sentimente de frustrare in legatura cu implinirea nevoilor personale timpul si nevoile tale nu conteaza pentru ceilalti
stima de sine scazuta, sentimente de inferioritate in raport cu standardele sociale risc ridicat de scadere a increderii in sine
dificultati financiare si stres familial crescut
oboseala
  un grad ridicat de frustrare odata cu imbatranirea, mai ales cand pleaca copiii de acasa

Mamici care nu lucreaza

Care este jobul perfect pentru o mama?

A cauta jobul perfect poate parea o utopie, insa cu totii dorim sa fim fericiti, atat acasa, cat si la locul de munca. Confucius spunea "Alege-ti o slujba pe care o iubesti si nu vei munci o zi in viata ta!".
Citeste mai jos raspunsurile specialistilor la aceasta intrebare, dar si experientele catorva mamici in privinta cautarii locului de munca ideal pentru ele. 

Opinia psihologului: Job-ul perfect pentru o mama este cel care o face sa se simta puternica, respectata, apreciata si valoroasa in ochii ei si ai celor apropiati ei. O mama care se simte implinita pe drumul ei profesional reprezita un model minunat de urmat pentu copilul ei pentru ca ea va radia incredere, optimism, respect si echilibru. Fiecare mama trebuie sa-si foloseasca intelepciunea de a face alegeri potrivite pentru etape diferite din viata ei, aceasta implicand de multe ori compromisuri si multa munca cu ea si cu cei din jurul ei, o munca de transformare si evolutie personala. (Lidia Gheorghe, psihoterapeut)

Opinia medicului pediatru: Sa fie un job la care sa se duca zilnic, dar sa nu fie extrem de solicitant si mama sa poata veni acasa si sa se poata juca cu cel mic, macar o ora. Sa fie un job de maxim 8 ore, ideal dimineata, ca sa aiba timp sa petreaca si cu copilul. Este foarte importanta aceasta relatie. (dr. Cosmina Cristea, medic primar pediatru)

Roxana Braga: Acela pe care si-l doreste pentru ca niciun fel de energie nu poate fi mai mare decat forta data de dorinta. 
Locul de munca ideal pentru o mama
Catalina Bilan si Anca Dumitrache: Din punctul nostru de vedere, al consultantilor de la CareerAdvisor, ca mame de copii prescolari sau scolari de varsta mica, job-ul perfect este acela care ne ofera ocazia sa ne punem in practica talentele, sa ne implinim vocatia si in acelasi timp ne permite le acordam timp de calitate copiilor in fiecare zi, iar o data pe luna ne permite sa petrecem o zi intreaga exclusiv cu copiii, pentru activitati care sa ii dezvolte si care sa creeze o legatura solida intre noi si ei. Voi simtiti la fel?

Ana-Maria Cetatean: Jobul perfect este un ideal la care aspiram cu totii, indiferent daca suntem sau nu parinti. Din punctul meu de vedere, job-ul perfect este determinat de criteriile fiecaruia dintre noi, de dorintele si aspiratiile personale si profesionale pe care ni le formulam. Probabil ca, din punctul de vedere al unei mame, jobul perfect este cel care ii pemite deopotriva sa evolueze in plan profesional si sa dedice suficient timp copilului sau.   

Corina si Darius

Corina, 24 ani, Campina

Mamica lui Darius (3 ani si 2 luni)
A stat 2 ani in concediu de maternitate si s-a angajat in iunie 2013, dupa un an de cautari
Studii: superioare economice
Fara experienta de lucru anterioara maternitatii
Job:Operator calculator

Nu gasesti un loc de munca la comanda. Foarte greu mi-am gasit un job. Am depus CV-uri prin tot orasul si nu m-a sunat nimeni. Se cere experienta si flexibilitate la program. La interviurile la care am fost chemata, mi s-a spus din start ca nu ma pot angaja pentru ca am un copil mic si nu le convine sa dea concediu medical. Mi s-a intamplat chiar sa ma refuze pentru ca am studii superioare si sunt supracalificata pentru post.
Job de acasa: Sincer nu-mi doresc pentru ca oricum duc copilul la cresa de la varsta de 2 ani pentru a socializa, oricum el nu era langa mine nici cand eram acasa.
Job perfect: Sa aiba un program lejer, ritm nu foarte stresant si sa-ti permita sa petreci timp si cu familia.

Meri
Meri, 24 ani, Campina

Mamica lui Darius (3 ani si 4 luni)
A stat 2 ani in concediu de maternitate, dar apoi s-a desfiintat firma unde lucra
Studii: tehnice
Experienta anterioara sub 1 an

M-am gandit sa incep munca dupa ce implineste cel mic 2 ani pentru a lua postnatalul, dar fiindca am ramas fara job a trebuit sa-mi caut. Imi este greu sa-mi gasesc un program accesibil dat fiind ca nu ar avea cine sa stea dupa ce-l iau pe cel mic de la gradi sau camin, mi-ar trebui un program cu un singur schimb si nu stiu daca am sanse sa gasesc cu un astfel de program. Cred ca pentru unii angajatori este important daca esti mama fiindca cei mici au probleme cu imunitatea si astfel racesc mai des, ceea ce ar obliga angajatul sa accepte multe "concedii" din cauza sanatatii copilului.

Job de acasa: Da, mi-ar fi placut sa am un job pe care sa il pot efectua de acasa si sunt astfel de oferte pe internet, dar nu prea am incredere ca nu voi lua teapa. Cu siguranta asta ar fi cea mai buna oferta pentru orice mama care vrea sa-si creasca copilul dupa regulile ei. Copilul meu are si niste probleme cu piciorusele si este mai alergic, astfel ca un job de acasa mi-ar permite sa controlez programul si ceea ce mananca sau mediul in care sta pentru a nu i va agrava problemele.

Job perfect: Cred ca jobul perfect, cel putin pentru mine ar fi sa lucrez la o revista sau la un site pentru copii, in care sa-mi expun punctul de vedere si sa caut informatii cat mai diverse despre copii.

Claudia si David

Claudia, 29 ani, Campina

Mamica lui David (2 ani si 2 luni)
A stat in concediu de crestere copil pana a implinit cel mic 5 luni, apoi s-a reintors la locul de munca anterior
Studii: superioare economice
Job: Asistent Director la filiala est-europeana a Grupului britanico-american LoneStar cu sediul in Ploiesti

Face zilnic naveta Campina – Ploiesti, transportul fiind asigurat de catre firma

Nu mi-am facut un plan anume pentru reintoarcerea la munca. Am asteptat sa creasca David cateva luni, sa nu mai alaptez - desi asta nu a fost o problema deoarece, fiind operatie prin cezariana, am avut lapte pentru el doar 3 luni si jumatate - si sa ramana mama acasa, la pensie, care urma sa fie "substitutul" meu pe parcursul perioadei in care eu eram la munca.

Consider ca dezavantajele a fi parinte - fie mama, fie tata - de copil mic apar doar in cazul in care angajatorul nu intelege ca exista anumite situatii in care trebuie neaparat sa raspunzi la telefon cand esti sunat/-a de acasa sau ca trebuie sa pleci de la serviciu pentru ca nu se simte bine copilul ori alte situatii asemanatoare. De altfel, trebuie sa recunosc ca eu am avut parte nu doar de un angajator, ci si de colegi foarte intelegatori si flexibili, care au ajutat la re-integrare foarte mult. Personal cred ca orice mama se reintoarce la acelasi serviciu macar pana se intremeaza copilul deoarece ii ofera stabilitate si reprezinta un mediu familiar. Dar, asta nu este general valabil. Am prietene care si-au schimbat job-ul la cateva zile/luni dupa reinserare.

Job de acasa: Normal ca imi doresc sa lucrez de acasa doar ca sa fiu aproape de baiatul meu. Cine nu si-ar dori acest lucru? Primele luni am lucrat si de acasa, iar acest lucru a fost posibil datorita intelegerii sefului. Pot spune ca si in prezent ma bucur de aceasta "bonificatie", desi uneori este o munca de Sisif sa scriu un mail complet si corect (asta deoarece David este atras de tastatura si de laptop si isi baga degetelele prin ele).

Job perfect: Nu cred ca exista un raspuns general pentru ca fiecare mama are viziunea proprie despre job-ul perfect. In ceea ce ma priveste, faptul de a avea un angajator si un colectiv care sa te sprijine si sa te inteleaga, conteaza foarte mult. De asemenea, sa ai posibilitatea sa lucrezi si de acasa ori sa iti poti lua liber/concediu cand are copilul o problema sunt la fel de importante. Bineinteles ca exista si avantajul financiar oferit de job ce nu poate fi trecut cu vederea, dat fiind ca nivelul de venit afecteaza direct si familia si copilul. Ca astea ar fi in viziunea mea un job perfect.
Dupa cum am mentionat, reintoarcerea a fost lina. Am avut de recuperat un numar de informatii, dar cu ajutorul colegilor, totul a fost mai usor. Ceea ce a fost mai greu a reprezentat-o faptul de a fi departe de puiul meu, gandul imi era si imi este mereu la el, desi sunt costienta ca este pe maini foarte bune acasa. Dar ce sa-i facem sentimentului matern!?!

Violeta, 28 de ani, Bucuresti

Mamica lui Claudiu (4 ani si 7 luni)
Studii: masterat,
Job: specialist relatii publice,
Experienta: 10 ani

Planul a fost de a ma reintoarce la locul de munca de dinainte de a ramane insarcinata, dar socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Am fost concediata in prima zi de lucru, desi mi se spusese ca se va gasi un post similar, dupa ce fusese inchisa sucursala unde lucrasem in cadrul companiei. Amuzant este ca, la scurt timp dupa, ma chemau inapoi, pe motiv ca imi vazusera CV-ul. Nu mi-ar fi fost greu sa gasesc de lucru daca as fi acceptat orice. Totusi, am fost la peste 10 interviuri de angajare si am lucrat si neplatita in mai multe locuri pana sa imi gasesc serviciul care sa imi permita sa ma ocup si de copil, atat din punct de vedere financiar, cat si ca timp.

In Romania, multi angajatori discrimineaza mamicile si considera ca un copil le tine departe de treburile de la serviciu. M-am lovit de multe ori de un zid rece de nepasare inclusiv de la mamici-angajatoare, mai avansate in cariera, care beneficiau si de serviciile unei bone, si de o situatie familiala mai buna. Important este sa nu disperi niciodata, eu am reusit sa ma adaptez din mers si sa imi gasesc locul intr-o corporatie in care dreptul de a fi mama este respectat mai bine decat in alte locuri.

Dupa nastere, am reusind sa evoluez si profesional. Acum fac ce imi place si, cred eu, sunt de zece ori mai responsabila si mai matura profesional datorita copilului meu, care imi da zi de zi inspiratie si putere de a crea intr-o meserie care traieste numai dupa aceste coordonate.

Job de acasa: Lucrez deja de acasa uneori, mai ales in cazuri de raceala, viroze. Nu cred insa ca mi-as dori sa fiu 100% din timp numai acasa, lucrand in pijamale si mestecand in oala de ciorba. Mi-ar placea sa am un job si mai flexibil, care sa imi permita sa stau mai mult alaturi de copilul meu, dar sa il duc in acelasi timp la gradinita, la un sport, la dansuri etc.

Job perfect: Pentru o mama este cel in care este respectata pentru faptul ca a dat nastere unui copil in aceste vremuri. Ca program, este ideal sa fie flexibil, poate part-time, ca sa ii permita sa petreaca mai mult timp alaturi de copilul ei. Mie mi-ar placea ca la un moment dat sa coordonez mai multe proiecte in timpul pe care nu il petrec alaturi de cel mic, deci sa am un job project-based.

Idei de joburi pentru mamici

Gabriela, Bucuresti

Mama Anyiei (2 ani)

Job: Jurnalist

Eu am lucrat de acasa 3 ani, din care 1 an si jumatate dupa ce am nascut. Nu am avut concediu de maternitate sau de crestere copil. Am lucrat mereu, fara oprire. Pot spune ca aceasta este partea deloc placuta a jobului de acasa: muncesti mai mult decat trebuie. Intr-adevar, esti mereu langa copil, poti face treburile casnice, nu dai socoteala pentru timpul tau. Insa timpul tau nu mai este separat asa cum trebuie de timpul profesional. Acum am trecut la part-time, 6 ore pe zi. In acest moment consider ca este jobul potrivit pentru o mama. Ajungi la 3-4 acasa, copilul nu iti simte lipsa atat de mult, petreci indeajuns timp cu el, si totodata ai timp si pentru tine, si
> nici salariul nu este mic, cat pentru un part-time de 4 ore. Mamele vor avea mereu sentimentul de vinovatie fata de copil, indiferent ca lucreaza de acasa (acele momente cand apare ceva urgent si lucrezi cu copilul langa tine), ca lucreaza part-time sau full time. Sentimentul de vinovatie este parte din noi, si, din pacate nimic uman din lumea aceasta nu este perfect.

Multumim pentru sprijinul acordat realizarii acestui articol:

dr. Cosmina Cristea, medic primar pediatru la Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului "Alfred Rusescu" (IOMC) si asistent universitar
Lidia Gheorghe, psihoterapeut, Cabinet Individual de Psihologie
Roxana Braga, specialist in formare profesionala, Managing Partner al EuroSucces Consulting
Catalina Bilan, Career Services Lead la CareerAdvisor
Anca Dumitrache, HR Consultant la Career Advisor
Ana-Maria Cetatean, Brand Manager la Ejobs

Le multumim in mod special si mamicilor care ne-au povestit experientele lor personale.

La final, te invitam si pe tine sa ne raspunzi la aceasta intrebare complexa: care este jobul perfect pentru tine, ca mama?

 

Articolul urmator
Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic
Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci
    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci

    Atunci când vine vorba despre parenting, pare că mereu apar lucruri noi de știut. Dacă ești copleșită de valul de informații pe acest subiect, îți arătăm 5 reguli de...

    Am renunțat la jobul meu foarte bine plătit pentru a sta acasă cu copiii mei și simt că acum am evoluat mai mult ca niciodată
    Am renunțat la jobul meu foarte bine plătit pentru a sta acasă cu copiii mei și simt că acum am evoluat mai mult ca niciodată

    Când le-am spus prietenilor și familiei că mă gândesc să renunț la locul meu de muncă pentru a mă putea ocupa full-time de fiul meu, au rămas vizibil îngrijorați...

    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii
    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii

    Inducerea nașterii se referă la stimularea contracțiilor uterine înainte ca travaliul să înceapă, astfel încât să aibă loc o naștere pe cale vaginală....

    O femeie a născut șase copii în 10 minute! Mama și copiii sunt perfect sănătoși
    O femeie a născut șase copii în 10 minute! Mama și copiii sunt perfect sănătoși

    O tânără din Brazilia a adus pe lume șase copii în zece minute. Operația de cezariană a fost un succes, iar sextupleții sunt sănătoși.

    Regina este din nou străbunică! Prințesa a născut o fetiță perfect sănătoasă
    Regina este din nou străbunică! Prințesa a născut o fetiță perfect sănătoasă

    Bucurie mare la Casa Regală a Marii Britanii! Prințesa Beatrice, nepoata reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a devenit mamă. Potrivit unui anunţ publicat luni pe conturile de...

    Patru doctori mi-au spus că fiul meu este perfect sănătos. TOȚI s-au înșelat
    Patru doctori mi-au spus că fiul meu este perfect sănătos. TOȚI s-au înșelat

    Imediat ce Oliver a venit pe lume, părinții lui, Charlie și Thomas, și-au dat seama că e ceva nu e în regulă cu el. Ochiul lui drept era umflat și roșu, dar medicii le-au spus...

    O femeie cu dizabilități a născut un bebeluș perfect sănătos. "Mi s-a spus că nu merit să fiu mamă"
    O femeie cu dizabilități a născut un bebeluș perfect sănătos. "Mi s-a spus că nu merit să fiu mamă"

    Deși a adus pe lume un copil perfect sănătos, o femeie cu dizabilități susține că este foarte dezamăgită de atitudinea oamenilor care au blamat-o că a rămas însărcinată.

    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal
    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal

    Sophie spune că cei din jur sunt se îngrozesc când văd că încă își alăptează fiica de 7 ani, dar nu îi pasă. Ea spune că, atâta vreme cât...

    © 2024 Qbebe