Tot ce trebuie să știi despre alocația copilului în 2020

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alocația de copil pentru anul 2020 va beneficia de o creștere semnificativă datorită unui nou proiect de lege care a fost recent aprobat de Parlament. Află în continuare în ce măsură se va modifica cuantumul său, precum și ce alte informații importante trebuie să știi despre aceasta.

Alocație copil 2020

Începând cu data de 1 ianuarie 2020 cuantumul alocației de stat pentru copii se va majora cu 100% din rata medie anuală a inflației. Proiectul de lege specifică în acest asens următoarele valori care vor fi majorate anual prin hotărâre a Guvernului:
- 600 lei în cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap
- 300 lei în cazul copiilor cu vârsta între 2-18 ani, precum și în cazul tinerilor prevăzuți la art.1 alin (3)
- 600 lei în cazul copiilor cu vârsta între 3-18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Proiectul de lege a fost aprobat în data de 15 octombrie cu unanimitate de voturi de Camera Deputaților (242 voturi).

„Iniţiativa legislativă vizează completarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993, în sensul introducerii unei norme privind majorarea valorii alocaţiei cu indicele anual de inflaţie, pentru a menţine cuantumul acesteia la aceeaşi valoare de piaţă. Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020”, arăta proiectul de lege.

Creșterea alocațiilor va avea loc în același ritm cu rata medie a inflației, conform unor modificări la Legea alocațiilor, apărute în Monitorul Oficial. Este vorba mai exact despre Legea nr.214/2019 pentru completarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, ale cărei efecte se vor produce începând cu prima zi din luna ianuarie a anului 2020.

alocatie copil 2020

Informații importante despre alocația copil 2020

Alocația este în prezent de 150 de lei, fiind acordată copiilor cu vârsta 3-18 ani, precum și celor care au depășit vârsta de 18 ani, până la terminarea liceului sau a școlii profesionale. Cuantumul de 300 de lei este acordat în prezent pentru copiii de până la 2 ani, precum și pentru cei care suferă de un handicap, până la vârsta de 18 ani.
În prezent, în România alocația de stat pentru copii reprezintă 4% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, sub media statelor membre ale Uniunii Europene, care se situează la 9% din venitul salarial minim, arată expunerea de motive a proiectului de lege pentru majorarea alocației. Potrivit statisticilor, în anul 2017 riscul de sărăcie în România, în rândul copiilor, era de 32.2%, față de media UE de 20.2%.

Pentru o rată medie de inflație de 4.6%, cât a fost anul trecut, de la 1 ianuarie 2020 în România se vor acorda următoarele sume: 156.9 lei în cazul copiilor cu vârsta 3-18 ani și 313,8 lei în cazul copiilor până la 3 ani și al celor cu handicap până la 18 ani.

În ceea ce privește rata inflației, un factor esențial în ceea ce privește calculul alocației, este calculată și publicată de Institutul Național de Statistică. În fiecare an are o valoare diferită; astfel, în anul 2018 a fost 4.6%, iar în anul 2016 a fost de -1.5%. În ipoteza în care rata inflației este pozitivă, beneficiul este de partea părinților și a copiilor, însă în situația în care este negativă calculul va fi în defavoarea lor (alocația ar fi putea fi diminuată, neexistând nicio precizare cu privire la astfel de situații). Deoarece termenul legislativ este de majorare, putem presupune că sunt vizate doar situațiile în care este pozitivă, nu și cele în care este negativă.

alocatie copil 2020

Opinii ale politicienilor cu privire la alocație copil 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că dublarea alocațiilor pentru copii va avea un impact bugetar de 6 miliarde de lei, ducând deficitul deja existent la 4.1% din PIB. Acesta a declarat după ce Guvernul a adoptat proiectele privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat pe anul viitor că “dacă legea va fi promulgată trebuie să găsim resurse să ne încadrăm în ținta de deficit bugetar de 3.59% din PIB anul următor, pentru că orice depășire a țintei presupune costuri mai mari pentru România și ocolirea țării de investitorii străini. Vom fi penalizați pe piețele internaționale. Colegii mei parlamentari trebuie să înțeleagă faptul că nu se răzbună pe mine, pe Florin Cîțu. Ei se răzbună pe români.”

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că este nemulțumit de inițiativa democraților de a majora alocațiile pentru copii ”Acum PSD încearcă să ne copieze pe noi. Cred că această competiţie va fi înţeleasă aşa cum trebuie de toţi românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea în trei ani de guvernare să majoreze alocaţiile pentru copii. Cu toate acestea, alocaţiile au fost majorate de către PNL. Orice fac acum arată că n-au fost în stare timp de trei ani de guvernare să facă absolut nimic decât să facă praf bugetul, să declanşeze cheltuieli nesăbuite, să sifoneze banul public, să-şi angajeze rudele, pilele şi toţi neisprăviţii în administraţia publică, iar acum încearcă să mai obţină încrederea unor oameni venind cu iniţiative populiste pentru care nu există niciun de suport bugetar."

Deputatul PNL Robert Sighiartău, inițiatorul proiectului de lege, a scris după adoptarea acestuia „Am reușit! Încă o victorie pentru copiii României! Alocațiile copiilor vor crește anual din ianuarie 2020. Parlamentul României a votat în unanimitate propunerea mea legislativă de indexare a alocațiilor de stat pentru copii cu rata inflației Din 2020, anual, alocațiile vor crește pentru a acoperi inflația și pentru a le asigura copiilor o alocație cât mai decentă. Mă bucur că am reușit să duc până la capăt cele două proiecte. A fost greu, dar s-a terminat cu bine. Mulțumesc tuturor părinților și copiilor pentru susținere!”. Acesta a specificat că alocațiile vor crește pentru a acoperi inflația și pentru a le asigura copiilor o alocație „cât mai decentă”, subliniid că “în prezent Copiii au cea mai mică alocație din Uniunea Europeană. Nu este în regulă. Este cea mai mare prioritate!”

Surse:https://evz.ro,www.colorful.hr,www.economica.net,www.digi24.ro,www.avocatnet.ro, https://a1.ro,www.impact.ro/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Suplimente pentru regenerarea părului – tot ce trebuie să știi
  Suplimente pentru regenerarea părului – tot ce trebuie să știi

  Indiferent de vârstă sau gen, căderea părului reprezintă coșmarul oricărui om. Diverși factori acționează zilnic asupra organismului, provocând afecțiuni multiple,...

  Tot ce trebuie să știi despre difterie: ghid de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre difterie: ghid de la specialist

  Difteria este o infecție extrem de periculoasă, potențial fatală, care afectează în special sistemul respirator. Poate fi prevenită prin vaccinare, care este inclusă în...

  Vergeturile pe sâni: tot ce trebuie să știi despre ele
  Vergeturile pe sâni: tot ce trebuie să știi despre ele

  Foarte multe femei au vergeturi pe sâni. Lipsa elasticității pielii, creșterea rapidă în greutate sau pierderea rapidă a kilogramelor, sarcina - aceștia sunt principalii...

  Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi
  Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi

  Dispepsia sau durerile de stomac sunt stări neplăcute pe care fiecare dintre noi le-a avut la un moment dat. Alimentația nesănătoasă și problemele gastrice sunt printre cele mai...

  Vitamina C fiole, aur pentru tenul tău. Iată tot ce trebuie să știi despre acest produs și cum se folosește corect
  Vitamina C fiole, aur pentru tenul tău. Iată tot ce trebuie să știi despre acest produs și cum se folosește corect

  Unele produse destinate îngrijirii tenului sunt mai puțin cunoscute, în vreme ce altele sunt mult mai familiare, în această categorie încadrându-se și...

  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere
  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

  Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre...

  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

  Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

  © 2023 Qbebe