Simptom postpartum neobișnuit: ”Am început să aud muzică în urechi tot timpul”

Simptom postpartum neobișnuit: ”Am început să aud muzică în urechi tot timpul”

Mariana Voinea

O mamă povestește cum, în perioada de imediat după naștere, a început să audă muzică în miezul nopții. Aceasta își împărtășește povestea pentru a liniști tinerele mame care se confruntă cu acest fenomen neobișnuit.

În perioada de imediat după naștere, perioada postpartum, mamele experimentează cele mai ciudate sentimente și trăiri. Este și cazul unei femei care susține că în toată perioada lăuziei a auzit muzica în urechi cântându-i tot timpul.

Femeia își împărtășește strania poveste pentru a încuraja și pentru a liniști celelalte mămici care trec prin situații diferite.

Atunci când eram însărcinată în 42 de săptămâni, am fost adusă în sala de operații a spitalului localității în care locuiam, pentru o operație de cezariană planificată.

Pentru că eram destul de speriată de ceea ce urma să se întâmple, medicii, asistentele și moașele m-au încurajat să le ofer din telefon o listă de cântece care avea să ruleze în sala de nașteri pentru a mă liniști”, își începe femeia povestea.

În momentul în care moașa a conectat boxa și cablul USB, a anunțat-o pe mămică de faptul că pacienta dinainte care a trecut prin operație cezariană și-a ținut pentru prima oară copilul în brațe pe ritmul muzicii „Cercul vieții” din tematica filmului Regele Leu.

O asistentă chiar a sugerat că ar putea să improvizeze o listă de melodii de urgență pentru persoanele care au intrat fără a avea telefoanele mobile pregătite în acest sens.

Soția mea urăște muzica”, a spus printre dinți soțul femeii. În acel timp, toată lumea râdea, mai puțin pacienta.

Eram prea ocupată să mă gândesc că voi fi tăiată ca o chiflă de hamburger pentru câteva minute. Nu este vorba de faptul că urăsc muzica, dar nici nu îmi place în mod deosebit. Prietenii și persoanele din familie privesc acest lucru ca fiind destul de ciudat”, mărturisește femeia.

Ea consideră că această aversiune față de muzică este cauzată de faptul că a luat sute de lecții de pian în copilărie, până când părinții au acceptat că fata nu avea niciun fel de talent la niciun instrument.

În plus, pune această anomalie pe seama faptului că în tinerețe a cunoscut o mulțime de muzicieni cu care a avut întâlniri romantice și care îi cântau la chitară melodii, ore în șir.

Sunete albe pentru bebeluși: așa vor avea un somn odihnitor

Câteva minute mai târziu, mămica a adus pe lume un băiețel perfect sănătos care a spart liniștea profundă cu un plâns de foarte puternic. După nouă luni și jumătate de așteptare, plânsetul copilului era tot ceea ce voia mama să audă.

După patru luni de la momentul nașterii, căsuța liniștită și foarte organizată a familiei, a fost transformată complet. Coșuri de rufe arhipline, camere care miroseau a scutece umede sau murdare și doi părinți mult prea obosiți să le pese de toate acestea.

La fel ca mulți alți părinți la început de drum am cumpărat împreună cu soțul meu fiecare gadget care promitea că o să adoarmă copilul și o să îl țină liniștit mai bine de 60 de minute.

La momentul în care am descoperit aplicația cu zgomote albe pentru bebeluși deja cumpărasem diferite produse și leagăne care au costat peste 1200 de dolari.

Toate promiteau că vor legăna copilul imitând brațele mamei. Nu știu dacă eu sau soțul meu am descoperit faptul că bebelușului îi plăceau zgomotele albe, mai ales de tip aspirator. Cert este că a avut un efect de dependență asupra fiului nostru”, își amintește mama.

Aceasta susține că aplicația folosea ca și fotografie de fundal poza unei femei care dormea liniștită, cu fața plină de machiaj și pijamale albe imaculate lângă un bebeluș cu obrajii roșiori. Atunci s-a gândit că putea fi în locul acelui personaj, dacă nu ar fi fost acoperită de vărsături și nu ar fi mirosit a lapte acru.

Bebelușii de vârsta fiului ei ar fi trebuit să doarmă, conform statisticilor și recomandărilor medicilor, 17 ore pe zi. De aceea, zgomotele albe rulau în mod constant în casă.

Zgomotele albe împreună cu pompa de sân, mașina de spălat, monitoarele care bipăiau și clopoțeii de vânt de la ferestre făceau zgomot permanent, transformând casa, odată liniștită, într-o casă foarte zgomotoasă.

Cum să-ți ajuți bebelușul să doarmă liniștit în condiții de zgomot

„Eram convinsă că sufăr de un soi de psihoză”

femeie isi acopera urechile cu perne in pat

Apoi s-a întâmplat ceva extrem de ciudat. La miezul nopții am început să aud în urechi o melodie cântată la pian. Muzica a cântat mai bine de o oră, până când am reușit să adorm. Noaptea următoare am auzit un cântec de chitară. Ulterior, am auzit o fanfară.

M-am gândit că vecinii noștri ascultau acea muzică și am uitat repede de întâmplare. Nopțile următoare am auzit un saxofon cântând muzică jazz, melodia unei orchestre, până când mi-am dat seama că melodiile pe care le auzeam cântau numai atunci când puneam și sunetele albe pentru că fiul meu.

Tot atunci am realizat că vecinii noștri erau plecați în Spania, în vacanță și în momentul în care am început să aud sunete de orgă de biserică în miezul nopții am început să mă sperii și să mă panichez”, mărturisește mama.

Fiind convinsă că sufăr de un soi de psihoză postpartum, m-am așezat în acea noapte lângă copilul meu, ascultându-i sforăitul pe tema muzicală Mario Kart, care avea o notă foarte sinistră acum că mi-am dat seama că era doar un produs al imaginației mele.

Într-o seară când m-am dus să fac o baie fierbinte, soțul meu m-a acompaniat și atunci i-am dat vestea că s-ar putea să îmi pierd mințile și că aud muzică ciudată în fiecare noapte”, continuă ea.

Din fericire, bărbatul și-a păstrat cumpătul și a căutat pe Google simptomele pe care soția i le spusese. Pe internet a găsit informații importante și a realizat că era vorba de un fenomen în care oamenii puteau auzi muzică în timpul sunetelor statice, cum ar fi sunetele albe.

Fenomenul purta numele de pareidolie. Creierul uman este conceput să interpreteze orice sunete pe care le aude și atunci când nu există un ritm pe care creierul îl poate discerne, organul poate completa pasajele lipsă cu muzică, fie că oamenilor le place sau nu.

Conform experților în domeniu, atâta timp cât oamenii nu aud voci care să îi îndemne să facă anumite lucruri, acest fenomen nu este deloc de speriat. Sute de femei au susținut faptul că au trecut prin aceleași simptome.

Unele chiar au auzit șoapte venind din sterilizatoarele de biberoane sau muzică provenind din alte mașinării din bucătărie.

Simțindu-se imediat eliberată de povara pe care o purta, mămica s-a așezat în pat în acea noapte și a adormit pe sunete de muzicuță, știind că nu își pierde mințile.

Înainte să apară pe lume copilul nostru am vorbit cu soțul meu și ne-am promis că nu îi vom pune niciun fel de muzică bebelușului. Astfel, copilul nici n-ar ști că aceasta există, așa că am putea trăi cel puțin câțiva ani fără fundalul Baby Shark în urechi.

Am căzut de acord că nu o să cumpărăm suzete și nici jucării de plastic, dar nu ne-am ținut de cuvânt. Fiul nostru a râs incontrolabil când eu și soțul meu i-am cântat pentru prima oară cântecelul Baby Shark în încercarea de a-l alina într-o seară și de a-l opri din plâns”, concluzionează ea.

Tinerii părinți nu sunt pregătiți pentru multe lucruri în timpul călătoriei lor de a crește și a educa un copil, cu atât mai puțin să audă zgomote în urechi în miezul nopții.

Un efect neobișnuit al perioadei de lăuzie, zgomotele care sunt prezente în mintea mămicilor nu reprezintă, conform specialiștilor, un motiv de îngrijorare. Este foarte important ca în primii ani de viață, copilul să fie înconjurat de muzică, dans, voie bună, iubire, respect și o familie iubitoare.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: mother.ly

Articolul urmator
10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

    Dina Aktar era însărcinată în câteva luni când a început să aibă dureri de cap și o tuse persistentă. Tânăra de 29 de ani din Londra, care mai avea...

    Ce mare a crescut fiica lui CRBL! Seamănă tot mai mult cu mama ei și a moștenit pasiunea tatălui pentru muzică
    Ce mare a crescut fiica lui CRBL! Seamănă tot mai mult cu mama ei și a moștenit pasiunea tatălui pentru muzică

    Alessia, fiica lui CRBL și a Elenei, are 12 ani, iar în curând va împlini 13 ani. Este o domnișoară în toată regula, iar părinții săi sunt mândri tare de...

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    „Am visat cum trebuie să-mi distrug copilul mai mare pentru a-mi salva bebelușul”. O mamă povește despre episoadele de psihoză postpartum
    „Am visat cum trebuie să-mi distrug copilul mai mare pentru a-mi salva bebelușul”. O mamă povește despre episoadele de psihoză postpartum

    Psihoza postpartum este o formă severă de tulburare psihică care poate apărea la femeile care au născut recent. Afectează aproximativ 1 din 500 de mame și poate avea consecințe...

    O adolescentă de 14 ani a început să adoarmă în timpul orelor. Ce diagnostic grav a primit
    O adolescentă de 14 ani a început să adoarmă în timpul orelor. Ce diagnostic grav a primit

    Cu toții am ațipit, sau măcar am fost pe punctul să ațipim la școală. Cauzele sunt, de obicei, de la sine înțelese - lipsa de odihnă, sau chiar plictiseala, însă...

    Cât de tare poți să asculți muzică în căști?
    Cât de tare poți să asculți muzică în căști?

    Căștile, atât cele supraauriculare, cât și cele intraauriculare, pot avea un impact puternic negativ asupra auzului la copii și la tinerii adulți, pe măsură ce...

    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!
    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!

    O proaspătă mămică a povestit, pe Reddit, că suferă de depresie postnatală și că este extrem de furioasă pe mama ei care nu vrea să o ajute cu copilul. Ea spune că nu se...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    © 2024 Qbebe