Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!

Diana Vijulie - Contributor

E 7 și jumătate seara. Tocmai ne-am întors de la o petrecere de copii. Fip, copilul mic al familiei, a adormit deja. Ema, copilul mare al familiei, e plecată cu tatăl ei în vecini. Iar eu stau pe canapea și mă macină niște vinovății.

Prima vinovăție de mamă m-a măcinat la 3 minute după ce am văzut a doua liniuță de pe testul de sarcină și am zis "eu nu cred așa ceva". Vinovăția asta a tot crescut, pe măsură ce acceptam ideea că în mine crește un omuleț, pe măsură ce îi auzeam inimioara cum bate, îi simțeam mișcările și îi vedeam fățuca la ecografie. Și ce vinovății! Că n-am primit suflețelul ăsta cum trebuie pe lume și că în primele 2 săptămâni de sarcină eram îngrozită și nu fericită.

Apoi am trecut la alte vinovății. Că nu crește copilul suficient în burtă, că am mâncat o felie de salam, că nu îi pun muzică să asculte în fiecare seară, că nu număr câte mișcări îi simt pe zi.

Am născut și am trecut la nivelul următor.

Poate știți și voi. Toate temerile parentale, transformate în vină. Că nu doarme copilul suficient, că n-a luat suficient în greutate, că nu îi gătesc suficient de bine, că vine seara și vreau să o ia ta-su, ca să ies pe balcon 10 minute și să-mi limpezesc creierii, că nu facem suficiente activități, că facem prea multe activități, că nu ieșim suficient afară sau că stăm prea puțin timp acasă. În funcție de unde era moralul meu, mă simțeam vinovată pentru unul sau infinit de multe lucruri.

Când a apărut și al doilea copil în peisaj, din fericire n-am mai avut timp să mă gândesc la asta. Dar, îmi amintesc și acum, ultima noastră seară în familie de 3. Mă uitam la ea, cum era cocoțată pe scaunul din bucătărie și mânca. Iar eu mă gândeam și nu puteam să mă abțin să nu plâng, că viața ei nu va mai fi niciodată așa cum a fost.

În maternitate, înainte să nasc, mă simțeam vinovată că ea e acasă cu febră 40 și are nevoie de mine, iar eu sunt departe de ea. În același timp, mă simțeam vinovată față de el, că nu suntem conectați în ziua asta specială, în care o să vină pe lume. Am avut și o naștere cu probleme și iar mi-am făcut procese de conștiință. Copilul a suferit și putea să moară din cauza mea!
Acum, de exemplu, mă simt vinovată că i-am promis ei că o să citim o carte atunci când ajungem acasă, dar el tușește foarte rău și s-a tot trezit, așa că n-am reușit.

Dar, atunci când simt lucrurile astea, am învățat să fac ceva. Să te simți vinovată nu e constructiv. Știm asta, dar nu știm cum să facem altfel.

Eu urmez câțiva pași și vi-i spun și vouă. Poate vă ajută.

 Încerc să-mi înțeleg vina
Ea e acolo să-mi spună că am greșit ceva. Chiar dacă nu a fost o greșeală voluntară sau ceva ce aș fi putut controla, greșeala există. Ce am învățat de când sunt părinte, și a fost o gură de aer proaspăt pentru mine, e că greșelile nu sunt ceva îngrozitor. Greșelile sunt doar niște oportunități de învățare. Și au nevoie să fie îndreptate. Chiar dacă asta înseamnă, pur și simplu, să-i spun copilului că îmi pare rău că nu am putut să mă țin de promisiune.

Nu mă mai compar cu nimeni
Mama aia care are mereu ordine în casă, mama aia care nu țipă niciodată la copil, mama aia care gătește bio de 3 ori pe zi, mama aia care duce copiii la timp la grădiniță și îi ia devreme, care are și un job de succes, dar petrece și timp de calitate cu copiii, care croiește rochițe pentru păpuși și organizează zilnic câte 4 activități complicate pentru fiecare copil pe care îl are... mama aia care să le facă pe toate (și poate și altele în plus), nu există. Așa că nu mă mai încarc negativ când văd că la altă mamă acasă e curățenie lună, când la mine e dezastru. Sigur, nici ea nu face toate lucrurile perfect, ci face atât cât poate. Ca și mine.

Fac atât cât pot
Încerc mereu să-mi amintesc de intențiile mele bune. În orice acțiune a mea, intențiile mele sunt bune. Că nu iese totul mereu bine, asta e partea a doua. Dar, dacă aș putea face mai bine, aș face mai bine. Asta încerc să-mi amintesc mereu, atunci când mă simt vinovată pentru ceva.

Fac mai multe lucruri minunate pentru copiii mei, decât greșeli
Dacă m-aș apuca să fac seara o listă cu tot ce am făcut cu și pentru copiii mei într-o zi (dar cine mai are timp și de asta?), aș ajunge la concluzia că "greșelile" mele sunt mult mai puține decât lucrurile minunate pe care le fac. Că astăzi au mâncat mai multă ciocolată decât ar fi trebuit, aproape că nu contează în ecuația în care în restul timpului îmi dau toată silința să mănânce cât mai sănătos.

Sunt recunoscătoare
Sunt recunoscătoare pentru familia mea, pentru copiii mei și pentru toate lucrurile frumoase pe care le fac cu și pentru ei. Sunt norocoasă că îi am în viața mea, indiferent ce se întâmplă.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am 9 copii, unul dintre copiii mei are cancer și eu mă simt vinovată pentru că sunt iar însărcinată
  Am 9 copii, unul dintre copiii mei are cancer și eu mă simt vinovată pentru că sunt iar însărcinată

  Sarcina este o perioadă unică, specială, de care vrei să te bucuri alături de toți cei dragi. Din păcate, viața te poate pune la o grea încercare chiar atunci. Printr-o...

  Sunt mama a doi copii și regret că l-am făcut pe al doilea. Mă simt ca într-o capcană și nu știu ce să fac
  Sunt mama a doi copii și regret că l-am făcut pe al doilea. Mă simt ca într-o capcană și nu știu ce să fac

  Să fii mamă reprezintă o bucurie enormă, dar și numeroase griji și responsabilități. De aceea, în anumite situații, poți ajunge să te simți epuizată, copleșită. Printr-o...

  Sunt o mamă leneșă: nu îmi spăl copiii în fiecare zi, nu îi duc la școală și spun DA mai mereu
  Sunt o mamă leneșă: nu îmi spăl copiii în fiecare zi, nu îi duc la școală și spun DA mai mereu

  Regulile au un rol extrem de important în viața copiilor noștri. Îi pregătesc să devină adulți responsabili, îi învață cum să se comporte în societate...

  Nu iau cina mereu cu copiii mei, dar asta nu înseamnă că nu sunt o mamă bună
  Nu iau cina mereu cu copiii mei, dar asta nu înseamnă că nu sunt o mamă bună

  Urmează să spun cu care sunt sigură că sunt de acord, în secret, mulți părinți: cinele în familie sunt supraevaluate, nesatisfăcătoare și inutile. Nu mereu, ce-i drept....

  Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
  Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

  Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

  Cele mai fericite zodii. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze
  Cele mai fericite zodii. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze

  Dacă unii dintre noi facem în mod constant eforturi pentru a lucra cu noi înșine astfel încât să putem fi mai optimiști, să vedem mai degrabă partea plină...

  Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate
  Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate

  Să descoperi că ești înșelată este o experiență care îți aduce multă suferință, determinându-te adesea să te îndoiești de tine. Cum alegi să...

  Zodiile care nu înșală niciodată, dar sunt mereu înșelate
  Zodiile care nu înșală niciodată, dar sunt mereu înșelate

  Dacă unele persoane spun că nici nu le trece prin minte să-și înșele vreodată partenerul/partenera, altele nu exclud o asemenea posibilitate. Invocând faptul că se simt...

  © 2022 Qbebe