De ce ne este teamă să nu devenim propriile noastre mame

Otilia Geavlete - Redactor Senior

"Toate femeile devin asemeni propriilor mame. Aceasta este tragedia lor", cuvintele aparțin unui scriitor celebru, Oscar Wilde, un fin observator al psihologiei umane. Să fie oare adevărat? De câte ori nu ne-am surprins privind cu un ochi critic vasele pe care le-a spălat soțul sau ștergând obsesiv praful inexistent de pe rafturile bibliotecii? Uneori, ne ies din gură vorbe care nu par să ne aparțină sau avem comportamente automate, iraționale, de care ne mirăm mai târziu. Ne uităm tot timpul la meteo și ne este teamă că ne va prinde o tornada , nu ne simțim în largul nostru când suntem într-un loc necunoscut și ne grăbim sa prindem filmul de la ora șapte. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât semănăm mai mult cu mamele noastre. Teama noastă că vom deveni propriile mame este perfect justificată.

Relația mamă-fiică nu este totdeauna perfectă. Uneori poate deveni chiar toxică. Ne amintim multe lucruri bune legate de propriile noastre mame, dar și multe lucruri care ne-au rănit sau ne-au adus la exasperare. Psihologii spun că lucrurile care ne irită se fixează mai puternic în interiorul nostru. "Ne rămâne mai bine întipărit ceea ce ne-a supărat cândva. Ne gândim mai mult la astfel de lucruri. Și , cu cât te gândești mai des la un lucru, cu atât se formează o cale neurologică mai bine definită și mai profundă, în care putem să alunecăm chiar noi la un moment dat", arată Mia Fontaine, co-autor (împreună cu mama sa) al unor cărți legate de relațiile dintre mame și fiicele lor. Iată una dintre explicațiile faptului că avem tendința să ne comportam ca propriile mame.

familie

Ne temem să nu repetăm greșelile mamelor noastre

Pentru că am fost spectatori la viața părinților noștri și am simțit efectele deciziilor și comportărilor lor pe propria piele, ne-am promis adeseori că nu vom face niciodată aceleași erori ca și ei. "Nu voi ridica vocea la copii și o să păstrez mereu liniștea în familie. Nu mă vor deranja paturile nefăcute, vasele nespălate și gunoiul nedus. Nu voi petrece toate weekendurile făcând mâncare și nu voi fi terorizată că cei mici nu au hainele strălucitor de curate sau că soțul meu nu a cumpărat detergentul potrivit. Nu voi sta serile în fața televizorului la emisiuni de prost gust și la filme ieftine. Și nu voi judeca și cicăli pe nimeni." Iată o scurtă listă pe care, în adolescență, ne-am propus să o respectăm cu sfințenie, pentru a nu deveni ca propriile mame. În special când vine vorba de lucruri care ne-au făcut să suferim, ne propunem să nu le repetăm niciodată cu copiii noștri.

"Îmi doresc să fiu total diferită de mama. Și acest lucru a influențat decisiv felul în care îmi cresc copiii. De exemplu, nu am încurajat niciodată competiția între ei, așa cum s-a întâmplat când eram eu copil", sunt cuvintele unei tinere mame.
Apoi vine o zi când spunem o replică și ne dăm seama că am mai auzit-o de nenumărate ori în copilăria noastră. Poate fi acel moment când conștientizăm că suntem pe cale să ne însușim obiceiuri, fraze și comportamente ale mamelor noastre. Un astfel de moment este prilej pentru a reconsidera imaginea pe care o avem despre mamele noastre și a alege care sunt lucrurile bune pe care le putem prelua de la ele și căror obiceiuri trebuie să le spunem stop. Este momentul în care ne asumăm propria noastră maturitate și ne definim în mod conștient ca persoane complet diferite de părinții noștri.

Ne este teamă că nu vom oferi suficientă dragoste copilului nostru

În generațiile trecute, se păstra adesea o vorbă: "Copilul trebuie mângâiat numai în somn." Așa că multe dintre mamele noastre evitau îmbrățișările și mângâirerile, pentru că, la rândul veneau din familii în care nu erau încurajate astfel de practici. După cum nu exista obiceiul de a spune copilului: "Te iubesc!". Astăzi, când avem acces la mult mai multe studii și informații, știm căt de importantă este apropierea fizică pentru copil. Și ne dorim să-i oferim toate acele lucruri de care noi nu am avut parte: să-l ținem în brațe, să-i spunem cuvinte afectuoase și să-i dăruim toată căldura noastră. Pentru unele mame, atunci când copilul crește, este dificil să păstreze această relație fizică apropiată și caldă, întrucât nu au văzut acest lucru la propriile mame. Nu trebuie, însă, să renunțăm la a ne educa pe noi înșine, pentru a-i oferi copilului îmbrățișări și mângâiere și la vârste mai mari, nu doar când este bebeluș. El are foarte mare nevoie de acest lucru, așa că nu vă lăsați influențate de modelul de atașament pe care l-ați avut cu propria mamă.

mama cu fata

Nu vrem să trăim după prejudecăți și stereotipuri

Spre deosebire de mamele noastre, ne dorim să fi femei moderne, cu un orizont mai larg de așteptări și posibilități. Ne este teamă să nu fim ca mamele noastre, gândindu-ne la ele ca la exponate ale unei societăți în care locul femeii este "la cratiță" și toate treburile gospodărești cad în grija ei. Ne dorim o familie emancipată, în care să ne putem ocupa de cariera sau de pasiunile noastre, dacă vrem, să avem timp pentru noi și să ne creștem copiii după alte principii decât "pe vremea" mamelor și bunicilor noastre. Fără să ne dăm seama, creăm uneori o prăpastie între generații pe care le despart, în realitate, câțiva ani de zile. Este acea distanțare pe care ne-o dorim față de concepțiile mamelor noastre, pe care le considerăm învechite sau față de poziția oarecum închisă a femeii în societățile tradiționale. Riscăm însă să îmbrățisăm alte prejudecăți și alte stereotipuri, printre care și desconsiderarea a multor lucruri bune care ne vin din trecut.

Nu vrem să devenim ca mamele noastre ca să nu ne pierdem feminitatea

Rareori ne gândim că mamele noastre sunt și femei. Ne-am obișnuit cu rolul lor de persoană care ne poartă de grijă și le percepem adesea ca pe niște ființe asexuate. A fi mamă înseamnă să ai o vârstă, deci nu te mai gândești la romantisme, nu-i așa? De regulă, asociem sexualitatea cu tinerețea, spontaneitatea, în nici un caz cu gospodăria și creșterea copiilor. De aceea, în mod inconștient respingem imaginea mamei ca fiind a unei persoane care nu mai poate avea parte de dragoste și relații romantice. Ca să ne putem păstra șansele de a mai cuceri inimile bărbaților, cu siguranță că nu trebuie să devenim ca mamele noastre.

Teama de a nu deveni ca mamele noastre este și teama de a nu îmbătrâni

mama cu fiica

Mamele noastre sunt un reper la care ne raportăm mereu. Ne comparăm cu ele încă din copilărie, când aștepăm momentul în care devenim femei, să vedem dacă vom fi "mai înalte ca mama" sau "la fel de drăguțe ca mama." Ne gândim adesea că suntem mai calme ca mamele noastre, mai atente la copii și că nu vom face aceleași greșeli ca ele.

Apoi, într-o zi, constatăm că am apucat-o pe căi foarte asemănătoare cu ele, în special în ceea ce privește lucrurile pe care le consideram negative la mamele noastre. Iar atunci când viața ne aduce la maturitate, avem copii și greutăți, trebuie să ne asumăm responsabilități și nu ne mai permitem nimic din "nebuniile" tinereții, constatăm adesea că reacționăm ca mamele noastre. În plus, nu ne mai simțim copii, nu ne mai simțim tinere față de ele. Avem senzația că timpul trece tot mai vertiginos, iar faptul că semănăm din ce în ce mai mult cu mamele îl considerăm un semn că am început să îmbătrânim. Teama de a nu prelua toate obiceiurile mamelor noastre este și teama că ne pierdem propria tinerețe.

Surse: http://www.allnewsmag.com; https://jezebel.com; https://www.manrepeller.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Teama de alăptare este doar teamă de necunoscut
  Teama de alăptare este doar teamă de necunoscut

  Teama de alăptare a fost una dintre temerile mele mari legate de a fi viitoare mămică. Îmi era foarte frică de senzația pe care o dă alăptatul, că va durea și că nu mă voi...

  Îmi este teamă că eu și soția mea ne iubim mai mult câinele decât ne iubim unul pe celălalt
  Îmi este teamă că eu și soția mea ne iubim mai mult câinele decât ne iubim unul pe celălalt

  Povestea de mai jos este a tatălui meu. Ultima oară când am fost în vizită la părinții mei mi-a povestit ceea ce voi reda mai jos, cu vorbele lui.Avem o relație foarte...

  Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți
  Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți

  Când se spune de meseria de părinte, apăi se subliniază clar că este cu adevărat o responsabilitate consumatoare de timp și energie și de dragoste și afecțiune. Apariția...

  Îmi este teamă că fiul meu va fi agresat când va crește pentru că i-am pus un nume românesc tradițional
  Îmi este teamă că fiul meu va fi agresat când va crește pentru că i-am pus un nume românesc tradițional

  Sunt parte dintr-o familie mare și unită. Sunt o moldoveancă aprigă, cu frică de Dumnezeu, care pune mare preț pe valorile tradiționale. Și îmi doresc ca și copiii mei să...

  El este Bogdan, interpretul mimico-gestual de la conferințele de presă, cel care a devenit eroul țării noastre
  El este Bogdan, interpretul mimico-gestual de la conferințele de presă, cel care a devenit eroul țării noastre

  Fiecare conferință de presă din ultima vreme ne acaparează interesul aproape instant. Probabil că ați observat, în drepta ecranului, un bărbat, interpret mimico-gestual, care le...

  Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
  Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

  Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

  Cum mi-am învățat băiețelul de 2 ani să își împacheteze propriile hăinuțe
  Cum mi-am învățat băiețelul de 2 ani să își împacheteze propriile hăinuțe

  Pe măsură ce un copil devine tot mai independent și deprinde mișcări mai coordonate, poți începe să-l înveți și cum să aibă grijă de hăinuțele sale. Din această...

  Trucurile noastre favorite de parenting de pe ... TikTok. Îți vor schimba viața!
  Trucurile noastre favorite de parenting de pe ... TikTok. Îți vor schimba viața!

  Ce ne place când mai descoperim câte un truc inedit de parenting! Unele dintre ele sunt atât de bune și funcționează atât de bine încât ajungem să ne...

  © 2022 Qbebe