6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge AB IV

Trebuie să știi că grupa de sânge poate influența starea generală de sănătate. În cazul în care ai grupa de sânge AB, cea mai rară din lume, studiile științifice au demonstrat că ești predispus sau, dimpotrivă, ferit de anumite afecțiuni. Iată care sunt acestea alături de explicații detaliate.

Informații despre grupa de sânge

Atunci când ai cea mai rară grupă de sânge, AB cu Rh pozitiv, te bucuri de un mare avantaj: poți primi orice tip de sânge și ești considerat primitor universal (ai atât antigene A cât și B în celulele sanguine, dar niciun anticorp A sau B în plasmă). Iar dacă ești donator, ai parte de o oportunitate unică de a transmite darul generos al vieții; astfel persoanele cu grupa de sânge AB negativ (0.6% din populație) și AB pozitiv (3.4%) sunt potențiali donatori universali de plasmă. Astfel, plasma AB este poate fi folosită pentru toți pacienții indiferent de grupa de sânge.

Brad Hamilton, ofițer șef științific și co-fondator al companiei LifeVault Bio/GoodCell subliniază că "grupa de sânge, definită drept prezența și combinația de antigene A,B și Rh D prezente în celulele sanguine, contează deoarece determină tipul de sânge pe care îl poți primi în timpul unei transfuzii sanguine. Dacă primești tipul greșit de sânge, corpul poate să respingă celulele sanguine transfuzate, cu consecințe fatale pentru primitor. În plus, față de compatibilitatea transfuzională, grupa de sânge a fost de asemenea asociată cu anumite riscuri de sănătate."

Majoritatea persoanelor nu acordă împortanță grupei de sânge cu excepția situației în care ajung la medic. Există însă o mulțime de informații fascinante pe care tipul de sânge poate să ți le transmită despre propria persoană și despre sănătatea ta. Nu există din păcate multe dovezi științifice care să susțină modificări în stilul de viață pentru fiecare tip de sânge, însă sunt studii care pot să îți prezică riscul de a dezvolta anumite boli.

grupa de sange AB IV

Lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge AB

1. Risc de boli cardiace - Medicul Tania Elliott, alergolog, subliniază următoarele "datele sugerează că grupa de sânge AB are asociată o incidență de boli cardiace cu 23% mai mare, în vreme ce în cazul grupei B este de numai 11%. Explicația științifică din spatele acestei diferențe nu este încă cunoscută, dar alte cercetări au asociat grupa de sânge AB cu inflamația, iar grupa A cu un nivel crescut de colesterol LDL, ambele putând crește riscul de boală cardiacă." Specialistul este de părere că o anumită grupă de sânge nu te predispune la boli cardiace, dar merită să acorzi atenție acestui aspect.

2. Risc de cancer - grupa de sânge 0 este asociată cu un risc redus de cancer colorectal, stomacal și pancreatic, comparativ cu alte grupe de sânge. Persoanele cu grupele de sânge A și AB sunt expuse celui mai mare risc de cancer de stomac (cu 26% mai mare), posibil din cauza unei reacții excesive a sistemului imunitar față de bacteria H.pylori (bacteria se află în organismul unei mari părți din lume, dar cei cu AB au un sistem imunitar extrem de reactiv). Din nou, deși grupa de sânge nu poate să prezică definitiv riscul de cancer, este important să cunoști simptomele asociate cu cancerul de stomac și să beneficiezi de consultație medicală dacă apar probleme.

3. Risc de ulcer - aceeași bacterie care crește riscul de cancer de stomac influențează și riscul de a dezvolta ulcer. Substanțele prezente în organismul acestor persoane modifică răspunsul corpului față de bacterie.

4. Preeclampsie - cei care au această grupă de sânge au șanse mari să se confrunte cu o afecțiune la nivelul sângelui denumită preeclampsia, o problemă importantă în perioada sarcinii.

5. Probleme cu memoria - părți din cogniție pot fi determinate de asemenea de grupa ta de sânge. Medicul Tania Elliott subliniază "tipul AB este mai frecvent asociat dezvoltării problemelor de memorie și demenței." Conform unui studiu realizat de Universitatea din Vermont, persoanele cu grupa de sânge AB sunt cu 82% mai predispuse de a se confrunta cu o problemă de natură cognitivă comparativ cu persoanele care au alte grupe de sânge. Un alt studiu susține că persoanele vârstnice cu această grupă de sânge întâmpină dificultăți în a-și aminti diverse lucruri comparativ cu restul populației. Asocierea poate să aibă legătură cu o proteină coagulantă de obicei găsită în cantitate ridicată în cazul grupei de sânge AB. Este important să îți amintești faptul că mulți alți factori pot contribui la probleme ale memoriei sau demenței cu excepția grupei de sânge.

6. Risc de infarct - dacă ai grupa de sânge AB, s-ar putea să te confrunți cu un risc mai mare de infarct. Medicul Tania Elliott subliniază "persoanele cu grupa de sânge AB au un risc crescut de coagulare venoasă a sângelui. Această grupă este corelată cu o concentrare mai mare a factorului von Willebrand din sânge, făcând persoana respectivă mai susceptibilă dezvoltării cheagurilor de sânge. Acest aspect, în schimb, face pacienții cu grupa de sânge AB să aibă șanse mai mari de a suferi de probleme asociate precum infarct și tromboză venoasă profundă." Există un studiu desfășurat de Școala de Sănătate Publică Harvard care susține această concluzie, respectiv că persoanele care au grupa de sânge 0 se confruntă cu un risc cu 60% mai redus comparativ cu restul de a dezvolta boli cardiace. Acest aspect din sănătate poate fi influențat prin consumul alimentelor potrivite și a unui stil de viață sănătos.

grupa de sange AB IV

De reținut

Deși este important să reții că o anumită grupă de sânge poate anticipa riscul de a dezvolta boli specifice, cunoașterea sa rămâne extrem de importantă când vine vorba despre transfuzii sanguine. Reține totuși că este vorba doar depsre o influență parțială exercitată de grupa sanguină, iar alimentația și stilul de viață continuă să reprezinte cel mai important factor.
Pentru cei care cred în clasificarea personalității fiecărui om în funcție de grupa de sânge, concept implementat în 1930 de profesorul japonez Tokeji Furukawa - ketsueki-gata, cei cu grupa de sânge AB au o personalitate calmă, controlată, rațională și adaptabilă, fiind în același timp critici, indeciși, uituci și iresponsabili.

Surse: www.bustle.com; www.medicaldaily.com; https://thebloodconnection.org; https://doctor.ndtv.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie

  Școlile se deschid oficial din 8 februarie și toți copiii se vor întoarce în bănci. Dar cum, unde și în ce formă?

  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și primul an de viață al bebelușului
  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină și primul an de viață al bebelușului

  Venirea pe lume a unui copil schimbă radical viața de cuplu, dar și modul în care tu, ca viitoare mămică, ai grijă de sănătatea ta. Ești mult mai atentă la ce...

  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre urechile copilului
  5 lucruri pe care trebuie să le știi despre urechile copilului

  Printre cele mai frecvente probleme pe care le putem avea cu copiii noștri, încă din primele luni de viață, sunt și cele care țin de sănătatea urechilor. Așa cum veți afla...

  10 lucruri pe care trebuie să le știi despre casa în care se vor muta prințul Harry și Meghan Markle
  10 lucruri pe care trebuie să le știi despre casa în care se vor muta prințul Harry și Meghan Markle

  Frogmore Cottage din Windsor va fi în curând noua casă a Prințului Harry și a lui Meghan Markle. Pentru că tânărul cuplu urmează să aibă un copil, actuala...

  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

  Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

  Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care îți spune dacă vei muri în 10 ani
  Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care îți spune dacă vei muri în 10 ani

  Deși nu este cel mai vesel lucru pe care să ți-l aducă cineva la cunoștință într-o frumoasă zi de joi, adevărul este că în cele din urmă, murim cu toții. Acum,...

  HPV-ul și sarcina: 5 lucruri pe care să le știi
  HPV-ul și sarcina: 5 lucruri pe care să le știi

  HPV sau virusul papiloma uman este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. În majoritatea cazurilor este inofensiv și dispare de la sine, însă pot exista și...

  Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină
  Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină

  Fiecare sarcină este unică. Emoțiile și teama de nou sunt lucruri firești pe care orice mămică le experimentează. În funcție de organism, a doua sarcină poate fi ușoară sau...

  © 2021 Qbebe