Alopecie la femei? Cum se manifestă boala de care suferă soția lui Will Smith

Alopecie la femei? Cum se manifestă boala de care suferă soția lui Will Smith

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să vezi cum îți pierzi treptat podoaba capilară reprezintă un adevărat șoc, mai ales când nu ai idee de ce ai ajuns într-o asemenea situație. Căderea părului este însă o problemă complexă, care înseamnă mult mai mult decât o problemă de natură estetică. Adesea, acest fenomen este strâns legat de prezența unor afecțiuni, care de care mai serioase. Pentru a știi ce se întâmplă cu tine, ia cât mai rapid legătura cu un medic ca să primești un diagnostic și ulterior un tratament adecvat. 

Ce este alopecia?

Alopecia la femei și nu numai se referă la căderea părului, fiind o afecțiune ce afectează foliculii acestuia. Poate debuta la orice vârstă, trebuie pusă în legătură cu factori genetici (dacă un copil are un părinte sau altă rudă apropiată ce suferă de alopecie va fi mai predispus spre această afecțiune), dar și cu modificări hormonale, cu prezența unor afecțiuni, cu administrarea de medicamente sau chiar cu sarcina.

Când ai alopecie, după ce îți va crește părul este posibil ca acesta să nu mai cadă. De asemenea, nu este exclus, ca timp de mai mulți ani, să existe cicluri neprevăzute de cădere și de regenerare a părului. 

femeie-cu-par-lung-care-se-uita-la-peria-plina-de-parul-care-i-a-cazut

Tipuri de alopecie

Există mai multe tipuri de alopecie, atât la femei, cât și la bărbați, unele fiind mai des întâlnite, iar altele mai rare. 

Alopecia areata

Este o boală autoimună (sistemul imunitar atacă foliculii de păr), cea mai frecventă formă de alopecie,  presupunând căderea părului în smocuri. Sunt mai multe feluri de alopecie areata, precum:

 • Alopecia areata totalis- Înseamnă că îți vei pierde tot părul de pe cap
 • Alopecia areata universalis- Presupune pierderea părului de pe tot corpul
 • Alopecia areata difuză- Nu înseamnă neapărat căderea părului, ci mai degrabă subțierea acestuia
 • Alopecia areata ophiasis- Părul cade mai ales în părțile laterale ale capului și în partea inferioară a scalpului

Alopecia androgenică

Este de natură genetică, părul putând începând să cadă în intervalul de vârstă 12-40 de ani. Inițial procesul de cădere a părului nu va fi evident, dar subțierea firului de păr va fi mai accentuată după vârsta de 40 de ani. Alopecia androgenică la femei va fi sesizată, conform experților din cadrul Asociației Americane de Dermatologie, în jurul vârstei de 50 de ani, după instalarea menopauzei. În același timp, acest tip de alopecie este asociat și cu sindromul ovarului polichistic și presupune rărirea părului mai ales în zona frontală și parietală. 

Alopecia de tracțiune

Se leagă de procedee care afectează calitatea firului de păr. Alopecia de tracțiune la femei este provocată, de exemplu, de expunerea la substanțe chimice puternice (precum vopsirea, permanentul, decolorarea foarte frecventă etc.), dar și de tehnici legate de încrețirea părului, de coafare etc. (este dăunătoare mai ales supunerea părului la prea multă căldură). 

Effluvium telogen

Reprezintă o formă de alopecie difuză și apare din cauze precum expunerea organismului la un factor major de stres (precum o boală, o intervenție chirurgicală etc.) sau în condițiile unor fluctuații hormonale importante (cum ar fi în perioada sarcinii de exemplu). 

Alopecia cicatricială

Presupune nu doar distrugerea foliculilor de păr, ci și formarea de țesut cicatricial. Alopecia cicatricială are legătură, în unele cazuri, cu afecțiuni precum lupusul sau foliculitele. 

Tinea capitis

Reprezintă o formă de alopecie, apărută atât la femei, cât și la bărbați, care ține de prezența unor ciuperci în zona scalpului. 

Alopecie la femei: cauze

Cauzele responsabile de apariția alopeciei la femei sunt numeroase, ca de exemplu:

 • Factorul ereditar (alopecia ce ține de factorul ereditar este mai vizibilă odată cu înaintarea în vârstă și se manifestă mai ales prin subțierea părului)
 • Transformările hormonale (cum sunt, de exemplu, cele ce țin de sarcină, de menopauză, de afecțiuni tiroidiene etc.)
 • Prezența unor afecțiuni (spre exemplu, tinea capitis sau prezența alopecia areata)
 • Administrarea unor medicamente (sunt unele medicamente ce pot mări predispoziția spre pierderea părului cum ar fi, de exemplu, cele pentru tratarea cancerului, pentru artrită, pentru depresie etc.)
 • Radioterapia
 • Coafatul excesiv
 • Unele tratamente capilare (precum sunt cele pentru permanent de exemplu)
 • Expunerea la stres puternic- O pierdere temporară a părului poate să apară într-o asemenea situație. Spre exemplu, un studiu de laborator al „Harvard University” a arătat că hormonii stresului pun celulele foliculilor de păr într-o stare prelungită de „așteptare”, ceea ce va împiedica regenerarea lor. În aceste condiții, va crește și riscul de cădere a părului

Alopecie la femei: simptome

De cele mai multe ori, manifestarea alopeciei la femei ține de căderea părului. Cu toate acestea, poți sesiza că și alte părți ale corpului sunt afectate. Printre manifestările ce însoțesc alopecia se regăsesc:

 • Vei observa mici zone lipsite de păr pe scalp sau pe alte zone de pe corp
 • Zonele mici lipsite de păr se pot extinde și vor forma o zonă mai mare de acest fel
 • În anumite zone părul va crește iar, iar în altele va cădea
 • Îți vei pierde mult păr într-un interval scurt de timp
 • Părul va cădea mai mult în urma expunerii la temperaturi scăzute
 • Unghiile degetelor de la mâini și de la picioare devin fragile și roșii
 • Poți simți pe pielea scalpului o senzație de mâncărime sau de arsură înainte să vezi cum ți-a căzut părul

femeie-care-constata-ca-are-o-zona-fara-par-pe-scalp

Alopecie la femei: tratament

Tratamentul pentru alopecie la femei este legat de tipul de alopecie diagnosticat. Astfel, variantele de tratament pot fi următoarele:

 • Pentru alopecie areata- Uneori, părul va crește în zonele din care inițial a căzut în aprox. 1 an, fără să fie nevoie de un tratament special. În alte situații, medicul va prescrie tratamente care să stimuleze creșterea părului și să influențeze activitatea sistemului imunitar. Spre exemplu, se pot recomanda corticosteroizi (sub formă de injecții, de unguente, de spumă etc.), imunoterapie topică (pe scalp se vor aplica substanțe chimice menite să producă o reacție alergică. În urma acesteia, părul poate să înceapă să crească din nou pe zonele respective) sau se vor prescrie aplicații topice pe bază de Minoxidil (acesta va stimula creșterea părului în zonele afectate de alopecie)
 • Pentru alopecia androgenică- De cele mai multe ori se recomandă tot aplicațiile cu soluții pe bază de Minoxidil (de obicei în concentrație de 2%). Uneori se pot prescrie și tratamente hormonale
 • Pentru efluviu telogen- Medicul dermatolog va indica loțiuni, șampon sau spume speciale pentru regenerarea părului. În unele cazuri, se poate recurge tot la aplicații topice pe bază de Minoxidil
 • Pentru tinea capitis și pentru alopeciile cicatriciale- Scopul va fi vindecarea scalpului, așa că se pot prescrie: unguente cu dermatocorticoizi, unguente antimicotice, antibiotice, aplicarea unui șampon special etc.

femeie-tânara-cu-masca-de-protectie-in-timp-ce-i-se-face-un-tratament-special-injectabil-pentru-par

Alopecia se poate vindeca?

Vindecarea alopeciei la femei depinde de tipul acestei afecțiuni. În privința alopeciei areata și a celei androgenice, nu se poate vorbi despre vindecare, dar pot fi luate măsuri care vor duce la ameliorarea manifestărilor neplăcute și care pot stimula regenerarea și creșterea părului. 

Pentru celelalte tipuri de alopecie, se poate recurge la tratamentele menționate, care pot da rezultate bune dacă vor fi urmate corect și pentru perioadele indicate de medic. 

Medicii dermatologi vin cu numeroase sfaturi care te pot ajuta în cazul în care te confrunți cu alopecie areata. Acestea țin de stilul de viață și se referă la:

 • Îți vei proteja mereu zonele afectate de alopecie de temperaturile extreme
 • Dacă îți vei pierde părul din nas, vei utiliza un unguent cu antibiotic pentru a te feri de eventuale infecții
 • Dacă îți vei pierde genele sau sprâncenele, îți vei proteja ochii (de exemplu, vei purta ochelari de soare)
 • Îți vei proteja scalpul de soare (vei purta pălării de soare și chiar vei aplica loțiuni cu protecție solară ridicată pe scalp)
 • Pe cât posibil, vei evita să te expui permanent la stres
 • Ține legătura cu medicul dermatolog, precum și cu alți medici recomandați de medicul dermatolog (de exemplu, cu un medic endocrinolog dacă suferi de afecțiuni tiroidiene)

Alopecia este o afecțiune care nu le-a ocolit nici pe unele dintre cele mai cunoscute vedete. Spre exemplu, soția actorului Will Smith, Jada Pinkett Smith a fost văzută recent rasă în cap. Ea a precizat că a recurs la această soluție după ce alte soluții au eșuat. 

Starul american a recunoscut că suferă de alopecie încă din anul 2018 când, potrivit CNN, a vorbit despre șocul suferit când a văzut cât de mult păr își pierdea: „A fost acel moment din viața mea în care pur și simplu am tremurat de frică. Din acest motiv mi-am tăiat părul și voi continua să mai realizez acest demers.” De atunci ea a fost văzută încercând să-și mascheze zonele fără păr cu diverse accesorii (precum un turban, eșarfe etc.), iar în luna iulie a anului trecut a hotărât să se radă în cap. 

Din informațiile disponibile în sursa citată, în luna decembrie a anului trecut, Jada Pinkett Smith a declarat că: „Eu și alopecia vom deveni prietene...punct!”

Vedeta continuă să atragă atenția asupra alopeciei la femei și și-a încurajat fanii să o abordeze pe Social Media pentru a putea discuta despre această afecțiune, pentru ca ea să le împărtășească informații legate de modul în care se descurcă în viața de zi cu zi în contextul acestei probleme de sănătate.  

Surse: aad.org, alopecia.org.uk, dermaonline.ro, edition.cnn.com, everydayhealth.com, health.harvard.edu, medicalnewstoday.com, nature.com, reginamaria.ro, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Familia pe primul loc! De ce l-a pocnit Will Smith pe Chris Rock la premiile Oscar
Familia pe primul loc! De ce l-a pocnit Will Smith pe Chris Rock la premiile Oscar

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum a fost o fetiță de doar doi ani diagnosticată cu alopecie
  Cum a fost o fetiță de doar doi ani diagnosticată cu alopecie

  Elle, o fetiță de peste hotare, a fost diagnosticată cu alopecie la vârsta de 2 ani. Mămica lui Elle a observat că sprâncenele micuței sunt din ce în ce mai subțiri....

  Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt
  Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt

  O tânără în vârstă de 27 de ani își arată iubirea necondiționată oricui îi iese în cale, datorită unui sindrom rar de care suferă.

  Fetița care la doar 6 luni se transformă în stană de piatră. De ce boala rară suferă
  Fetița care la doar 6 luni se transformă în stană de piatră. De ce boala rară suferă

  S-a născut pe 31 ianuarie 2021 într-o familie iubitoare. Însă bebelușa Lexi a primit un diagnostic teribil, care afectează doar unul din două milioane de persoane. Trupul ei...

  Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă
  Faceți cunoștință cu bebelușul Hulk! De ce boală suferă

  Armani Milby a fost adusă pe lume prin cezariană la 33 de săptămâni. Încă de când era în burtică, fetița a fost diagnosticată cu o boală rară, care o face...

  Marcel Pavel, un cântăreț foarte discret cu viața lui de familie. Este împreună cu soția lui de 33 de ani și o iubește ca în prima zi
  Marcel Pavel, un cântăreț foarte discret cu viața lui de familie. Este împreună cu soția lui de 33 de ani și o iubește ca în prima zi

  Făcând parte dintr-o familie de muzicieni și pasionat de muzică încă din primii ani ai copilăriei, Marcel Pavel a ajuns în atenția publicului de la noi după ce a...

  Tragedia care i-a marcat viața lui Alex Dima. A fost și mamă și tată pentru fiica lui din momentul în care i-a murit soția
  Tragedia care i-a marcat viața lui Alex Dima. A fost și mamă și tată pentru fiica lui din momentul în care i-a murit soția

  Alex Dima a urmat cursurile Seminarului Teologic din Buzău, a fost și profesor de religie, dar ulterior a îmbrățișat o carieră în jurnalism. Astfel, a devenit unul dintre...

  Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală
  Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală

  O mămică ne împărtășește prin ce experiențe dificile a trecut de când se luptă cu endometrioza – o boală care reprezintă cea mai comună cauză a infertilității...

  Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi
  Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi

  Hannah Wood este mama unei fetițe de 7 ani despre care se crede că este singura din lumea care suferă de o mutație genetică ce determină o întârziere a dezvoltării și...

  © 2024 Qbebe