Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Boli care aduc beneficii

Nu îți imaginai vreodată că pot există boli care să îți aducă vreun beneficiu. Iată că există beneficii ce vizează alte boli, precum și beneficii care pot conferi abilități negândite. Sub deviza tot răul spre bine te invităm să afli care este partea plină a paharului atunci când te confrunți cu una dintre următoarele afecțiuni.

În fiecare zi sunt infectate milioane de persoane din lume cu boli îngrozitoare care le schimbă viețile pentru totdeauna, uneori dovedindu-se chiar fatale. Dar, există situații în care bolile vin însoțite și de beneficii negândite, exact cum s-a întâmplat în filmul Phenomenon cu John Travolta. Efectele lor pozitive pot varia de la întărirea sistemului imunitar la apariția altor afecțiuni precum și orgasme neașteptate.

1. Policitemie secundară

Beneficiu neașteptat: rezistență crescută. Afecțiunea este caracterizată de o creștere a nivelului de globule roșii ce determină o mutație a celulelor măduvei osoase. Dacă ești predispus bronșitei sau trăiești la o altitudine mare, ai un risc de a dezvolta policitemie secundară; corpul produce în exces globule roșii din cauza lipsei de oxigen din fluxul sanguin și sângele se va îngroșa, ceea ce poate conduce la o gamă largă de probleme medicale precum accidente vasculare și infarct (din cauza dezvoltării unor cheaguri de sânge la nivelul creierului), poate crește rezistența corpului până la un nivel extrem, putând concura cot la cot cu atleți de talie mondială, fără vreo pregătire prealabilă.

boli care confera beneficii

2. Hipertrofie musculară asociată miostatinei

Beneficiu neașteptat: îți crește masa musculară. Este vorba de o afecțiune rară, cunoscută a crește mărimea musculaturii scheletice la oameni și animale în timp ce reduce cantitatea de grăsime din corp, fără complicații medicale. Cei care suferă de boală nu au hormonul miostatină (regulatorul negativ de creștere musculară la persoanele normale). Prin urmare dezvoltarea musculară începe încă din perioada uterină și continuă după naștere, atingând un nivel surprinzător la o vârstă fragedă. Nu există încă vreun tratament pentru această boală.

3. Boala Huntington

Beneficiu neașteptat: rezistență la cancer. Nu se știe dacă această boală face un om să fie imun la cancer sau incredibil și anormal de rezistent la el, însă este singurul efect pozitiv pe care îl aduce această problemă de sănătate. Dezavantajele sunt grave și includ pierderea progresivă a funcției cerebrale și musculare, iar în multe cazuri poate conduce la sinucidere (rata de viață este 15-20 de ani).

4. Siclemie

Beneficiu neașteptat: rezistență la malarie. Dacă suferi de siclemie, simptomele tale variază de la durere acută la anemie gravă. Singurul lucru bun care însoțește această afecțiune incurabilă este faptul că te face imun la malarie; parazitul malariei acționează ca o celulă siclemică, modificând forma globulelor roșii. Așadar celulele deja afectate nu mai pot fi modificate de malarie, o boală mult mai periculoasă decât siclemia.

5. Sindromul Urbach-Wiethe

Beneficiu neașteptat: îndrăzneala. Boala Urbach-Wiethe este caracterizată de leziuni grave ale amigdalei, iar una dintre consecințele principale este o lipsă completă a fricii. Poate să nu pară un lucru rău, dar cantități moderate de teamă și reacțiile de tip flight or fight sunt vitale pentru supraviețuirea umană. Pe de altă parte, neînfricarea se poate dovedi utilă uneori.

6. Oreionul

Beneficiu neașteptat: protecție de cancer ovarian. Oreionul nu poate fi încadrat drept o boală gravă, dar vine cu un beneficiu neașteptat. Cercetările sugerează că o persoană care a contactat boala poate deveni aproape imună cel puțin la cancer ovarian. Același lucru poate fi adevărat și pentru pojar sau varicelă.

7. Sindromul savantului

Beneficiu neașteptat: te transformă într-un geniu. Această afecțiune rară afectează doar persoanele care suferă deja de dizabilități mentale grave, dezvoltând practic capacitatea mentală la un nivel uimitor, dar într-un mod neconvențional. Explicația ar fi că o parte din creier este distrusă de o afecțiune, în timp ce cealaltă se dezvoltă excesiv pentru a compensa pierderea.

8. Hipertimezia

Beneficiu neașteptat: te ajută să îți amintești totul. Este o afecțiune rară neuropsihologică care conferă celui care o are o capacitate de memorare extraordinară. Explicația rezidă în faptul că sunt afectate două regiuni ale creierului care controlează capacitatea de memorie și formarea acesteia: nucleul caudal și lobul temporal. Nucleul caudal are un rol de a depozita amintirile la care nu ne gândim. La fel ca atunci când mergi cu o bicicletă, devii tot mai bun prin antrenament, dar nu memorezi poziția corpului sau ce anume te face să fim mai buni. Lobul temporal depozitează date, fapte sau evenimente pe care alegem să le reținem. Este oarecum o povară pentru cel afectat căruia îi lipsește posibilitatea de a alege ce să își amintească, fiind forțat să rețină totul.

9. Analgezie congenitală

Beneficiu neașteptat: lipsa durerii. Incapacitatea de a simți durerea poate părea un lucru bun, însă beneficiile neașteptate sunt depășite de cele negative. De exemplu un bebeluș poate ajunge să își mestece singur limba în timpul erupției dentare, iar orice altă persoană adultă poate experimenta o serie de leziuni intense și debilitante, cu toate că lipsite de durere.

10. Tuberculoză

Beneficiu neașteptat: risc redus de astm. Tuberculoza poate fi extrem de neplăcută în copilărie, însă conform studiilor efectuate în domeniu persoanele care au fost expuse la tuberculoză prezintă un risc redus de a dezvolta astm.

11. Infecție parazitară

Beneficiu neașteptat: te ajută să fii mai sănătos. Evident, nu toți paraziții sunt benefici, însă o oarecare expunere la ei ajută. Explicația este simplă: sistemul imunitar dispune de două linii de apărare contra bolilor. Prima este denumită limfocite Th1, responsabilă cu atacul celulelor din corp prin transmiterea unor globule albe specializate, iar cea de-a doua, denumită limfocite Th2, atacă boala devreme, încercând să oprească microbii înainte de a pătrunde în corp. Dacă nu intrăm în contact cu paraziți, va funcționa doar Th2, fără a permite Th1 să își exercite funcția, iar pe termen lung va devine incapabilă să combată chiar și cel mai slab microb.

12. Anchilostomiază (helminți)

Beneficiu neașteptat: eliminarea alergiilor. Acest beneficiu este cu adevărat ieșit în comun. Persoanele care au tendința de a prezenta alergii ușoare până la grave pot fi vindecate de viermii intestinali; evident, aceștia vin însoțiți de o gamă largă de efecte adverse.

13. Herpes

Beneficiu neașteptat: protecție de ciuma bubonică. Herpesul este extrem de inconfortabil, însă dacă te găsești într-o epidemie de ciumă bubonică, îți poate salva viața. Herpesul se știe că ajută corpul să combată această boală în mai multe modalități.

14. Sindromul excitării genitale persistente

Beneficii neașteptat: orgasme spontane. Cel mai rău aspect al acestei afecțiuni este de asemenea și partea pozitivă. Afectează în special femeile și conduce la o excitare incontrolabilă, apărând chiar orgasme spontane și neprovocate. Poate să se dovedească jenant pentru multe persoane (crește gradul de anxietate și interferează cu rutina zilnică), dar, după cum ați aflat deja, există și lucruri mai rele decât acest efect advers.

15. Sifilis

Beneficiu neașteptat: euforie, excitare și relaxare. Sifilisul este o afecțiune gravă care face ravagii în organism, provocând leziuni în zona intimă. Însă o persoană bolnavă, la care există localizare la sistemul nervos central, poate experimenta senzații de euforie, excitare și relaxare, chiar înainte de a deceda (neurosifilisul declanșează reacții fizice similare celor asociate consumului de droguri - euforie, energie creativă, relaxare și excitare extremă). Totul se datorează modului în care afecțiunea interacționează cu creierul. Din păcate acest efect este unul care anticipează decesul.

boli care confera beneficii

16. Hemofilia

Beneficiu neașteptat: scade riscul de boli cardiace la femei. Este aproape imposibil pentru femei să aibă hemofilie din cauza factorilor genetici. Totuși, femeile cu o singură genă (nu au hemofilie și sunt mai degrabă purtătoare) prezintă un nivel incredibil de scăzut de boli cardiace.

 

Surse: www.cracked.com; www.ranker.com; www.toptenz.net

Există boli antice în calota glaciară care se reactivează

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Boli cu transmitere sexuala: 6 motive pentru care partenerul nu-ti spune ca e pozitiv
  Boli cu transmitere sexuala: 6 motive pentru care partenerul nu-ti spune ca e pozitiv

  Unul dintre cele mai dificile momente ale cuplurilor din vremurile moderne este discutia despre sex si despre bolile cu transmitere sexuala. Foarte multi oameni stiu ca este mai mult decat...

  5 rețete delicioase care îți aduc Grecia în farfurie
  5 rețete delicioase care îți aduc Grecia în farfurie

  Una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanțe rămâne Grecia. Fie că vorbim despre partea sa continentală, fie că vorbim despre insule, adorăm să mergem în...

  Aniversare de neuitat! 9 cadouri care aduc fericirea în viața oricărui copil
  Aniversare de neuitat! 9 cadouri care aduc fericirea în viața oricărui copil

  Fie că este vorba despre ziua de naștere a unui copil, fie că este vorba despre ziua numelui, tot ce îți dorești este să aibă parte de momente de neuitat, din care își va...

  8 rețete delicioase, care îți aduc toamna în farfurie
  8 rețete delicioase, care îți aduc toamna în farfurie

  Putem să ne bucurăm din plin de legumele toamnei și dacă le vom pune în valoare în preparate gustoase și hrănitoare. Pentru un plus de inspirație, parcurgeți articolul de...

  Boli care s-au reactivat după ce părinții nu și-au mai vaccinat copiii
  Boli care s-au reactivat după ce părinții nu și-au mai vaccinat copiii

  Poate părea greu de crezut, dar este adevărat: boli despre care se credea că sunt eradicate au ajuns să se reactiveze ca urmare a scăderii ratelor de vaccinare. Iată ce informații și...

  5 boli și afecțiuni care-i pot strica vara copilului tău
  5 boli și afecțiuni care-i pot strica vara copilului tău

  În pragul verii şi cu gândul la concedii, sunt şanse să uităm pentru o clipă să ne luăm toate măsurile de precauţie pentru a-i feri pe copiii noştri de bolile...

  10 boli pe care copilul tău le poate lua de la țânțari
  10 boli pe care copilul tău le poate lua de la țânțari

  Înțepăturile de țânțari pot provoca diverse boli. Iată câteva exemple!

  © 2019 Qbebe