Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat

Irina Olteanu - Redactor Senior

La întrebarea cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat răspunsul nu este unul universal deoarece acesta depinde de mai mulți factori. Îți explicăm aici cum este bine să procedezi, ce factori influențează frecvența spălărilor și de ce alte aspecte trebuie să ții cont.

Cât de des trebuie să schimbi și să speli lenjeria de pat

Suntem obișnuiți să ne spălăm hainele de fiecare dată când coșul de rufe este plin și nu avem îmbrăcăminte de schimb. Curățăm mereu blatul de bucătărie după ce terminăm de spălat vasele. Ștergem cu cârpa praful când se depune pe mobilă. Însă puține persoane se întreabă cât de des este bine să schimbăm așternuturile.

Conform unui sondaj realizat în anul 2012 de către Fundația Națională pentru Somn, 91% dintre persoane își schimbă cearșafurile săptămânal, lucru recomandat de cei mai mulți dintre experți deoarece așternuturile acumulează multe particule care nu sunt vizibile cu ochiul liber: celule moarte, acarieni și chiar materii fecale (dacă dormi dezbrăcat). Poți să le speli o dată la două săptămâni dacă ești presat de timp sau dacă nu dormi în patul tău în fiecare noapte.

cat de des trebuie sa speli si sa schimbi lenjeria de pat

Iată care sunt factorii ce indică o spălare mai frecventă: dacă ai alergii sau astm și ești sensibil la praf, dacă ai o infecție sau o leziune care intră în contact cu așternuturile sau cu pernele tale, dacă partenerul tău are o boală contagioasă, dacă transpiri excesiv, dacă animalul tău domestic doarme în pat, dacă mănânci în pat, dacă mergi la culcare fără să faci duș, dacă dormi dezbrăcat.

Ce se întâmplă dacă nu le speli? Dacă nu îți speli regulat cearșafurile te expui la fungi, bacterii și polen, precum și la reziduuri de animale care se găsesc de obicei pe cearșafuri și alte lenjerii de pat. Alte particule care se pot găsi pe cearșafuri includ: secreții corporale, transpirație și celule de piele. Nu te vei îmbolnăvi grav, dar în teorie sunt șanse să se întâmple. Piciorul atletului (tinea pedis) și alți fungi pot fi transferați din materiale. Curățarea neregulată a cearșafurilor și a huselor de pernă permite lichidelor să intre în pernă și saltele și sunt mult mai dificil de curățat decât să le bagi în mașina de spălat. De asemenea, așternuturile murdare pot declanșa eczema la persoanele care suferă de această afecțiune sau pot cauza dermatită de contact. Persoanele cu astm și alergii pot să își declanșeze sau să își agraveze simptomele dormind pe așternuturi murdare. Foarte multe persoane sunt alergice și chiar dacă nu faci parte din categorie, poți experimenta un nas înfundat și strănut după ce dormi în așternuturi murdare. Un studiu din anul 2017 sugerează că poți transmite și contacta infecții prin așternuturi murdare.

Acarienii reprezintă cel mai deranjant factor în acest sens, deoarece se hrănesc cu celule moarte de piele, iar o saltea poate avea oricât de la 100 000 la 10 milioane de acarieni. În decurs de 2 ani până la 10% din greutatea unei perne ajunge să fie compusă din carcase și materii fecale de acarieni.

cat de des trebuie sa speli si sa schimbi lenjeria

Cel mai bun mod de a spăla cearșafurile și de a le menține curate

Se recomandă să speli cearșafurile și alte tipuri de lenjerie de pat în apă fierbinte. Citește instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta lor și spală-le la cea mai ridicată temperatură recomandată. Cu cât este mai fierbinte apa, cu atât îndepărtezi mai multe bacterii și alergeni. Dacă nu le poți spăla în apă fierbinte sau nu le poți introduce în uscător la termperatură ridicată, încearcă să le agăți la uscat la lumina soarelui; soarele este un agent antimicrobian și distruge acarienii. Este de asemenea recomandat să calci așternuturile după ce le speli. Laura Bowater, microbiolog, recomandă să le speli o dată pe săptămână la minim 60 grade Celsius pentru a distruge bacteriile “uscați așternuturile și husele de pernă în lumină directă a soarelui dacă puteți, deoarece lumina UV este eficientă în distrugerea microorganismelor. Călcați cu fierul de călcat încins husele de pernă la temperatura de 200 grade Celsius pentru a distruge orice bacterii rămase.”

Poți menține cearșafurile curate între spălari prin următoarele metode: fă duș înainte de a merge la culcare, evită siestele după o ședință la sala de fitness, curăță machiajul înainte de a adormi, evită să folosești creme, loțiuni sau uleiuri înainte de culcare, nu mânca și nu bea în pat, îndepărtează animalele domestrice din pat, elimină resturile și mizeria de pe picioare sau șosete înainte de a sta în pat.

Alte tipuri de lenjerie de pat, precum pături și pilote, trebuie spălate la interval de una-două săptămâni. Conform unui studiu din anul 2005 care a evaluat contaminarea fungică pe așternuturi, s-a descoperit că pernele, în special cele umplute cu pene și material sintetic, reprezintă o sursă primară de fungi. Pernele testate au variat de la 1.5 la 20 de ani vechime. Pernele ar trebui înlocuite la interval de 1-2 ani. Dacă folosești o husă specială poți reduce la minim contaminarea cu praf și bacterii. Deși multe persoane nu se gândesc să își spele pernele, acestea ar trebui curățate o dată sau de două ori pe an. În medie, o pernă nespălată poate conține 16 specii de fungi; din fericire, spălatul la 60 grade Celsius distruge majoritatea bacterilor, prin urmare este bine să le băgați în mașina de spălat cel puțin o dată la trei luni. Curățarea lor este un proces îndelungat și manual, dar merită, mai ales că le poți prelungi astfel durata de valabilitate.

Pilotele pot să reziste până la 15-20 de ani când sunt folosite cu o husă și spălate sau uscate regulat. În ceea ce privește saltelele, specialiștii recomandă să fie înlocuite la fiecare 8 ani pentru un somn de noapte confortabil. Merită să investești într-o husă protectoare pentru saltea, care îți va ușura procesul de curățare. În final, pentru a fi mereu pregătit de spălarea cearșafurilor o dată pe săptămână este bine să ai la îndemână încă un set de schimb. În cazul în care te-ai confruntat cu o boală contagioasă, asigură-te că schimbi lenjeria de pat imediat ce te simți mai bine pentru a preveni riscul de reinfectare.

Surse: www.sleepadvisor.org, www.goodtoknow.co.uk, www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cât de des se spală părul
  Cât de des se spală părul

  Dacă vrei să ai o imagine frumoasă, începe prima dată cu părul tău. Nu trebuie să mergi în fiecare zi la salon, trebuie doar să ai grijă să fie curat. Părul murdar...

  De ce este bine să speli hainele noi înainte să le porți
  De ce este bine să speli hainele noi înainte să le porți

  Obișnuiești să speli hainele noi înainte de purtare? Poate că atunci când vine vorba de hainele pe care le cumperi pentru tine, mai treci cu vederea acest pas, însă cu...

  Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani
  Alicia Silverstone recunoaște că încă doarme în pat cu fiul ei de 11 ani

  Alicia Silverstone este una dintre cele mai îndrăgite și populare actrițe ale anilor '90. Ea și-a făcut debutul cinematografic în anul 1993, în filmul „The...

  5 pași simpli prin care să îți schimbi obiceiurile alimentare
  5 pași simpli prin care să îți schimbi obiceiurile alimentare

  Mâncatul sănătos este o componentă importantă a unui stil de viață echilibrat, alături de somnul odihnitor, activitatea fizică și reducerea timpului petrecut în fața...

  Vedeta riscă să piardă sarcina! "M-am ridicat din pat 5 minute şi am sângerat peste tot"
  Vedeta riscă să piardă sarcina! "M-am ridicat din pat 5 minute şi am sângerat peste tot"

  Chrissy Teigen, soţia cântăreţului şi textierului american John Legend, a dezvăluit problemele cu care se confruntă în sarcină. Descoperă ce a povestit aceasta!

  Jennifer Lopez, confesiune dureroasă: „Mama ne bătea destul de des când eram mici”
  Jennifer Lopez, confesiune dureroasă: „Mama ne bătea destul de des când eram mici”

  Jennifer Lopez este de departe una dintre cele mai mari artiste ale zilelor noastre. Actriță, cântăreață, dansatoare, designer, producător și femeie de afaceri, J.Lo visa...

  „M-am trezit cu un bărbat necunoscut lângă pat și cu casa în flăcări”. Episoadele psihotice postpartum ale unei mame
  „M-am trezit cu un bărbat necunoscut lângă pat și cu casa în flăcări”. Episoadele psihotice postpartum ale unei mame

  Psihoza postpartum e una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe prin care poate trece o mamă. Iată ce povestește această femeie, care a avut mai multe episoade psihotice...

  © 2023 Qbebe