Ce efecte poate avea lipsa unui somn de calitate pentru mami și bebe?

Ce efecte poate avea lipsa unui somn de calitate pentru mami și bebe?

Bianca Geica - Redactor Senior

Somnul este extrem de important pentru organismul uman. Atunci când nu reușim să ne odihnim suficient și corespunzător, pot apărea efecte neplăcute la nivelul întregului corp, începând de la creșteri de greutate și probleme ale pielii, până la dificultăți de concentrare și tulburări în procesele cognitive.

Află ce efecte poate avea lipsa unui somn de calitate pentru mami și bebe, dar și care sunt cei mai importanți factori care asigură un somn odihnitor!

Lipsa somnului la copii

Somnul este esențial vieții și are un rol foarte important în dezvoltare. Practic, somnul reprezintă modalitatea prin care cei mici acumulează energie și de aceea mămicile trebuie să ofere o mare atenție programului de somn al bebelușului. Un sugar, de exemplu, ar trebui să doarmă, în total, 16 ore pe zi (8 ore ziua și 8 ore noaptea), în timp ce un copil între 1 și 3 ani ar trebui să doarmă în jur de 12 ore pe noapte și 2-3 ore în timpul zilei.

mama si bebelusul care dorm

Știai că tulburările de somn afectează 10-40% dintre copii și adolescenți? Acest lucru poate avea consecințe imediat, dar și complicații pe termen lung. Un somn redus cantitativ și de calitate proastă poate duce la probleme grave de sănătate, precum obezitatea, depresia sau afectarea funcţiilor cognitive.

Un program clar de somn este esențial pentru cei mici! Stabiliți o oră la care cel mic trebuie să meargă la culcare și încearcă să îl trezești în fiecare dimineață în jurul aceleiași ore. Copiii mici trebuie duşi la culcare când dau semne de oboseală, dar sunt încă treji. Micuții care au probleme de somn în timpul nopţii este preferabil să nu aţipească pe parcursul zilei.

Creați împreună o rutină de relaxare înainte de somn, ca de exemplu, o baie caldă sau o poveste. În niciun caz nu îl lăsa pe cel mic să se uite la televizor sau să butoneze smartphone-ul înainte de culcare, fiindcă afectează calitatea somnului. Copiii care stau cu ochii în telefon pe întuneric, dorm mai puțin și se trezesc mai obosiți dimineață, spre deosebire de copiii care nu mai folosesc telefonul odată ce intră in dormitor. 

De asemenea, asigură-te că temperatura dormitorului copilului este una potrivită (nici prea cald, nici frig) şi că luminozitatea este scăzută. Temperatura ideală din camera unui nou-născut este de 21-24 grade Celsius, ea putând să scadă până la 18-20 de grade Celsius după 5-6 săptămâni de viață.

Lipsa somnului la adulți

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă că adulții între 18-60 ani să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte, 9 ore în cel mai fericit caz. Însă, din păcate, somnul a devenit un lux pentru mulți dintre noi, mai ales pentru proaspetele mămici care ajung adesea să nu se odihnească noaptea. Se trezesc deseori pentru a-și hrăni bebelușii, pentru a le schimbă scutecele sau pentru a sta de veghe în cazul în care cei mici suferă de vreo afecțiune. Pe de altă parte, există și mămicile care renunță la somn fiindcă vor să-și finalizeze unele treburi sau pentru a avea puțin timp liber și pentru ele.

Somnul insuficient are implicații majore asupra stării noastre de sănătate. Adulții care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt mai predispuși la creșterea în greutate, diabet sau probleme ale pielii. Ca să nu mai menționăm că somnul insuficient accentuează depresia și anxietatea, scade productivitatea și scade imunitatea organismului. În nopțile în care nu te odihnești suficient, scade numărul celulelor T, care fac față zilnic respingerii multor tipuri de microbi din mediu. Astfel, scade și abilitatea corpului de a se proteja împotriva infecțiilor respiratorii.

Recomandări pentru un somn sănătos, de calitate

Pe lângă stabilirea unui program clar de somn și crearea unei rutine înainte de culcare, atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților, mai sunt câțiva factori esențiali pentru un somn odihnitor.

Spațiul în care tu sau copilul tău dormiți este extrem de important. Acesta trebuie să fie unul sănătos și liniștit, care să favorizeze odihnă pe timpul nopții și să nu perturbe somnul. Patul este locul în care atât noi, adulții, cât și cei mici se refugiază la finalul unei zile lungi și obositoare, motiv pentru care o saltea de calitate și o pernă potrivită pot face diferența când vine vorba de un somn de calitate.

Odihna sănătoasă începe cu Somnart, magazinul online care acordă o mare importanță somnului și sănătății tale și vine în ajutorul tău cu o varietate de perne, saltele și nu numai, pentru un somn sănătos și relaxant!

Cum alegi salteaua pentru pat

Dacă tu sau copilul tău va treziți adesea cu nasul înfundat, cu tot felul de dureri, în special de spate, gât sau umeri și simțiți că nu sunteți suficient de odihniți, înseamnă că dormiți pe saltelele nepotrivite.

În primii ani de viață, copilul își petrece majoritatea timpului dormind, de aceea părinții trebuie să îi asigure maximul de confort, contribuind în acest fel la dezvoltarea lui fizică armonioasă și sănătoasă. Însă alegerea unei saltele noi nu este o decizie atât de simplă, mai ales că pe piață se găsesc o mulțime de tipuri și modele.

În primul rând, trebuie să știi că cea mai sigură suprafață de dormit pentru sugari este o saltea tare, acoperită cu lenjerie. Noi te sfătuim să alegi o saltea cu spumă de memorie, care se adaptează perfect corpului, oferind un plus de confort și un somn liniștit.

Saltea Somnart bebelusi si copii Avantaj Memory – 70×140

Saltelele cu spumă de memorie pentru bebeluși de la Somnart sunt confecționate din materiale hipoalergenice, care nu au niciun efect nociv asupra sănătății bebelușului, oferindu-i confort și protecție. Oferă un suport corect al corpului, ajută la reducerea tensiunii asupra articulațiilor și asigura o bună circulație a sângelui.

Saltea medicinala HypoallergenicMed bumbac pentru bebelusi si copii – 70×140 Saltea Pat Somnart Memory cu husa protectie impermeabila pentru bebelusi si copii model Aviator 60×120

Toate saltelele au certificare Oeko-tex Standard 100, pentru absența substanțelor periculoase.

Cum alegi pernele potrivite

După saltea, următoarea alegere importantă pentru un somn sănătos este perna. Dacă ești însărcinată sau alăptezi, o pernă multifuncțională pentru gravide nu trebuie să îți lipsească! Astfel de perne sunt perfecte atât în perioada sarcinii, când îți este destul de greu să găsești o poziție confortabilă pentru somn, dar și după naștere, pentru alăptare și sprijinirea bebelușului.

În sarcină o pernă pentru gravide îți oferă suport ideal pentru picioare, gât, umeri și spate, iar în perioada alăptării te ajută să așezi bebelușul într-o poziție corectă pentru a-l putea hrăni corespunzător.

Perna pentru gravide Mami model Alb Perna pentru gravide Mami model Pisicute

În cazul copiilor, aceștia ar trebui să înceapă să doarmă cu capușorul pe pernă începând de la două luni. La început alege o pernă subțire, plată, nu mai înalta de 2 cm, în așa fel încât bebelușul să aibă un somn confortabil și odihnitor, iar pe măsură ce crește poți alege o pernă clasică, de preferat din bumbac 100%.

Perna Hug Me model Honey

Așadar, un somn odhnitor este esențial pentru un organism sănătos, atât în cazul mămicilor, cât și în cazul celor mici. Produsele Somnart au certificare Oeko-tex Standard 100, pentru absența substanțelor periculoase și sunt realizate în condiții de calitate, mediu, sănătate și securitate ocupațională, la cele mai ridicate standarde europene!

Astfel, atât tu, cât și restul familiei tale va puteți bucura de un somn plăcut și odihnitor în fiecare noapte!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?
Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    „Nu am reușit să o trezesc pe mami”. O fetiță de trei ani și-a găsit mama fără suflare în pat, după ce a murit în somn
    „Nu am reușit să o trezesc pe mami”. O fetiță de trei ani și-a găsit mama fără suflare în pat, după ce a murit în somn

    Când îți petreci o seară liniștită alături de partenerul de viață, nu iei nicio clipă în calcul faptul că acea seară poate fi ultima pe care o petreceți...

    Cum arată viața unui copil trăită în rulotă, mereu pe drumuri. „Condițiile mizere și lipsa socializării mi-au distrus copilăria”
    Cum arată viața unui copil trăită în rulotă, mereu pe drumuri. „Condițiile mizere și lipsa socializării mi-au distrus copilăria”

    După ce vin pe lume, majoritatea bebelusilor merg acasă. Adică într-o casă pe pământ. Ei bine, nu și în cazul meu. Casa mea era o rulotă care servea și ca mijloc de...

    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?
    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?

    Obișnuiești să împarți patul alături de copilul tău și nu știi dacă faci cea mai bună alegere? Te sperie statisticile, dar instinctul tău de părinte îți spune că nu...

    Misteriosul deces al unui bebeluș găsit în pârâul de lângă casă, după ce mama îl pusese în pătuț la somn
    Misteriosul deces al unui bebeluș găsit în pârâul de lângă casă, după ce mama îl pusese în pătuț la somn

    Un deces misterios a dat peste cap autoritățile din Vaslui. Nicolas, un băiețel de numai 1 an şi 2 luni, din localitatea vasluiană Fruntişeni a fost pus la somnul de prânz de...

    Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?
    Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?

    Nașterea prin cezariană este o procedură chirurgicală prin care bebelușul este extras din uterul mamei prin intermediul unei incizii în abdomen și uter. Deși nașterea vaginală...

    © 2024 Qbebe